Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Profesorul Mircea Coșea: ‘Eu cred că anul 2023 va fi un an în care vom vedea adevărata criză. În februarie va apărea o criză de lichiditate: populația nu va mai avea bani, îi va consuma pe toți’

Publicat

in

Prof. dr. Mircea Coșea, profesor universitar la Academia de Studii Economice, a vorbit despre cum ar putea arăta anul 2023 din punct de vedere economic.

Mai mult declarații decât fapte

”Nu, nu am nici un fel de speranță că 2023 va schimba viziunea guvernamentală. Ba dimpotrivă, cred că va continua această manieră de a lucra mai mult cu declarații politice decât cu fapte. Tot ceea ce se vorbește despre pensii sunt declarații politice. Și eu sunt de acord că nu se va face nimic în ceea ce privește înlăturarea inechităților până la alegeri, pentru că la o anvelopă de pensii fixă o înlăturare a inechităților duce la mărirea unor pensii și la scăderea altor pensii. Altfel nu are cum, este aritmetică simplă. Dar nu convine așa ceva. Deci, ni se va spune că s-a întâmplat ceva”, a spus profesorul de economie într-o intervenție la postul de televiziuine România TV.

Statul român nu poate, pur și simplu

Potrivit spuselor sale, ”diin punctul de vedere al modului în care se guvernează, schimbarea viziunii ar fi trebuit să apară încă de pe acum. Din tot discursu domnului ministru al Muncii, Marius Budăi, apare un singur lucru. Și anume că Guvernul este interesat de așa-numitele pachete sociale. Nu sunt rele. Foarte bine că se întâmplă așa. Dar este o situație care, pe termen mediu, nu pe termen lung, va duce la un pericol foarte mare. Pentru că, în situația în care se află acum, statul român nu are capacitatea financiară de a susține acest program care văd că este din ce în ce mai stufos de pachete sociale, dar nu există măsuri concrete de alimentare a bugetului nu prin inflație, nu prin tarife și facturi, ci prin plus valoare, ca urmare a unor restructurări economice, a unor noi structuri industriale care ar fi trebuit să fie făcute prin programele PNRR. Aici este o întârziere de care nu mai discutăm. Știm că nu s-a făcut aproape nimic în domeniul acesta.

Acolo este cheia

Economia României, cea reală, care ar fi trebuit să asigure creșterea valorii adăugate și, până la urmă, și capacitatea reală de creștere a pensiilor nu este sprijinită de actualul Guvern. Dimpotrivă, este un fel de cenușăreasă. Toate impozitele, taxele, prețurile la carburanți, tot ceea ce înseamnă vaccinuri cad în spatele acestei economii reale, care nu mai face față. Statistica oficială, nu pe care o discutăm noi pe la televizor, arată (și se poate controla acest lucru) că în 2022 au fost peste 13.000 de societăți mici și mijlocii care au falimentat, pentru un simplu motiv: acela că nu a putut să plătească facturile la energie. Nu pentru că nu au avut comenzi sau pentru că au fost prost gestionate. Nu. Nu au putut să plătească facturile. Deci, cheia acolo este”, a spus Mircea Coșea.

2022 o să ni se pară un an bun

Profesorul de economia a subliniat, totodată, că, ”până nu creezi un climat în care această economie reală, românească să devină competitivă pe piața internă și externă, nu avem ce să discutăm despre măsuri reale. Și, deocamdată, nu văd nimic în direcția asta. Prin urmare, eu cred că anul 2023 va fi un an în care vom vedea adevărata criză. Anul 2022 o să ni se pară un an bun pe lângă 2023. În februarie va apărea o criză de lichiditate: populația nu va mai avea bani, îi va consuma pe toți. Au trăit bine, s-au dus la munte de Crăciun și așa mai departe.

Asta înseamnă că se va produce o scădere pe piața imobiliară?

Da, pe de o parte, iar pe de alta, în termeni generali va duce la o cădere a consumului. Ceea ce, în ultimă instanță, înseamnă căderea economiei, iar căderea consumului va duce, până la urmă, nu la simularea producției interne, ci tot la importuri, pentru că importurile sunt subvenționate. Deci, în aceste condiții, statul se va împrumuta în continuare. Nu va putea să plătească pachetele sociale, nu va putea să plătească numărul important de locuri de muncă din sectorul public care trebuie acoperite cu funcționărime în perioada următoare. Și nu va putea plăti altfel decât împrumutându-se. Dar împrumuturile sunt din ce în ce mai scumpe. Sunt îngrozitor de scumpe, aproape insuportabil de scumpe. Așa că îmi mențin părerea că în a doua jumătate a anului ne putem aștepta la o situație dificilă, pe care o putem numi chiar incapacitate de plată”, a concluzionat Mircea Coșea, conform dcbusiness.ro.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

Vestea momentului pentru acești angajați! A apărut o nouă pensie

Publicat

in

Vești importante pentru sute de români! Vor beneficia de o nouă pensie din partea statului român. Acesta va fi acordată la împlinirea vârstei standard de pensionare.

Grefierii şi celelalte categorii de personal cu funcţii de specialitate în cadrul instanţelor judecătoreşti, al parchetelor de pe lângă acestea şi al Institutului Naţional de Expertize Criminalistice cu o vechime de cel puţin 25 de ani în specialitate pot beneficia de pensie de serviciu la împlinirea vârstei standard de pensionare.

Cuantumul pensiei va fi de 80% din media indemnizaţiilor brute lunare şi a sporurilor avute în ultimele 48 luni consecutive de activitate. Acestea sunt prevăzute într-un amendament la proiectul iniţiat de Guvern, care vizează statutul categoriilor profesionale menţionate, adoptat luni de Senat, în calitate de for decizional, cu 76 de voturi „pentru”, 26 „contra” şi trei abţineri.

Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net avut în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.

”Nu va fi creată nicio nouă categorie de pensie specială”

Potrivit senatorului PNL Cristian Ţâgârlaş şi senatoarei PSD Laura Mihaela Moagher, prin acest amendament nu va fi creată o nouă categorie de pensie specială.

„Proiectul de act normativ nu creează categorii noi de pensii speciale sau noi beneficiari ai acestui drept, respectând astfel obligaţiile asumate de România prin PNRR. Astfel, în ceea ce îi priveşte pe grefieri şi celelalte categorii de personal cu funcţii de specialitate în cadrul instanţelor judecătoreşti, al parchetelor de pe lângă acestea şi al Institutului Naţional de Expertize Criminalistice, beneficiari ai pensiei de serviciu, textele de lege referitoare la acordarea acestui drept sunt în acord cu cele reţinute de Curtea Constituţională, dar şi cu obligaţiile asumate de România în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (Jalonul 215 din PNRR prevede că nu va fi creată nicio nouă categorie de pensie specială)”, motivează iniţiatorii amendamentului.

Conform unui alt amendament admis, de pensia de serviciu beneficiază, la împlinirea vârstei standard de pensionare, şi personalul cu o vechime în specialitate între 20 şi 25 de ani, în acest caz cuantumul pensiei fiind micşorat cu 1% din baza de calcul pentru fiecare an care lipseşte din vechimea în specialitate integrală.

Cât de mult contează vechimea în muncă

O altă modificare la proiectul de act normativ prevede că „poate fi numită în funcţia de grefier judiciar persoana care îndeplineşte, pe lângă condiţiile prevăzute de lege, şi următoarele condiţii: are o vechime de cel puţin trei ani în funcţia de grefier de şedinţă, de grefier principal sau de grefier cu studii superioare juridice, indiferent de instanţă sau parchet„.

Proiectul privind statutul grefierilor şi al altor categorii de personal care ocupă funcţii de specialitate în cadrul instanţelor judecătoreşti, al parchetelor de pe lângă acestea şi al Institutului Naţional de Expertize Criminalistice a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor, potrivit agerpres.ro.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, mesaj clar pentru toți pensionarii: ‘Toate pensiile românilor vor crește. Este majorarea prevăzută în legea pe care o avem în aplicare acum’

Publicat

in

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a vorbit despre majorarea pensiilor românilor.

Simona Bucura-Oprescu a precizat că ” toate pensiile românilor vor crește”.

„Începând cu 1 ianuarie, vom avea primul element important pentru români și anume majorarea cu 13,8% a pensiilor, ceea ce înseamnă că toate pensiile românilor vor crește.(…) Este majorarea prevăzută în legea pe care o avem în aplicare acum. În legea 263/2010, aveam prevăzut același mecanism de majorare cu rata inflației din anul precedent plus jumătate, 50% din câștigul real salarial mediu brut. Aceasta se numește formula elvețiană, așa îi spun specialiștii acestei formule”, a spus ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.

Element de noutate

Și în actuala lege a pensiilor am menținut formula de majorare, dar elementul de noutate, în noua lege a pensiilor, este acela că românii vor găsi, la articolul 84 din lege, faptul că, în fiecare an, în luna ianuarie, se vor produce aceste majorări. Acesta este un element de noutate important pentru români, fiindcă au fost ani în care legea a fost aplicată și pensiile au fost majorate și au fost ani, de exemplu perioada între 2009 și 2013, când pensiile au fost înghețate sau au fost ani în care pensiile au fost majorate în septembrie, de exemplu.

Acum este important atât pentru claritatea legii, dar mai ales pentru efectele asupra vieții românilor, că nu mai este o decizie care se ia doar la nivel politic sau la nivel guvernamental. Este o decizie pe care o avem deja statuată în lege – că în luna ianuarie trebuie să aplicăm această majorare”, a mai spus Simona Bucura-Oprescu.

Toate pensiile vor crește

Primul moment al aplicării legii este ianuarie 2024, de când vom avea această majorare a punctului de pensie cu 13,8%. Asta înseamnă că, dacă astăzi punctul de pensie este 1.785 lei, din ianuarie 2024 punctul de pensie va fi 2.031 lei. Asta înseamnă că pensiile tuturor românilor vor crește”, a conchis ministrul Muncii, conform dcnews.ro.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend