Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Raport ONU: ‘Cifrele privind foametea s-au menținut la un nivel ridicat timp de trei ani consecutivi, pe fondul agravării crizelor globale’

Publicat

in

Aproximativ 733 de milioane de persoane au înfruntat foametea în 2023, echivalentul a o persoană din unsprezece la nivel global și a una din cinci în Africa, conform celui mai recent raport privind Starea securității alimentare și a nutriției în lume (State of Food Security and Nutrition in the World – SOFI), publicat astăzi de cinci agenții specializate ale Organizației Națiunilor Unite.

„Raportul anual, lansat în acest an în contextul reuniunii ministeriale a Grupului operativ al Alianței globale G20 împotriva foametei și sărăciei din Brazilia, avertizează că lumea este cu mult sub nivelul de atingere a obiectivului de dezvoltare durabilă (SDG) 2, foamete zero, până în 2030.  Raportul arată că lumea a regresat cu 15 ani, cu niveluri de subnutriție comparabile cu cele din 2008-2009.

În ciuda unor progrese în anumite domenii, cum ar fi întârzierile de creștere și alăptarea la sân exclusivă, un număr alarmant de persoane continuă să se confrunte cu insecuritatea alimentară și malnutriția, nivelurile foametei la nivel mondial situându-se la un nivel constant timp de trei ani consecutivi, între 713 și 757 de milioane de persoane fiind subnutrite în 2023 – cu aproximativ 152 de milioane mai mult decât în 2019, luând în considerare intervalul mediu (733 de milioane).

Tendințele regionale variază semnificativ: procentul populației care se confruntă cu foametea continuă să crească în Africa (20,4 %), rămâne stabil în Asia (8,1 %) – deși reprezintă încă o provocare semnificativă, deoarece regiunea găzduiește mai mult de jumătate din persoanele care se confruntă cu foametea la nivel mondial – și înregistrează progrese în America Latină (6,2 %). Din 2022 până în 2023, foametea a crescut în Asia de Vest, în Caraibe și în majoritatea subregiunilor africane.

Dacă tendințele actuale se mențin, aproximativ 582 de milioane de persoane vor suferi de subnutriție cronică în 2030, dintre care jumătate în Africa, avertizează Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), Fondul Internațional pentru Dezvoltare Agricolă (IFAD), Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), Programul Alimentar Mondial al ONU (PAM) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Această proiecție seamănă foarte mult cu nivelurile înregistrate în 2015, când au fost adoptate Obiectivele de dezvoltare durabilă, marcând o stagnare îngrijorătoare a progreselor.

Principalele constatări dincolo de foamete

Raportul evidențiază faptul că accesul la alimente adecvate rămâne dificil pentru miliarde de persoane. În 2023, aproximativ 2,33 miliarde de persoane din întreaga lume se confruntau cu insecuritate alimentară moderată sau severă, un număr care nu s-a schimbat semnificativ de la creșterea bruscă din 2020, în contextul pandemiei COVID-19. Dintre acestea, peste 864 de milioane de persoane s-au confruntat cu insecuritate alimentară severă, rămânând uneori fără hrană pentru o zi întreagă sau mai mult. Acest număr a rămas constant ridicat din 2020 și, în timp ce America Latină înregistrează progrese, provocări mai mari persistă, în special în Africa, unde 58% din populație suferă de insecuritate alimentară moderată sau severă.

Lipsa accesului economic la o alimentație sănătoasă rămâne, de asemenea, o problemă critică, afectând peste o treime din populația globală. Cu ajutorul noilor date privind prețurile alimentelor și al îmbunătățirilor metodologice, publicația arată că peste 2,8 miliarde de oameni nu își vor putea permite o alimentație sănătoasă în 2022. Această disparitate este cea mai pronunțată în țările cu venituri mici, unde 71,5 % din populație nu își poate permite o alimentație sănătoasă, comparativ cu 6,3 % în țările cu venituri mari. În special, numărul a scăzut sub nivelurile pre-pandemice în Asia și în America de Nord și Europa, în timp ce a crescut substanțial în Africa.

Deși s-au înregistrat progrese în ceea ce privește creșterea ratelor de alăptare la sân exclusivă în rândul sugarilor la 48%, atingerea obiectivelor globale în materie de nutriție va fi o provocare. Prevalența greutății scăzute la naștere a stagnat în jurul valorii de 15%, iar întârzierea de creștere în rândul copiilor sub cinci ani, deși a scăzut la 22,3%, este încă departe de atingerea obiectivelor. În plus, prevalența emacierii în rândul copiilor nu a înregistrat îmbunătățiri semnificative, în timp ce anemia la femeile cu vârste cuprinse între 15 și 49 de ani a crescut.

În mod similar, noile estimări privind obezitatea la adulți arată o creștere constantă în ultimul deceniu, de la 12,1 % (2012) la 15,8 % (2022). Proiecțiile indică faptul că, până în 2030, lumea va avea mai mult de 1,2 miliarde de adulți obezi. Povara dublă a malnutriției – coexistența subnutriției împreună cu excesul de greutate și obezitatea – a crescut, de asemenea, la nivel mondial, la toate grupele de vârstă. Subponderalitatea a scăzut în ultimele două decenii, în timp ce obezitatea a crescut brusc.

Aceste tendințe subliniază provocările complexe ale malnutriției în toate formele sale și nevoia urgentă de intervenții specifice, deoarece lumea nu este pe direcția de atingere a niciunuia dintre cele șapte obiective globale de nutriție până în 2030, arată cele cinci agenții.

Insecuritatea alimentară și malnutriția se agravează din cauza unei combinații de factori, inclusiv inflația persistentă a prețurilor la alimente, care continuă să erodeze câștigurile economice ale multor persoane din multe țări. Factori majori precum conflictele, schimbările climatice și recesiunile economice devin din ce în ce mai frecvente și mai grave. Aceste probleme, împreună cu factori subiacenți, cum ar fi regimurile alimentare sănătoase inaccesibile, mediile alimentare nesănătoase și inegalitatea persistentă, coincid acum simultan, amplificând efectele lor individuale.

Finanțare pentru a pune capăt foametei

Tema raportului din acest an, „Finanțare pentru a pune capăt foametei, insecurității alimentare și tuturor formelor de malnutriție”, subliniază faptul că realizarea ODD 2 „Foamete zero” necesită o abordare multidimensională, inclusiv transformarea și consolidarea sistemelor agroalimentare, abordarea inegalităților și asigurarea unei alimentații sănătoase accesibile și la prețuri convenabile pentru toți. Raportul face apel la o finanțare sporită și mai eficace din punct de vedere al costurilor, cu o definiție clară și standardizată a finanțării pentru securitate alimentară și nutriție.

Șefii celor cinci agenții ale ONU, directorul general al FAO, QU Dongyu, președintele IFAD, Alvaro Lario, directorul executiv al UNICEF, Catherine Russell, directorul executiv al PAM, Cindy McCain, și directorul general al OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, scriu în prefața raportului: „Estimarea deficitului de finanțare pentru securitatea alimentară și nutriție și mobilizarea unor modalități inovatoare de finanțare pentru a-l acoperi trebuie să fie printre prioritățile noastre majore. Politicile, legislația și intervențiile menite să pună capăt foametei și să asigure accesul tuturor oamenilor la alimente sigure, nutritive și suficiente (obiectivul 2.1 al ODD) și să pună capăt tuturor formelor de malnutriție (obiectivul 2.2 al ODD) necesită o mobilizare semnificativă a resurselor. Acestea nu sunt doar o investiție în viitor, ci și obligația noastră. Ne străduim să garantăm dreptul la hrană și nutriție adecvată al generațiilor actuale și viitoare”.

După cum s-a subliniat în timpul unui eveniment recent din cadrul Forumului politic la nivel înalt de la sediul ONU din New York, raportul evidențiază faptul că deficitul de finanțare iminent necesită soluții inovatoare și echitabile, în special pentru țările care se confruntă cu niveluri ridicate de foamete și malnutriție exacerbate de impactul schimbărilor climatice.

Țările care au cea mai mare nevoie de finanțare sporită se confruntă cu provocări semnificative în ceea ce privește accesul. Dintre cele 119 țări cu venituri mici și medii analizate, aproximativ 63% au acces limitat sau moderat la finanțare. În plus, majoritatea acestor țări (74%) sunt afectate de unul sau mai mulți factori majori care contribuie la insecuritatea alimentară și malnutriție. Eforturile coordonate de armonizare a datelor, de creștere a toleranței la risc și de sporire a transparenței sunt vitale pentru reducerea acestui decalaj și pentru consolidarea cadrelor globale privind securitatea alimentară și nutriția.

Declarații

Directorul general al FAO, QU Dongyu:

„Transformarea sistemelor agroalimentare este mai importantă ca oricând, deoarece ne confruntăm cu urgentarea atingerii ODD-urilor în termen de șase ani. FAO își menține angajamentul de a sprijini țările în eforturile lor de a eradica foametea și de a asigura securitatea alimentară pentru toți. Vom lucra împreună cu toți partenerii și cu toate demersurile, inclusiv cu Alianța globală G20 împotriva foametei și sărăciei, pentru a accelera schimbările necesare. Împreună, trebuie să inovăm și să colaborăm pentru a construi sisteme agroalimentare mai eficiente, mai favorabile incluziunii, mai reziliente și mai durabile, care să poată rezista mai bine provocărilor viitoare pentru o lume mai bună.”

Președintele IFAD, Alvaro Lario:

„S-a dovedit că cea mai rapidă cale de ieșire din foamete și sărăcie este reprezentată de investițiile în agricultură în zonele rurale. Însă peisajul global și financiar a devenit mult mai complex de la adoptarea Obiectivelor de dezvoltare durabilă în 2015. Pentru a pune capăt foametei și malnutriției trebuie să investim mai mult – și mai inteligent.  Trebuie să aducem bani noi în sistem din sectorul privat și să reluăm apetitul din perioada pandemiei pentru o reformă financiară globală ambițioasă, care să ofere finanțare mai ieftină țărilor care au cea mai mare nevoie de ea”.

Directorul executiv al UNICEF, Catherine Russell:

„Malnutriția afectează supraviețuirea copiilor, creșterea fizică și dezvoltarea creierului. În ultimele două decenii, ratele de întârziere de creștere a copiilor la nivel mondial au scăzut cu o treime, adică cu 55 de milioane, ceea ce demonstrează că investițiile în nutriția maternă și infantilă dau rezultate. Cu toate acestea, la nivel mondial, unul din patru copii sub vârsta de cinci ani suferă de subnutriție, care poate duce la afecțiuni pe termen lung. Trebuie să intensificăm urgent finanțarea pentru a pune capăt malnutriției infantile. Lumea poate și trebuie să facă acest lucru. Nu este doar un imperativ moral, ci și o investiție solidă în viitor.”

Directorul executiv al PAM, Cindy McCain:

„Un viitor fără foamete este posibil dacă putem mobiliza resursele și voința politică necesare pentru a investi în soluții testate pe termen lung. Fac apel la liderii G20 să urmeze exemplul Braziliei și să prioritizeze acțiuni globale ambițioase împotriva foametei și sărăciei”, a declarat directorul executiv al PAM, Cindy McCain. „Avem tehnologiile și cunoștințele necesare pentru a pune capăt insecurității alimentare – dar avem nevoie urgentă de fonduri pentru a investi în ele la scară largă. PAM este pregătit să își intensifice colaborarea cu guvernele și partenerii pentru a aborda cauzele profunde ale foametei, a consolida sistemele de protecție socială și a sprijini dezvoltarea durabilă, astfel încât fiecare familie să poată trăi în demnitate.”

Directorul general al OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus:

„Progresele pe care le-am făcut în ceea ce privește reducerea întârzierii de creștere și îmbunătățirea alăptării exclusive la sân arată că provocările cu care ne confruntăm nu sunt insurmontabile. Trebuie să folosim aceste progrese ca motivație pentru a atenua suferința pe care milioane de oameni din întreaga lume o îndură în fiecare zi din cauza foametei, a insecurității alimentare, a alimentațiilor nesănătoase și a malnutriției. Investiția substanțială necesară în alimente sănătoase, sigure și produse în mod durabil este mult mai mică decât costurile pentru economii și societăți dacă nu facem nimic.”

Raportul SOFI

Starea securității alimentare și a nutriției în lume este un raport anual elaborat în comun de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), Fondul Internațional pentru Dezvoltare Agricolă (IFAD), Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), Programul Alimentar Mondial al ONU (PAM) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Din 1999, raportul monitorizează și analizează progresele înregistrate la nivel mondial în ceea ce privește eradicarea foametei, asigurarea securității alimentare și îmbunătățirea nutriției. De asemenea, raportul oferă o analiză aprofundată a principalelor provocări pentru atingerea acestor obiective în contextul Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă. Raportul se adresează unei audiențe largi, inclusiv factorilor de decizie politică, organizațiilor internaționale, instituțiilor academice și publicului general.

Tema din acest an este oportună și relevantă în perioada premergătoare Summitului viitorului și celei de-a patra Conferințe internaționale privind finanțarea pentru dezvoltare din 2025.

Glosar de termeni

Calitatea alimentației (sau alimentația sănătoasă): Cuprinde patru aspecte-cheie: diversitate (în cadrul fiecărui grup de alimente și între grupurile de alimente), adecvare (suficiența tuturor nutrienților esențiali în raport cu necesitățile), moderație (alimente și nutrienți care sunt legați de efecte negative asupra sănătății) și echilibru (aport de energie și macronutrienți). Alimentele consumate trebuie să fie sigure.

Context alimentar:

Contextul fizic, economic, politic și sociocultural în care consumatorii interacționează cu sistemele agroalimentare pentru a lua decizii cu privire la achiziționarea, prepararea și consumul alimentelor.

Foamea:

o senzație de disconfort sau de durere cauzată de o alimentație insuficiența energetic. În prezentul raport, termenul de foame este sinonim cu subnutriția cronică și este măsurat prin prevalența subnutriției.

Malnutriție:

o stare fiziologică anormală cauzată de un aport inadecvat, dezechilibrat sau excesiv de macronutrienți și/sau micronutrienți și/sau de o boală care determină pierderea în greutate. Malnutriția include subnutriția (întârzierea de creștere și emacierea la copii), deficiențele de vitamine și minerale (cunoscute și sub denumirea de deficiențe de micronutrienți), precum și supraponderalitatea și obezitatea.

Insecuritatea alimentară moderată:

un nivel de gravitate a insecurității alimentare în care persoanele se confruntă cu incertitudini privind capacitatea lor de a obține hrană, fiind nevoite să reducă, în anumite momente pe parcursul anului, calitatea și/sau cantitatea de alimente pe care le consumă din cauza lipsei de bani sau a altor resurse. Se referă la o lipsă de acces constant la alimente, care diminuează calitatea alimentației și perturbă tiparele normale de alimentație. Se măsoară cu ajutorul Food Insecurity Experience Scale și contribuie la urmărirea progreselor înregistrate în vederea atingerii țintei 2.1 a ODD (Indicatorul 2.1.2).

Insecuritate alimentară severă:

un nivel de gravitate a insecurității alimentare în care, la un moment dat pe parcursul anului, oamenii au rămas fără alimente, le-a fost foame și, în cel mai extrem caz, au rămas fără hrană timp de o zi sau mai mult. Acesta este măsurat cu ajutorul Food Insecurity Experience Scale și contribuie la urmărirea progreselor înregistrate în vederea atingerii țintei 2.1 a ODD (Indicatorul 2.1.2).

Subnutriție:

o stare în care consumul obișnuit de alimente al unei persoane este insuficient pentru a asigura cantitatea de energie alimentară necesară menținerii unei vieți normale, active și sănătoase. Prevalența subnutriției este utilizată pentru a măsura foamea și progresele înregistrate în vederea atingerii țintei 2.1 a ODD 2 (Indicatorul 2.1.1)”, se arată într-un comunicat.

Loading

NATIONAL

Horoscopul zilei de 22 septembrie 2024. Berbecii sunt sfătuiți să se concentreze pe sarcinile pe care le au. Află ce se întâmplă cu zodia ta

Publicat

in

Horoscopul zilei de 22 septembrie 2024 spune că Berbecii sunt sfătuiți să se concentreze pe sarcinile pe care le au. Nativii acestei zodii nu trebuie să se mai lase duși de val, mai ales în această perioadă. Timpul le rezolvă pe toate, mai ales atunci când grijile de viitor nu sunt o preocupare.

Gemenii au parte în viața lor de o perioadă în care pot face mai multe îmbunătățiri în viața lor personală. Nativii acestei zodii au nevoie să fie mai conectați cu sentimentele pe care le au și să le acorde o importanță mai mare.

Horoscopul zilei de 22 septembrie 2024

Horoscopul zilei de 22 septembrie 2024 spune că nativii zodiacului trec printr-o perioadă în care Universul le aduce în cale toate oportunitățile de care au nevoie ca să obțină ceea ce își doresc. De asemenea, nativii zodiacului vor culege cât de curând roadele muncii lor.

Descoperă ce îți rezervă astrele în funcție de zodia în care te-ai născut.

Berbec: 21 martie – 19 aprilie

Dacă ai trăit recent pe pilot automat, acum este un moment bun pentru a te recentra și a te concentra asupra sarcinilor și priorităților pe care le ai. Nu trebuie să-ți mai faci griji pentru viitor, deoarece timpul le rezolvă pe toate. Aceasta este o oportunitate grozavă pentru a determina ceea ce îți oferă pace interioară.

Taur: 20 aprilie – 20 mai

Învață cum să rămâi fidelă viziunii tale creative fără a te epuiza. Ia în considerare care sunt lucrurile de care ai nevoie pentru a rămâne ancorată în realitate.

Ai nevoie de odihnă și de o atmosferă confortabilă pentru a duce toate planurile la bun sfârșit.

Gemeni: 21 mai – 21 iunie

În acest timp este posibil să poți face mici îmbunătățiri în viața ta personală. Toate aceste lucruri îți vor permite să fii mai atentă la sentimentele și trăirile pe care le ai și să dai mai multă atenție detaliilor din viața ta. Nu uita că tu ești cea care contează cel mai mult.

Rac: 22 iunie – 22 iulie

Concentrarea ta se poate risip foarte ușor în această perioadă, așa că este important vezi de ce lucruri te poți agăța pentru a rămâne ancorată în realitate. Puterea și curiozitatea fac casă bună împreună. Profită de toate posibilitățile pe care le ai și învață să pui mai multe limite.

Leu: 23 iulie – 22 august

Aceasta este o șansă să îți oferi mai multă îngrijire și să verifici din ce cauză ai stările pe care le ai. Acest tranzit te invită să explorezi ce înseamnă să trăiești o viață pe deplin împlinită, în care prioritizezi nevoile tale de a accesa o vindecare mai profundă. Dacă ai simțit tensiune în ultima vreme, acesta este un moment bun pentru a vedea cum ai reușit să o interiorizezi astfel încât să ajungă să te macine.

Fecioară: 23 august – 22 septembrie

Este posibil să observi modele în viața ta care influențează deciziile pe care nu le-ai observat anterior. Poți avea realizări care te ajută să eliberezi și să renunți la răni vechi, deschizând o nouă legătură spre viitor. Fii deschisă la transformările interne care te sprijină în realizarea succesului de care ai nevoie.

Balanță: 23 septembrie – 23 octombrie

Este important să îți reglezi emoțiile și să eviți să rămâi fixată pe o anumită experiență. Din păcate, astfel de situații te îndepărtează de realitate. Poate fi mai greu să identifici cum te simți astăzi și s-ar putea să te străduiești să-ți verbalizezi emoțiile.

Scorpion: 24 octombrie – 21 noiembrie

Nu fi prea surprinsă dacă te vezi cu o persoană din trecut într-un loc pur întâmplător. Ai nevoie de această persoană pentru a te vindeca de ceva sau pur și simplu te lași pradă sentimentelor pe care le ai? Analizează cu mai multă atenție care sunt lucrurile de care ai nevoie în acest moment al vieții tale.

Săgetător: 22 noiembrie – 21 decembrie

Dacă te-ai simțit confuză cu privire la cum arată succesul pentru tine sau ambițiile tale din plan profesional, s-ar putea să ai o idee mai clară despre lucrurile care îți aduc bucurie.

Amintește-ți că fiecare călătorie este unică și va arăta diferit pentru fiecare om în parte, te sfătuiește YourTango.com.

Capricorn: 22 decembrie – 19 ianuarie

Cu cât zbori mai sus, cu atât ești mai departe de lumea ta interioară. Nu lăsa timpul să treacă și analizează mai repede care sunt trăirile ce stau la baza stărilor pe care le ai. Vezi ce poți încorpora în rutina zilnică pentru ca mintea și corpul să se alinieze mai ușor.

Vărsător: 20 ianuarie – 18 februarie

Acesta este un moment incredibil pentru a elibera vechile emoții care te-au împovărat atât de mult timp. Ai putea obține informații valoroase despre ceea ce te face fericită, ceea ce te face să te simți în siguranță, vindecată și departe de stările de negare atât de prezente în ultimul timp.

Pești: 19 februarie – 20 martie

Aceasta nu este cea mai bună zi pentru a lua decizii semnificative în relație. Totuși, este o zi grozavă pentru a crea spațiu în relațiile tale. Dacă ai fost în mod constant în mișcare, acordând prioritate diferitelor sarcini, astăzi este un moment bun pentru a încetini și a te vedea cu cei pe care îi iubești și care îți oferă confort.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Experții cer Guvernului să ia una dintre cele mai controversate decizii din istoria Marii Britanii: Eliminarea tradiționalei halbe de bere englezească

Publicat

in

O analiză desfășurată în mai multe pub-uri din Marea Britanie a arătat că servirea berii în pahare mai mici reduce semnificativ consumul, cu până la 10%.

Această scădere ar duce la o populație mai sănătoasă și, implicit, la reducerea costurilor pentru sistemul public de sănătate, conform cercetării.

Englezii au o tradiție de a consuma bere din halbe mari, de aproximativ 570 de mililitri, încă din secolul al XVII-lea.

Specialiștii propun înlocuirea acestora cu pahare ce conțin doar două treimi din volumul obișnuit.

Cu toate acestea, proprietarii de pub-uri sunt sceptici, temându-se că berea servită în cantități mai mici va deveni mai puțin atractivă, ceea ce ar putea duce la scăderea vânzărilor.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Giganții din social media, sub lupa SUA! Ce arată raportul FTC și ce acuzații le sunt aduse

Publicat

in

Un studiu efectuat de-a lungul mai multor ani arată că giganţii din domeniul platformelor sociale şi internetului practică “supravegherea în masă” pentru a capitaliza datele personale ale utilizatorilor de internet, conform Autorităţii americane pentru Concurenţă (FTC), citată joi de AFP, conform Agerpres.

Un raport publicat miercuri seara – realizat de FTC plecând de la solicitările lansate cu patru ani în urmă către nouă firme – a stabilit că aceste companii au colectat cantităţi importante de date, uneori prin intermediul operatorilor de date cu caracter personal, şi că pot păstra respectivele informaţii o perioadă nelimitată de timp.

“Acest raport pune în lumină modul în care reţelele de socializare şi companiile de streaming video colectează o cantitate enormă de date personale şi le monetizează pentru multe miliarde de dolari”, a explicat într-un comunicat şefa FTC, Lina Khan, declarându-se “deosebit de îngrijorată de eşecul multora dintre aceste companii de a proteja copiii şi adolescenţii în online”.

În multe dintre aceste companii, modelul economic, care implică recurgerea la publicitatea ţintită, încurajează colectarea în masă a datelor utilizatorilor, privilegiind profitul în detrimentul vieţii private, conform raportului.

FTC, despre viaţa privată a utilizatorilor

“Lucrative pentru companii, aceste practici de supraveghere pot pune în pericol viaţa privată a oamenilor, ameninţându-le libertăţile şi expunându-i la o serie de rele, de la furtul de identitate la hărţuire”, afirmă şefa FTC.

IAB “dezamăgit” de FTC

Într-un mesaj ca reacţie la publicarea acestui raport, şeful Interactive Advertising Bureau (IAB), o organizaţie a companiilor din acest sector, s-a declarat “dezamăgit de faptul că FTC continuă să considere industria publicităţii digitale ca fiind implicată în ‘supravegherea comercială în masă'”.

David Cohen susţine că internauţii înţeleg că publicitatea ţintită le permite să profite de servicii online, care altfel nu ar fi gratuite sau ieftine.

Totodată, IAB a dat asigurări joi că susţine “cu fermitate” legea exhaustivă cu privire la confidenţialitatea datelor personale la scară naţională, a cărei respectare o solicită raportul.

Raportul se bazează pe solicitările trimise la sfârşitul anului 2020 către companii precum Meta, YouTube (Google), Snap, Amazon (pentru Twitch), ByteDance (TikTok) şi Twitter devenit între timp X.

Un purtător de cuvânt al Google, Jose Cataneda, a declarat pentru AFP că grupul său sa “are normele cele mai stricte în domeniul privind confidenţialitatea datelor”. “Nu vindem niciodată informaţii personale şi nu folosim informaţii sensibile pentru a difuza publicitate”, a dat asigurări el.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Vin vremuri tulburi, potrivit șefei Băncii Centrale Europene – Situația de azi, asemănătoare celei dinainte de marea criză și de război

Publicat

in

Economia globală se confruntă cu o fragmentare similară celei din epoca „naţionalismului economic”, care a cauzat colpasul comerţului internaţional şi Marea Criză de la sfârşitul anilor 1920, a spus preşedinta Băncii Centrale Europene, scrie Ziarul Financiar.

„Ne-am confruntat cu cea mai dură pandemie din 1920, cel mai dur conflict în Europa din 1940 şi cea mai mare criză a energiei din 1970”, a declarat Christine Lagarde. Aceste tulburări au schimbat permanent activitatea economic globală, adaugă preşedinta BCE.

„Parelele dintre 1920 şi 2020 incep să iasă în evidenţă”, explică Lagarde.

Politica monetară a anilor 1920 ai secolului trecut a fost pusă în dificultate de standardul aur, economiile intrând în deflaţie şi crize bancare. „Suntem astăzi într-o poziţie mult mai bună pentru a adresa aceste schimbări structurale decât au fost predecesorii noştri”, sublinează Christine Lagarde.

Bancherii au fost nevoiţi să înveţe că aderenţa la standarul aur şi ratele fixe de schimb „nu au fost robuste în vremuri de schimbări structurale”, întrucât au contribuit la „un ciclu de naţionalism economic”, conchide Lagarde.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

‘Ianis Hagi trăiește cea mai urâtă față a fotbalului’ (presă)

Publicat

in

Trimis la echipa a doua a lui Rangers, Ianis Hagi se află într-o situație disperată, comentează presa sportivă spaniolă.

„Fiul lui Hagi trăiește cea mai urâtă față a fotbalului! Ianis se află într-o situație dificilă la Rangers”, apreciază jurnaliștii de la as.com. Conform acestora, intervențiile tatălui său, Gică Hagi, au pus paie pe foc, scrie Adevărul.

„Fotbalistul român, fiul legendarului Gică Hagi, care a jucat pentru Real Madrid și Barcelona, a fost exclus din lotul primei echipe după un conflict cu antrenorul Philippe Clement, petrecut la jumătatea lunii august. Ianis, care a fost împrumutat sezonul trecut la Alaves, l-a acuzat pe antrenor pe rețelele sociale că a mințit atunci când a spus că jucătorul și agentul săi i-a cerut clubului să îi caute echipă. După aceste acuzații, Clement i-a întors spatele lui Hagi, care a jucat doar 27 de minute de la începutul sezonului, la meciurile pe care naționala României le-a jucat în Liga Națiunilor, împotriva lui Kosovo și a Lituaniei. Ianis nu a fost ajutat nici de cuvintele tatălui său, care a spus că Rangers l-a tratat ‘oribil’ pe Ianis. Pentru acesta, consecințele au fost cele mai rele posibile, fiind nevoit să rămână la echipă știind că Philippe Clement nu se va baza pe el și a fost trimis la echipa a doua”, conform sursei citate.

„Totuși, lucrurile nu merg bine pentru Ianis Hagi nici la echipa de rezerve. Rangers a jucat un meci împotriva lui Fraserburgh în Scottish Challenge Cup, iar Hagi nu a primit niciun minut. Un mesaj puternic pentru jucător, care a spus recent că vrea să continue să lupte pentru un loc în prima echipă”, au mai scris jurnaliștii spanioli.

Citește și: Ianis Hagi: Vreau să fie clar. Nu am cerut niciodată să plec de la Glasgow Rangers

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Elveția renunță la neutralitate! Declarație de război împotriva practicilor Temu

Publicat

in

Declarațiile împotriva Temu se înmulțesc, după ce și Handelsverband, asociația națională de comerț cu amănuntul din Elveția, a depus o plângere la Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice (SECO).

Acuzațiile se referă la practici comerciale neloiale, asociația susținând că platforma de comerț electronic din China încalcă legislația elvețiană privind divulgarea prețurilor (OIP) prin prezentarea unor prețuri false și autocomparate, care nu respectă intervalul de timp legal pentru comparare.

Acesta nu este singurul aspect problematic al activității Temu în Elveția. Handelsverband a semnalat și încălcarea Legii privind răspunderea pentru produse (LRFP), acuzând compania că încearcă să se exonereze de responsabilitatea pentru produsele vândute, transferând această responsabilitate consumatorilor, care sunt tratați ca și cum ar fi importatori.

Retailerii elvețieni denunță concurența neloială și menționează că Temu recurge la metode de vânzare agresive și că există probleme și în gestionarea retururilor. În loc să își asume preluarea și eliminarea deșeurilor electrice și electronice, compania este acuzată că încearcă să se sustragă de la această obligație legală.

Probleme și acuzații în întregul spațiu economic european

Problemele Temu nu se limitează doar la Elveția. Acuzații similare au fost lansate și în alte state din spațiul economic european, precum, Austria, Germania, Ungaria, Polonia și România. Autoritățile de reglementare de pe întreg continentul sunt chemate să investigheze practicile comerciale ale platformei, acuzată de înșelăciune și încălcarea legislației europene.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend