Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Produsele pe bază de cătină, o alegere ideală pentru a da startul unui stil de viață sănătos

Publicat

in

Într-o lume agitată și plină de provocări, sănătatea noastră devine o prioritate tot mai mare. Adoptarea unui stil de viață sănătos este esențială pentru a ne menține echilibrul și a ne bucura de o viață de calitate. În acest sens, natura ne oferă numeroase resurse prețioase, iar cătina este un exemplu remarcabil al puterii sale de a ne susține sănătatea și bunăstarea, în moduri în care nu ne-am putea imagina.

Cu ritmul alert al vieții moderne, este adesea dificil să ne asigurăm necesarul de substanțe nutritive esențiale și să îndeplinim cerințele unui stil de viață echilibrat. Aici intervine cătina, o plantă cu proprietăți terapeutice și nutritive extraordinare. Ea reprezintă o sursă valoroasă de vitamine, minerale și antioxidanți, contribuind la întărirea sistemului imunitar și protejarea organismului de factorii dăunători. Iată așadar câteva motive bine întemeiate pentru care ar trebui să includem produsele pe bază de cătină în dieta zilnică!

  1. Cătina constituie o sursă puternică de vitamine și minerale

Cătina este un adevărat depozit de vitamine și minerale. Fructele sale conțin vitamina C în cantități mai mari decât citricele, fiind deosebit de utile pentru întărirea sistemului imunitar. De asemenea, conține vitaminele A, E și K, precum și minerale esențiale cum ar fi potasiul, calciul și magneziul. Aceste substanțe nutritive susțin sănătatea generală a organismului și contribuie la buna funcționare a sistemelor cardiovascular, digestiv și nervos.

  1. Cătina este un puternic antioxidant

Cătina este recunoscută pentru conținutul său bogat de antioxidanți. Acești compuși ajută la neutralizarea radicalilor liberi din organism, reducând stresul oxidativ și protejând celulele împotriva deteriorării. Antioxidanții din cătina pot contribui la prevenirea bolilor cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul și cancerul.

  1. Susține sănătatea pielii

Uleiul de cătină este adesea folosit în produsele cosmetice datorită proprietăților sale benefice pentru piele. Acesta ajută la hidratarea și hrănirea pielii, reducând uscăciunea și iritațiile. De asemenea, uleiul de cătină poate contribui la vindecarea rănilor și a arsurilor minore, având proprietăți regenerative și antiinflamatorii.

  1. Consumată în mod regulat, cătina protejează sănătatea ochilor

Cătina este benefică și pentru sănătatea ochilor. Conținutul său ridicat de vitamina C, vitamina E și carotenoizi, precum luteina și zeaxantina, ajută la protejarea ochilor împotriva radicalilor liberi și a daunelor cauzate de lumina ultravioletă. Aceste substanțe nutritive contribuie la prevenirea afecțiunilor oculare, cum ar fi cataracta și degenerescența maculară legată de vârstă.

  1. Cătina susține sistemul digestiv

Cătina poate avea un efect benefic asupra sistemului digestiv. Fructele sale sunt bogate în fibre, care susțin sănătatea intestinelor și favorizează tranzitul intestinal regulat. De asemenea, cătina conține compuși bioactivi care pot ajuta la reducerea inflamației în tractul digestiv și pot sprijini vindecarea ulcerelor.

Cătina este o plantă cu proprietăți terapeutice impresionante și un profil nutritiv bogat. Beneficiile sale pentru sănătate sunt remarcabile și o fac o alegere excelentă pentru menținerea unei stări bune de sănătate. De la susținerea sistemului imunitar și protejarea sănătății ochilor până la îmbunătățirea sănătății pielii și a sistemului digestiv, cătina aduce multiple avantaje pentru cei care o includ în regimul lor alimentar. În concluzie, ar trebui să considerăm cătina ca pe un dar al naturii și să o integrăm într-un stil de viață sănătos.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

Sacrificarea porcului în gospodărie de Sărbători poate aduce probleme! Regulile care trebuie respectate 

Publicat

in

Direcţia Sanitara Veterinara si pentru Siguranţa Alimentelor recomandă cetăţenilor să respecte unele reguli înainte, și după sacrificarea porcului din gospodărie.

„Direcţia Sanitara Veterinara si pentru Siguranţa Alimentelor Dâmboviţa (DSVSA) recomandă cetăţenilor să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate/înregistrate sanitar veterinar, astfel, vor avea certitudinea că atât carnea, cât şi alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică”, se arată în comunicatul DSV Dâmbovița

După cumpărare, în cel mai scurt timp posibil, alimentele de origine animală se introduc în frigider unde se păstrează conform indicațiilor de pe etichetă.

Sacrificarea porcului din gospodărie şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave, mai spune sursa citată

DSVSA spune că, carnea și produsele din carne provenite de la porcul din gospodărie sunt interzise a fi comercializate!

„De asemenea, este interzisă comercializarea porcilor, cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului Pestei Porcine Africane (PPA)”

Solicitaţi vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru a:
– verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare;
– da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a nu vă pune sănătatea în pericol;
– asomarea porcul înaintea sacrificării, pentru a scuti animalul de suferinţă şi a respecta cerinţele de bunăstare a animalelor.

Deținătorul animalelor are obligația de a preda medicului veterinar de liberă practică împuternicit crotaliile auriculare ale animalelor sacrificate, în termen de maxim 7 zile de la sacrificare, pentru actulizarea Bazei Naționale de Date (BND).

Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi, până nu obţineţi de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ.

„În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscați sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului, numai dacă acesta este identificat și înregistrat.
Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în vederea examinării pentru Trichinella spp. este obligatorie și se efectuează pe probe provenite atât de la porcii identificați și introduși în BND, cât și de la porci neidentificați, care nu figurează în BND”, se arată în comunicat

Probele se recoltează din musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, , partea musculară a diafragmei situate în apropierea costelor sau a sternului.

Este interzisă introducerea cărnii și a produselor din carne (toate speciile: porc, oaie, vită, pasăre, etc.) dintr-o țară terță în Uniunea Europeană, respectiv în România, prin bagajele personale ale călătorilor. Interdicția se aplică și în sens invers, din România într-un stat membru sau țară terță.

Este recomandat ca ouăle și alte produse alimentare care se consumă în mod tradiţional în această perioadă, cum sunt: cozonacii, prăjiturile, legumele de sezon etc. să fie achiziţionate din spaţii amenajate,autorizate/înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, aflate sub controlul personalului de specialitate.

De asemenea, înainte de achiziţionarea alimentelor de origine animală din locuri specializate în acest sens, asiguraţi-vă că vânzătorul este echipat corespunzător, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mâinile acoperite de mănuşi curate sau de unică folosinţă.

„Având în vedere intensificarea comerțului on-line în această perioadă, cu alimente de toate tipurile, cum ar fi produse alimentare proaspete, refrigerate, congelate, preparate, uneori împreuna cu produse nealimentare, recomandăm consumatorilor să urmarească cu atenție sporită, atunci când cumpară produse alimentare prin comerțul on-line, cerințele privind comanda, livrarea și transportul, data expedierii alimentelor (în special pentru produsele alimentare ușor alterabile), precum și respectarea condițiilor prescrise de păstrare și consum ale acestora”, a conchis sursa citată

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Europarlamentar român: Este oficial, România nu intră în Schengen în acest an

Publicat

in

Este oficial, România nu intră în Schengen în acest an, a transmis miercuri seara pe facebook, europarlamentarul Eugen Tomac, precizând că pe 5 decembrie se va discuta doar despre accesul nostru în Schengen, dar nu se va vota.

„Este oficial, România nu intră în Schengen în acest an.
Pe 5 decembrie se va discuta doar despre accesul nostru în Schengen, dar nu se va vota”, spune Tomac

Eugen Tomac subliniază faptul că Nehammer ne umilește din nou într-un mod absolut scandalos!

„Sunt profund revoltat să văd cum această putere ratează în fiecare zi acest obiectiv de grad zero pentru România.

Altele sunt prioritățile lor, vizite prin Africa, Dubai și măriri de taxe și impozite.
Locul nostru este în UE, dar aici trebuie să muncești pentru fiecare obiectiv și să fii credibil atunci când ceri sau să joci dur atunci când ești umilit”, a conchis europarlamentarul român

Consiliul JAI care va avea loc, pe 4 şi 5 decembrie, nu va supune la vot aderarea României la Schengen, desi subiectul se află pe ordinea de zi a reuniunii.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend