Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Războiul din Ucraina riscă să intre într-o etapă cu ‘consecinţe periculoase pentru întreaga lume’. Avertismentul lansat de Zaharova după ordinul dat de Putin

Publicat

in

Statele Unite ar trebui să ţină cont de avertismentele Moscovei cu privire la riscurile unei escaladări în jurul conflictului din Ucraina, a declarat vineri ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov, citat de agenţia de presă RIA Novosti, relatează Reuters, conform Agerpres.

Comentând în legătură cu posibilitatea unei întrevederi între ministrul rus de externe Serghei Lavrov şi secretarul de stat american Antony Blinken în marja Adunării Generale a ONU de la New York, el a spus că nu va avea loc nicio întâlnire, întrucât cele două părţi “nu au despre ce să discute”.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat la rândul său că o eventuală undă verde acordată Kievului pentru a efectua lovituri cu rază lungă de acţiune în profunzimea teritoriului Rusiei ar schimba natura conflictului din Ucraina. “Am dori să le reamintim ‘şoimilor’ de pe ambele maluri ale Atlanticului că se joacă cu focul şi au pierdut orice simţ al realităţii”, a declarat ea în cadrul unei conferinţe de presă.

“Amploarea conflictului care a început din cauza Occidentului riscă să devină complet diferită, ceea ce ar putea duce la consecinţe periculoase pentru întreaga lume”, a mai spus Zaharova.

Rusia, acord cu Iran

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat miercuri semnarea unui acord de parteneriat strategic cuprinzător cu Iranul, ţară care face obiectul unor noi sancţiuni occidentale pentru presupuse livrări de rachete balistice Moscovei, potrivit EFE, citat de AGERPRES.

Putin a acceptat astfel propunerea Ministerului rus de Externe, convenită anterior la nivelul întregului guvern, conform portalului oficial de informaţii juridice al statului rus.

Ministrul de externe, Serghei Lavrov, declarase la începutul lunii septembrie că cele două ţări sunt pe cale să finalizeze pregătirea pentru semnarea unui acord cuprinzător.

Putin s-a întâlnit săptămâna trecută la Sankt Petersburg cu secretarul Consiliului Suprem de Securitate Naţională al Iranului, generalul Ali Akbar Ahmadian, ocazie cu care a remarcat că, de la preluarea mandatului de către noul preşedinte iranian, Masud Pezeshkian, “nu a existat nicio schimbare în relaţiile cu Rusia”.

Vedem că “cooperarea cu Rusia rămâne o prioritate pentru echipa noului preşedinte. Îl aşteptăm cu nerăbdare la Kazan în perioada 22-24 octombrie la summitul BRICS”, a spus el.

Președintele Iranului, așteptat în Rusia

Putin şi-a exprimat încrederea că Pezeshkian va efectua de asemenea o vizită de stat în Rusia, în cursul căreia speră că va fi semnat respectivul acord interstatal menit să transforme relaţiile dintre cele două ţări într-un “parteneriat strategic”.

De asemenea, preşedintele rus i-a transmis “calde urări” ayatollahului Ali Khamenei, datorită căruia “relaţiile de prietenie ruso-iraniene au dobândit o nouă dinamică” în ultimii ani, potrivit lui.

El a recunoscut că schimburile comerciale au scăzut în 2023, dar această tendinţă – a subliniat Putin – a fost inversată în prima jumătate a anului în curs, când au crescut cu “aproape 10%”.

În pofida sancţiunilor, Kremlinul susţine că Rusia va continua să coopereze în chestiuni sensibile cu Iranul, pe care îl consideră un “partener important al ţării”.

Săptămâna trecută, secretarul de stat american Antony Blinken şi ministrul de externe britanic David Lammy au acuzat Rusia, în timpul vizitei lor la Kiev, de escaladarea situaţiei în Ucraina după un presupus transfer de rachete balistice din Iran, pe care Moscova le-ar putea utiliza în războiul pe care îl duce din februarie 2022 în ţara vecină.

Din acest motiv, ei au declarat că vor discuta cu liderii ţărilor lor să permită Ucrainei să utilizeze rachete cu rază lungă de acţiune împotriva anumitor ţinte de pe teritoriul rus, ceea ce l-a determinat pe Vladimir Putin să avertizeze că, în acest caz, NATO “va fi în război cu Rusia”, notează EFE.

Loading

NATIONAL

Geoană și Orban stau ca pe ace – Amânare de câteva ore a hotărârilor care îi pot scoate din cursa prezidențială

Publicat

in

Curtea Constituțională a amânat pentru ora 21 hotărârea asupra contestației la adresa candidaturii lui Mircea Geoană la alegerile prezidențiale.

Potrivit unui comunicat al CCR, curtea a avut în vedere necesitatea unei documentări suplimentare. Contestația în cazul lui Geoană a fost depusă de un cetățean pe nume Ioan Talpoș.

Tot pentru ora 21 a fost amânată și hotărârea în cazul candidaturii lui Ludovic Orban. Contestația a fost depusă de un cetățean pe nume Valerian Stan.

În ședința de la ora 17, CCR a admis contestațiile împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă și a respins contestațiile împotriva candidaturilor lui Nicolae Ciucă și Kelemen Hunor.

Hotărârile urmează a fi motivate, însă nu există nicio cale de atac împotriva lor.

Ce prevede legea

Potrivit art. 31 din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României, în cel mult 24 de ore de la înregistrarea candidaturii și a semnului electoral, candidații, partidele politice, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale, alianțele politice, alianțele electorale și alegătorii pot contesta înregistrarea sau respingerea înregistrării candidaturilor sau a semnelor electorale, după caz. Contestațiile se fac în scris și se depun la Curtea Constituțională.

Curtea Constituțională soluționează contestațiile în termen de cel mult două zile de la înregistrare. Hotărârile sunt definitive, se comunică de îndată Biroului Electoral Central și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

George Simion, siderat după decizia CCR pentru Diana Șoșoacă: ‘Mă aștept să pățim același lucru’

Publicat

in

Curtea Constituţională a României a admis, sâmbătă, contestaţia depusă privind candidatura Dianei Şoşoacă la alegerile prezidenţiale. Liderul AUR George Simion susține că orice român are dreptul de a candida.

„Orice român are dreptul constituțional de a candida și de a fi ales. Nicio instituție nu îi poate lua acest drept. Aștept motivarea CCR pentru o decizie fără precedent”, a spus Simion, pe Facebook.

„Mă aștept ca mâine sau zilele următoare și noi să pățim același lucru. Sistemul lui Werner vrea “stabilitate” cu orice preț. Să fiți conectați&alături”, a spus Simion.

Context

Curtea Constituţională a României a admis, sâmbătă, contestaţia depusă privind candidatura Dianei Şoşoacă la alegerile prezidenţiale. Președinta partidului SOS România nu mai are nicio cale de atac, astfel că iese definitiv din cursa prezidențială.

CCR a primit două contestaţii împotriva deciziei BEC de a admite candidatura Dianei Iovanovici-Şoşoacă. O contestaţie este semnată de Bellantoni Amalia, iar cea de-a doua, de Ursa Mihai Gheorghe.

Reacția Dianei Șoșoacă

Diana Șoșoacă, președinta partidului SOS România, reacționează la vestea respingerii candidaturii sale la Președinția României. Eurodeputata susține că vinovați de situație ar fi… evreii.

„Nici măcar nu am fost citată. Este imposibil așa ceva. Nu știu nici măcar cum arată citația, ceea ce înseamnă că s-au încălcat grav toate drepturile procesuale. Solicit românilor să ieșiți în stradă! Așa ceva este inacceptabil. Singurul naționalist care putea să câștige aceste alegeri… Deci asta înseamnă că evreii au acționat împotriva României. Îi acuz pe evrei de implicare în procesul constituțional. Nu se poate așa ceva!”, a declarat Șoșoacă, într-o transmisiune live pe Facebook.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Elena Lasconi (USR) revoltată de hotărârea anti-Șoșoacă a CCR: ‘Dreptul unei femei de a intra în arena politică nu poate fi îngrădit cu chichițe legislative’

Publicat

in

Elena Lasconi, candidata USR la alegerile prezidențiale, reacționează vehement la hotărârea Curții Constituționale prin care Dianei Șoșoacă i-a fost interzisă candidatura la Președinția României. La fel ca PNL, Elena Lasconi acuză o manevră a PSD.

„Democrația este și despre dreptul fiecărui cetățean de a candida.

Este o reacție la cald, dar interdicția de a candida dată Dianei Șoșoacă pare la prima vedere un vis împlinit pentru domnul Marcel Ciolacu. Un vis împlinit cu ajutorul Curții Constituționale, ai cărei judecători se simt ca acasă în biroul PSD din Parlament. Este incredibil cum același om poate să fie europarlamentar, dar nu are dreptul de a candida la el în țară pentru o funcție publică.

De doamna Șoșoacă mă despart multe, nu vedem lumea cu aceiași ochi, dar dreptul unei femei de a intra în arena politică nu poate fi îngrădit cu chichițe legislative.

Cine va fi următorul președinte al României trebuie să stabilească alegătorii, nu manevrele făcute de un sistem corupt și putred până în măduva oaselor”, scrie Elena Lasconi pe Facebook.

Hotărârea CCR

Curtea Constituţională a României a admis, sâmbătă, contestaţia depusă privind candidatura Dianei Şoşoacă la alegerile prezidenţiale. Președinta partidului SOS România nu mai are nicio cale de atac, astfel că iese definitiv din cursa prezidențială.

CCR a primit două contestaţii împotriva deciziei BEC de a admite candidatura Dianei Iovanovici-Şoşoacă. O contestaţie este semnată de Bellantoni Amalia, iar cea de-a doua, de Ursa Mihai Gheorghe.

Reacția Dianei Șoșoacă

Diana Șoșoacă, președinta partidului SOS România, reacționează la vestea respingerii candidaturii sale la Președinția României. Eurodeputata susține că vinovați de situație ar fi… evreii.

„Nici măcar nu am fost citată. Este imposibil așa ceva. Nu știu nici măcar cum arată citația, ceea ce înseamnă că s-au încălcat grav toate drepturile procesuale. Solicit românilor să ieșiți în stradă! Așa ceva este inacceptabil. Singurul naționalist care putea să câștige aceste alegeri… Deci asta înseamnă că evreii au acționat împotriva României. Îi acuz pe evrei de implicare în procesul constituțional. Nu se poate așa ceva!”, a declarat Șoșoacă, într-o transmisiune live pe Facebook.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Macron pune la punct Israelul: ‘Să încetăm să livrăm arme pentru luptele din Gaza!’

Publicat

in

Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a exprimat sâmbătă în favoarea opririi livrărilor de arme către Israel, dacă aceste arme sunt folosite în conflictul din Fâşia Gaza ce opune armata israeliană şi gruparea palestiniană Hamas, război care a provocat într-un an peste 41.000 de morţi, majoritatea civili, iar populaţia din enclava palestiniană trăieşte o catastrofă umanitară.

“Cred că, astăzi, prioritatea este să revenim la o soluţie politică, să încetăm să livrăm arme pentru luptele din Gaza”, a declarat Macron, potrivit AFP, în cadrul unui program special la radio France Inter consacrat francofoniei. “Franţa nu furnizează astfel de arme Israelului”, a asigurat preşedintele francez, informează Agerpres.

Omologul său american Joe Biden a refuzat până în prezent să sisteze livrarea către Israel a armelor şi muniţiilor necesare operaţiunilor militare din Fâşia Gaza, oprind doar un transport de bombe aeriene în luna mai.

În schimb, Regatul Unit a anunţat în septembrie suspendarea a aproximativ 30 de licenţe de export de arme către Israel, dintr-un total de 350, după ce o analiză a concluzionat că există riscul ca acestea să fie utilizate cu încălcarea normelor umanitare internaţionale.

Pe plan politic, preşedintele francez a deplâns faptul că nu există niciun un progres în direcţia opririi războiului în Fâşia Gaza, în ciuda tuturor eforturilor diplomatice depuse pentru a obţine o încetare a focului. “Cred că nu suntem auziţi. I-am spus-o din nou prim-ministrului (israelian Benjamin) Netanyahu şi cred că este o greşeală, inclusiv pentru securitatea Israelului”, a subliniat Emmanuel Macron.

“O vedem limpede în opinia noastră publică, o vedem într-un mod şi mai teribil în opinia publică din regiune, este practic un resentiment care se naşte, o ură care se hrăneşte din asta”, a mai remarcat liderul de la Elysee.

Frontul din Liban

Cât despre noul front deschis de Israel în Liban împotriva grupării şiite pro-iraniene Hezbollah, Macron a reamintit că “prioritatea este evitarea escaladării”. “Poporul libanez nu trebuie să fie şi el sacrificat, iar Libanul nu poate deveni o nouă Gaza”, a insistat el.

După ce a slăbit mişcarea palestiniană Hamas în Fâşia Gaza într-un război devastator şi sângeros pentru populaţia civilă palestiniană şi care încă nu s-a încheiat, armata israeliană şi-a axat de la jumătatea lunii septembrie operaţiunile pe frontul libanez împotriva miliţiei Hezbollah, pe care a bombardat-o intens, i-a detonat de la distanţă dispozitive de telecomunicaţii în care aparent serviciul israelian Mossad reuşise să implanteze explozivi, i-a decimat conducerea, ucigându-l şi pe liderul ei, Hassan Nasralah, iar luni a lansat şi o ofensivă terestră.

Această ofensivă, descrisă drept “limitată” de către armata israeliană, urmăreşte potrivit acesteia în principal neutralizarea reţelei de tuneluri subterane folosite de Hezbollah, distrugerea stocurilor de arme şi muniţii ale acesteia, concomitent cu blocarea oricăror căi de reaprovizionare şi anihilarea structurilor de comandă şi organizare ale grupării pro-iraniene.

Însă, la fel ca în Fâşia Gaza, populaţia civilă libaneză plăteşte un preţ greu, peste un milion de civili fiind deja strămutaţi în urma bombardamentelor şi ofensivei israeliene, iar numărul celor decedaţi în ultimul an, de când armata israeliană şi Hezbollah se duelează constant la graniţă, a ajuns la circa 2.000.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Supărare mare la PNL după respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă: ‘Este o făcătură marca PSD’

Publicat

in

Curtea Constituţională a României a admis, sâmbătă, contestaţia depusă privind candidatura Dianei Şoşoacă la alegerile prezidenţiale. Dincolo de reacția Dianei Șoșoacă, o reacție neașteptat de dură vin dintre PNL.

Deputatul PNL Florin Roman acuză „o făcătură marca PSD”.  Potrivit acestuia, hotărârea este menită să elimine concurența lui George Simion de pe segmentul suveranist. Liderul AUR ar fi ajutat astfel să intre în turul 2 în dauna lui Nicolae Ciucă. Într-un tur 2 Ciolacu-Simion, candidatul PSD ar câștiga după scenariul Iliescu-Vadim din 2000.

„Eliminarea Dianei Sosoaca din cursa pentru Cotroceni, făcută prin mâna majorității PSD din CCR, este o făcătură marca PSD.

Este știut faptul ca Marcel Ciolacu este cel mai avantajat de un tur 2 cu George Simion, după modelul din 2000, intre Iliescu și Vadim. În varianta unui tur 2 cu Nicolae Ionel Ciucă, Ciolacu pierde în fața electoratului de dreapta.

Nu mi-a fost niciodată simpatică, doamna Sosoaca, nici acum, dar aici e clar ca PSD a făcut tot posibilul pentru a scăpa de candidatura ei, pentru a-i face culoar lui Simion, blatistul de casă al PSD. De altfel, pe culoarele politicii, pesediștii vorbeau încă de săptămâna trecută despre eliminarea Dianei Sosoaca, din cursa pentru Cotroceni.

In aceste condiții, mobilizarea votanților de dreapta, în jurul celui mai puternic partid de dreapta, PNL, devine esențială, în confruntarea din decembrie cu PSD”, scrie Florin Roman pe Facebook.

Anterior, liberalul Virgil Guran susținea, la Antena 3, că hotărârea CCR este un ajutor pentru Simion. „Sper să nu fie o decizie care să favorizeze un anumit candidat. Posibil pe Simion. Sper că românii vor înțelege că trebuie să voteze în primul tur pe Nicolae Ciucă, pentru că trebuie să avem o finală serioasă”, a declarat Guran.

În schimb, social-democratul Laurențiu-Gîdei a declarat, la Antena 3, că hotărârea CCR este „un mare câștig pentru români, nu pentru un candidat sau altul”.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Investitorii, tot mai atenți la conflictul din Orientul Mijlociu. Ce sectoare pot reacționa în cazul escaladării războiului (analiză)

Publicat

in

Intensificarea luptelor în Orientul Mijlociu aduce noi scenarii în prim-plan, cu un risc suplimentar de escaladare și incertitudine sporită înaintea alegerilor din noiembrie din SUA, investitorii, regrupați pe bursa americană după corecțiile din vară și încurajați de pachetul de stimulare din China, se confruntă acum cu noi întrebări, arată Claudiu Cazacu, consultant de strategie în cadrul XTB România.

O largă porțiune a piețelor de materii prime, acțiuni și titluri de datorie ar putea cunoaște o pronunțată creștere a volatilității, într-o eventuală accelerare a luptelor, în timp ce băncile centrale din SUA, zona Euro și China s-au angajat, cu diverse grade de fermitate, într-un proces de relaxare a condițiilor monetare.

Nu este clar care vor fi pașii în conflictul dintre Iran și Israel, cu aliații săi, în regiune. Un atac asupra instalațiilor petroliere era greu de imaginat cu doar câteva săptămâni în urmă, acum fiind, însă, în tărâmul posibilităților teoretic avute în vedere de traderi, subliniază Claudiu Cazacu.

Petrolul Brent a avansat cu peste 10% de la minimul din 1 octombrie până vineri dimineața, aurul și argintul au rămas în zona maximelor istorice, bursele americane au cunoscut marți scăderi, dar se păstrează într-o regiune înaltă, în timp ce unele titluri din sectorul de apărare, de ambele părți ale Atlanticului, au fost redescoperite de investitori.

Lockheed Martin a avansat cu 4,5%, L3Harris Technologies cu 3,5% și RTX cu 2,7% săptămâna aceasta, în timp ce Rheinmetall a crescut cu 6,9%. În Italia, Finmeccanica a avansat cu 1,1%. Sectorul nu a răspuns uniform la știri, titluri precum General Dynamics în SUA sau Dassault și Safran în Europa înregistrând chiar scăderi. De asemenea, Bitcoin a pierdut teren, cu scăderi de 6,5% între luni și vineri dimineață.

Tabloul eterogen ridică noi semne de întrebare. Care ar fi instrumentele financiare care ar răspunde la o menținere sau creștere a tensiunilor, într-un scenariu care pare a fi de luat în calcul în săptămânile și lunile următoare?

Acțiunile din domeniul de apărare, primele care captează atenția

Titlurile din sectorul militar ar fi între primele care apar pe radar, în ciuda aparentei ”blazări” a reacțiilor unora dintre ele. Este posibil ca titluri cu reacții inițiale puternice precum Rheinmetall sau Lockheed Martin să continue să beneficieze de interesul investitorilor distribuit pe un orizont relativ mai lung de timp, arată consultantul de strategie în cadrul XTB România.

În aceeași situație ar putea fi ETF-urile din domeniu, între care iShares US Aerospace & Defense ETF, cu un avans de 19,9% de la începutul anului, și VanEck Defense, cu 39,1% acumulate deja de la 1 ianuarie.

Indicii bursieri ar redeveni vulnerabili, după consumarea ”energizantelor” oferite de băncile centrale, atât prin stimularea din China cât și prin dublul pas de 0,5 puncte de scădere a dobânzii în SUA, însă volatilitatea s-ar putea grupa mai aproape de momentul alegerilor americane.

Cum ar putea evolua Bitcoin și aurul?

În privința Bitcoin, e posibil ca nevoia de lichiditate să genereze un apetit pentru marcarea profiturilor, în special pe termen scurt, în cazul unui atac direct și de amploare asupra Iranului sau, anticipativ, în cazul unei lovituri mai puternice decât cele 200 de rachete lansate marți dinspre Iran către Israel. Cu toate acestea, tendința pe termen mediu ar putea fi, ulterior, reorientată favorabil.

Aurul pare a se departaja de alte instrumente, aflat într-o secvență de trend ascendent susținut atât de motorul de incertitudine geopolitică cât și de trendul de scădere a dobânzilor, cu noi maxime deloc imposibile anul acesta, punctează Claudiu Cazacu.

Petrolul este atât unul dintre cele mai sensibile barometre ale perioadei cât și variabila cheie pentru economia globală, tensionată de fragmentări multiple și cu presiuni în segmentul industrial.

O perioadă de fluctuații largi, peste medie, pare a fi scenariul principal pe orizontul apropiat, în timp ce o escaladare care să aibă efect asupra livrărilor de petrol ale Iranului ar putea împinge petrolul Brent la cotații de trei cifre. Ipoteza aceasta rămâne pentru moment, în estimarea noastră, a fi doar scenariul secundar, nu prima variantă ca probabilitate, dar peisajul geopolitic foarte dinamic poate aduce schimbări rapide, subliniază consultantul de strategie XTB România

Despre XTB:

Grupul XTB este un furnizor internațional de produse, servicii și soluții tehnologice de tranzacționare și investiții. Entitățile Grupului XTB sunt supravegheate de cele mai mari autorități de reglementare din lume, inclusiv FCA, CySEC și KNF. De peste 18 ani, XTB Group a oferit investitorilor de retail acces imediat la sute de piețe din întreaga lume. XTB este o companie fintech bazată pe încredere, tehnologie și suport. Din 2004, Grupul XTB și-a extins activitatea, care acoperă acum peste 20 de piețe majore din Europa, America Latină și Asia, câștigând încrederea a peste 1 milion de clienți. Folosind propriile platforme premiate xStation și xStation Mobile, entitățile XTB Group oferă acces la peste 6.000 de instrumente financiare, inclusiv acțiuni reale, ETF-uri și CFD-uri pentru Forex, indici, mărfuri, acțiuni, ETF-uri și criptomonede. Prin X-Open Hub, XTB oferă tehnologie de vârf instituțiilor financiare din întreaga lume. Mai multe pe: www.xtb.com.

Avertisment cu privire la riscuri:

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 76% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend