Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Reacția Moscovei la criticile premierului armean cu privire la trupele ruseşti din jurul regiunii Nagorno-Karabah: „Inacceptabile”

Publicat

in

Rusia a afirmat vineri că „atacurile publice” asupra trupelor sale de menţinere a păcii desfăşurate în jurul regiunii separatiste Nagorno-Karabah din Azerbaidjan sunt „inacceptabile”, a doua zi după ce premierul armean Nikol Paşinian a criticat contingentul, relatează Reuters și Agerpres.

Maria ZaharovaFoto: – / Sputnik / Profimedia

Civili azeri care susţin că sunt activişti de mediu au blocat singurul drum între Armenia şi enclava cu populaţie majoritar armeană de pe 12 decembrie. Oficialii din Nagorno-Karabah susţin că proviziile de alimente, medicamente şi combustibil sunt pe sfârşite.

Joi, site-ul de ştiri armean Hetq a difuzat o declaraţie a lui Paşinian potrivit căreia forţa rusă de menţinere a păcii „devine un martor tăcut la depopularea Nagorno-Karabah”, din cauza faptului că nu a redeschis drumul blocat.

Paşinian a spus că dacă trupele ruseşti nu sunt capabile să asigure stabilitatea şi securitatea în Nagorno-Karabah, ele ar trebui să facă loc unei misiuni ONU de menţinere a păcii.

„Considerăm orice atacuri publice sau provocări împotriva trupelor noastre de menţinere a păcii inacceptabile şi acţiuni deliberate care provoacă un prejudiciu real procesului de normalizare armeano-azer”, a reacţionat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova.

Regiunea Nagorno-Karabah este recunoscută internaţional ca parte a Azerbaidjanului, dar locuitorii săi sunt predominant etnici armeni şi au reuşit să scape controlului Baku în urma unui război de la sfârşitul anilor ’80 şi începutul anilor ’90, într-o perioadă în care Uniunea Sovietică se dezintegra.

În 2020, Azerbaidjan a reuşit să recucerească o parte din teritoriu în urma unui nou război care s-a încheiat cu un armistiţiu mijlocit de Rusia. Trupe de menţinere a păcii au fost desfăşurate de-a lungul coridorului Lacin, singurul drum dintre Armenia şi Nagorno-Karabah.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Poliţiştii din Mureş sunt în alertă! Trei copii, cu vârste de 9, 10, respectiv 11 ani sunt căutați după ce au plecat de acasă

Publicat

in

Poliţiştii din Mureş fac publice semnalmentele a trei băieţi cu vârste de nouă, zece, respectiv 11 ani, care au plecat împreună de acasă în urmă cu o zi. Verificările au început după ce mama unui dintre ei a solicitat sprijinul autorităţilor pentru a-şi găsit fiul, poliţiştii stabilind că băiatul a plecat împreună cu alţi doi copii din sat, conform news.ro.

content-image

content-image

Cei trei băieţi daţi dispăruţi au 9, 10 şi 11 ani, sunt din comuna Daneş, sat Seleuş, iar primele date arată că ar fi plecat voluntar de la domiciliu, în cursul zilei de vineri, şi nu au mai revenit.

Sâmbătă, mama unuia dintre băieţi a sesizat Poliţia municipiului despre faptul că fiul său, Custura Ioan Mihai, de 10 ani, a plecat în data de 21 iunie 2024, în jurul orei 16.00, de la domiciliul său din Seleuş şi nu a mai revenit.

Verificările făcute de poliţişti, arată că băiatul ar fi plecat voluntar de la domiciliu alături de alţi doi minori, din acelaşi sat.

Custura Ioan Mihai are 1,20 metri înălţime., aproximativ 30 de kilograme, păr brunet, tuns scurt, ochi căprui, iar la momentul plecării, purta pantaloni negri, încălţăminte tip sport de culoare închisă şi fără articole vestimentare în partea superioară a corpului.

Ceilalţi doi copii căutaţi sunt Ieremiaş Cătălin, de 9 ani, înălţime aproximativ 1,35 metri, păr brunet, tuns scurt, ochi verzi, purta, când a plecat pantaloni albi, tricou albastru şi încălţăminte de culoare închisă şi Ieremiaş Raul, de 11 ani, înălţime aproximativ 1,40 metri, păr brunet, tuns scurt, ochi căprui, la momentul plecării ar fi fost îmbrăcat cu pantaloni negri, tricou albastru şi încălţăminte tip sport de culoare albastră.

Citeste mai mult

NATIONAL

Explozie a Cancerului de penis. De ce este în creștere fenomenul?

Publicat

in

În 2018, pensionarul brazilian João a căutat ajutor medical după ce a găsit un neg pe penis.

„Am început să vizitez clinicile medicale pentru a afla ce este, dar toți medicii mi-au spus că este din cauza excesului de piele și mi-au prescris medicamente”, își amintește bărbatul de 63 de ani.

În ciuda medicamentelor, negul a continuat să crească. A început să afecteze căsătoria lui, iar viața sexuală a lui João și a soției sale a scăzut. „Am fost ca niște frați”, recunoaște el. Era hotărât să afle ce se întâmplă.

Timp de cinci ani, João, nu numele său real, a mers înainte și înapoi la specialiști care au prescris mai multe medicamente și au comandat noi biopsii. „Nimic nu a rezolvat-o”, spune el, relatează BBC.

Apoi, în 2023, i s-a pus un diagnostic – João avea cancer de penis.

“Pentru familia mea, a fost o surpriză foarte neplăcută, cu atât mai mult pentru că a trebuit să mi se ampute o parte din penis. Simt că am fost decapitat”, spune el.

„Este un tip de cancer despre care nu poți vorbi cu oamenii pentru că s-ar putea transforma într-o glumă”.

Cancerul penian este rar, dar incidența și ratele mortalității sunt în creștere în întreaga lume.

Potrivit celor mai recente studii, Brazilia, de unde este João, are una dintre cele mai mari rate de incidență de 2,1 la 100.000 de bărbați.

„Îngrozit de operație”

Între 2012 și 2022, au fost raportate 21.000 de cazuri, potrivit Ministerului Sănătății din Brazilia. Acest lucru a dus la peste 4.000 de decese și, în ultimul deceniu, au avut loc peste 6.500 de amputații – în medie una la două zile.

S-a constatat că Maranhão, cel mai sărac stat din Brazilia, are cea mai mare rată de incidență la nivel global, 6,1 la 100.000 de bărbați.

Simptomele cancerului de penis încep adesea cu o rănire pe penis care nu se vindecă și o scurgere cu miros puternic. Unii oameni au sângerare și modificări de culoare ale penisului, de asemenea.

Atunci când este detectată devreme, există șanse mari de recuperare prin tratamente precum îndepărtarea chirurgicală a leziunii, radioterapie și chimioterapie.

Dar dacă nu este tratată, poate deveni necesară amputarea parțială sau totală a penisului și, eventual, a altor organe genitale din apropiere, cum ar fi testiculele.

João a suferit o amputare parțială în ianuarie și spune că a fost o perioadă dificilă.

„Este ceva ce nu-ți imaginezi niciodată că ți se va întâmpla, iar când se întâmplă, nu poți să le spui oamenilor”, spune el.

“Mi-a fost groază de operație, dar nu a existat altă alternativă. Sentimentul din primele săptămâni după operație a fost unul de tristețe, nu pot nega. A nu avea o parte din penis este oribil.”

Unii pacienți suferă o amputare totală care schimbă viața

Thiago Camelo Mourão de la Departamentul de Urologie al Centrului de Cancer AC Camargo din São Paulo spune: „În cazul amputației parțiale, urina continuă să iasă prin penis.

„Totuși, în amputația totală, orificiul uretral poate fi relocat în perineu, între scrot și anus, necesitând pacientului să urineze stând pe toaletă”.

Mauricio Dener Cordeiro de la Societatea Braziliană de Urologie spune că infecția persistentă cu papilomavirus uman (HPV), un nume dat unui grup comun de viruși, este „unul dintre principalii factori de risc”. HPV se poate transmite în timpul sexului și, în unele cazuri, poate duce la cancer, inclusiv la nivelul gurii și penisului.

El spune: „Vaccinarea în masă împotriva HPV este esențială datorită eficienței sale ridicate în prevenirea leziunilor asociate”, dar el adaugă că ratele de vaccinare în Brazilia sunt sub nivelul necesar pentru a fi cu adevărat eficace.

„În Brazilia, în ciuda disponibilității vaccinului, rata de vaccinare HPV rămâne scăzută pentru fete – ajungând doar la 57% – iar pentru băieți, nu depășește 40%”, spune el. „Acoperirea ideală pentru prevenirea bolii este 90%.”

El crede că dezinformarea despre vaccin, îndoielile nefondate cu privire la eficacitatea acestuia și lipsa campaniilor de vaccinare au contribuit la adoptarea scăzută.

Potrivit site-ului web al Serviciului Național de Sănătate (NHS) din Marea Britanie , fumatul poate crește și riscul de a face cancer penisului. De asemenea, spune că ai mai multe șanse de a face cancer de penis dacă „aveți probleme la tragerea înapoi a preputului (pielea care acoperă penisul) pentru a vă menține penisul curat (o afecțiune numită fimoză)”.

„Când un bărbat nu expune glandul și nu reușește să curețe preputul în mod corespunzător, acesta produce o secreție care se acumulează”, spune dr. Cordeiro. „Acest lucru creează un mediu extrem de favorabil pentru infecțiile bacteriene.

„Dacă acest lucru se întâmplă în mod repetat, devine un factor de risc pentru apariția tumorii”.

content-image

Dar Brazilia nu este singurul loc în care cancerul penisului este în creștere. Conform celor mai recente cercetări, numărul cazurilor este în creștere în întreaga lume.

În 2022, revista JMIR Public Health and Surveillance a publicat rezultatele unei analize la scară largă care a implicat cele mai recente date din 43 de țări.

Sa constatat că cea mai mare incidență a cancerului penisan între 2008 și 2012 a fost în Uganda (2,2 la 100.000), urmată de Brazilia (2,1 la 100.000) și Thailanda (1,4 la 100.000). Cel mai scăzut a fost în Kuweit (0,1 la 100.000).

„Deși țările în curs de dezvoltare încă suportă incidența și mortalitatea mai mare a cancerului penian, incidența este în creștere în majoritatea țărilor europene”, a descoperit echipa de cercetători condusă de Leiwen Fu și Tian Tian de la Universitatea Sun Yat-Sen din China.

Ei au raportat că Anglia a înregistrat o creștere a cancerului de penis, crescând de la 1,1 la 1,3 la 100.000 între 1979 și 2009, iar în Germania, cazurile au crescut cu 50% de la 1,2 la 1,8 la 100.000 între 1961 și 2012.

Aceste cifre sunt doar setate să crească, conform instrumentului de predicție Global Cancer Registries. Se estimează că până în 2050, incidența globală a cancerului penian va crește cu peste 77%.

Această schimbare poate fi atribuită în mare măsură îmbătrânirii populației, potrivit experților, care spun că cea mai mare incidență a avut loc la bărbații în vârstă de 60 de ani.

Dr Cordeiro spune: „Cancerul penian este o boală rară, dar și foarte prevenibilă”.

El a sfătuit că folosirea prezervativelor în timpul sexului și supunerea unei intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea preputului în cazurile de fimoză ar putea ajuta la reducerea riscului de cancer penian.

Neil Barber, conducător clinic pentru urologie la Frimley Health NHS Foundation Trust, adaugă: „Cancerul penisului este aproape nemaiauzit în populația circumcisă. Igienă precară și infecții sub preput, precum și condiții precum fimoza care îngreunează retragerea prepuțului. și să mențină o bună igienă, sunt factori de risc. Acest lucru este legat de riscuri generale mai mari de infecție”.

„Factorii de risc stabiliți includ, de asemenea, sexul neprotejat, în special neutilizarea prezervativelor, iar igiena precară crește și mai mult riscurile prin această cale.”

João așteaptă în prezent ultimele sale rezultate ale testelor, pe care le va primi la sfârșitul acestui an. „Sunt încrezător că aceste examene vor arăta că voi fi vindecat”, spune el.

“Acum, după amputare, durerea a dispărut și m-am simțit mult mai bine. Dar va trebui să trăiesc cu un penis parțial amputat pentru tot restul zilelor mele.”

Potrivit Cancer Research UK , peste 90% dintre bărbații diagnosticați cu cancer penisan care nu s-a răspândit la ganglionii limfatici din apropiere supraviețuiesc cinci ani sau mai mult.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

ACTUALacum 21 de ore

VIDEO | “Nesimțitule, iar te plimbi pe banii noștri!” – Primarul Panțurescu și martalogul Moise, prinși la cumpărături cu mașina primăriei

Cetățenii din urbea regală nu mai suportă bătaia de joc a reprezenanților administrației PSD și îi penalizeaza de fiecare dată...

ACTUALacum 22 de ore

Rușine mare la târla regală! ISU a închis “Grădinița Groazei” din Curtea de Argeș și a amendat Primăria PSD cu 50.000 lei

Administrația PSD din orașul regal primește o nouă palmă care arată tupeul și incompetența târlei regale conduse de Panțurescu. Cea...

ACTUALacum 22 de ore

DE TOT RÂSUL! Bumperele din Curtea de Argeș, atracții turistice pe Google Maps – Istoricii Dumitrache și Moisescu elaborează deja monografia Hopului Hazardelor

Prostia naște… atracții turistice la Curtea de Argeș! Faimoasele bumpere din orașul basarabilor, intens discutate de turistii nervosi pe forumurile...

ACTUALacum 3 zile

Ziarul PROFIT a avut iar dreptate, Jandarmeria a intervenit: Dosar penal pentru amenajarea abuzivă a unui drum în golul aplin – Bărbatul este din Corbeni

În timp ce presa pupincuristă a fost ocupată să lustruiască pantofii granzilor partidelor, ziarul PROFIT a fost, ca de multe...

ACTUALacum 3 zile

EXPERIENȚĂ IOC, ȘCOALĂ PUȚINĂ – Noul Consiliu Local Curtea de Argeș, cel mai slab de la Revoluție încoace – Chioșcari, ciobani si traseiști politici, printre cei care vor decide soarta orașului regal

S-au oficializat rezultatele finale ale alegerilor locale la Curtea de Argeș iar, de azi dimineață, noii aleși locali au dat...

Publicitate

Câmpulung

În Trend