Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Profesorul Mircea Coșea: ‘Toate prețurile s-au ridicat. Este un fel de Vinerea Neagră, așa cum cum se spune că s-au ridicat prețurile, ca apoi să le scadă’

Publicat

in

Prof. dr. Mircea Coșea, profesor universitar la Academia de Studii Economice, a vorbit despre implementarea Ordonanţei privind plafonarea adaosului comercial.

Zilele trecute, Bogdan Chiriţoiu, şeful Consiliului Concurenţei, a afirmat că produsele de bază s-au ieftinit cu 35% la raft, ceea ce pentru oricine îşi cumpără mâncarea din magazin a fost o declaraţie surprinzătoare.

Economistul Mircea Coșea a comentat despre „miraculoasa” ieftinire anunţată de Chiriţoiu.

”Toate prețurile s-au ridicat”

Profesorul Coşea ne-a declarat, uşor ironic, că: „Am o anumită observaţie în legătură cu această afirmație și cu surprinzătoarea viteză cu care a acționat de această dată Consiliul Concurenței, obișnuiți să lucreze în ani de zile” şi a continuat afirmând că: „În primul rând, e o observație legată de comparația cu momentul iniţial (cel dinainte de anunţarea plafonării), şi modul cum au crescut prețurile din luna mai, în a doua jumătate a lunii mai, când s-a anunțat posibilitatea unei astfel de măsuri.

Toate prețurile s-au ridicat. Este un fel de Vinerea Neagră, așa cum cum se spune că s au ridicat prețurile, ca apoi să le scadă. Deci nu avem această evidență. Consiliul Concurenței a făcut o comparație doar cu ultima luna dar nu şi cu lunile precedente. Acolo cred stă calculul pe care și l-au făcut distribuitorii, și anume, au ridicat prețurile, ca apoi să scadă până la niveluri la care profitul să nu scadă„, a explicat profesorul.

”Este doar jocul normal al pieței”

Mircea Coşea a mai arătat că: „În al doilea rând, este posibilă o reducere a prețurilor la raft la anumite produse de alimentație, deoarece suntem în sezon în care injusta ofertă foarte mare la legume și fructe. Deci jocul cererii și al ofertei, care n-are nimic de-a face, și subliniez asta, cu măsura guvernului, este doar jocul normal al pieței care a făcut ca oferta sporită internă de legume și fructe, ca urmare a sezonului, să ducă la o anumită reducere a costurilor și a prețurilor la raft sau la tarabă. Deci, afirmația pe care o face Consiliul Concurenței mi se pare exagerată și din punct de vedere al realității„.

Profesorul de economie a mai afirmat că: „Orice vizită pe care o facem în piețe, vedem că nici pe departe nu este o reducere de peste 30%, este cu totul și cu totul exagerat. Pe de altă parte, trebuie să avem în vedere faptul că încă nu au apărut efectele așteptate ale acestei măsuri (plafonarea preţurilor n.r.).

Este nevoie de timp, şi anume este nevoie de o perioadă între 15 şi 30 de zile. Însă ieftinirea va duce la un alt fenomen cunoscut peste tot în lume şi anume penuria, ceea ce se va înâmpla şi la noi. Deci este o veste pe care Consiliul Concurenței ne-o dă, după părerea mea, nu îndeajuns de motivată metodologic și care încă nu are efectele pe care în mod obișnuit, o astfel de măsuri le au, și anume o anumită penurie la sortimentele cu reducere de costuri. Rămâne să mai așteptăm să vedem.„, a conchis analistul Mircea Coşea, conform dcbusiness.ro.

Citeste mai mult

ACTUAL

NASTY, „Baiatul rau al sportului”, un documentar despre Ilie Nastase

Publicat

in

Din 16 aprilie apare in cinematografele din toata tara documentarul NASTY, despre viata si cariera non-conformistului tenismen roman, Ilie Nastase, o adevarata legenda a tenisului international. Documentarul este un colaj de imagini de arhiva, unele prezentate in premiera, si de interviuri cu nume cunoscute din lumea sportului international – Rafael Nadal, Björn Borg, Jimmy Connors, Nadia Comaneci sau Boris Becker. NASTY spune povestea unui personaj unic, apreciat, dar si controversat in egala masura, din cauza iesirilor sale nervoase din teren. „Baiatul rau al sportului”, „magnific”, „fermecator”, „temperamental”, „arogant”– sunt doar o parte dintre cuvintele folosite de-a lungul anilor de presa internationala pentru a-l descrie pe tenismenul roman Ilie Nastase. Mai multe detalii aici https://newsin.ro/lansarea-documentarului-nasty-viata-si-cariera-lui-ilie-nastase/

Citeste mai mult

ACTUAL

Acțiune amplă a polițiștilor pe Autostrada A1 București-Pitești pentru reducerea riscului rutier

Publicat

in


Acțiune amplă a polițiștilor pe Autostrada A1 București-Pitești pentru reducerea riscului rutier

la sfarsitul săptămânii predecente , Biroul de Poliție Autostrada A1 București-Râmnicu Vâlcea a organizat o acțiune cu scopul de a preveni și combate accidentele rutiere pe acest sector important de drum.

În cadrul activităților desfășurate au fost verificate mai multe autovehicule, fiind realizate 43 de testări cu aparatele pentru detectarea prezenței alcoolului în aerul expirat, precum și 7 testări pentru detectarea prezenței substanțelor cu efect psihoactiv.
În urma abaterilor constatate, au fost aplicate 54 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 26.790 de lei, ca urmare a unor abateri la regimul rutier, fiind aplicate și măsurile complementare de reținere a 6 permise de conducere.

Dintre abaterile constatate, 29 de sancțiuni au fost aplicate ca urmare a depășirii regimului legal de viteză, unul dintre conducătorii auto rămânând pieton pentru 120 de zile, ca urmare a depășirii regimului legal de viteză, viteza înregistrată de aparatul Radar fiind de 211 km/h.

De asemenea, în cadrul acțiunii, au fost aplicate 8 sancțiuni transportatorilor profesioniști, conform O.G. 37/2007 privind stabilirea cadrului de aplicare a regulilor privind perioadele de conducere, pauzele şi perioadele de odihnă ale conducătorilor auto şi utilizarea aparatelor de înregistrare a activităţii acestora.

Polițiștii din cadrul Biroului de Poliție Autostrada A1 București-Râmnicu Vâlcea vor continua acțiunile cu scopul prevenirii și combaterii cauzelor generatoare de evenimente rutiere pe tronsonul de autostradă.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend