NATIONAL
Rata şomajului în trimestrul II 2024 a fost de 5%, ȋn scădere cu 0,3 puncte procentuale faţă de trimestrul I. În trimestrul II în România erau 421.100 de şomeri
Publicat
acum 4 săptămâniin
De
adminPopulaţia activă a României era de 8,41 milioane persoane în trimestrul II 2024, din care 7,99 milioane erau ocupate şi 421.100 persoane erau şomeri, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS). Rata şomajului în trimestrul II 2024 a fost de 5%, ȋn scădere cu 0,3 puncte procentuale faţă de cea ȋnregistrată în trimestrul I 2024.
”În trimestrul II 2024, rata de ocupare a populaţiei în vârstă de 20-64 ani a fost de 70%. În trimestrul II 2024, populaţia activă a României era de 8.417.100 persoane, din care 7.996.000 persoane erau ocupate şi 421.100 persoane erau şomeri”, arată datele INS.
Rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă (15-64 ani) a fost în trimestrul II al anului 2024, de 64,4%, în creştere cu 0,2 puncte procentuale faţă de trimestrul I 2024.
Gradul de ocupare a fost mai mare la bărbaţi (72,4% faţă de 56,3% la femei) şi la persoanele din mediul urban (70,8% faţă de 56,8 în mediul rural).
Rata de ocupare a tinerilor (15-24 ani) a fost de 18,7%.
Rata şomajului în trimestrul II 2024 a fost de 5%, ȋn scădere cu 0,3 puncte procentuale faţă de cea ȋnregistrată în trimestrul I 2024.
Pe sexe, ecartul dintre cele două rate ale şomajului a fost de 0,7 puncte procentuale (5,3% la bărbaţi faţă de 4,6% la femei), iar pe medii rezidenţiale, de 4,4 puncte procentuale (7,6% în mediul rural, faţă de 3,2% în mediul urban).
Pe grupe de vârstǎ, rata şomajului a atins nivelul cel mai ridicat (22,7%) în rândul tinerilor (15-24 ani).
Poate vrei sa citesti
Planul diabolic al unui medic de familie: a încercat să omoare un om cu un vaccin fals împotriva COVID / Motivul este halucinant
Hezbollah anunță un atac direct asupra unei baze de informaţii militare israeliene, în apropierea Tel Avivului
Diana Şoşoacă și-a strigat durerea în Parlamentul European, dar microfonul i-a fost întrerupt
VIDEO Adio nopți nedormite! Trucul folosit de militari a fost dezvăluit: vei adormi în două minute
Un medic renumit dezvăluie care este cel mai creştinesc gest pe care îl poate face cineva
Cât costă anvelopele de iarnă și când trebuie montante: Ce taxă percep vulcanizările pentru manoperă
NATIONAL
Planul diabolic al unui medic de familie: a încercat să omoare un om cu un vaccin fals împotriva COVID / Motivul este halucinant
Publicat
acum 11 minutein
8 octombrie 2024De
adminUn medic de familie, în vârstă de 53 de ani, din Sunderland, Anglia, a pledat luni vinovat pentru acuzația de tentativă de omor. El s-a deghizat în asistent medical și a încercat să-l omoare pe partenerul mamei sale, potrivit CNN.
În locul vaccinului împotriva COVID, el a introdus o bacterie care poate mânca din carnea gazdei sale. Victima a supraviețuit, dar are probleme medicale.
Procurorul a spus că medicul era îngrijorat de testamentul mamei sale
Procurorul Peter Makepeace le-a spus juraților în prima zi a procesului, joi: „Uneori, ocazional poate, adevărul este într-adevăr mai ciudat decât ficțiunea”.
El a declarat că Kwan era preocupat de testamentul mamei sale.
„Dl Kwan și-a folosit cunoștințele enciclopedice și cercetările privind otrăvurile pentru a-și pune în aplicare planul”, a mai declarat Makepeace.
NATIONAL
Hezbollah anunță un atac direct asupra unei baze de informaţii militare israeliene, în apropierea Tel Avivului
Publicat
acum 16 minutein
8 octombrie 2024De
adminHezbollah a anunţat că a vizat o bază a serviciului de informaţii militare israeliene, în apropiere de Tel Aviv, informează AGERPRES.
Gruparea libaneză Hezbollah a anunţat luni că a lansat o salvă de rachete către principala bază a serviciului de informaţii militare israeliene, Glilot, lângă Tel Aviv, acest atac fiind lansat în special în memoria liderului grupării Hassan Nasrallah, ucis la sfârşitul lunii septembrie într-un atac israelian, relatează AFP.
Într-un comunicat, gruparea pro-iraniană a precizat că “a lansat o salvă de rachete asupra bazei Glilot”.
În această bază a serviciului de informaţii militare s-ar afla de asemenea, potrivit presei israeliene, sediul Mossad, serviciile de informaţii externe israeliene. Mişcarea islamistă pro-iraniană a anunţat deja că a vizat această bază în august şi
NATIONAL
Diana Şoşoacă și-a strigat durerea în Parlamentul European, dar microfonul i-a fost întrerupt
Publicat
acum 25 de minutein
8 octombrie 2024De
adminEurodeputata Diana Iovanovivi-Şoşoacă s-a plâns luni seară în Parlamentul European, la procedura discursurilor de un minut, după ce Curtea Constituţională a României i-a respins candidatura la alegerile prezidenţiale, că decizia este abuzivă şi că nu a fost luată pe motive de constituţionalitate, scrie AGERPRES.
“Vreau să vă aduc la cunoştinţă un caz extrem de grav care se întâmplă de trei zile în România. Sunt preşedinta partidului SOS România şi conform sondajelor reale deţineam primul loc pentru preşedinţia României care va avea loc pe 24 noiembrie”, le-a spus Diana Şoşoacă eurodeputaţilor care erau încă prezenţi în plenul PE în jurul orei locale 23.00 (24.00 ora României).
“Curtea Constituţională, pentru prima dată în istorie, mi-a anulat candidatura la preşedinţia României, nu pe motive de constituţionalitate, pentru că erau îndeplinite toate formele, ci pentru faptul că am luptat împotriva vaccinării obligatorii, pentru că am luptat împotriva botniţei din pandemie, pentru că am fost amendată de un poliţist că am depăşit viteza, deşi sunt în proces cu acel poliţist, pentru că am făcut declaraţii politice în Parlamentul României ca senator, încălcându-se articolul 72 din Constituţia României şi articolele 9 şi 10 CEDO prin care declaraţiile politice ale unui parlamentar au imunitate. Nu putem să fim condamnaţi pentru aşa ceva”, a spus eurodeputata.
“Nu am fost judecată, nu am fost citată, nu am avut dreptul la apărare şi am fost judecată pe articole din ziar”, a mai spus ea.
Diana Şoşoacă tocmai le cerea colegilor săi eurodeputaţi să ia act că în România statul de drept este încălcat, când microfonul i-a fost întrerupt de preşedinţa de şedinţă pentru depăşirea timpului de vorbire.
NATIONAL
VIDEO Adio nopți nedormite! Trucul folosit de militari a fost dezvăluit: vei adormi în două minute
Publicat
acum 40 de minutein
8 octombrie 2024De
adminTe agiți și te întorci dar nu găsești somnul? Încercați un truc militar care le permite soldaților să adoarmă în două minute, chiar și în cele mai dificile circumstanțe.
@justin_agustin Technique to falling asleep in 2 minutes! Insp. AsapSCIENCE on YT #sleep #fallasleep #insomnia #insomniac #learnontiktok #howto ♬ You – Petit Biscuit
Soldații sunt forțați să se odihnească în cele mai dificile circumstanțe – cum ar fi în apropierea unui câmp de luptă activ. Există un truc utilizat pe scară largă care se presupune că îi ajută să adoarmă în doar câteva minute. Desigur, acesta funcționează și acasă și poate fi practicat rapid.
Adormiți imediat cu acest truc militar
Trucul militar pentru a adormi a generat o mare atenție, în special datorită unui videoclip viral TikTok. În clip, Justin Agustin, fiul unui militar, explică de ce este atât de important: „Această tehnică a fost dezvoltată în armată pentru a permite soldaților să adoarmă oricând, oriunde, chiar și pe câmpul de luptă, când mediul este extrem de inconfortabil și zgomotos – somnul este crucial pentru un soldat”, explică Agustin în videoclipul TikTok.
Această tehnică a apărut pentru prima dată într-o carte de antrenament pentru comandanți în 1981, explică revista britanică Independent. Ea este folosită pentru a împiedica soldații să facă greșeli care le pun viața în pericol, în ciuda stresului enorm de pe câmpul de luptă.
Adormiți mai repede: cum funcționează trucul celor 2 minute
Dacă vrei să adormi în două minute, trebuie să faci următoarele:
* Relaxați-vă conștient și puțin câte puțin. Începeți cu fața și aduceți-vă ușor ochii, fruntea și maxilarul în repaus. Inspirați și expirați profund.
* Acordați atenție umerilor: încercați să îi scoateți din tensiune și să îi „coborâți” cât de mult puteți. Așezați-vă brațele și mâinile lejer lângă corp.
* În timp ce continuați să respirați adânc, concentrați-vă pe partea superioară a corpului. Respirația ar trebui să vă ajute, de asemenea, să eliberați tensiunea din stomac sau piept.
* Odată ce aceste părți ale corpului sunt vizibil relaxate, îndreptați-vă atenția către șolduri și picioare.
* Acum, luați în mod conștient 10 secunde și lăsați să plece toate impresiile zilei. „Eliberați-vă mintea” înainte de a adormi prin vizualizarea cât mai vie a unuia dintre aceste două scenarii:
* Sunteți întins într-o canoe în mijlocul unui lac liniștit. Deasupra ta este doar cerul albastru.
* Corpul tău se odihnește pe un hamac negru într-o cameră adânc întunecată.
* Dacă observați că continuați să vă scufundați în gânduri, ar trebui să vă gândiți conștient timp de câte 10 secunde „Nu gândi, nu gândi” înainte de a reveni la visul cu ochii deschiși din capul dumneavoastră.
NATIONAL
Un medic renumit dezvăluie care este cel mai creştinesc gest pe care îl poate face cineva
Publicat
acum 56 de minutein
8 octombrie 2024De
adminAnalizele privind refuzul donării de organe realizate la nivelul Agenţiei Naţionale de Transplant arată că, de cele mai multe ori, aparţinătorii care refuză donarea organelor rudelor lor invocă motive religioase, informează news.ro.
Oficialii Agenţiei spun că deşi oficial Biserica Ortodoxă Română nu s-a poziţionat împotriva donării de organe în teritoriu sunt preoţi care îi îndeamnă pe enoriaşi să nu accepte acest lucru.
Directorul executiv interimar al Agenţiei Naţionale de Transplant, Guenadiy Vatachki, a declarat, luni seară, la Medika Tv, întrebat care sunt motivele pentru care aparţinătorii refuză donarea de organe, că de cele mai multe ori sunt invocate motivele religioase, el amintind, în acest context, că în România Biserica Ortodoxă nu s-a împotrivit oficial donării de organe.
”Din ce în ce mai des aud, din păcate, motive religioase şi aici e o situaţie foarte delicată pentru că, teoretic, Biserica Ortodoxă Română nu se împotriveşte transplantului sau donării de organe, cel puţin nu oficial, însă sunt preoţi în teritoriu care îşi sfătuiesc enoriaşii să nu doneze, ceea mi se pare foarte regretabil, mi se pare că donarea fie a organelor, a ţesuturilor sau celulelor unui om către semenii lui este cel mai creştinesc gest pe care îl poate face cineva”, a afirmat Guenadiy Vatachki.
NATIONAL
Cât costă anvelopele de iarnă și când trebuie montante: Ce taxă percep vulcanizările pentru manoperă
Publicat
acum o orăin
8 octombrie 2024De
adminPe măsură ce sezonul rece se apropie, șoferii din România trebuie să își schimbe anvelopele de vară cu cele de iarnă. Această schimbare nu este doar crucială pentru siguranța pe drum, ci și o obligație legală în condiții de zăpadă, gheață sau polei.
În 2024, pe fondul creșterii prețurilor și al schimbărilor economice, costurile pentru cauciucurile de iarnă și montarea acestora au suferit modificări. În acest articol, vom analiza cât te va costa să-ți echipezi mașina corespunzător și cum poți evita aglomerația de la service-uri.
Contrar opiniei generale, legislația din România nu stabilește o dată precisă pentru schimbarea anvelopelor. Conform Ordonanței de Guvern nr. 5/2011, actualizată în 2022, mașinile trebuie echipate cu cauciucuri de iarnă când condițiile meteorologice devin nefavorabile, adică în momentul în care drumurile sunt acoperite cu zăpadă, gheață sau polei. Așadar, schimbarea anvelopelor depinde de vreme, nu de un calendar fix.
Specialiștii din domeniu recomandă totuși să efectuezi schimbarea din timp, pentru a evita riscurile legate de temperaturile scăzute. În general, când temperaturile medii scad sub 7 grade Celsius, cauciucurile de vară își pierd eficiența, iar anvelopele de iarnă devin esențiale pentru o aderență optimă.
Pentru a evita aglomerația, este sugerat să schimbi cauciucurile în intervalul 15-20 octombrie, în special în zonele de câmpie și orașe mari, cum ar fi București. În regiunile montane, unde vremea se schimbă rapid, începutul lunii octombrie poate fi momentul potrivit pentru această operațiune.
Costurile cauciucurilor de iarnă în 2024
Prețul anvelopelor de iarnă variază în funcție de dimensiuni, tipul vehiculului și brandul ales. În 2024, din cauza inflației și a creșterii prețurilor la materii prime, costul anvelopelor a crescut ușor comparativ cu anii anteriori. De exemplu:
Pentru o mașină mică, cu anvelope de dimensiune 185/65/R15, prețul începe de la aproximativ 180 lei per bucată.
Pentru SUV-uri sau mașini mai mari, cu dimensiuni 215/55/R16, prețurile pot varia între 220 și 500 lei per anvelopă, în funcție de marcă și calitate.
Pentru vehicule de teren sau mașini mari, prețurile pot depăși 500 lei pe bucată, în funcție de specificațiile tehnice.
Se recomandă achiziționarea unor anvelope de calitate, chiar dacă prețul este mai ridicat, deoarece acestea oferă o aderență mai bună pe drumurile alunecoase și rezistă mai bine la uzură.
Costurile manoperei pentru schimbarea anvelopelor
În plus față de achiziția anvelopelor, trebuie să iei în considerare și costul montării acestora la un service autorizat. În 2024, prețul manoperei pentru un pachet complet, care include montarea, echilibrarea roților și alte ajustări, variază între 120 și 550 lei, în funcție de complexitatea serviciilor și tipul de autoturism.
Este important să planifici din timp vizita la service. Mulți șoferi așteaptă până în ultimele zile ale lunii noiembrie pentru a face această schimbare, ceea ce provoacă aglomerație și timpi de așteptare mari. Programându-te din timp, poți evita cozile și eventualele costuri suplimentare generate de urgențe.
Durata de viață a cauciucurilor de iarnă
Cauciucurile de iarnă au o durată de viață care depinde de utilizare și de condițiile de drum. O anvelopă nouă are o adâncime a profilului de aproximativ 8-9 mm. Pe măsură ce se uzează, adâncimea profilului scade, iar când ajunge la 3-4 mm, anvelopele își pierd eficiența, necesitând înlocuire pentru a evita riscurile pe drumurile alunecoase.
Dacă mașina nu este utilizată intens și șoferul parcurge în jur de 30.000 de km pe an, anvelopele de calitate pot rezista până la cinci ani. Totuși, dacă observi semne de îmbătrânire, cum ar fi crăpături sau deformări, acestea trebuie înlocuite mai devreme. În cazul în care parcurgi distanțe mari, de peste 50.000 de km pe an, anvelopele se vor uza mai repede, necesitând înlocuire după un singur sezon.
Sfaturi pentru a evita problemele în sezonul de iarnă
Pentru a te bucura de o experiență lipsită de stres în sezonul rece, este esențial să îți planifici din timp schimbarea cauciucurilor și să optezi pentru anvelope de calitate. Verifică anual starea cauciucurilor, inclusiv adâncimea profilului, și asigură-te că mașina ta este pregătită pentru iarnă. Dacă plănuiești drumuri lungi, mai ales în zone montane, este indicat să faci schimbarea mai devreme pentru a evita surprizele neplăcute.
Fiind bine informat și pregătit, vei evita problemele legate de siguranță și vei putea circula în condiții optime pe drumurile acoperite de zăpadă și gheață din România.
Planul diabolic al unui medic de familie: a încercat să omoare un om cu un vaccin fals împotriva COVID / Motivul este halucinant
Hezbollah anunță un atac direct asupra unei baze de informaţii militare israeliene, în apropierea Tel Avivului
Diana Şoşoacă și-a strigat durerea în Parlamentul European, dar microfonul i-a fost întrerupt
VIDEO Adio nopți nedormite! Trucul folosit de militari a fost dezvăluit: vei adormi în două minute
Un medic renumit dezvăluie care este cel mai creştinesc gest pe care îl poate face cineva
VIDEO | Accident mortal în Argeș – Fata de 15 ani și șoferul de 22 ani au murit pe loc
EXCLUSIV! Mascații au descins în apartamentul directorului Mitucă de la Spitalul Curtea de Argeș – Droguri deținute de chiriași
ACUM! Grav accident de tren pe ruta Curtea de Argeș- Pitești
Haos la Curtea de Argeș: Pana de curent masivă paralizează orașul
Atac armat de tip execuție în una dintre țările considerate cele mai sigure: Trei persoane au murit
VIDEO – VIAȚA BATE FILMUL! Tânăr dispărut în urmă cu 9 ani , găsit de jandarmii argeșeni
VIDEO | Un șofer de Audi a plecat cu tot cu pompă după ce și-a alimentat mașina
VIDEO | Percheziții la traficanții de droguri din Argeș – 8 persoane duse la audieri de mascați
VIDEO, ACUM! BLOCAJ TOTAL PE TRANSFĂGĂRĂȘAN – SUTE DE MAȘINI BLOCATE ÎN TRAFIC
VIDEO – ACCIDENT GRAV ÎN ARGEȘ – O mașina a intrat în țeava de gaze și a luat foc
PITEȘTI
OFICIAL! Ministrul Simona Bucura-Oprescu, deschide lista candidaților PSD Argeș pentru Parlament – Vezi lista finală pentru Senat și camera Deputaților
PSD Argeș a depus astăzi la Biroul Electoral Județean listele de candidați pentru alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024. Alături...
ACUM! Grav accident de tren pe ruta Curtea de Argeș- Pitești
Pompierii de la Detașamentul Pitești au fost solicitați să intervină cu o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD de...
VIDEO | Accident mortal în Argeș – Fata de 15 ani și șoferul de 22 ani au murit pe loc
Un grav accident a avut loc azi noapte pe DJ 702G, in comuna Rătești. Din verificările preliminare, efectuate de polițiștii...
ARGEȘ | Bărbat de 56 ani găsit împușcat
În seara zilei de 2 octombrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Pitești au fost sesizați prin Serviciul Național Unic...
Curtea de Argeș
Haos la Curtea de Argeș: Pana de curent masivă paralizează orașul
O pană de curent electric fără precedent a paralizat duminică orașul regal, provocând haos și panică printre locuitori și turiști....
EXCLUSIV! Mascații au descins în apartamentul directorului Mitucă de la Spitalul Curtea de Argeș – Droguri deținute de chiriași
Acțiune în forță la Curtea de Arges , miercuri seara, a mascaților într-un dosar care vizeaza traficul de droguri de...
ACUM! TIR răsturnat la Ciofrângeni pe DN 73 C
Un grav accident rutier s-a produs în urmă cu puțin timp pe DN 73 C, în localitatea Ciofrângeni, unde un...
Femeie din Sălătrucu bătută crunt de concubin – A FOST ARESTAT!
În ziua de 30 septembrie a.c., în jurul orei 15:00, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Curtea de Argeș au fost...
VEȘTI BUNE! Au “bubuit” salariile in Argeș! Salariul mediu brut a ajuns la 1800 Euro – Un argeșean ia 1000 euro în mână
Salariile din Argeș, în creștere semnificativă, dar încă sub media națională potrivit datelor oficiale O veste bună pentru angajații din...
Mioveni
Bucuria constructorilor! Magazinul Leroy Merlin din Pitesti se deschide săptămâna viitoare – VEZI DETALII și PROGRAM
Lantul de magazine de bricolaj Leroy Merlin, al doilea jucator de pe piata de bricolaj din Romania, cu o retea...
PRO ARGEŞ TV – O nouă televiziune pentru argeșeni a primit undă verde de la CNA
Consiliul Național al Audiovizualului a adus o veste bună pentru telespectatorii din Argeș, aprobând în ședința de ier, în unanimitate,...
DSV a făcut prăpăd! Zeci de amenzi și zeci de tone de alimente retrase din magazinele din Argeș
Inspectorii din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Argeș au efectuat 154 controale în cursul lunii august...
ARGEȘ | Tineri, reținuți de polițiști pentru falsificarea și folosirea de adeverințe medicale false
Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Bascov, în dimineața zilei de 05 septembrie a.c., au pus în aplicare un...
Câmpulung
ARGEȘ – Pensionar de 93 ani accidentat grav de un șofer neatent
Un grav accident rutier în care un pieton a fost acroșat a avut loc in această după amiază în localitatea...
TIR răsturnat într-o prăpastie în Argeș
În urmă cu puțin timp pompierii argeșeni au fost anunțați prin 112 despre un accident între n care un cap...
ARGEȘ | Un bărbat de 38 ani și-a snopit mama în bătaie, în plină stradă
Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Câmpulung au continuat cercetările într-un dosar penal aflat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria...
În Trend
- ACTUALacum o săptămână
Se înființează o funcție importantă și bine plătită în Primăria Curtea de Argeș – CINE VA FI NOUL ȘEF NUMIT DE PRIMAR?
- ACTUALacum 3 zile
VIDEO | Accident mortal în Argeș – Fata de 15 ani și șoferul de 22 ani au murit pe loc
- ACTUALacum 5 zile
EXCLUSIV! Mascații au descins în apartamentul directorului Mitucă de la Spitalul Curtea de Argeș – Droguri deținute de chiriași
- ACTUALacum 3 zile
ACUM! Grav accident de tren pe ruta Curtea de Argeș- Pitești
- ACTUALacum 2 săptămâni
VIDEO | Tărăboi la Curtea de Argeș – Tineri bicicliști au vandalizat coșuri de gunoi
- ACTUALacum 2 săptămâni
Curtea de Argeș în haos rutier total! Primăria, Poliția unde sunteți? FESTIVAL DE ÎNJURĂTURI LA ADRESA PSD
- ACTUALacum 2 zile
Haos la Curtea de Argeș: Pana de curent masivă paralizează orașul
- ACTUALacum o săptămână
Condamnare record: un dezvoltător imobiliar a primit 865 de ani de închisoare, după devastatorul cutremur din Turcia