Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Proiectul prin care România va cumpăra avioane F-35, publicat de MApN. De ce a ales România acest model și când va retrage din serviciu avioanele F-16

Publicat

in

Va fi cea mai scumpă achiziție militară a României – 6,5 miliarde de dolari pentru 32 de aparate F-35, suport logistic, instruire, piese de schimb și muniție. Un contract va fi semnat abia după aprobarea și de către SUA a vânzării de avioane de generația a cincea către România.

România a decis încă din 2022 că va achiziționa avioane F-35 – hotărârea a fost luată în CSAT, iar Parlamentul a aprobat programul. Acum, MApN a pus în dezbatere publică proiectul de lege prin care se va desfășura achiziția, un contract urmând a fi semnat direct cu Guvernul SUA abia după ce și autoritățile de la Washington vor aproba vânzarea. Despre proiect a scris și Digi24.ro

România va cumpără, într-o primă etapă, 32 de avioane F-35, suficiente pentru două escadrile. Ele vor înlocui treptat, pe măsura în care vor fi operaționalizate, avioanele F-16 second-hand pe care România le-a cumpărat în ultimul deceniu. Într-o a doua etapă, România va mai cumpăra alte 16 avioane F-35, scopul final fiind acela de a constitui 3 escadrile complete de avioane de luptă.

Pentru achiziția din orima etapă, ce presupune nu doar aparatele în sine, ci și suportul logistic inițial, instruire, piese de schimb, dar și muniție, Parlamentul a aprobat o sumă de 6,5 miliarde de dolari fără TVA, însă costul exact va fi știut abia după negocierile directe cu SUA.

Când vor fi scoase din uz avioanele F-16

În expunerea de motive publicată de MApN, Armata explică de ce a ales modelul F-35 și ce se va întâmpla cu actualele avioane F-16 pe care România le operează și le va mai opera cel puțin un deceniu de acum încolo.

  • „În prezent Forţele Aeriene Române asigură executarea misiunilor SLP-PA (Serviciul de Luptă Pennanent – Poliţie Aeriană) cu avioane F-16. Continuarea executării SLP-PA cu avioanele F-16 este o soluţie doar pe termen mediu, care asigură performanţe operaţionale limitate, având în vedere continua dezvoltare a platformelor aeriene către avioane de generaţia a V-a şi viitoare, condiţionată şi de expirarea resursei acordate de către producătorul avioanelor, cu un orizont de timp estimat pentru scoaterea din exploatare în jurul anului 2034 şi cu finalizare în jurul anului 2040”, se arată în documentul MApN.
  • „Scoaterea graduală din serviciu a avioanelor F-16 şi necesitatea executării SLP-PA, coroborate cu evoluţia mediului de securitate regional, au determinat nevoia identificării unei soluţii care să permită apărarea spaţiului aerian al României cu avioane de generaţia a V-a. Avionul de luptă multirol de generaţia a V-a trebuie să deţină capabilităţile necesare conectării în cadrul sistemului integrat de apărare aeriană al NATO (NATINAMDS-NATO Integrated Air and Missile Defense System) şi să execute misiuni în cadrul operaţiilor întrunite, multinaţionale, în toate domeniile, pentru asigurarea suveranităţii în spaţiul aerian naţional şi aliat”, potrivit expunerii de motive.

De ce a ales Armata modelul F-35

MApN trece în revistă și motivele pentru care Armata a ales modelul F-35:

  • „Avionul F-35 dispune de performanţe tehnologice foarte avansate, în principal caracteristica STEALTH, integrarea senzorilor de ultimă generaţie, capacitate de schimb de informaţii criptate în timp real atât cu platforme aeriene, cât şi cu sisteme de apărare cu baza la sol, capacitate de gestionare reală a imaginii operaţionale a câmpului de luptă, precum şi de muniţii inteligente de înaltă precizie, şi permite realizarea şi menţinerea superiorităţii aeriene, condiţie obligatorie pentru asigurarea suveranităţii în spaţiul aerian naţional şi, la nevoie, pentru apărarea acestuia. De asemenea, avionul F-35 este singura platformă aeriană de generaţia a V-a, care la acest moment se află în producţie, disponibilă pentru achiziţie, preconizându-se să devină avionul de generaţia a V-a standard în NATO.
  • Achiziţia platformelor aeriene de generaţia a V-a, F-35, necesare pentru realizarea capabilităţii operaţionale de apărare aeriană finală se poate efectua doar cu aprobarea autorităţilor SUA, prin contracte guvern – guvern de tip Scrisoare de Ofertă şi Acceptanţă (Letter of Offer and Acceptance ), în cadrul Programului Foreign Military Sales – FMS. Pentru acest tip de produse, programul FMS este singura modalitate de achiziţie, aplicată de către toate statele”, potrivit documentului. .

Valoarea estimată pentru această achiziție la data obţinerii aprobării prealabile a Parlamentului a fost de 6,5 miliarde USD, fără TVA, dar MApN subliniază că „având în vedere procedurile specifice FMS, valorile finale vor fi cunoscute cu exactitate după finalizarea discuţiilor cu reprezentanţii Guvernului Statelor Unite ale Americii, pentru definitivarea pachetelor de bunuri şi servicii.”

HotNews.ro a fost, în primăvară, în fabrica uriașă F-35 din Forth Worth Texas și a realizat un reportaj în locul unde cel mai probabil majoritatea avioanelor României vor fi produse în următorii ani:

Specificațiile avioanelor de generația a cincea F-35

F-35A

  • Echipaj: 1
  • Lungime: 15,37 m
  • Anvergura aripilor: 10,65 m
  • Înălțime: 5,28 m
  • Suprafață portantă: 42,7 mp
  • Masa (gol): 13,29 t
  • Masa (echipat): 22,4 t
  • Masa maximă la decolare: 31 t
  • Motor: 1× Pratt & Whitney F135-PW-100 afterburning turbofan, (191 kN max)
  • Viteza maximă: Mach 1,6 (1.200 mph, 2.000 km/h) / Mach 1,06 la nivelul mării
  • Raza de luptă: 1.200 – 1.400 km
  • Limită G (suprasarcină): 9G
  • Plafon operațional: 50.000 ft (15.000 m)
  • Rata de urcare: ~40.000 ft/min (200 m/s)

Armament:

  • Tun 1×25 mm GAU-22/A (180 proiectile)
  • Puncte de acroșaj: 4 interne în configurație stealth (poate căra simultan și două rachete aer-aer, și două bombe aer-sol) / 6 puncte externe
  • Radar: AN/APG-81 AESA, sistem electro-optic și sistem de bruiaj

CITEȘTE ȘI:

Loading

ACTUAL

VIDEO | Casă mistuită de un incendiu violent în Argeș, la Stolnici

Publicat

in

Trei echipaje de pompieri cu două autospeciale de stingerea și o ambulanță SMURD de prim ajutor calificat au acționat în comuna Stolnici, satul Cochinești, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.

Forțele de intervenție ajunse la locul solicitării au constatat că flăcările violente se manifestau generalizat la o casă bătrânescă, pentru suprafață de aproximativ 45 mp.

Paramedicii SMURD au asistat o persoană de sex feminin, care prezenta atac de panică.

Misiunea de stingere a durat în jur de două ore și jumătate.

Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost efectul termic al curentului electric.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

VIDEO | Incendiu violent la Rucăr – Casă făcută scrum

Publicat

in

Un puternic incendiu la care au intervenit pompierii argeșeni, s-a produs luni dimineața într-o gospodărie din comuna Rucăr, strada Păpușa.

De urgență, la fața locului au fost alocate două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD de prim ajutor calificat de la Punctul de Lucru Rucar și Detașamentul Câmpulung.

La sosirea forțelor operative, ardeau o casă și anexe, pe o suprafață de aproximativ 240 mp, flăcările violente prezentând pericol de propagare la casele învecinate.

Paramedicii SMURD au monitorizat o persoană de sex feminin, care prezenta atac de panică. În urma evaluării, persoana a refuzat transportul la spital.

La misiunea de stingere a participat și personal al Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Rucăr.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Ora de vară 2025. Cum se dau ceasurile în noaptea de 29 spre 30 martie

Publicat

in

În ultimul weekend din luna martie are loc trecerea la ora de vară. Acest lucru se va întâmpla în noaptea de sâmbătă, 29 martie, spre duminică, 30 martie. Specialiștii spun că dormim mai puțin cu o oră deoarece, în urma schimbării, ora 3:00 devine ora 4:00.

Încheierea solstițiului de iarnă aduce cu sine și creșterea zilelor și scăderea nopților. Durata zilelor va crește continuu până pe data de 21 iunie, când va avea loc solstițiul de vară. În România, ora se schimbă de două ori pe ani.

Prima dată are loc schimbarea orei la sfârșitul lunii octombrie, atunci când se face trecerea la ora de iarnă. Mai apoi, la sfârșitul lunii martie, are loc trecerea la ora de vară.

Conceptul acesta a fost introdus la sfârșitul secolului al XX-lea, în timpul Primului Război Mondial, ca o măsură de economisire a combustibilului necesar pentru iluminat. Practica a fost mai apoi adoptată în mai multe țări europene în timpul războiului.

Un nou studiu a constatat că aproape 60% dintre țările lumii au renunțat deja să mai schimbe orele de două ori pe an. La sfârșitul anului 2022 alte două țări s-au alăturat acestei inițiative. Totuși, această practică este folosită în continuare în multe țări, inclusiv pe teritoriul țării noastre. În ciuda faptului că ora de vară este mult mai benefică pentru organism, specialiștii spun că aceste treceri pot avea și un impact negativ. Ora de vară presupune creșterea perioadei de lumină.

Mai multe studii au arătat că acest lucru poate duce la un beneficiu semnificativ din punct de vedere social. Statisticile arată că omaneii se bucuă mai mult de vitamina D în această perioadă. Însă există și riscuri când vine vorba de schimbările care se întâmplă brusc.

Multe persoane reușesc să se acomodeze din prima la această schimbare și, prin urmare, se pot confrunta cu diferite stări de anxietate sau oboseală.

content-image

Ce țări au renunțat la trecerea la ora de vară

Trecerea la ora de vară poate fi benefică pentru cei mai mulți dintre noi. Experții sunt de părere acest lucru poate fi benefic pentru oameni. Totuși, anumite țări au decis să renunțe la schimbarea orei.

Țările au dreptul legal de a renunța la această schimbare. Toate țările Uniunii Europene au continuat să schimbe ora de două ori pe an.

În ultimii ani, Iordania, Iranul și Siria au fost cele care au renunțat la ora de vară. Ulterior, Mexicul s-a alăturat și el acestei decizii. Practica schimbării orei este una care datează de decenii, iar multe țări continuă să o adopte.

Au existat mai multe discuții la nivel politic dacă ar trebui să se implementeze o singură oră, însă decizia rămâne în continuare la latitudinea fiecărui stat. România va trece la ora de vară în 2025 în noaptea de 29 spre 30 martie.

content-image

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

VIDEO, ACUM! Accident teribil cu scandal la Curtea de Arges

Publicat

in

Un grav accident rutier a avut loc în urmă cu puțin timp în centrul orașului Curtea de Argeș, in spatele restaurantelir Curtea Veche și 5 to Go. Potrivit primelor informații, doua autoturisme sun implicate, dintre care un BMW care a suferit daune serioase. Nu exista victime dar Poliția a intervenit la fata locului. Potrivit martorilor înainte de producerea accidentului, șoferul BMW ului a fost implicat într-un conflict cu posesorul unei Dacii Logan care reclamă blocarea străzii de BMW.

Revenim cu detalii…

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

ACUM! Accident grav la Albeștii de Argeș

Publicat

in

În urma cu puțin timp un grav accident rutier a avut loc în comuna Albeștii de Argeș. Potrivit primelor informații, două autoturisme au intrat în coliziune chiar și n fața magazinului Arabela. Din fericire nu au fost înregistrate victime ci doar daune serioase la cele două mașini.

Intervin pompierii de la Detașamentul Curtea de Argeș cu o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD de prim ajutor calificat, alături de un echipaj SAJ.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

KLANAR IMOBILIARE INFORMEAZĂ: Piața imobiliară din Argeș în creștere: Locuințele se vând ca pâinea caldă, cererea depășește oferta

Publicat

in

Județul Argeș se aliniază tendințelor din marile orașe ale țării: piața imobiliară este într-o efervescență neașteptată, cu locuințe care se vând în timp record. Potrivit Klanar Imobiliare, cea mai importantă agenție imobiliară din Argeș, cererea depășește cu mult oferta disponibilă, iar fenomenul ia amploare. De asemenea timpul de tranzacționare al unui apartament a scazut foarte mult stabilindu-se recorduri ce păreau de neatins acum câțiva ani.

„Dacă acum 2 ani, la nivel de agenție, înregistram o medie anuală de 42 de zile pentru a vinde un apartament iar anul trecut o medie anuală de 34 de zile, în primele doua luni ale acestui an, majoritatea apartamentelor nou sosite în agenția noastră s-au vândut într-o zi, maxim două”, spune Narcisa Uță managerul Klanar Imobiliare. De asemenea, spun reprezentanții agenției, în primele două luni ale anului 2024 s-a înregistrat un număr impresionant de tranzacții imobiliare, depășind semnificativ nivelul din aceeași perioadă a anului precedent. La Curtea de Argeș volumul tranzacțiilor s-a dublat iar la Pitești creșterea a fost mai temperată.

Argeșenii apelează la profesioniști evitând stresul și cheltuielile inutile 

Un alt aspect important vizează schimbarea de optica a argeșenilor care au schimbat strategia de a vinde singuri sau cu agenții micuțe și apelează la profesioniști cu experiență. „Mulți dintre noii noștri clienți vin la Klanar după experiențe neplăcute cu alte agenții sau după ce au incercat sa vândă sau să cumpere singuri. Fie nu prea au fost băgați în seamă in cazul in care au apelat la alte firme de servicii imobiliare , fie au fost nevoiți să răspundă la tot felul de telefoane de dimineață sau până la miez de noapte, sa fuga de la serviciu sau de la o intalnire cu prietenii pierzand timp și consumând nervi in trafic in cazul celor care au incercat să vândă sau să cumpere singuri”, explică reprezentanții Klanar Imobiliare. Mulți dintre aceștia aleg Klanar Imobiliare după o minimă informare și își dau seama că trebuia de la început să colaboreze cu o echipă de profesioniști. O simplă căutare pe Google a termenului Klanar sau Klanar Imobiliare te edifica din start:, peste 20 ani experiență, sute de recenzii Google verificate ale sutelor de clienți din Argeș și din toată țara, nu mai puțin de 4 site-uri proprii al agenției ( arges-imobilire.ro, maxioferte.ro, luximmo.ro cele mai importante) si o echipă formată din 7 profesioniști in domeniu care activează în sediile din Curtea de Argeș și Pitești. Expunerea și vizibilitatea ofertelor este cu atat mai mare si eficienta dacă aminitm de faptul că Klanar Imobiliare deține propria televiziune și propiul ziar, unde, alături de alte 2 portaluri de știri, toate ofertele sunt promovate.

Lista de așteptare la apartamente, vânzări rapide

Nu mai este o noutate ca la Klanar Imobiliare sunt dese cazurile in care vanzatorii nici nu ajung acasa după ce și-au introdus apartamentul în oferta agenției că și sunt sunați de la Klanar pentru a-i anunța sa revina pentru a intocmi actele de vanzare cumpărare. „Nu este o noutate acest aspect. Avem un software dezvoltat de noi de ani buni care ne ajută foarte mult. Pe scurt sunt liste de asteptare cu clienți cumpărători pentru fecare tip de imobil și dau doua exemple de saptamana trecuta. Un client din Pitești a apelat la noi sa isi vanda apartamentul din Trivale. Pe masura ce se intoruceau datele în calculator, software-ul ne anunța ca sunt deja 3 cumpărători interesati de acea zona si de acel timp de apartament. A doua zi s-a facut tranzactia. Un alt client, de data aceasta din Curtea de Arges, aceiași situașie cu un apartament pe Despina Doamna. Nu mai putin de 5 clienți de-ai noștri așteptau un apartament in acea zona. Și aici tranzacția s-a finalizat a doua zi”, explică Narcisa Uță, Aceasta a mai precizat că la Klanar orice client primește întregul suport pentru a clarifica situația juridică a imobilului și că fiecare imobil aflat in agenție este riguros verificat inainte de a face pate din portofoliu. De asemenea orice client este asistat și ajutat în intocmirea tuturor documentelor, de la primarii, ANCPI, notariate, asigurări sau furnizori de utilități iar asta inseamna economii de timp, nervi si bani.

Potrivit Klanar Imobiliare, această efervescență a pieței imobiliare din Argeș are un impact semnificativ asupra economiei locale. Creșterea cererii stimulează activitatea în sectoarele conexe, cum ar fi construcțiile sau alte servicii adiacente.

Factori care încă mai influențează piața

  • Blocajul autorizațiilor de construcție: Stagnarea eliberării autorizațiilor de construcție a dus la o scădere a ofertei de imobile noi, ceea ce a intensificat competiția pentru locuințele disponibile.
  • Negocieri limitate: Marja de negociere a prețurilor a fost întotdeauna redusă în Argeș, situându-se între 2 și 4%. Acum, odată cu creșterea cererii, vânzătorii sunt mai puțin dispuși să facă concesii.
  • Vânzări record la început de an: Primele două luni ale anului 2024 au înregistrat un număr impresionant de tranzacții imobiliare, depășind semnificativ nivelul din aceeași perioadă a anului precedent.
  •  

„Și în zona terenurilor există o creștere, in special cele din zona de nord a județului. Totuși în interiorul orașelor, în Curtea de Argeș terenurile și-au pierdut un pic de atractivitate din cauza întârzierilor în autorizațiile de construire determinate de PUG-uri, PUZ-uri și alte restricții urbanistice”, notează un expert imobiliar al Klanar Imobiliare, „ceea ce în mod firesc reduce afluxul de noi proprietăți”.
Acesta a adaugat că și negocierile, care permiteau cândva o marjă de preț modestă de 2 până la 5%, au devenit și mai strânse. „Cu mai mulți cumpărători care luptă pentru aceeași proprietate, vânzătorii sunt, desigur, mai puțin înclinați să negocieze.

Specialiștii Klanar Imobiliare se așteaptă ca această tendință să se mențină pe termen scurt și mediu, având în vedere cererea ridicată și oferta limitată. Cu toate acestea, ei avertizează că o creștere prea rapidă a prețurilor ar putea afecta accesibilitatea locuințelor pentru anumite categorii de cumpărători.

 

 

Loading

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

În Trend