Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Războiul din Ucraina a dus la un masacru în rândul delfinilor din Marea Neagră – Raport îngrijorător al autorităților turce

Publicat

in

Mai mult de 100 de delfini au eșuat pe coasta turcească a Mării Negre încând din luna februarie, când a început războiul din Ucraina, a declarat un cercetător de la Universitatea Sinop, Turcia, citat de NBC News.

Mai mult de 100 de delfini au eșuat pe coasta turcească începând din februarie, un număr mare în comparație cu anii precedenți, potrivit lui Uğur Özsandıkçı, cercetător principal al vieții marine la Universitatea Sinop.

„Acestea sunt doar morțile pe care am putut să le observăm”, a declarat Özsandıkçı. Acesta a adăugat că există și alți delfini morți care au fost aduși la mal, dar nu au fost văzuți sau care au murit și nu au ajuns la țărm. „Credem că aceste cifre sunt foarte mari”.

Özsandıkçı a efectuat o necropsie pe patru delfini comuni care a arătat că majoritatea s-au prins în plase de pescuit. El a trimis mai multe carcase la Ankara pentru studii suplimentare, pentru a înțelege mai bine de ce au fost împinși în plase.

Delfini cu comportament neobișnuit au fost observați și în alte țări care au ieșire la Marea Neagră. Biologii marini locali suspectează că o cauză determinantă este probabil poluarea fonică produsă de navele de război din nord.

Sonarul de joasă frecvență al navelor de război și al submarinelor interferează direct cu ecolocația delfinilor, a declarat Pavel Goldin, un biolog marin specializat în delfini la Institutul de Zoologie Schmalhausen din Ucraina. Incapabili să navigheze, delfinii nu pot identifica prada și, prin urmare, pot muri de foame. De asemenea, ei pot fi confuzi și pot intra în panică, înotând din greșeală în stânci sau pe țărm, iar unii ar putea fi omorâți de minele navale.

O investigație completă a cauzelor și a amplorii morților recente ar putea dura luni sau ani de zile, pentru că o mare parte din linia de coastă este inaccesibilă cercetătorilor din cauza războiului. Cu toate acestea, aceste decese și alte poluări legate de război ar putea crea o „criză a biodiversității”, potrivit Fundației turce de cercetare marină.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Un bărbat care s-a înecat cu mâncare, într-un restaurant din Braşov, salvat de paramedici și de medici de la „Marius Nasta”

Publicat

in

De

Un bărbat care s-a înecat cu mâncare, într-un restaurant din Braşov, a fost salvat după intervenţia promptă a echipajului de la Ambulanţă, care l-a resuscitat, notează News.ro. Medici de la Institutul „Marius Nasta” din Bucureşti s-au deplsat în orașul de sub Tâmpa și au îndepărtat din plămânul pacientului resturile alimentare.

Ambulanță la spitalFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

Managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, medicul Beatrice Mahler, a arătat, într-o postare pe Facebook, că un bărbat a intrat, sâmbătă seară, în stop cardiac, într-un restaurant din Braşov, după ce s-a înecat cu un bol alimentar.

„Viaţa îi este salvată pentru că personalul din ambulanţă sosit la solicitarea promptă a personalului din restaurant reuşeşte să-l readucă la viaţă. Examinarea efectuată la spital evidenţiază că părţi din bolul alimentar au rămas în plămân. La acel moment Centrul operativ pentru situaţii de urgenţă al Ministerului Sănătăţii caută soluţii şi cum este normal, chiar dacă este noapte, sună managerul. Cazurile sunt rare, în România nu există serviciu de gardă în Bronhologie intervenţională, nu este fezabil din mai multe considerente: cazurile puţine, personal puţin, iar îndemânarea acestor medici are ca scop principal câştigarea de timp în viaţa pacienţilor cu cancer pulmonar”, a explicat Mahler.

Mahler a continuat arătând că a stabilit împreună cu medicul din Centru că era mai uşor ca medicii să meargă la Braşov decât să fie transportăt pacientul, care era într-o stare critică. Astfel, ea şi-a sunat colegii.

„Ca de fiecare dată, răspunsul este: «Da, sigur, ne organizăm şi mergem!» Aşa că echipa se formează în miezul nopţii de sâmbătă din personal al Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov şi doi medici din Institutul de Pneumoftiziologie «Marius Nasta», dr. Silviu-Mihail Dumitru şi dr. Dragoş Băiceanu. Au plecat în miez de noapte şi au revenit la casele lor în zorii zilei de duminică, iar eu nu pot decât să le mulţumesc pentru disponibilitate, sacrificiu şi umanitatea de care au dat dovadă”, a adăugat managerul Institutului.

Beatrice Mahler a explicat că Bronhologia intervenţională este o ramură a Bronhologiei care salvează vieţi, prin eliberarea căilor aeriene, cu impact relativ redus al manevrei asupra organismului, faţă de acelaşi rezultat obţinut în sala de operaţie.

Mahler a subliniat că Bronhologia intervenţională are nevoie de finanţare.

Citeste mai mult

NATIONAL

Polițiștii par să fi pierdut strada, în România: Patru tineri au tras cu pistolul de tip airsoft asupra unei mașini

Publicat

in

De

Patru tineri din județul Maramureș au tras cu o armă de tip airsoft asupra unei mașini, în Sighetu Marmației, județul Maramureș. Unul dintre ei a fost arestat preventiv.

Polițiștii din Sighetu Marmației au probat, sâmbătă, activitatea infracțională a unui tânăr, de 16 ani. Acesta a fost reținut pentru 24 de ore, acuzat tulburarea ordinii și liniștii publice, distrugere și lovirea sau alte violențe, scrie mediafax.ro.

De fapt, în noaptea de vineri spre sâmbătă, polițiștii din Sighetu Marmației au intervenit la o sesizare, pe strada Făget, din municipiu, unde persoane necunoscute au executat mai multe focuri asupra unui autoturism, folosind un pistol de tip airsoft. Au fost distruse luneta, geamul lateral și parbrizul autoturismului.

„Din verificările efectuate a reieșit faptul că, persoanele necunoscute ar fi agresat fizic și ar fi folosit asupra persoanei vătămate spray iritant lacrimogen. Polițiștii au identificat persoanele implicate în eveniment ca fiind patru tineri, cu vârste între 16 și 19 ani, din Sighetu Marmației, Câmpulung la Tisa și Rozavlea”, transmite, duminică, Poliția Maramureș.

În baza probatoriului administrat, față de unul dintre tineri, cel de 16 ani, a fost luată măsura reținerii pentru 24 de ore. Duminică, acesta a fost prezentat în fața instanței de judecată, care a dispus măsura arestării preventive pentru 30 de zile.

Polițiștii continuă cercetările în acest caz.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend