Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Reacții internaționale la atacul Iranului asupra Israelului: Europa și SUA, poziție la unison

Publicat

in

Corpul Gărzilor Revoluţionare Islamice ale Iranului a declarat că a lansat sâmbătă seara zeci de drone şi rachete spre Israel, într-un atac fără precedent ce ar putea duce la o escaladare majoră între actorii din regiune. Tocmai de aceea, reacţiile nu au întârziat să apară, relatează Reuters, citat de news.ro.

PREMIERUL ISRAELIAN BENJAMIN NETANYAHU

“În ultimii ani, şi mai ales în ultimele săptămâni, Israelul s-a pregătit pentru un atac direct din partea Iranului. Sistemele noastre defensive sunt desfăşurate; suntem pregătiţi pentru orice scenariu, atât defensiv, cât şi ofensiv. Statul Israel este puternic. Forţele de apărare israeliene sunt puternice. Publicul este puternic”.

“Apreciem că Statele Unite sunt alături de Israel, precum şi sprijinul Marii Britanii, Franţei şi al multor alte ţări. Am stabilit un principiu clar: Oricine ne face rău şi noi îi vom face rău. Ne vom apăra împotriva oricărei ameninţări şi vom face acest lucru cu capul sus şi cu determinare”.

MISIUNEA IRANULUI LA NAŢIUNILE UNITE

“Acţiunea militară a Iranului a fost un răspuns la agresiunea regimului sionist împotriva sediului nostru diplomatic din Damasc. Chestiunea poate fi considerată încheiată”.

“Cu toate acestea, în cazul în care regimul israelian va face o nouă greşeală, răspunsul Iranului va fi considerabil mai sever. Este un conflict între Iran şi regimul israelian ticălos, faţă de care SUA TREBUIE SĂ SE ŢINĂ LA DISTANŢĂ!”.

SECRETARUL GENERAL AL ONU, ANTONIO GUTERRES

“Condamn cu fermitate escaladarea gravă reprezentată de atacul de amploare lansat în această seară de Republica Islamică Iran asupra Israelului. Solicit încetarea imediată a acestor ostilităţi. Sunt profund alarmat de pericolul foarte real al unei escaladări devastatoare la nivelul întregii regiuni. Îndemn toate părţile să dea dovadă de maximă reţinere pentru a evita orice acţiune care ar putea duce la confruntări militare majore pe mai multe fronturi în Orientul Mijlociu. Am subliniat în repetate rânduri că nici regiunea, nici lumea nu îşi poate permite un alt război”.

REACŢII ÎN SUA ŞI CANADA

PREŞEDINTELE AMERICAN JOE BIDEN

“Tocmai m-am întâlnit cu echipa mea de securitate naţională pentru o actualizare privind atacurile Iranului împotriva Israelului. Angajamentul nostru faţă de securitatea Israelului împotriva ameninţărilor din partea Iranului şi a reprezentanţilor săi este de nezdruncinat”

PREŞEDINTELE CAMEREI REPREZENTANŢILOR A SUA, MIKE JOHNSON

“În timp ce Israelul se confruntă cu acest atac malefic din partea Iranului, America trebuie să îşi arate întreaga hotărâre de a fi alături de aliatul nostru esenţial. Lumea trebuie să fie sigură: Israelul nu este singur”.

DONALD TRUMP

“Ei sunt atacaţi în acest moment, asta pentru că noi (SUA) dăm dovadă de o mare slăbiciune. Acest lucru nu s-ar fi întâmplat dacă am fi fost noi la guvernare – voi ştiţi asta, ei ştiu asta, toată lumea ştie asta. America se roagă pentru Israel, transmitem sprijinul nostru absolut tuturor celor aflaţi în pericol”.

PRIM-MINISTRUL CANADIAN JUSTIN TRUDEAU

“Canada condamnă fără echivoc atacurile aeriene ale Iranului împotriva Israelului. Suntem alături de Israel. După ce a sprijinit atacul brutal al Hamas din 7 octombrie, ultimele acţiuni ale regimului iranian vor destabiliza şi mai mult regiunea şi vor face mai dificilă o pace durabilă. Aceste atacuri demonstrează încă o dată dispreţul regimului iranian faţă de pacea şi stabilitatea din regiune. Susţinem dreptul Israelului de a se apăra şi de a-şi apăra poporul de aceste atacuri”.

REACŢII ÎN EUROPA

ŞEFUL POLITICII EXTERNE A UNIUNII EUROPENE, JOSEP BORRELL

“UE condamnă cu fermitate atacul inacceptabil al Iranului împotriva Israelului. Aceasta este o escaladare fără precedent şi o ameninţare gravă la adresa securităţii regionale”.

PREŞEDINTELE CONSILIULUI EUROPEAN CHARLES MICHEL

“Condamnăm cu fermitate atacul lansat de Iran împotriva Israelului. Trebuie făcut totul pentru a preveni o nouă escaladare regională. Trebuie evitate mai multe vărsări de sânge. Vom continua să urmărim îndeaproape situaţia împreună cu partenerii noştri”.

PRIM-MINISTRUL BRITANIC, RISHI SUNAK

“Condamn în termenii cei mai fermi atacul nesăbuit al regimului iranian împotriva Israelului. Aceste lovituri riscă să inflameze tensiunile şi să destabilizeze regiunea. Iranul a demonstrat încă o dată că intenţionează să semene haos în propria curte. Marea Britanie va continua să susţină securitatea Israelului şi a tuturor partenerilor noştri regionali, inclusiv a Iordaniei şi Irakului. Alături de aliaţii noştri, lucrăm de urgenţă pentru a stabiliza situaţia şi a preveni o nouă escaladare. Nimeni nu doreşte să vadă mai multă vărsare de sânge”.

PRIM-MINISTRUL OLANDEZ MARK RUTTE

“Situaţie foarte îngrijorătoare în Orientul Mijlociu. Mai devreme astăzi, Olanda şi alte ţări au trimis un mesaj puternic şi clar Iranului să se abţină de la atacarea Israelului. Olanda condamnă cu fermitate atacurile Iranului asupra Israelului. Trebuie împiedicată o escaladare suplimentară. Continuăm să monitorizăm foarte atent evoluţiile”.

PRIM-MINISTRUL SPANIOL PEDRO SANCHEZ

“Urmărim evenimentele din Orientul Mijlociu cu cea mai mare îngrijorare. Suntem în contact permanent cu ambasadele noastre din regiune, care vor rămâne deschise pentru a-i sprijini pe spaniolii din zonă”.

MINISTRUL GERMAN DE EXTERNE, ANNALENA BAERBOCK

“Iranul a lansat drone şi rachete asupra Israelului. Condamnăm cu fermitate atacul în curs de desfăşurare, care ar putea arunca o întreagă regiune în haos. Iranul şi reprezentanţii săi trebuie să înceteze imediat acest lucru. Israelul se bucură de întreaga noastră solidaritate în acest moment”.

AMBASADORUL GERMAN ÎN ISRAEL, STEFFEN SEIBERT

“Solidaritatea Germaniei este în această seară cu toţi israelienii pe care Iranul îi terorizează prin acest atac nemilos şi fără precedent: Evreii, precum şi arabii şi creştinii, beduinii din Negev, precum şi druzii din Golan, fie ca toţi să fie în siguranţă”.

MINISTRUL FRANCEZ DE EXTERNE, STEPHANE SEJOURNE

“Franţa condamnă în termenii cei mai fermi atacul lansat de Iran împotriva Israelului. Prin decizia unei astfel de acţiuni fără precedent, Iranul face un nou pas în acţiunile sale destabilizatoare şi îşi asumă riscul unei escaladări militare”.

MINISTRUL DANEZ DE EXTERNE LARS LOKKE RASMUSSEN

“Danemarca condamnă cu fermitate atacul anunţat de Iran asupra Israelului. Îndemn pe toată lumea să dea dovadă de reţinere şi să detensioneze situaţia. Rolul destabilizator al Iranului în Orientul Mijlociu este inacceptabil – la fel şi acest atac”.

MINISTRUL NORVEGIAN DE EXTERNE ESPEN BARTH EIDE

“Condamn atacul ilegal şi periculos al Iranului în curs de desfăşurare împotriva Israelului. Acest lucru va deteriora şi mai mult o situaţie deja extrem de volatilă. Trebuie să împiedicăm o nouă escaladare a violenţei în Orientul Mijlociu. Fac apel la toate părţile să dea dovadă de maximă reţinere”.

MINISTERUL DE EXTERNE AL REPUBLICII CEHE

“Cehia condamnă cu fermitate comportamentul destabilizator al Iranului şi al reprezentanţilor săi care au decis să atace Israelul. Reiterăm dreptul israelian la autoapărare. Comportamentul agresiv pe termen lung al Iranului împiedică regiunea Orientului Mijlociu să trăiască în pace şi securitate”.

REACŢII ALE AMERICII LATINE

PREŞEDINTELE COLUMBIEI, GUSTAVO PETRO

“Era previzibil; ne aflăm acum în preludiul celui de-al treilea război mondial, tocmai când omenirea ar trebui să-şi reconstruiască economia spre obiectivul rapid al decarbonizării. Sprijinul SUA, practic, pentru un genocid, a aprins lumea. Toată lumea ştie cum încep războaiele, nimeni nu ştie cum se termină. Dacă poporul israelian ar fi suficient de măreţ, ca strămoşii lor, pentru a opri nebunia conducătorului lor… Organizaţia Naţiunilor Unite trebuie să se reunească de urgenţă şi trebuie să se angajeze imediat pentru pace”.

PREŞEDINTELE ARGENTINIAN JAVIER MILEI

“Cabinetul preşedintelui Javier Milei îşi exprimă solidaritatea şi angajamentul de neclintit faţă de statul Israel în urma atacurilor Republicii Islamice Iran. Republica Argentina recunoaşte dreptul statelor-naţiuni de a se apăra şi sprijină ferm statul Israel în apărarea suveranităţii sale, în special împotriva regimurilor care promovează teroarea şi urmăresc distrugerea civilizaţiei occidentale”.

PREŞEDINTELE DIN PARAGUAY SANTIAGO PENA

“În astfel de vremuri dificile, ne exprimăm întregul nostru sprijin pentru poporul israelian şi suntem îngrijoraţi de creşterea violenţei în regiune. Rămânem în contact cu ambasadele noastre din regiune pentru a-i servi pe compatrioţii noştri”.

MINISTRUL CHILIAN DE EXTERNE, ALBERTO VAN KLAVEREN

“Ne exprimăm îngrijorarea cu privire la escaladarea gravă a tensiunilor din Orientul Mijlociu şi la atacurile iraniene împotriva Israelului. Chile condamnă utilizarea forţei şi apără dreptul umanitar internaţional, care protejează vieţile civililor în conflictele armate”.

MINISTERUL DE EXTERNE AL MEXICULUI

“Guvernul Mexicului îşi exprimă profunda îngrijorare cu privire la atacul Iranului împotriva teritoriului israelian şi la impactul pe care acesta l-ar putea avea asupra a mii de vieţi omeneşti. Mexicul condamnă utilizarea forţei în relaţiile internaţionale şi face apel la părţile implicate să se abţină şi să caute soluţii pe cale paşnică pentru a evita un conflict mai general în Orientul Mijlociu. Mexicul subliniază, de asemenea, importanţa respectării dreptului internaţional în interesul păcii şi securităţii internaţionale”.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

VIDEO Marcel Ciolacu le dă o veste uriașă pensionarilor: Nu Guvernul va decide creșterile de pensii. Vrem un sistem predictibil

Publicat

in

Premierul Marcel Ciolacu a explicat că, în interiorul Guvernului, se caută un sistem predictibil de creștere sau impozitare a pensiilor, astfel încât să nu mai existe factorul politic sau subiectivism legat de anul electoral. Astfel, Ciolacu a precizat că noul sistem va funcționa pe baza datelor oficiale venite de la Institutul Național de Statistică, iar Guvernul doar va pune în aplicare.

”Eu vreau ca statul român să fie sustenabil și predictibil. Dacă doriți să continuăm discuția pe colțul mesei sau când cineva vrea să anunțe ceva favorabil vine și spune mărim de la 2000 la 2200. Eu vreau să creez un mecanism, la fel ca la salariul minim european, pentru că o societate se dezvoltă și este sustenabilă, atunci când politicul nu intervine o perioadă lungă de timp în funcție de ceva subiectiv.

Când s-a stabilit un plafon de 2000 de lei erau alte condiții, erau anumite prețuri, era o anumită inflație, nu am avut criză energetică etc. În funcție de puterea de cumpărare, acest mecanism să funcționeze singur. Nu să vină un prim-ministru să spună că m-am gândit eu să vă măresc. Mecanismul să se bazeze pe statistică, să vină datele de la INS, să nu mai decidă Guvernul împreună cu patronatele, cu sindicatele. Acest mecanism este predictibil!

Indiferent ce reformă fiscală faci, dacă nu închizi întreg lanțul nu poți obține sustenabilitatea și predictibilitatea nu închizi nimic. Noi analizăm pentru un sistem predictibil.”, a spus Marcel Ciolacu.

Citeste mai mult

NATIONAL

Incident în pragul alegerilor. Maşina unui candidat PNL din comuna Orodel, lovită cu piatra de un tânăr / poliţia a deschis dosar

Publicat

in

Un tânăr de 22 de ani, din comuna Vârtop, judeţul Dolj, s-a ales cu dosar penal pentru distrugere după ce, marţi seara, a lovit cu o piatră o maşină parcată pe un drum din localitate. Potrivit IPJ Dolj, maşina lovită este a unui bărbat de 43 de ani din comuna Orodel, iar prejudiciul creat în urma distrugerii este de 5.000 lei.

“În seara zilei de 28 mai, poliţiştii Secţiei nr.7 Poliţie Rurală Pleniţa au fost sesizaţi de un bărbat, de 43 de ani, din comuna Orodel, cu privire la faptul că o persoană i-ar fi distrus geamul lateral de la autoturism. Poliţiştii deplasaţi la faţa locului au constatat că cele sesizate se confirmă, din cercetări reieşind faptul că, în timp ce bărbatul a lăsat autoturismul parcat de DJ 561 D, în localitatea Vârtop, un tânăr de 22 de ani, din comuna Vârtop, ar fi distrus cu o piatră geamul lateral dreapta al portierei şi parbrizul, prejudiciul cauzat fiind de aproximativ 5.000 lei. În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere, cercetările fiind continuate pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor în care a avut loc evenimentul şi luarea măsurilor legale”, a informat IPJ Dolj.

Potrivit unor surse apropiate anchete, bărbatul de 43 de ani a cărui maşină a fost distrusă este candidat PNL la Consiliul Local Orodel, iar tânărul cercetat pentru distrugere este un apropiat al primarului din comuna Vârtop, localitatea învecinată. Şi în campania din 2020, candidatul PNL din Orodel şi-a găsit maşina distrusă.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend