Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Regulile pentru folosirea insectelor la prepararea produselor alimentare din comerț, adoptate de Parlamnet

Publicat

in

Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul de lege iniţiat de către deputaţii PSD Marcel Ciolacu, Alfred Simonis şi Diana Tuşa care reglementează utilizarea făinii de insecte în prepararea produselor şi a comercializării acestor produse pe teritoriul României.

Propunerea legislativă prevede că produsele alimentare care conţin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piaţă ca alimente noi, provenite din spaţiul UE, vor fi prezentate în suprafeţele de vânzare clasice directe, într-un stand separat, delimitat de standurile ce conţin produse consacrate care nu sunt nu conţin insecte. Legea merge la promulgare.

Proiectul de lege are ca obiect reglementarea utilizării făinii de insecte în ceea ce priveşte prepararea şi comercializarea produselor alimentare pe teritoriul României, ca urmare a autorizării introducerii pe piaţă ca alimente noi, provenite din spaţiul Uniunii Europene, prin introducerea obligaţiei pentru operatorii economici de a asigura consumatorilor informaţii clare şi complete cu privire la produsele alimentare ce sunt sau conţin făină /anumite specii de insecte.

„Se interzice operatorilor economici utilizarea, pe teritoriul României, a unor alimente noi autorizate în prepararea/producerea produselor alimentare prevăzute în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale şi Registrul Naţional al Reţetelor Consacrate”, arată iniţiativa legislativă.

Dispoziţiile prezentei legi sunt aplicate tuturor operatorilor economici care prepară sau produc, etichetează şi comercializează pe teritoriul României produsele alimentare prevăzute în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale şi Registrul Naţional al Reţetelor Consacrate.

De asemenea, este interzisă prepararea sau producerea produselor alimentare, precum şi etichetarea şi comercializarea acestor produse sub denumirea utilizată iniţial, dacă acestea au printre ingrediente alimentele noi autorizate menţionate.

„În denumirea produselor alimentare se utilizează denumirile legale sau denumirile curente sau denumirile descriptive care conţin în mod obligatoriu una dintre sintagmele „cu…”, „din…”, urmată de denumirea alimentului nou autorizat, indiferent de proporţia procentajului acestuia în produsul finit”, conform proiectului de lege.

„Cerinţele specifice suplimentare privind etichetarea, respectiv denumirea alimentului nou menţionată pe eticheta produselor alimentare care îl conţin sunt:

a) «vierme galben de făină în stare congelată (larva de Tenebrio molitor)», «vierme galben de făină uscat (larva de Tenebrio molitor)» sau «vierme galben de făină sub formă de pudră (larva de Tenebrio molitor)» în funcţie de forma utilizată;

b) «larve de Alphitobius diaperinus (larvele gândacului de faină) sub formă congelată/de pastă» sau «larve de Alphitobius diaperinus (larvele gândacului de faină) sub formă uscată/de pulbere», în funcţie de forma utilizată;

c) pulbere parţial degresată de Acheta domesticus (greier de casă)»;

d) «Locusta migratoria (lăcustă călătoare) congelată», «Locusta migratoria (lăcustă călătoare) uscată/pudră», «Locusta migratoria (lăcustă călătoare) întreagă», în funcţie de forma utilizată”, mai prevede sursa citată.

Totodată, etichetele produselor alimentare care conţin alimente noi, respectiv larve de Alphitobius diaperinus (larvele gândacului de faină) sub formă congelată, de pastă, uscată şi de pulbere şi/sau pulbere parţial degresată de Acheta domesticus (greier de casă) şi/sau Locusta migratoria (lăcustă călătoare) sub formă congelată, uscată/pudră, întreagă şi/sau vierme galben de făină (larva de Tenebrio molitor) sub formă congelată, uscată şi de pudră, trebuie să conţină o menţiune din care să reiasă că acest ingredient poate cauza reacţii alergice consumatorilor cu alergii cunoscute la crustacee şi la produse derivate din acestea, precum şi la acarieni.

Această menţiune trebuie să apară în imediata apropiere a listei ingredientelor.

„Produsele alimentare care sunt/conţin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piaţă ca alimente noi provenite din spaţiul Uniunii Europene se prezent ă în suprafeţele de vânzare clasice directe într-un stand separat, delimitat de standurile ce conţin produsele alimentare consacrate care nu sunt/nu conţin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piaţă ca alimente noi”, potrivit iniţiativei legislative.

Pentru corecta informare a consumatorilor şi pentru a le da acestora posibilitatea să afle informaţii clare şi complete cu privire la produsele alimentare care sunt/conţin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piaţă ca alimente noi provenite din spaţiul Uniunii Europene, operatorii economici au obligaţia de a afişa, la loc vizibil, uşor accesibil, lângă standul separat, informaţia că produsele alimentare sunt/conţin specii de insecte.

Proiectul de lege prevede şi sancţiuni

Astfel, nerespectarea prevederilor acestei legi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 100.000 lei.

„Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor”, mai arată proiectul.

Pe 5 septembrie, Senatul a adoptat proiectul de lege, în calitate de prim for sesizat, iar votul Camerei a fost decizional şi astfel legea merge la promulgare.

În luna martie, preşedintele PSD Marcel Ciolacu anunţa că a depus în Parlament proiectul de lege care interzice utilizarea făinii de insecte.

„Protejăm produsele tradiţionale româneşti! Am depus astăzi proiectul de lege prin care se interzice utilizarea făinii de insecte în prepararea produselor prevăzute în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale.

Aşa cum au făcut şi alte ţări europene, la fel trebuie să facem şi noi! În plus, toate produsele alimentare care vin din import şi conţin ingrediente obţinute din insecte trebuie să fie expuse separat pe rafturile magazinelor.

Oamenii trebuie să ştie ce cumpără, iar eticheta să fie clară şi să conţină informaţii complete cu privire la aceste produse.

Patriotismul economic înseamnă protejarea producătorilor locali şi a produselor şi mâncării tradiţionale româneşti”, scria Marcel Ciolacu într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Gheboasă, reacție surprinzătoare după ce a fost prins cu droguri: ‘Nu trebuie să ciripești ca să pleci acasă liniștit’ – VIDEO

Publicat

in

Gheboasă, controversatul cântăreț, își face prima declarație după ce a fost prins cumpărând cannabis de către ofițerii antidrog. Artistul susține că este nevinovat și respinge toate acuzațiile drept false. În același dosar sunt implicate și alte patru persoane, inclusiv un minor de 17 ani, acuzat că vindea droguri elevilor din apropierea unei școli.

„Frații mei, vreau să știți că sunt bine, sunt sănătos, sunt în libertate. Toate știrile pe care le-ați văzut până acum sunt false.

La percheziția de pe 1 martie, de la mine de acasă, nu s-a găsit absolut nimic, iar pentru deținere pentru consum, în România, legea te pedepsește cu o amendă penală. Așa că, nu trebuie să ciripești ca să pleci acasă liniștit”, le-a transmis acesta urmăritorilor săi din mediul online.

Este prima reacție a trapperului Gheboasă, după ce a fost luat pe sus de DIICOT și lăsat să plece.

Gheboasă a fost prins de oamenii legii cu droguri în mașină în urma unui control de rutină în Capitală. Potrivit anchetatorilor, cântărețul este suspect în dosarul de trafic de droguri, după ce oamenii legii au făcut mai multe percheziții la domiciliul lui și au ridicat probe.

În dosar sunt cercetate alte patru persoane printre care și un minor pentru constituirea unei rețele de trafic. Autoritățile încearcă să stabilească dacă și Gheboasă făcea trafic de droguri sau doar consuma stupefiante.

În urma perchezițiilor au fost confiscate mai multe plicuri cu substanțe interzise și dispozitive electronice. Potrivit dosarului, minorul de 17 ani vindea droguri elevilor unei școli cu suma de 50 de lei pe doză. Toată activitatea ar fi avut loc în perioada iulie 2020 – februarie anul curent.

Citeste mai mult

NATIONAL

Decizii cruciale luate de PSD și PNL referitor la candidatul Primăriei Capitalei. Ce au hotărât legat de Piedone. Nu va exista candidat independent

Publicat

in

Liberalii și social-democrații urmează să lanseze pe piață două sondaje de opinie în care vor măsura candidați pentru Primăria Capitalei. O decizie de ultim moment a fost luată de liderii partidelor aflate la putere, astfel că nu va exista un candidat independent pentru funcția de primar general.

Mai mult, surse politice ne-au declarat că Cristian Popescu Piedone a fost exclus din discuții ca posibil candidat comun al coaliției la alegerile locale pentru Primăria Capitalei.

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan anunța vineri cele două sondaje de opinie care urmează a fi lansate.

„Noi avem două sondaje de opinie care vor intra undeva sâmbătă, duminică, în piață. Sunt două case de opinie independente, alese de PNL și PSD. Pe chestionarul comun pe care îl aplicăm, avem trei nume, cei din PSD, alte trei nume, deci sunt șase nume care vor fi testate. Printre aceste nume, bineînțeles, și Sebastian Burduja, și Gabriela Firea”, a declarat Rareș Bogdan la digi 24.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend