Conecteaza-te cu noi

Dezvaluiri

Rareș Bogdan, pentru Bugetul.ro, după OK-ul dat de Austria: ‘E îmbucurător, însă trebuie să așteptăm o condiționalitate esențială, despre care noi nu vorbim, ministrul austriac, nici atât’

Publicat

in

Presa austriacă a scris, citând surse guvernamentale, că ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, este de acord, pentru început, cu ridicarea granițelor aeriene pentru România și Bulgaria. Practic, vorbim de o posibilă intrare în Schengen, pentru început, pe zona aeriană.

În acest context, duminică dimineață, reporterul Bugetul.ro l-a contactat pe prim-vicepreședintele PNL, europarlamentarul Rareș Bogdan. Am vrut să aflăm dacă țara noastră are șanse reale de intrare în Schengen, dat fiind că Bulgaria are nevoie și de votul Olandei în acest sens.

Rareș Bogdan mi-a declarat că, fără doar și poate, că anunțul venit din zona austriacă este unul îmbucurător și reprezintă o victorie a diplomației române, respectiv a celor trei liberali care au jucat un rol important: președintele României, Klaus Iohannis, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, și ministrul de Externe, Luminița Odobescu, „precum și un plus al puterii de la București”.

Totuși, europarlamentarul român a atras atenția că trebuie să ne păstrăm rezervele, deoarece Bulgaria nu are încă votul Olandei, pentru intrarea în Schengen.

Rareș Bogdan, pentru Bugetul.ro, despre aderarea la Schengen: „Trebuie să așteptăm o condiționalitate esențială, despre care noi nu vorbim, ministrul austriac, nici atât”

Eugen Dinu: Sunt șanse reale pentru intrarea României în Schengen?

Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL: Cum spuneam și săptămâna trecută pentru presa austriacă, pentru Der Standard și Die Presse, s-a întâmplat un lucru și pentru dumneavoastră presa din România: culoarele diplomatice, în momentul ăsta, sunt total dezghețate și sunt reluate la nivelul tuturor instituțiilor statului, cu puterea de la Viena.

Și acest lucru se vede, inclusiv în declarația ministrului de Interne, Karner, care trebuie salutată. E una îmbucurătoare. Însă trebuie să ne păstrăm rezervele, să nu considerăm declarația mai mult decât este.

De asemenea, să așteptăm o condiționalitate esențială, despre care noi nu vorbim, ministrul austriac, nici atât. Este vorba de votul pe care Bulgaria trebuie să-l ia în Parlamentul de la Haga, în parlamentul olandez, vot pe care România îl are încă din urmă cu un an și jumătate, încă din iunie 2022, vot care ar urma să oficializeze susținerea Olandei pentru Bulgaria.

„Noi suntem în demers cu Schengen alături de Bulgaria, nu putem să ne desprindem de bulgari”

Noi suntem în demers cu Schengen alături de Bulgaria, nu putem să ne desprindem de bulgari și, practic, în momentul acesta, înainte de orice declarație și de orice negocieri care se vor întâmpla în Slovenia și negocierile care vor continua în afară de a analiza și a studia, și a da răspuns la condiționalitățile pe care ministrul de Interne austriac le pune pentru ridicarea, pentru început, a granițelor pe zona de aerian, deci pe aeroporturi – ceea ce sigur e un lucru important, care ține de self respect, care ține de modalitatea în care românii nu doar că vor circula, dar se vor simți în Europa comună -, trebuie să așteptăm acest vot, care e unul complicat. El trebuia să aibă loc pe 6 decembrie pentru Bulgaria.

Parlamentul olandez a amânat votul, prin vocea lui Frans Timmermans, fostul comisar și vicepreședintele al Comisiei Europene, pentru data de 14. Deci, săptămâna viitoare. Asta în cazul în care se va realiza o majoritate, pentru că, după cum știți, au avut loc alegeri în Olanda.

„În cazul în care Wilders va reuși să construiască această majoritate, e foarte puțin probabil ca această nouă majoritate să acorde votul pentru Bulgaria”

În cadrul alegerilor, Geert Wilders, președintele Partidului Libertății, a ajuns să dețină cel mai mare număr de parlamentari, 37, și acum a anunțat că încearcă să construiască o majoritate cu trei partide de dreapta.

În cazul în care Wilders va reuși să construiască această majoritate, e foarte puțin probabil ca această nouă majoritate să acorde votul pentru Bulgaria. De aceea, există o emoție pe vot, în ceea ce privește votul de la Haga, pentru Bulgaria. După care, urmează să stăm de vorbă pe subiectul României și al condiționalităților pe care le pune Wilders, pentru acceptarea pentru prima dată a ridicării granițelor în zona aeroportuară.

E.D.: Putem spune că Olanda s-ar putea transforma într-o nouă Austrie pentru România?

Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL: Pentru România, nu! Pentru Bulgaria, trebuie să așteptăm și să nu ne grăbim.

Dar e îmbucurător și trebuie salutat ceea ce s-a întâmplat. Asta este indiscutabil. Trebuie salutat și trebuie să ne bucurăm de schimbarea de atitudine a puterii de la Viena, dar până la Schengen mai e o cale și negocierile trebuie să continue.

„Important este că zona diplomatică și-a făcut treaba, că în această zonă diplomatică sunt trei persoane în legătură directă cu PNL care au avut un rol important: președintele României, ministrul de Externe, ministrul de Interne”

Important este că zona diplomatică și-a făcut treaba, că în această zonă diplomatică sunt trei persoane în legătură directă cu PNL care au avut un rol important: președintele României, ministrul de Externe, ministrul de Interne și sigur că, până la urmă, e un plus al puterii de la București, atât de blamată în ultimele două săptămâni, că din nou s-a ratat Schengen-ul.

Eu am explicat, am ieșit public. Cred că am fost singurul. Primul, în mod sigur, cred că și singurul care am spus că a fost o retragere strategică de pe ordinea de zi a Consiliului JAI de pe data de 5 decembrie. Sigur că unii au crezut, alții n-au crezut. Acum se vede că a fost, pur și simplu, o decizie a noastră, pentru că Bulgaria nu avea acest acord al puterii de la Haga și riscam să avem o respingere foarte facilă a cererii de extindere a spațiului Schengen.

Citeste mai mult

ACTUAL

Zelenski versus Zalujnîi: presedintele e la cuțite cu șeful armatei

Publicat

in

Valeri Zalujnîi, comandantul sef al armatei Ucrainei, este extrem de popular, nu doar in randul militarilor si in cercurile Occidentale, ci si in randul populatiei. Nivelul sau de simpatie l-a depasit pe cel al presedintelui. In aceste conditii, Zelenski incearca sa scape de Zalujnîi. I-a cerut demisia, dar Zalujnîi a refuzat. Situatia este foarte delicata intr-o tara aflata in razboi. Zalujnîi este considerat un erou in Ucraina, dupa ce trupele sale au apărat cu succes Kievul impotriva fortelor Moscovei la inceputul invaziei ruse, acum aproape doi ani. Dar Zalujnîi e considerat de multi ucraineni drept urmatorul lider politic, unul mai bun decat Zelenski, mai ales ca ies la iveala tot mai multe afaceri de coruptie. Or actualul presedinte nu e dispus sa renunte la putere prea curand. Cel putin asa reiese din declaratiile lui. Toate dedesubturile acestui scandal aici https://newsin.ro/zelenski-are-un-rival-redutabil-si-vrea-sa-scape-de-el-valeri-zalujnii/

Citeste mai mult

ACTUAL

Descoperire majora privind asa-numita undă a morții

Publicat

in

Revista Neurobiology of Disease publica rezultatele unui studiu cheie care ajuta lumea stiintifica sa inteleaga mai bine mortea neuronala si resuscitarea. Asa-numita unda a mortii apare in creier dupa privarea de oxigen. Este imposibil sa se determine momentul precis al mortii cu o precizie de o secunda. Este un proces complex, care dureaza cateva minute. In unele cazuri, chiar si atunci cand procesul a inceput, acesta poate fi intrerupt si persoana poate reveni la viata. Aceasta „unda a mortii” se raspandeste ca un val in cortex si are potentialul de a opri total activitatea cerebrala. Dar, contrar a ceea ce sugereaza numele sau, acest val nu inseamna neaparat un sfarsit ireversibil. Daca creierul este reoxigenat la timp, poate urma un „val de resuscitare”, marcand inceputul unei recuperari lente, dar posibile, a functiilor cerebrale. Toate concluziile studiului aici https://www.ucoz.ro/a-fost-descifrata-unda-mortii-din-creier/

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend