Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Propunerea lui Nicușor Dan pentru fluidizarea traficului: o linie de metrou ușor care va lega localitățile din jurul Bucureștiului cu centrul orașului

Publicat

in

Nicușor Dan, candidatul PNL-USR la Primăria Capitalei, a prezentat miercuri o parte dintre soluțiile pentru fluidizarea traficului. Principala propunere este folosirea centurii feroviare a Bucureștiului, dar și liniile ferate care ajung în centrul orașului pentru a crea o linie de metrou ușor care să lege localitățile satelit de București. Costurile estimate se ridică la 150 milioane de euro, iar suma ar putea fi luată din fonduri europene. Nicușor Dan spune că metroul ușor va fi gata în 2-3 ani.


”Mesajul meu este că Bucureștiul poate să aibă un transport public eficient într-un timp rezonabil și asta va duce la decongestionarea traficului. Pentru asta este nevoie să folosim inteligent resursele pe care le avem și o astfel de resursă este infrastructura CFR din jurul Bucureștiului și din București. Metroul ușor va funcționa pe 6 rute și va avea 6 gări principale. Stațiile interioare o să fie conectate la STB și la metrou. Stațiile de pe linia de centură vor fi conectate, în principal, la principalele intrări din oraș și acolo unde vom avea nevoie, vom avea parcări park and ride, cum este intrarea dinspre Târgoviște, intrarea dinspre Pitești, intrarea dinspre Alexandria, intrarea dinspre Giurgiu. Mesajul este că, oriunde te găsești pe linia de centură, vei avea un tren direct către aceste gări interioare, care reprezintă puncte importante ale orașului”, a explicat Nicușor Dan.

Acesta a dat și câteva exemple: Chiajna, care are un deficit mare de transport public și din cauza aceasta aglomerează zona Militari va fi legată direct de Afi, de intersecția cu Lujerului și în felul acesta de conexiunea cu tramvaiul 41, va fi conectată direct cu Gara de Nord, va fi conectată direct cu Pipera.

Un exemplu, zona Giurgiului- Ferentari va fi direct conectată cu Pipera, cu Gara de Nord, cu Afi.

”O să avem un flux de 8000 de persoane pe zi, pe fiecare sens. O să avem cel puțin 40 de plecări pe zi, 2-3 plecări pe oră și mai multe plecări la orele aglomerate. Un tren va deservi 200 de persoane și în condiții de aglomerație, până la 500 de persoane. Pentru București asta înseamnă 800.000 de utilizatori. Viteza medie operațională, 40 km/h. Metroul de suprafață atinge viteze de 90km/h, principalul lui avantaj este că nu se intersectează cu traficul auto, nu stă în intersecții, nu stă la semafor. Este o soluție care s-a aplicat cu succes în multe orașe, un exemplu de succes este Berlin, care a reconvertit infrastructura feroviară pentru rute industriale, care au devenit S ban-ul din Berlin, un mare succes”, a mai spus Nicușor Dan.

Candidatul PNL -USR la Primăria Capitalei a declarat că în următoarele săptămâni va vorbi și despre restul soluțiilor pentru fluidizarea traficului: extinderea rețelei de tramvaie, optimizarea traseelor de autobuz și troleibuz, electrificarea flotei, transformarea autobuzelor vechi în troleibuze, semaforizarea inteligentă sau strategia de parcare.

Loading

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Percheziţii la persoane bănuite de furt calificat

Publicat

in

Trei bărbaţi, aflaţi în prezent în stare de arest preventiv pentru fapte similare, sunt bănuiţi că ar fi pătruns prin efracţie în incinta unor imobile sau puncte de lucru ale unor societăţi comerciale din Alba Iulia, Cugir şi Hunedoara, de unde ar fi sustras bani, bijuterii şi diverse produse, creând un prejudiciu de zeci de mii de lei.

Poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului Alba Iulia, împreună cu poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din IPJ Alba, poliţişti din cadrul Poliţiei Oraşului Călan, respectiv Haţeg, sprijiniţi de poliţiştii Serviciului pentru Acţiuni Speciale din cadrul IPJ Alba şi IPJ Hunedoara, au efectuat şase percheziţii domiciliare, pe raza judeţului Hunedoara, la domiciliile unor persoane bănuite de furt calificat sau la imobilele utilizate în activitatea infracţională.

„Din verificările efectuate de poliţişti, a reieşit că, în perioada 1 noiembrie 2024 – 5 ianuarie 2025, trei bărbaţi, cu vârste cuprinse între 28 şi 53 de ani, din judeţul Hunedoara, respectiv judeţul Sălaj, ar fi pătruns sau ar fi încercat să pătrundă, prin efracţie, în incinta unor imobile sau puncte de lucru ale unor societăţi comerciale, de pe raza municipiului Alba Iulia, a oraşului Cugir şi a municipiului Hunedoara, de unde ar fi sustras sume de bani, bijuterii, produse electrocasnice, produse cosmetice şi alimentare, fiind creat un prejudiciu de aproximativ 45.000 de lei”, a informat un comunicat al IPJ Alba.

Cei trei bărbaţi sunt cercetaţi pentru comiterea unor fapte similare, în stare de arest preventiv, în cadrul unui dosar penal înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Aiud. Cercetările sunt continuate pentru documentarea întregii activităţi infracţionale şi recuperarea prejudiciului cauzat persoanelor vătămate, potrivit sursei citate.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

David Popovici alături de Sebastian Stan: ‘Dacă mă antrenez destul, poate prind și eu un rol în Marvel’

Publicat

in

David Popovici a postat, vineri, în social media, o imagine în care apare alături de celebrul actor Sebastian Stan, de origine română. Campionul la înot menţionează cu umor ce i-a transmis actorul, scrie news.ro.

“Made in România

Da, Sebastian Stan e la fel de cool şi în realitate. Cică dacă mă antrenez destul, poate prind şi eu un rol în următorul film Marvel”, a scris Popovici pe Facebook.

Actorul american de origine română Sebastian Stan, în vârstă de 42 de ani, tocmai ce a fost nominalizat la categoria Cel mai bun actor în rol principal pentru interpretarea lui Donald Trump din „The Apprentice”.

În această lună, el a câştigat Globul de Aur pentru „A Different Man”.

David Popovici, în vârstă de 20 de ani, multiplu campion european şi mondial la înot, a câştigat în 2024 aurul olimpic la 200 m liber şi bronzul la 100 m liber, la Paris.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

În Germania, i-au spus că va rămâne legumă, la pat, după ce a suferit un AVC la 51 de ani

Publicat

in

”Lucram în Germania și am făcut accident vascular cerebral (AVC). În clinica de recuperare în care eram internat, am văzut că nu prea făceau recuperare medicală cu mine și îi tot întrebam: Domnilor, cu mine nu faceți recuperare? Și îmi spuneau: ”Lăsați, că și-așa nu vă mai recuperați!”. Mi-au spus că am șanse de recuperare zero, că voi rămâne legumă, la pat, toată viața”, povestește domnul George Popescu.

În timpul unui AVC, se sparg unul sau mai multe vase de sânge care alimentează creierul. Din această cauză, o parte dintre celulele nervoase sunt distruse, fiind imposibilă alimentarea lor cu oxigen. După AVC, pierzând aceste celule nervoase care ”știau” ce comenzi să dea organismului, creierul trebuie să reînvețe  să dea anumite comenzi pentru funcțiile corpului, iar pacientul trebuie să înceapă de la zero, la propriu, mersul, folosirea mâinii, ținutul obiectelor etc.

Recuperarea medicală după AVC, trebuie începută cât mai rapid, pentru ca perioada care trece de la momentul la care celulele nervoase au fost distruse până când creierul trebuie să folosească celule nervoase noi, care să învețe comenzile, să fie cât mai scurtă. Acest lucru va ajuta pacientul să revină cât mai rapid la a fi funcțional.

Domnul Popescu, a suferit AVC în anul 2019, când avea 51 de ani. AVC s-a produs în zona dreaptă a creierului, ce a produs pareză pe partea stângă a corpului. Din cauza faptului că în Germania nu i s-au dat șanse de recuperare,  pacientul aproape că se obișnuise cu gândul că tot restul vieții va fi dependent de cineva.

”Am văzut pe internet cum se face recuperare aici, în România, la Spitalul ”Sfântul Sava cel Sfințit”, și am zis că trebuie să încerc. Soția a vorbit cu medicii și, pe 8 ianuarie, m-am internat. Nu puteam să merg singur, cu bastonul. Aveam o spaimă, așa încât trebuia să fie mereu cineva lângă mine. După două săptămâni de recuperare la ”Sfântul Sava”, merg singur prin sala de kinetoterapie, fără teamă și fără nimeni lângă mine. Medicii de aici mi-au spus că sunt pe drumul bun, față de Occident, unde-mi spuneau că o să fiu legumă, toată viața”, spune zâmbind domnul Popescu.

”La momentul internării, pacientul mergea cu dificultate, nu avea deloc încredere în forțele proprii și se deplasa pe distanțe foarte scurte, doar însoțit, chiar dacă se sprijinea în baston. A urmat un regim intensiv de recuperare medicală, cu mai multe ședințe diferite, în fiecare zi, de kinetoterapie, fizioterapie și masaj. În două săptămâni, deja se deplasează pe trasee mai lungi, neînsoțit, își poate manevra singur scaunul rulant, întrucât a căpătat și forță musculară, iar evoluția sa este vizibilă, în primul rând din punct de vedere psihologic. Va avea nevoie de o perioadă mai lungă de recuperare, dat fiind faptul că au trecut 5 ani de la momentul producerii AVC, iar recuperare medicală optimă ar fi trebuit să înceapă în cel mai scurt timp, însă vom reuși să-l recuperăm cât mai mult posibil”, declară managerul și fondatoarea spitalului, Alina Ion.

content-image

Spitalul ”Sfântul Sava” din Pantelimon, Ilfov, este specializat în recuperare medicală ortopedică, recuperare neurologică după AVC, recuperare post-operatorie după orice tip de intervenție chirurgicală.

În această perioadă, pacienții beneficiază de pachete de internare cu dublarea numărului de ședințe de kinetoterapie, fizioterapie, masaj terapeutic, la prețuri reduse cu 25%. În pachetul de 7 zile, pacienții beneficiază de 14 ședințe de kinetoterapie, 7 ședințe de fizioterapie, 7 ședințe de masaj terapeutic / reflexoterapie și vizită medicală multidisciplinară (linie de gardă).

Programele de recuperare medicală intensivă sunt personalizate în funcție de afecțiunea și starea pacientului.

Cei cu afecțiuni neurologice, precum AVC, care afectează vorbirea pacienților, primesc ședințe gratuite de logopedie și consiliere psihologică.

Internarea pacienților se face în saloane cu 1, 2 și 3 paturi. Sunt incluse 3 mese pe zi, cu hrană proaspăt preparată în bucătăria proprie.

Date de contact ale Spitalului de Recuperare Medicală ”Sfântul Sava”:

0724.021.090 | 0724.338.881

contact@spitalulsfantulsava.ro

https://spitalulsfantulsava.ro/

Str.Cozieni nr 2, Pantelimon, Ilfov

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Furtuna Eowyn lovește Irlanda cu vânturi record de 183 km/h, lăsând peste 500.000 de locuințe fără curent

Publicat

in

Peste 500.000 de locuinţe rămăseseră fără electricitate vineri dimineaţă în Irlanda, unde furtuna Eowyn a generat vânturi de o intensitate fără precedent, atingând un record istoric de 183 km/h măsurat pe coasta de vest a ţării, informează AFP.

Ţara, cu o populaţie de 5,4 milioane de locuitori, se află sub alertă roşie din cauza vânturilor violente, la fel ca Irlanda de Nord şi o parte din Scoţia, iar autorităţile au îndemnat locuitorii să rămână în case.

Rafale de peste 100 km/h s-au abătut asupra Irlandei în zorii zilei de vineri, iar agenţia naţională de meteorologie, Met Eireann, a anunţat că recordul istoric din 1945 a fost depăşit în jurul orei 05:00 GMT, cu rafale măsurate la 183 km/h în apropiere de Galway.

În aceeaşi zonă, a fost doborât şi recordul pentru viteza medie a vântului, cu o valoare înregistrată de 135 km/h, corespunzătoare „forţei unui uragan”, a precizat agenţia.

Aceste rafale cauzează perturbări majore, în special în transporturi, peste o jumătate de milion de irlandezi rămânând fără curent electric.

„Infrastructura electrică a suferit daune extinse şi semnificative, fără precedent, cu întreruperi de curent care afectau 560.000 de clienţi la ora 06:00 GMT”, a anunţat într-un comunicat operatorul public de electricitate ESB.

Pe aeroporturile din Cork, Shannon şi Dublin, numeroase zboruri au fost anulate. Aeroportul din Dublin a anunţat pe platforma X anularea a peste o sută de zboruri la plecare şi a tot atâtea la sosire şi a avertizat că sunt aşteptate şi alte anulări şi întârzieri pe parcursul zilei.

Furtuna afectează, de asemenea, provincia britanică Irlanda de Nord, unde 93.000 de gospodării au rămas fără curent, potrivit operatorului NIE Networks.

Alertele roşii pentru vânturi puternice sunt în vigoare de la ora 07:00 GMT. Este pentru prima dată când o astfel de alertă este emisă în provincie de la implementarea acestui sistem în 2011.

Premierul Irlandei de Nord, Michelle O’Neill, a avertizat că provincia se află în prezent „în ochiul furtunii” şi a îndemnat populaţia, la BBC Radio Ulster, „să rămână în siguranţă”.

Şcolile sunt închise vineri, iar trenurile şi autobuzele nu circulă.

Furtuna Eowyn urmează să se deplaseze ulterior spre Scoţia, unde este în vigoare o alertă roşie în anumite regiuni. Întregul Regat Unit se află sub avertizare meteo.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Viaţa evreilor din Oradea, în expoziţie fotografică a americanului Daniel Owen

Publicat

in

Fotoreporterul american Daniel Owen a fost invitat să îşi verniseze luni, 27 ianuarie, o expoziţie fotografică având ca temă viaţa evreilor din Oradea.

Evenimentul este organizat de Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice din Judeţul Bihor pentru a marca Ziua Internaţională de Comemorare a Holocaustului şi va avea loc în Sinagoga Aachvas Rheim (str. Primăriei), în prezenţa artistului.

Imaginile au fost realizate în colaborare cu Comunitatea Evreiască din Oradea în anii 2015-2016 şi ulterior publicate, însoţite de un eseu intitulat „The Jews of Oradea” (Evreii din Oradea) în „The New York Times”, sub forma unui reportaj.

În cadrul evenimentului, cu intrare gratuită, va avea loc un moment artistic susţinut de pianista Teodora Tonea Owen. Expoziţia va rămâne la dispoziţia publicului vizitator până la finalul lunii februarie.

Sinagoga Aachvas Rein este una din cele 7 sinagogi din Oradea. La început, de prin anii 1870, pe actualul amplasament exista o casă de rugăciune; odată cu creşterea populaţiei de evrei din oraş, în 1912 au început lucrările de extindere a acesteia. Constatând degradarea edificiului, în 1926 a fost construită o nouă sinagogă, după proiectul arhitectului Pinter Istvan şi realizată de către constructorul Weimann Bela.

În anii 1930-1940, sinagoga deservea un mare număr de credincioşi, comunitatea evreiască orădeană depăşind atunci 20.000 de membri.

Aproape distrusă după 1944, clădirea a intrat în 2013 într-un proces complex de reabilitare, demarat cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, oprit şi reluat în 2017 de Primăria Oradea, care a realizat reabilitarea clădirii printr-o investiţie de circa 380.000 de lei.

Redeschis pe 9 octombrie 2018, de Ziua Holocaustului, imobilul găzduieşte Muzeul Istoriei Evreilor din Oradea şi Bihor, organizat în două părţi – parterul dedicat familiilor evreieşti cunoscute, care au deţinut fabrici şi au ridicat imobile importante în centrul oraşului, respectiv etajul, unde pot fi descoperite informaţii locale legate de Holocaust, inclusiv o parte a numelor celor trimişi din ghetoul orădean în lagărele naziste.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Europa se pregătește de negocierile cu Donald Trump: Liderul SUA lansează amenințări peste amenințări

Publicat

in

Uniunea Europeană (UE) este „pregătită să discute cu noua administrație” eventualele tensiuni comerciale cu Statele Unite, spune ambasadoarea UE la Washington, Jovita Neliupsiene, în timp ce Donald Trump a afirmat că blocul tratează Statele Unite „incorect”.

„Avem o relație comercială și de investiții strânsă, coordonată și echilibrată”, a declarat Jovita Neliupsiene, ambasadorul Europei la Washington, conform AFP.

„Suntem pregătiți să discutăm cu noua administrație despre modul în care ne putem consolida relațiile, fie în domeniul energiei, apărării, comerțului (…) sau în orice alt sector”, a declarat Jovita Neliupsiene într-un discurs adresat presei.

Donald Trump: Europa tratează SUA foarte nedrept, foarte rău

„Din perspectiva SUA, UE ne tratează foarte nedrept, foarte rău”, a declarat Donald Trump.

Donald Trump a acuzat blocul comunitar că impune „taxe vamale” și „impozite” Statelor Unite, adăugând că „fac foarte dificil importul de produse în Europa”, în timp ce cei 27 „își vând produsele în Statele Unite”.

În replică, ambasadorul a amintit, printre altele, de schimburile comerciale dintre UE și SUA, faptul că UE este „cel mai mare consumator de gaz natural lichefiat (GNL)” din SUA și că „europenii sunt printre cei mai mari consumatori de mărci americane, precum Tesla și Apple”.

„În același timp, UE se numără printre primele trei destinații de export pentru 46 de state americane, iar investițiile UE acasă sprijină milioane de locuri de muncă în SUA”, a subliniat ea.

La Davos, președintele american a afirmat că Statele Unite au „un deficit de sute de miliarde de dolari cu UE”, adăugând că „nimeni nu este mulțumit de acest lucru” și că administrația sa va „face ceva în această privință”.

Delegația europeană la Washington a subliniat faptul că președintele american pune deoparte serviciile, care contribuie la echilibrarea balanței comerciale. „UE și Statele Unite sunt profund legate de ambele părți ale oceanului (…) și economiile noastre sunt complementare”, a susținut Jovita Neliupsiene.

De asemenea, ambasadorul a reamintit angajamentul Uniunii Europene față de Ucraina, într-un moment în care Donald Trump a declarat la Davos că „eforturile” Statelor Unite „de a ajunge la un acord de pace între Rusia și Ucraina sunt, sperăm, acum în curs de desfășurare”.

UE a devenit „cel mai mare donator pentru Ucraina”, potrivit reprezentantului UE la Washington, citând „peste 174 de miliarde de euro în ajutor financiar, pentru apărare și umanitar”, inițiativele blocului de a antrena trupele ucrainene și găzduirea a „peste 4 milioane de refugiați ucraineni în interiorul granițelor noastre”.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

În Trend