Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Racheta europeană Ariane 6 a ajuns pentru prima dată în spațiu și a plasat microsateliți. „O zi istorică pentru ESA și pentru accesul autonom în spațiu”

Publicat

in

UPDATE 23:18 Ariane 6 a plasat pe orbită microsateliții pe care îi transporta marți, la o oră și șase minute după decolare, marcând succesul zborului inaugural al rachetei europene în aplauzele publicului de la centrul spațial Kourou din Guyana Franceză, potrivit AFP.

„Aceasta este o zi istorică pentru ESA și pentru Europa”, a salutat directorul general al Agenției Spațiale Europene (ESA), Joseph Aschbacher. Acest succes marchează revenirea Europei la accesul autonom în spațiu, dar va fi considerat complet doar după ce etajul superior va fi căzut în atmosferă, așa cum era prevăzut, la aproape trei ore de la lansare.

Racheta europeană Ariane 6 a fost lansată în zborul inaugural, marţi, de la baza spaţială franceză Kourou din Guyana Franceză, transmit agenţiile internaţionale de presă, preluate de Agerpres. Această rachetă are sarcina de a asigura accesul autonom al ţărilor europene în spaţiu.

O lansare cu întârziere

Cu o întârziere de 1 oră din cauza unei probleme „minore”, rezolvată în cursul dimineţii, racheta de 56 de metri înălţime şi 540 de tone s-a desprins de sol la ora locală 16:00 (19:00 GMT) cu ajutorul celor două propulsoare auxiliare şi a motorului Vulcain de pe treapta principală. Zborul său inaugural este programat să dureze 2 ore, 51 de minute şi 40 de secunde.

Noul lansator european a fost nevoit să aştepte 10 ani pentru lansarea sa inaugurală, după un proces de dezvoltare care s-a dovedit uneori dificil, fiind marcat de întârzieri şi probleme tehnice.

Lansatorul transportă capsula spaţială Nyx Bikini a Exploration Company şi sateliţii OOV-Cube de la RapidCubes şi Curium One de la Planetary Transportation Systems.

De la ultimul zbor al lui Ariane 5, efectuat în urmă cu un an, europenii nu mai pot pune singuri un satelit pe orbită: după invadarea Ucrainei, ei nu mai au acces la lansatorul mediu rusesc Soiuz, iar racheta Vega-C este blocată de la sfârşitul anului 2022, după un accident. „Tot ce putea merge prost a mers prost”, a recunoscut şeful ESA, Joseph Aschbacher.

Din acest motiv, „Ariane 6 este de importanţă crucială pentru Europa, care trebuie în mod absolut să dispună de acces independent în spaţiu”, a adăugat el.

O rachetă cu 18 „pasageri”

Motivaţia economică a rachetei Ariane 6 este extrem de puternică. Fără această rachetă, Europa ar putea rata să se impună într-o economie spaţială înfloritoare – exploatarea acestei rachete ar trebui să reprezinte 822 de miliarde de dolari în 10 ani, cu aproape două treimi mai mult decât în prezent, potrivit firmei Novaspace.

În plus, fără această rachetă, programele spaţiale şi lansările de sateliţi europeni ar fi constrânse într-un context de tensiuni geopolitice majore.

Ariane 6 va putea plasa sateliţi pe orbite geostaţionare, la 36.000 km altitudine, la fel ca şi predecesoarea sa, Ariane 5, sau va putea transporta pe orbite joase constelaţii de sateliţi.

În acest scop, etajul superior al rachetei este echipat cu motorul Vinci, ce poate plasa sateliţi la diferite altitudini după care se va prăbuşi în Oceanul Pacific pentru a nu lăsa pe orbită deşeuri spaţiale.

Dacă lansatorul a fost deja „calificat” la sol, zborul inaugural va fi „o demonstraţie a faptului că toate modelele noastre termice, mecanice etc. funcţionează”, a explicat Toni Tolker-Nielsen. Racheta va transporta 18 „pasageri” – micro-sateliţi universitari şi experimente ştiinţifice.

„Acest prim zbor este un moment important pentru noi toţi. El nu reprezintă doar punctul culminant al eforturilor de dezvoltare, ci şi începutul fazei de exploatare”, subliniază Franck Huiban, director de programe civile la Arianegroup, antreprenorul principal industrial.

Ariane va putea face 12 lansări pe an

Primul zbor comercial urmează să aibă loc la sfârşitul acestui an şi va fi urmat de alte 14 lansări în următorii 2 ani. „Ariane 5 a fost concepută pentru până la 7 lansări pe an, în timp ce Ariane 6 va putea efectua 12 lansări pe an, cu un prim palier de 9 lansări anuale”, conform lui Franck Huiban.

Această performanţă este totuşi departe de cea a companiei americane SpaceX, care a înregistrat 14 lansări ale rachetelor Falcon 9 doar în luna mai.

Carnetul de programări pentru Ariane 6 este deja plin cu 30 de misiuni, dintre care 18 pentru a plasa pe orbită constelaţia Kuiper a companiei Amazon.

„Este absolut fără precedent pentru o rachetă care încă nu a zburat”, declara la sfârşitul lunii iunie Stéphane Israël, şeful Arianespace.

Cu câteva zile înainte de lansare, operatorul de sateliţi meteo europeni, Eumetsat, a anulat însă o lansare planificată pe Ariane 6 în favoarea SpaceX, invocând „circumstanţe excepţionale” şi ignorând principiul preferinţei europene, notează AFP.

„Lansatorul de suveranitate al Europei”

În confruntarea cu SpaceX, provocarea pentru Ariane 6 este să existe pe „o piaţă care are nevoie de lansatoare”, potrivit şefului Arianegroup, Martin Sion, şi pentru că este „lansatorul de suveranitate al Europei”.

Ariane 6 „nu constituie un răspuns suficient la provocările concurenţei americane”, se temea în 2019 preşedintele Curţii de Conturi din Franţa, Didier Migaud, care a subliniat un „risc semnificativ ca lansatorul să nu fie competitiv în mod durabil faţă de SpaceX”.

Nu există planuri de a face Ariane 6 reutilizabilă, a admis Martin Sion, preşedintele Arianegroup. „Nu s-a pus problema ca Ariane 6 să facă la fel de multe zboruri ca SpaceX, altfel nu am fi avut această arhitectură”, a explicat el recent Asociaţiei Jurnaliştilor Presei Aeronautice.

Dar pentru Hermann Ludwig Moeller, directorul Institutului European de Politică Spaţială (ESPI), problema rentabilităţii investiţiei în această rachetă „nu se află în centrul calculelor”, racheta fiind o „condiţie necesară” pentru a asigura prezenţa europeană în spaţiu pentru domenii precum agricultură, transport, climă sau apărare.

Printr-un semnal de alarmă lansat în martie, Philippe Baptiste, şeful Agenţiei Spaţiale franceze Cnes, a avertizat că „industria spaţială europeană de astăzi este în pericol”, deoarece „nu merge suficient de repede şi nu a reuşit să vireze spre industrializare”.

Loading

NATIONAL

Sebastian Burduja iese tare după retrogradarea Moody’s: Asta e dovada că România e atractivă pentru investiții

Publicat

in

România este o ţară atractivă pentru investiţii, iar programele derulate de marile companii din energie care activează în ţara noastră sunt o dovadă în acest sens, a scris, duminică, pe pagina sa de Facebook, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Potrivit oficialului, zona Moldovei este una dintre principalele beneficiare ale proiectelor demarate de Delgaz Grid, parte din grupul E.ON.

„Este extrem de important pentru România că mediul privat contribuie direct, prin acţiunile sale, la reducerea decalajelor economice şi sociale dintre regiunile ţării. Delgaz Grid a început modernizarea staţiei de transformare Roman Laminor, printr-un proiect de aproximativ 10 milioane de euro, finanţat în proporţie considerabilă şi de Ministerul Energiei prin Fondul pentru Modernizare. Peste 36.000 de consumatori din municipiul Roman şi din peste 100 de localităţi din proximitatea municipiului vor avea acces la o reţea electrică modernă. Proiectul va uşura şi racordarea unor noi beneficiari – locuinţe, companii, prosumatori sau producători de energie verde. Noua investiţie a Delgaz Grid vine după ce, la Iaşi, compania a început modernizarea staţiei Iaşi Sud, iar la Oneşti, judeţul Bacău, a fost recent finalizată o nouă staţie de transformare, printr-un proiect de aproximativ 4,5 milioane de euro, de care beneficiază astăzi peste 31.000 de români”, a transmis Burduja.

Oficialul a punctat, totodată, că, în paralel, sunt în desfăşurare 32 de proiecte de modernizare a staţiilor de transformare în cele şase judeţe din Moldova, unde Delgaz Grid activează pe segmentul de energie electrică.

„Beneficiile acestor investiţii trec dincolo de îmbunătăţirea serviciilor de furnizare a energiei. Sunt proiecte care stimulează dezvoltarea economică. Accesul la energie mai sigură şi accesibilă ajută investitorii care activează deja în regiunea Moldovei, stimulează alte companii să îşi dezvolte afaceri aici, ceea ce înseamnă crearea de locuri de muncă noi şi creştere economică. Pe scurt, o reţea electrică modernă înseamnă costuri mai mici şi oportunităţi mai mari pentru consumatori. Accesibilitatea energiei, un sistem stabil şi sigur şi preţurile competitive sunt cele care pot face diferenţa. România poate progresa doar prin muncă, prin investiţii, prin folosirea inteligentă a fondurilor europene, nu prin izolaţionism şi populism. Banii europeni lucrează pentru România, iar această realitate nu poate fi schimbată de minciuni şi propagandă”, a menţionat Sebastian Burduja.

Ministrul de resort susţine că, în primul său mandat, a semnat contracte de finanţare cu toate companiile de distribuţie a energiei electrice din ţară, în valoare de peste 1,2 miliarde de euro, bani europeni, nerambursabili, ceea ce face ca, azi, acei bani europeni „se transformă în investiţii pentru infrastructura energetică”.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Oana Zăvoranu s-a înfuriat cumplit. A rămas fără contul de TikTok: ‘Dacă nu ați fi de râs ați fi de plâns’

Publicat

in

Oana Zăvoranu este extrem de activă pe conturile de socializare unde are o mulțime de urmăritori. Vedeta a avut însă parte de o surpriză neplăcută. Când a vrut să-și acceseze contul de Tik Tok nu a mai reușit.

Se pare că acesta a fost suspendat, iar mesajul l-a pimit când a deschis aplicația. Oana a ținut să le explice fanilor săi ce s-a întâmplat în mai multe mesaje postat pe Facebook.

„Ieri de prea multa ‘democratie’ pe considerente pur politice si ordinarie multa ca nu sunt de vanzare si tin cu poporul, dreptatea si Calin Georgescu, MI-A FOST INCHIS CONTUL OFICIAL DE TIKTOK CU APROAPE 500.000 URMARIORI SI PESTE 1. MILION 300.000 de aprecieri !

Asta este ceea ce se intampla cand prea putini fac ceva pentru tarisoara asta, in timp ce multi doar o populeaza, se bucura sa o batjocoreasca, pun mainile la ochi si la urechi, traiesc intr-o indolenta crasa, nu gandesc, canta ucrainei ….nu le pasa si/ pentru ca sunt doar niste slugi !

Degeaba da Dumnezeu ceva minunat unora care nu merita …’BRAVO’, ….daca nu ati fi de ras ati fi de plans….

Pe Tiktok, ma gasiti pe contul meu secundar Oana Zavoranu…sa il crestem si pe asta”, a fost un mesaj postat de vedetă.

Apoi a revenit cu un alt mesaj în spune că mesajele i-au fost cenzurate.

„DRAGII MEI, DUPA CE CA MI-AU INCHIS CONTUL VERIFICAT CU BIFA CU MILIOANE DE VIZUALIZARI PE TIKTOK, AZI AU INCEPUT SA CENZUREZE SI MIILE DE MESAJE SUPERBE PE CARE MI LE TRIMITETI … MULTUMESC CA DE IERI PANA AZI ATI DAT FOLLOW MASIV SI MI-ATI URMARIT CLIPUL APROAPE 500 MII DE OAMENI”.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Elon Musk și-a pus internauții în cap. Mesajul pe care l-a postat, dar l-a șters după câteva minute

Publicat

in

Elon Musk a fost taxat de internauți după ce a postat un mesaj în mediul online. Miliardarul a repostat un mesaj, despre trei dictatori, Stalin, Hitler și Mao Zedong în care se spunea că acești nu au omorât milioane de oameni. După criticile disprețuitoare din partea unor utilizatori, Musk a decis să șteargă mesajul.

Patronul Tesla care a distribuit o postare scrisă de un utilizator despre acțiunile a trei dictatori din secolul XX și apoi a șters-o rapid după ce a declanșat o reacție negativă, scrie Il Messaggero. Musk nu scrisese niciun comentariu în dreptul mesajului.

Mesajul, susținea că Stalin, Hitler și Mao Zedong nu au provocat moartea a milioane de oameni aflați sub controlul lor. Dimpotrivă, spunea postarea, angajații lor din sectorul public au fost cei care au făcut acest lucru.

Elon Musk a anunţat că megaracheta Starship a SpaceX va decola spre Marte

Fondatorul SpaceX, Elon Musk, a declarat sâmbătă că megaracheta Starship va decola spre Marte la sfârşitul anului 2026, având la bord robotul umanoid Optimus. A estimat că oamenii ar putea urma trei până la cinci ani mai târziu.

„Starship pleacă spre Marte la finalul anului viitor, transportându-l pe Optimus. Dacă aceste aterizări merg bine, atunci aterizările umane ar putea începe încă din 2029, deşi 2031 este mai probabil”, a declarat pe reţeaua sa socială X multimiliardarul fondator al SpaceX, un apropiat al preşedintelui american Donald Trump.

Cu o înălţime de 123 de metri, de mărimea unui imobil cu circa 40 de etaje, Starship este cea mai mare şi mai puternică rachetă din lume şi este construită pentru a ajunge pe Lună şi pe Marte.

NASA aşteaptă, de asemenea, o versiune modificată a rachetei pentru programul său Artemis, care îşi propune să readucă astronauţi pe Lună în acest deceniu.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Fost ministru, atac la Nicușor Dan: ‘Georgescu a fost pistol cu apa! Cu Nicusor, falimentul devine axiomă de țara!’

Publicat

in

Fostul ministru al Finanțelor Adrian Câciu a lansat un atac dur la adresa primarului general al Capitalei, Nicușor Dan, într-o postare pe Facebook. Acesta îl acuză pe edil nu doar de gestionarea defectuoasă a Bucureștiului, ci și de faptul că ar reprezenta un pericol pentru România, în contextul unei posibile candidaturi la alegerile prezidențiale.

„Georgescu a fost pistol cu apă! Cu Nicușor, falimentul devine axiomă de țară!”, își începe Câciu tirada, făcând referire la presupusa incompetență a actualului primar. Fostul ministru îl acuză pe Dan că, pe durata celor două mandate, a condamnat zeci de mii de bucureșteni la frig iarna, a blocat traficul, a distrus parcurile și a permis înmulțirea rozătoarelor și insectelor dăunătoare.

Mai mult, Câciu susține că Nicușor Dan nu a reabilitat clădirile cu risc seismic și că ar fi favorizat un anumit dezvoltator imobiliar, în timp ce i-ar fi „terminat” sau „șantajat” pe alții prin intermediari. De asemenea, fostul ministru afirmă că primarul Bucureștiului nu a reușit să aprobe un Plan Urbanistic General și că a „băgat mafia în spitalele bucureștene”.

„Vrea să distrugă România”

Într-un atac fără precedent, Adrian Câciu îl acuză pe Nicușor Dan că ar fi susținut de un „stat paralel” și că acest lucru i-ar fi permis să obțină și al doilea mandat. „Este mai distrugător pentru România și reprezintă un pericol mai mare decât Georgescu”, avertizează fostul ministru.

De asemenea, Câciu lansează o afirmație controversată, susținând că, în cazul în care Nicușor Dan ar deveni președinte, relațiile României cu SUA și cu Uniunea Europeană ar avea de suferit. „Ne va izola! Ne va izola și în Europa, pentru că este un șoarece de bibliotecă, nu îl bagă nimeni în seamă în politica externă”, susține el, comparându-l pe Dan cu actualul președinte Klaus Iohannis, dar susținând că ar fi „de cinci ori mai lemn”.

Critici la adresa administrației din București

În postarea sa, Câciu mai afirmă că Bucureștiul a supraviețuit „catastrofei” Nicușor Dan doar datorită primarilor de sector, care „au făcut eforturi supraomenești” pentru a-i proteja pe bucureșteni. Totodată, el acuză că edilul Capitalei ar fi fost salvat în fiecare an de Guvern pe problema termoficării, întrucât „tot ce a știut să facă a fost să nu își plătească facturile către ELCEN”.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Marius Şumudică, acuzații dure după meciul cu FCSB: ‘Este rasism’

Publicat

in

Marius Şumudică a fost extrem de nervos după egalul de pe Arena Națională. Antrenorul a spus că a fost la un pas să scoată echipa de pe teren. FCSB și Rapid au au încheiat la egalitate, scor 3-3, primul meci din play-off.

Marius Şumudică nu și-a iertat rivalii. Fanii celor de la FCSB l-au scos din minți. Antrenorul a recunoscut că a vrut să scoată echipa de pe teren în timpul meciului.

„Am vrut să opresc meciul. Nu e normal să existe ură de rasă. Am încercat să scot echipa de pe teren. Nu mi se pare normal. Există injurii, am acceptat şi nu am reacţionat. Nici nu m-a interesat, duc. Vin din galerie şi sunt învăţat, dar să ajungi ca un stadion întreg să cânte aşa ceva este rasism. Federaţia, sau nu ştiu ce organizaţie, ar trebui să se autosizeze şi să ia măsuri. (n.r. ce a zis arbitrul de rezervă?

Că nu poate să ia nicio decizie, că asta este. Pe alte stadioane se duce imediat la crainic. Plus că a fost un invidid în spatele băncii care mi-a înjurat non-stop jucătorii. Accept să mă înjure, să mă insulte. Dar să pui un om din staff-ul, tău pentru că ştiu foarte bine cine este şi unde locuieşte, nu poţi să îl pui să înjure ca un birjar.

Până la urmă l-au scos de acolo şi a venit să îşi ceară scuze”, a declarat Marius Şumudică, la primasport.ro.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Cutremur în serviciile secrete israeliene – Premierul Netanyahu decapitează Shin Bet: ‘Campanie de ameninţări şi de scurgeri în media’

Publicat

in

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat că îl va demite pe şeful serviciului de securitate internă (Shin Bet), Ronen Bar, evocând o ‘lipsă de încredere’ în acesta, transmite AFP.

‘Am decis să propun guvernului încheierea mandatului şefului Shin Bet‘, a anunţat duminică Netanyahu într-un comunicat, în care a subliniat necesitatea de ‘a restabili organizaţia, a ne atinge toate obiectivele de război şi a împiedica viitorul dezastru’, cu referire la atacul din 7 octombrie 2023 al Hamas.

‘În permanenţă, dar în special în timpul unui astfel de război existenţial, trebuie să existe o încredere totală între prim-ministru şi şeful Shin Bet’, afirmă Netanyahu în această declaraţie către ‘cetăţenii Israelului’.

‘Din nefericire, se întâmplă contrariul. Nu am această încredere’, a continuat el, spunând că ‘lipsa de încredere a crescut cu timpul’.

Netanyahu l-a acuzat joi pe Bar, care fusese numit în 2021 şi urma să plece din post în 2026, că se află la originea unei ‘campanii de ameninţări şi de scurgeri în media’, în scopul de a ‘împiedica luarea deciziilor necesare pentru a restabili Shin Bet’.

Relaţiile dintre cei doi erau cunoscute ca tensionate încă dinainte de 7 octombrie 2023, mai ales din cauza unui proiect de reformă a justiţiei care a provocat manifestaţii masive de protest la acea vreme.

Relaţiile au devenit însă execrabile după ce pe 4 martie a fost publicat un raport de anchetă internă în care Shin Bet recunoştea lacune în culegerea de informaţii care ar fi putut să alerteze autorităţile cu privire la amploarea atacului fără precedent împotriva Israelului.

Însă raportul critica de asemenea executivul şi, indirect, pe Netanyahu, apreciind că o ‘politică (israeliană) de calm a permis Hamas să construiască un impresionant arsenal militar’.

Netanyahu şi Bar sunt în dezacord şi cu privire la viitorul şef la Shin Bet. Ronen Bar doreşte ca, aşa cum este uzanţa, în locul său să fie numit actualul său adjunct, în vreme ce Netanyahu vrea ca decizia să-i aparţină.

Reacția șefului demis al Shin Bet

Şeful serviciului de securitate internă (Shin Bet) al Israelului, Ronen Bar, a afirmat că decizia anunţată duminică de Benjamin Netanyahu de a-l demite ‘nu are legătură’ cu atacul Hamas din 7 octombrie 2023, el evocând ‘aşteptările prim-ministrului de loialitate personală’, transmite AFP.

‘În calitate de şef al Shin Bet la data de 7 octombrie, mi-am asumat responsabilităţile pentru agenţie şi am spus clar că le voi asuma înainte de sfârşitul mandatului. Este, aşadar, clar că (…) demiterea mea nu este legată’ de atacul Hamas, a afirmat Bar într-un comunicat.

‘Aşteptările prim-ministrului de loialitate personală (faţă de el) sunt contrare interesului public’, a adăugat el.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat puţin mai devreme că îl va demite pe şeful Shin Bet.

‘Am decis să propun guvernului încheierea mandatului şefului Shin Bet’, a anunţat duminică Netanyahu într-un comunicat, în care a subliniat necesitatea de ‘a restabili organizaţia, a ne atinge toate obiectivele de război şi a împiedica viitorul dezastru’, cu referire la atacul din 7 octombrie 2023 al Hamas.

‘În permanenţă, dar în special în timpul unui astfel de război existenţial, trebuie să existe o încredere totală între prim-ministru şi şeful Shin Bet’, afirmă Netanyahu în această declaraţie către ‘cetăţenii Israelului’.

‘Din nefericire, se întâmplă contrariul. Nu am această încredere’, a continuat el, spunând că ‘lipsa de încredere a crescut cu timpul’.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

În Trend