Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Propunerea PSD de reformare a sistemului fiscal, susținută de marii investitori străini. AmCham vede o cota unică de 16%

Publicat

in

PSD s-a angajat, încă de la intrarea la guvernare, să creeze un mediu de afaceri stabil și predictibil în România, care să atragă investitorii străini și să transforme țara noastră în principala destinație de afaceri din această zonă. Aceste eforturi sunt recunoscute de Amcham România și care susține că o aevărată cota unică de impozitare ar trebui să fie de 16%.

La 2 iulie, Camera de Comerț Americană din România (Amcham România) a afirmat că  mediul de afaceri susține menținerea cotei unice de impozitare în România, însă dorește ca aceasta să fie generalizată pentru toate tipurile de venituri. Astăzi, aceasta este diferențiată, impozitul pe profit este 16%, impozitul pe muncă este 10% și impozitul pe capitaluri este 8%.

Introducerea cotei unice de 16% a fost una dintre propunerile premierului Marcel Ciolacu, pusă în discuție încă de anul trecut ca alternativă la opoziția unor reprezentanți ai mediului de afaceri la sistemul de impozitare progresivă.

„Va trebui să stăm cu toții la masă și să hotărâm pe o perioadă medie care e soluția cea mai bună. Vom menține cota unică, dar să fie cotă unică, crescând un mediu concurențial corect, fără excepții, pe cota de 16% (…) sau să mergem în zona de impozitare progresivă. Eu nu refuz nici una dintre variante. Fiecare are și plusuri și minusuri”, a declarat premierul, în noiembrie 2023. „Faptul că am avut o perioadă atât de lungă cotă unică, nu-mi creează un disconfort dacă rămâne cota unică. În acest moment, ea nu mai există”, a adăugat el.

Mediul de afaceri dorește echitate, simplitate și predictibilitate. Exact propunerea PSD

Calculele estimative ale AmCham arată că, în cazul în care România ar reveni începând cu anul fiscal 2025 la cota unică de 16%, așa cum a fost introdusă în anul 2005, veniturile suplimentare la bugetul de stat ar putea să fie cu mai mari cu peste 1,6% din Produsul Intern Brut.

În plus, cota unică ar aduce echitate pentru toți contribuabilii și uniformizarea sistemului fiscal prin eliminarea avantajelor artificiale și a distorsiunilor, fiind un sistem simplu, în care conformarea voluntară este ridicată și nu este multă complicație în a calcula și plăti la bugetul statului contribuțiile.

PSD s-a angajat să reformeze sistemul fiscal și să reducă povara fiscală pentru români

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat necesitatea unei reforme urgente în impozitarea veniturilor salariale pentru a reduce povara fiscală, în special pentru cei cu venituri mici sau copii.

Ciolacu menționează că impozitarea muncii este cea mai mare în România, afectând în special veniturile mici, și propune o reducere a impozitării pentru salariul minim, similar cu alte țări europene. Totuși, reforma trebuie să fie echilibrată și să țină cont de nevoile diferitelor categorii de venituri, iar deducerile la impozitarea muncii ar sprijini dezvoltarea serviciilor precum sănătatea și educația.

Până atunci, social-democrații au crescut din nou salariul minim de la 1 iulie, având în vedere că o treime din angajații din România câștigă salariul minim. În plus, PSD susține introducerea salariului minim european de la 1 ianuarie 2025 pentru a oferi predictibilitate antreprenorilor.

Loading

NATIONAL

Victorie chinuită pentru Inter Milano în etapa a 7-a din Serie A. Triplă semnată de Marcus Thuram

Publicat

in

Victorie chinuită pentru Inter Milano cu AC Torino. Tripla semnată de Marcus Thuram a adus cele trei puncte gazdelor, scor 3-2 în etapa a 7-a din Serie A, conform Agerpres.

Pe Stadio “Giuseppe Meazza”, tripla lui Marcus Thuram (25, 35, 60) a adus cele trei puncte gazdelor, oaspeţii punctând prin Duvan Zapata (36) şi Nikola Vlasic (86, penalty). Torino a terminat partida cu un jucător mai puţin pe teren după ce Guillermo Maripan a văzut cartonaşul roşu în minutul 20. Cu 14 puncte, Inter este momentan pe locul 2 în clasament, Torino fiind pe locul 6, cu 11 puncte.

Atalanta a zdrobit, în faţa propriilor suporteri, cu 5-1, pe Genoa. Hat-trick-ul lui Mateo Retegui (24, 50, 74, penalty), Ederson (60) şi Marten de Roon (80) au adus victoria echipei din Bergamo, care acum ocupă locul 9 în clasament cu 10 puncte. Golul de onoare al genovezilor, locul 18 în clasament cu 5 puncte, a fost reuşit de Jeff Ekhator (83). Golul lui Jordan Zemura (75) pentru gazde a fost singurul înscris în partida dintre Udinese şi Lecce. Portarii români Răzvan Sava (Udinese), respectiv Alexandru Borbei (Lecce) s-au aflat pe banca de rezerve a echipelor lor. Udinese este deocamdată pe locul 3, cu 13 puncte, iar Lecce este pe 17, cu 5 puncte.

Aşa cum se ştie, vineri, în primele două meciuri ale etapei, Napoli a învins pe Como cu 3-1, iar Verona s-a impus cu 2-1 în faţa Veneziei.

Etapa va continua cu meciurile programate duminică, derby-ul fiind partida dintre Fiorentina şi AC Milan, de duminică seara.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Un nou studiu clinic împotriva cancerului ar putea oferi o imagine în timp real a eficacităţii tratamentelor

Publicat

in

Un nou studiu clinic pe scară largă al terapiilor personalizate împotriva cancerului, ar putea oferi o imagine în timp real a eficacităţii tratamentelor, scrie The Guardian, citat de news.ro.

Oamenii de ştiinţă au început un studiu clinic pe scară largă al noilor terapii personalizate împotriva cancerului, care ar putea oferi clinicienilor o imagine în timp real a eficacităţii tratamentelor, scrie The Guardian.

Parteneriatul în valoare de 9 milioane de lire sterline dintre Institutul Francis Crick, cinci trusturi NHS, organizaţii caritabile şi companii din domeniul bioştiinţei va examina timp de patru ani eficacitatea noilor tratamente de imunoterapie şi va explora noi modalităţi de a detecta cancerul.

Programul este unul dintre noile proiecte de cercetare care au primit undă verde din partea Departamentului pentru Ştiinţă, Inovare şi Tehnologie, ca parte a unui pachet de 118 milioane de lire sterline care va crea cinci noi centre în Marea Britanie pentru a dezvolta noi tehnologii în domeniul sănătăţii, inclusiv scanere mai ieftine, diagnosticarea cancerului prin inteligenţă artificială şi testarea mai rapidă a noilor medicamente prin microdozare.

Proiectul Manifest, condus de Institutul Crick, va examina tumori şi probe de sânge de la 3.000 de pacienţi care au suferit de cancer, în încercarea de a identifica biomarkerii – cum ar fi gene, proteine sau molecule – care ar putea indica dacă cineva are un cancer nedepistat sau dacă boala ar putea reveni.

Acest lucru ar putea face ca noul val de tratamente de imunoterapie împotriva cancerului să fie mai eficient. Imunoterapia este considerată o formă promiţătoare de tratament al cancerului, deoarece stimulează sistemul imunitar al pacientului să distrugă tumorile, mai degrabă decât abordările „taie, arde, otrăveşte” ale chirurgiei, radioterapiei şi chimioterapiei.

A existat o explozie de tratamente de imunoterapie în întreaga lume, dar studiile sunt adesea efectuate la o scară atât de mică încât medicilor le poate fi greu să ştie care va fi eficient pentru anumiţi pacienţi. Biomarkerii oferă o potenţială soluţie.

„Cancerul este o boală devastatoare care a afectat fiecare familie din Marea Britanie, inclusiv pe a mea”, a declarat Peter Kyle, secretarul pentru ştiinţă şi tehnologie.

Aceste „inovaţii uimitoare… ar putea transforma modul în care tratăm această boală îngrozitoare şi ar putea da speranţă celor care se confruntă cu ea”, a adăugat el.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Explicația bărbatului care a vrut să jefuiască o bancă din Iași: Avea nevoie de bani să-și plătească datoriile la stat

Publicat

in

Bărbatul arestat după ce a încercat să jefuiască o bancă din Iași luna trecută a afirmat că avea nevoie disperată de bani ca să plătească datoriile la stat.

În seara zilei de 26 septembrie, un bărbat cu capul acoperit a intrat în sediul unei unităţi bancare din Iaşi, ameninţând angajaţii cu un obiect care părea a fi un pistol şi cerându-le bani. Suspectul nu a reuşit să găsească bani şi a fugit, fiind căutat de poliţişti și găsit abia după o săptămână, în județul Suceava.

El a recunoscut imediat în fața anchetatorilor ce a făcut, potrivit Digi24. Avocații săi au încercat însă să îi convingă pe magistrați că nu este un infractor periculos, ci un antreprenor care, ajuns la depresie din cauza problemelor financiare de care s-au lovit afacerile sale, a recurs la un gest extrem.

„Nu ne aflăm decât în fața unui om care a vrut să dea un semnal de alarmă prin această manieră vizavi de faptul că a ajuns la sapă de lemn din cauza condițiilor economice din ziua de astăzi”, a spus avocatul Christy Mîrșanu.

Apărătorii suspectului au subliniat în fața instanței că arma fluturată în fața angajaților băncii era, de fapt, un pistol de jucărie. Dar magistrații nu s-au lăsat convinși, mai ales că planul de a face astfel rost de bani a fost unul elaborat.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Venituri record pentru Foxconn. Totul se datorează cererii mari de servere pentru inteligența artificială

Publicat

in

Cel mai mare producător de electronice pe bază de contract din lume, Foxconn, a depăşit aşteptările, obţinând cel mai mare venit înregistrat vreodată. Totul se datorează cererii puternice de servere pentru inteligenţă artificială (AI), transmite Reuters, citat de news.ro.

Veniturile pentru cel mai mare asamblator de telefoane iPhone ale Apple au crescut cu 20,2% de la an la an, la 1,85 trilioane doalri taiwanezi (57,3 miliarde USD).

Rezultatul a depăşit aşteptările iniţiale ale companiei, de creştere semnificativă”, a declarat sâmbătă Foxconn, într-un comunicat.

Cererea puternică de servere AI a dus la o creştere solidă a veniturilor pentru divizia sa de produse cloud şi de reţea, a spus Foxconn, ai cărui clienţi includ producătorul de cipuri de AI Nvidia.

Pentru electronicele inteligente de larg consum, care includ iPhone-uri, a existat o creştere trimestrială puternică datorită lansărilor de noi produse, dar performanţa sa de la an la an a fost neregulată.

Al treilea trimestru este solid în mod tradiţional atunci când companiile de tehnologie din Taiwan încep să intre în curse pentru a furniza smartphone-uri, tablete şi alte produse electronice unor furnizori importanţi, cum ar fi Apple, pentru perioada de vacanţă de sfârşit de an a pieţelor occidentale.

Numai în septembrie, veniturile totale au atins 733 de miliarde de dolari, în creştere cu 10,9% faţă de anul precedent şi al doilea cel mai mare nivel al lunii.

Intrând în sezonul de vârf în a doua jumătate a anului, anticipăm că operaţiunile noastre vor câştiga treptat avânt”, a spus Foxconn despre perspectivele sale pentru trimestrul curent.

Ne aşteaptăm că al patrulea trimestru va fi aproximativ în concordanţă cu aşteptările actuale ale pieţei”, a adăugat aceasta, fără a detalia. Compania nu oferă prognoze numerice. Ţ

Acţiunile Foxconn au crescut cu 86% în acest an, depăşind cu mult o creştere de 24% pentru piaţa mai largă din Taiwan.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Dezvăluiri explozive făcute de NYT: Iranul ar fi cerut ajutor Rusiei pe fondul unui posibil atac israelian

Publicat

in

Iranul se pregătește pentru un posibil atac din partea Israelului, ca răspuns la atacul masiv cu rachete lansat în Israel. Ca urmare, Iranul a cerut Rusiei să îi sară în ajutor prin sateliții pe acare îi are, potrivit ziarului american The New York Times (NYT).

“Potrivit a doi oficiali iranieni, care sunt familiarizați cu planificarea războiului și nu au fost autorizați să vorbească public, Iranul a cerut Rusiei cooperarea cu serviciile de informații prin satelit înainte de un atac israelian”, relatează agenția.

În același timp, The New York Times nu a oferit alte detalii despre această chestiune și nici nu se știe dacă Rusia a răspuns solicitării Iranului.

Tensiune în Iran

Iranul se așteaptă la potențiale lovituri de represalii din partea Israelului.

Cu toate acestea, mulți iranieni și-au exprimat îngrijorarea cu privire la o escaladare imprevizibilă a războiului cu Israelul. Ei au declarat că nu doresc sau nu susțin un război cu Israelul sau Statele Unite. Ei au menționat că viețile lor sunt deja o luptă din cauza unei economii dezastruoase, a sancțiunilor americane, a corupției și a represiunii. Războiul ar putea exacerba aceste dificultăți și ar arunca țara într-un haos și mai mare.

Marțea trecută, Iranul a lansat un atac cu rachete împotriva Israelului, trăgând aproape 200 de rachete balistice. Cu toate acestea, forțele israeliene, împreună cu distrugătoarele americane, au interceptat cu succes atacul.

Ulterior, Iranul a declarat că aceste atacuri au reprezentat represalii privind moartea liderilor Hamas și Hezbollah. Ca răspuns, Israelul a promis să se răzbune. Potrivit articolelor din presă, autoritățile israeliene ar fi plănuit lovituri asupra instalațiilor  nucleare sau petroliere ale Iranului.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Teoretic, e ușor să te întorci la cineva și să recunoști că ai greșit, sperând că te va primi înapoi. Dar ce faci atunci când vă separă un ocean și două continente?

Publicat

in

Mereu i-am invidiat pe cei care și-au găsit iubirea vieții în liceu și am dat vina pe ai mei, care n-au fost în stare să mă învețe și pe mine cum să iubesc. M-au lăsat să fac cum am știut, să navighez singur nebuloasele iubirilor adolescentine, lucru la care, în mod previzibil, am eșuat catastrofal. 

Am crescut cu mult prea multă libertate, poate asta a fost problema. La 15 ani umblam pe la concertele celor mai sataniste trupe rock, o rețetă a dezastrului pentru un puști care habar n-are cine e și încearcă să afle în cele mai extreme moduri.

La școală, în schimb, am învățat foarte bine până la terminarea liceului; am fost olimpic național la istorie de câteva ori. Acum, că mă gândesc mai bine, poate de asta m-au lăsat „să fac ce vreau”. Aveau de departe mai multă încredere în mine decât aș fi putut avea eu. „Să nu te pierzi cu ce faci”. Așa îmi ziceau de fiecare dată când plecam de acasă și eram pe punctul de a exagera.

Pe Elena o știam încă de pe atunci, era combinată cu unul dintre prietenii mei. Elena era tot ce și-ar fi dorit un băiat: frumoasă, citită (cu o obsesie pentru Cioran, lucru pe care mai târziu l-am împărtășit și l-am disecat până la epuizare), corpul ei era plin de zbucium și zvâcnire, o ființă iute și-n gândire, și-n mișcări. Poate vă mirați de unde vine așa o descriere. E impactul pe care l-a avut asupra mea din prima clipă, deși am interacționat cu ea mai puțin de zece minute. 

Aveam amândoi 16 ani când ne-am cunoscut la ziua unui prieten comun. Când am aflat că e cu o singură zi mai mare decât mine, am intrat în delir. „Destinul” îmi ziceam, „destinul o să ne aducă împreună, pentru că așa am și început; ea a venit înaintea mea cu nici douăzeci de ore, m-a așteptat, ca mai apoi să stăm pătuț lângă pătuț în spital”.

Citește continuarea pe platforma editorială UNFINISHED LOVE STORIES.

Acest text face parte din proiectul UNFINISHED LOVE STORIES – o platformă editorială ce publică povești reale despre iubire în sens larg. În fiecare duminică dimineață, vei putea citi pe Hotnews.ro și pe unfinishedlove.ro o nouă poveste ce dă iubirii o nouă valență. Dacă ai și tu o întâmplare adevărată, unică și imperfectă, care explorează universul relațiilor contemporane, trimite-o către echipa editorială.

Articol scris de Bogdan Răducu

Parteneriat media

Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend