Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Cine stabilește dacă un copil trebuie testat antidrog – Rafila: poate să constate profesorul și să se adreseze familiei

Publicat

in

​Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, nu susține testarea antidrog în masă a elevilor și afirmă că acest lucru nu ar fi eficient și „nu rezolvă în niciun fel problema consumului de droguri”. Întrebat, la Digi 24, cine va stabili dacă un elev trebuie testat, având în vedere că susține testarea selectivă, ministrul Sănătății spune că profesorii sunt cei care pot constata acest lucru: „Poți să constați din comportamentul copilului, poate să constate cadrul didactic și atunci ar trebui să se adreseze familiei care să accepte această testare, iar dacă nu acceptă, trebuie să existe o discuție cu familia în acest sens și să pună problema unui posibil consum de droguri”.

„Nu dorim o testare în masă a tuturor elevilor pentru că lucrul ăsta nu este eficient și nu rezolvă în niciun fel problema consumului de droguri”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o intervenție la Digi24. El a adăugat că nu va fi stabilit un prag al necesarului de teste pentru un copil și că profesorii sunt cei care pot stabili când un elev trebuie testat.

„Eu și colegii de la Ministerul Sănătății nu dorim o testare în masă a tuturor elevilor pentru că lucrul ăsta nu are niciun fel de rost, nu este eficient și nu rezolvă în niciun fel problema consumului de droguri. Mai mult, creează premisele unei anumite discriminări sau stigmatizări copiilor sau adolescenților. E bine să știi dacă un copil, de exemplu, consumă droguri sau dacă a consumat droguri și starea lui de sănătate sau comportamentul în școală sunt afectate de acest consum. Atunci trebuie să existe posibilitatea unei testări”, afirmă ministrul Sănătății, la Digi 24.

Cum se poate face efectiv această testare? „Testarea se poate face cu teste din urină, e cel mai simplu, iar dacă un astfel de test este pozitiv, atunci sigur că trebuie și o confirmare a acelui test printr-un test de sânge. Testul rapid nu trebuie făcut neapărat de personal medical, trebuie făcut de un personal care este instruit. Nu trebuie testați periodic, nu se face chestiunea asta. Nu discutăm despre un număr, poate pentru un anumit adolescent sunt necesare mai multe testări, iar pentru alții mai puține sau deloc. Nu trebuie să stabilim un prag al necesarului de teste pentru un copil. Important este dacă se constată că acesta este sub influența substanțelor să poată beneficia de un tratament, de îndrumare, de consiliere psihologică, și el și familia sa. Cred că e lucrul cel mai important”, a explicat Alexandru Rafila.

Întrebat și cine stabilește când un copil ar trebui testat, Rafila spune că profesorii sunt cei care pot constata acest lucru și pot anunța familia: „Poți să constați din comportamentul copilului, poate să constate cadrul didactic și atunci ar trebui să se adreseze familiei care să accepte această testare, iar dacă nu acceptă, trebuie să existe o discuție cu familia în acest sens și să pună problema unui posibil consum de droguri”, a mai spus ministrul Sănătății. Directoarea Colegiului I. L. Caragiale, Andreia Bodea, a spus despre măsurile propuse pentru testarea antidrog a elevilor sunt ineficiente și fără finalitate dacă rămân în această formă. „Pare că pasăm problema, părinții să fie de acord, copiii să fie de acord, pe profesori nu îi întreabă nimeni nimic. Un număr important de părinți știu că copiii lor folosesc astfel de substanțe, nu vor vrea să facă niciun fel de testare, nici la școală, nici în altă parte. Măsurile propuse mi se par ineficiente și fără finalitate dacă rămân în această formă”, a declarat aceasta la Digi24. Ea a subliniat că planul de siguranță în școli trebuia făcut de 20 de ani, pe măsură ce au apărut violențe și agresivitate, iar despre faptul că se consumă droguri sau că limita de vârstă a scăzut se știe. Rafila susține că documentul este de fapt o declarație de intenție care „urmează să aibă niște norme tehnice de aplicare, în ceea ce privește pe de-o parte testarea, dar și elemente care pot contribui la soluționarea sau la ameliorarea problemei”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Rusia vrea să forțeze străinii care intră în țară să semneze un „acord de loialitate”

Publicat

in

Ministerul rus de interne a pregătit un proiect de lege care i-ar forța pe străinii care vor să intre în țară să semneze un „acord de loialitate” care le-ar interzice să critice politica statului rus, „discrediteze” istoria militară sovietică sau încalce „valorile de familie tradiționale”, relatează Reuters.

Vladimir Putin semnand un decretFoto: Maksim Blinov / Sputnik / Profimedia

Noile măsuri pregătite de guvernul rus vin după ce oficialii de la Moscova au introdus o serie de legi draconice după începerea invaziei în Ucraina anul trecut, cele mai cunoscute dintre acestea fiind cele privind „discreditarea” și răspândirea de informații „false” despre forțele armate ale țării și cea legată de „agenții străinătății”.

Deși a doua a fost introdusă încă din 2012 și extinsă treptat de atunci, noile amendamente adoptate de parlamentul rus după declanșarea războiului lasă la latitudinea autorităților să declare practic orice persoană considerată indezirabilă din varii motive ca fiind un „agent străin”.

Aceste legi și altele asemănătoare au fost folosite de instanțele rusești pentru a condamna la închisoare ce a mai rămas din firava opoziție rusă, cvasi-inexistentă după ani de represiune, precum și cetățeni de rând ai Rusiei care și-au exprimat opoziția față de „operațiunea militară specială” sau au adus diverse critici autorităților.

Vladimir Putin susține că Rusia luptă pentru libertatea lumii

Însă acum, pe măsură ce se apropie alegerile prezidențiale din primăvara anului viitor, Putin și-a intensificat retorica privind războiul pe care îl poartă pentru a proteja civilizația rusă „sacră” în fața „decadenței” occidentale.

El a vorbit despre acest lucru chiar în urmă cu o zi, lansându-se într-o tiradă în timpul căreia a afirmat că „armata rusă luptă pentru libertatea întregii lumi”.

„Ce vor de fapt (occidentalii) ? Ce vor ei de fapt este să dezmembreze şi să jefuiască Rusia. Dacă nu reuşesc prin forţă, atunci seamănă haosul”, a mai spus el, printre multe altele, într-un discurs ținut prin videoconferință la cel de-al XXV-lea Consiliu Mondial al Poporului Rus, o organizație patronată de patriarhul Kirill al Moscovei și Întregii Rusii.

Acum, agenția de stat TASS notează că proiectul de lege pregătit de ministerul de interne de la Moscova va forța toți străinii care intră în Rusia să semneze un acord care în esență restricționează ceea ce ei pot spune în public.

Ce restricții a pregătit guvernul rus pentru străinii care intră în țară

Unui cetățean al unei alte țări care intră în Rusia i se va interzice să „ingereze în activitățile autoritățile publice ale Federației Ruse, discrediteze în orice formă politica de stat internă și străină a Federației Ruse, autorităților publice și oficialilor lor”, potrivit documentului oficial consultat de TASS.

Acesta va include de asemenea clauze despre moralitate, familie, „propaganda despre relații sexuale netradiționale” și istorie.

Acordul urmează să prevadă explicit că străinilor le este interzis să „distorsioneze adevărul istoric despre realizările poporului sovietic în apărarea Patriei Mamă și contribuția lui la victoria asupra fascismului”.

TASS, cea mai cunoscută agenție de presă a statului rus, nu a precizat ce pedepse riscă străinii care încalcă acordul în timp ce se află pe teritoriul Rusiei.

Reuters notează că guvernul rus nu a depus deocamdată proiectul de lege în parlamentul de la Moscova, urmând ca el să fie dezbătut în comisii și plenul Dumei de Stat, camera inferioară a legislativului, înainte de a fi adoptat și trimis președintelui Vladimir Putin pentru promulgare.

Urmărește ultimele evoluții din a 644-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Faza zilei: Cum se antrenează Caroline Wozniacki pentru sezonul 2024 din WTA

Publicat

in

La începutul anului 2020, Caroline Wozniacki anunța că se retrage din tenis. După două nașteri, daneza a revenit anul acesta în circuitul mondial, iar acum se pregătește din greu pentru a da lovitura în 2024.

Caroline WozniackiFoto: Daniel Lea/CSM / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ajunsă la 33 de ani, Wozniacki a surprins pe multă lume atunci când a anunțat că revine în tenisul de performanță după ce a născut în două rânduri.

Acum, Caroline se antrenează din greu pentru noul sezon din WTA, unul în care vrea să aibă rezultate dintre cele mai bune.

Într-o postare pe contul personal de X (fost Twitter), Wozniacki arată cum se antrenează pe un teren pe care stă și se joacă Olivia, fata sportivei.

„Nu vă faceți griji, Olivia a fost în siguranță, dar nu încercați așa ceva acasă”, spune glumind Caroline Wozniacki.

Daneza și soțul său, David Lee – fost jucător în NBA, au doi copii: Olivia și James. Cei doi s-au căsătorit în 2019.

Cine este Caroline Wozniacki

În vârstă de 33 de ani, daneza se găsește în prezent pe locul 238 în ierarhia mondială de simplu. Are 1,77 metri și a urcat pe primul al clasamentului WTA pe 11 octombrie 2010 (Wozniacki a ocupat prima poziție în lume timp de 71 de săptămâni).

A câștigat în carieră 30 de titluri WTA de simplu, iar dintre acestea unul este de Grand Slam (Australian Open 2017, după o finală epică cu Simona Halep). A adunat doar din premiile din tenis suma de $35,548,193, iar până acum are 639 de victorii și 267 de înfrângeri.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend