Conecteaza-te cu noi

LIFESTYLE

Produse utile pe care le vei găsi într-un magazin de biciclete complet

Publicat

in

Ciclismul este una dintre activitățile sportive complete, care combină aventura și relaxarea și care oferă beneficii stării generale de sănătate. Dacă dorești să te bucuri la maximum de această activitate este esențial să ai acces la echipamente și accesorii de calitate. Un magazin de biciclete complet echipat îți va oferi o gamă variată de produse care satisfac nevoile oricărui ciclist, de la începător la avansat. Ce produse poți găsi într-un astfel de magazin vei descoperi în acest articol.

Biciclete de calitate pentru toate gusturile

Într-un magazin biciclete complet vei putea găsi diverse tipuri de biciclete, de la biciclete de șosea și MTB-uri, la biciclete Gravel, e-bike-uri sau biciclete pentru copii.

Dacă ești pasionat de viteză și performanță pe drumuri asfaltate, bicicletele de șosea îți vor fi plac. Acestea se regăsesc într-o varietate de modele, de la biciclete pentru începători până la cele pentru cicliști profesioniști.

Pentru aventurile pe teren accidentat, o bicicletă MTB este indispensabilă. Într-un astfel de magazin vei găsi biciclete de munte cu suspensii durabile și cadre robuste, perfecte pentru trasee dificile.

Și bicicletele e-bike sau cele Gravel, versatile și rezistente, sunt ideale dacă dorești să explorezi atât drumuri pavate, cât și neasfaltate.

Chiar și cei mai mici exploratori pot învăța și se pot distra cu bicicletele special concepute pentru ei, echipate cu roți ajutătoare și dimensiuni potrivite. Acestea sunt bicicletele pentru copii, cu roți ajutătoare sau nu, sigure și atractive pentru micii cicliști.

Echipamente și îmbrăcăminte adecvată pentru cicliști

Tricourile și bluzele de ciclism, precum și pantalonii special concepuți sau pantofii de ciclism reprezintă articole esențiale pe care le vei regăsi într-un astfel de magazin.

Tricourile și bluzele de ciclism, confecționate din materiale respirabile și ergonomice, sunt esențiale pentru confortul pe bicicletă. Există inclusiv modele cu protecție UV și panouri de mesh pentru ventilație.

Accesorii pentru bicicletă

Casca de protecție de care ai nevoie pentru completarea echipamentului, luminile și accesoriile reflectorizante sau bidonul de apă și suportul necesar acestuia se vor regăsi, de asemenea, într-un magazin specializat de acest fel.

Pentru că siguranța este primordială, o cască de protecție de calitate este indispensabilă. Poți găsi modele cu design aerodinamic și ventilație eficientă.

Pentru siguranța pe drum, mai ales pe timp de noapte, luminile și reflectorizantele sunt esențiale, iar un magazin de acest fel oferă o gamă largă de lumini LED și accesorii reflectorizante.

Și nu uita și de hidratare: este crucială. Suporturile pentru bidoane de apă sunt un accesoriu necesar pentru orice ciclist: optează pentru un model ușor de montat, cu design ergonomic.

Alte piese și componente

Niciodată nu vei ști când este nevoie de piese de schimb pentru bicicletă, așa că într-un astfel de magazin vei găsi piese și componente esențiale pentru a rezolva diversele probleme care pot apărea.

Anvelopele și roțile de calitate sunt cruciale pentru performanța și siguranța bicicletei, iar sistemele de frânare și schimbătoarele de viteze de înaltă calitate sunt cruciale pentru controlul și eficiența bicicletei.

Confortul pe bicicletă depinde inclusiv de șeile și de mânerele alese, astfel că este recomandat să optezi pentru modele ergonomice, cu mânere confortabile, care reduc oboseala și previn disconfortul pe distanțe lungi.

Un magazin de biciclete complet echipat îți va oferi tot ceea ce ai nevoie pentru a-ți îmbunătăți experiența pe două roți. Investind în produsele potrivite, te asiguri că te bucuri de fiecare moment petrecut pe bicicletă, indiferent dacă ești un ciclist amator sau un profesionist.

Citeste mai mult

ACTUAL

Un caz din 10 de demență ar putea fi diagnosticat greșit. Rolul ficatului în sănătatea creierului

Publicat

in

În fiecare an, se înregistrează peste 10 milioane de cazuri noi de demenţă la nivel mondial, potrivit estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Un studiu recent sugerează că până la 13% dintre persoanele diagnosticate cu demenţă în Statele Unite ar putea fi, de fapt, diagnosticate greşit, fiind lăsate să se lupte cu o afecţiune care poate fi tratată, transmite News.ro.

O cercetare condusă de facultatea de medicină a Universităţii Virginia Commonwealth (VCU) şi Centrul Medical Richmond VA analizează în detaliu legătura dintre demenţă şi sănătatea ficatului.

Encefalopatia hepatică, o boală asemănătoare demenței

Encefalopatia hepatică este o tulburare neurologică (a sistemului nervos) şi poate fi cauzată de o afecţiune hepatică severă, pentru ca în asemenea cazuri ficatul nu reuşeste să filtreze toxinele din sânge, iar acestea pot ajunge la creier, provocând tulburari cognitive.

„Furnizorii de asistenţă medicală [trebuie] să fie conştienţi de această potenţială suprapunere între demenţă şi encefalopatia hepatică, care este tratabilă”, afirmă hepatologul dr. Jasmohan Bajaj, într-un comunicat al universităţii VCU.

Encefalopatia hepatică – afectarea cognitivă cauzată de insuficienţa hepatică – afectează peste 40 % dintre pacienţii cu afecţiuni hepatice avansate (ciroză). Deficienţele cerebrale pe care le provoacă sunt greu de distins de demenţă.

Ficatul nostru reglează nivelurile majorităţii substanţelor chimice din organism, de la filtrarea acestora din sânge până la digestie.

O boală tratabilă

În afară de efectele nocive bine cunoscute ale alcoolului asupra ficatului, alte riscuri pentru ficat includ virusul hepatitei, colesterolul ridicat, obezitatea şi diabetul, stresul şi îmbătrânirea. Dar dacă sunt depistate suficient de devreme şi cu tratamentul potrivit, daunele aduse ficatului nostru pot fi inversate.

O mare parte din acestea pot fi atenuate prin modificări ale dietei şi comportamentului şi există şi alte potenţiale tratamente medicamentoase la orizont. De fapt, tratamentul encefalopatiei hepatice a rezolvat deficienţele cognitive la cel puţin doi pacienţi care fuseseră diagnosticaţi cu demenţă.

„Este o persoană diferită!” indică soţia unuia dintre pacienţi, după ce pierderile de memorie, căzăturile, tremurăturile şi halucinaţiile acestuia au fost toate rezolvate.

Un studiu recent pe şoareci sugerează că până şi efectele îmbătrânirii asupra ficatului pot fi reversibile dacă sunt depistate suficient de devreme.

„Am arătat că îmbătrânirea exacerbează boala hepatică non-alcoolică şi prin reducerea acestui impact, putem inversa daunele”, explică Anna Mae, hepatolog la Universitatea Duke. „Nu eşti niciodată prea bătrân pentru a te face bine”.

Astfel, la începutul acestui an, laboratorul VCU a analizat dosarele medicale ale 177 422 de veterani americani diagnosticaţi cu demenţă între 2009 şi 2019.

Niciunul dintre aceştia nu fusese diagnosticat cu boli hepatice, dar echipa a constatat că peste 10% aveau scoruri ridicate de fibroză 4 (FIB-4), un indice de măsurare a cicatricilor/leziunilor hepatice, ceea ce înseamnă că era foarte probabil ca aceştia să aibă ciroză.

Sănătatea ficatului, un indicator important

În noul lor studiu, biostatisticianul Scott Silvey, Bajaj şi colegii lor de la VCU au repetat această analiză cu 68 807 fişe medicale ale pacienţilor dintr-o bază de date naţională care nu sunt veterani, pentru a vedea dacă rezultatele lor anterioare reflectă populaţia generală a Statelor Unite.

Spre surprinderea lor, chiar mai mulţi pacienţi cu scoruri FIB-4 ridicate au fost identificaţi în această populaţie – aproape 13%. „Prevalenţele şi factorii determinanţi ai unui FIB-4 ridicat sunt izbitoare, inclusiv o proporţie mai mare de pacienţi care nu erau albi în grupul FIB-4 ridicat”, explică autorii.

„Deşi nu am studiat factorii specifici din spatele acestor disparităţi, o lipsă de acces la terapie sau îngrijire medicală atât în îngrijirea demenţei, cât şi în îngrijirea comorbidităţii ar putea contribui”, spun ei.

Odată ce ficatul nostru începe să funcţioneze defectuos, acesta stresează alte ţesuturi din corp, inclusiv rinichii, pancreasul, inima, precum şi creierul. Specialiştii recomandă să acordăm prioritate sănătăţii ficatului nostru.

„Această legătură importantă între demenţă şi sănătatea ficatului subliniază importanţa screening-ului pacienţilor pentru contribuţiile potenţial tratabile la declinul cognitiv”, concluzionează cercetătorii americani de la VCU, care şi-au publicat constatările în revista The American Journal of Medicine.

Citeste mai mult

ACTUAL

Arafat îl acuză pe Rafila de „șubrezirea sistemului integrat de urgență”, după ce a mutat, în două ore, o instituție de la DSU la Ministerul Sănătății. „Ne întoarcem la 2007, când un șofer de ambulanță dicta cum să meargă situația”

Publicat

in

Ministerul Sănătății a trimis luni către Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) o adresă prin care instituția era informată că Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, structură a ministerului care funcționează în cadrul DSU, urmează să fie mutat în sediul Ministerului Sănătății. În doar două orel, toți angajații era deja în noul sediu. Raed Arafat, șeful DSU, acuză acum că ministrul Rafila a așteptat special o zi în care el este plecat din țară pentru a face mutarea, care va șubrezi serviciile de urgență.

Vechiul conflict dintre ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a reizbucnit zilele acestea.

S-a întâmplat după ce Ministerul Sănătății a trimis luni către DSU o adresă semnată de secretarul de stat Alexandru Rogobete, considerat mâna dreaptă a ministrului Rafila.

Prin această hârtie, Departamentul pentru Situații de Urgență, condus de Raed Arafat, era informat că Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, structură a Ministerului Sănătății care funcționează în cadrul serviciilor de urgență integrate la nivelul DSU, urma să fie mutat în sediul Ministerului Sănătății. La două ore de la trimiterea hârtiei, oamenii care lucrează la COSU s-au mutat de la DSU în sediul ministerului condus de Rafila. 

Departamentul pentru Situații de Urgență are sediul în clădirea Ministerului Afacerilor Interne. Cele două ministere sunt, de fapt, „vecine”, iar Ministerul Sănătății funcționează integral, de mulți ani, într-o clădire vecină, ce aparține tot Ministerului de Interne. 

Departamentul pentru Situații de Urgență este o structură înființată în anul 2014 în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, cu scopul de a creiona un sistem de urgență integrat: sistemul medical de urgență și toate celelalte servicii de urgență – aviație, salvamont, pompieri. Au fost adunate sub aceeași umbrelă și sunt coordonate de un singur om: Raed Arafat. 

Principala competență a COSU, ajuns acum mărul discordiei în mai vechiul conflict Rafila-Arafat pe tema serviciilor de urgență, este găsirea de locuri libere pentru pacienți, în cazul unor situații de urgență. 

Arafat: „Ne întoarcem la 2007, când un șofer de ambulanțădicta cum să meargă situația”

Într-un dialog cu HotNews, Raed Arafat afirmă că serviciile integrate de urgență coordonate de DSU nu sunt un sistem „perfect”, însă sunt un sistem „funcțional”. El îl acuză pe Rafila că încearcă „șubrezirea sistemului integrat de urgență”.

Arafat susține că ministrul Sănătății a așteptat ca el să fie plecat pentru o zi din țară, în Bulgaria, pentru a trimite către DSU acea hârtie semnată de secretarul de stat Rogobete și a muta COSU în sediul Ministerului Sănătății, două ore mai târziu.

„Ne întoarcem la 2007, când un șofer de ambulanță venea și dicta cum să meargă situația. Unde hotărârile erau luate la întâmplare, fără să țină cont de interesul pacientului. Dăm peste cap un sistem care poate că nu este perfect, dar cu toate problemele lui, a funcționat 10 ani până acum. Acest sistem a adus pe toată lumea la un loc. Care este substratul pentru care se dorește dărâmarea lui?”, este poziția lui Raed Arafat, exprimată în dialogul cu HotNews. 

HotNews a solicitat și un punct de vedere al Ministerului Sănătății privind acest caz – al ministrului Alexandru Rafila sau al secretarului de stat Alexandru Rogobete – însă până la publicarea articolului nu am primit niciun răspuns. 

A primit hârtia când se îmbarca în avion

Raed Arafat a explicat, pentru HotNews, că hârtia de la Ministerul Sănătății, semnată de secretarul de stat Rogobete, a ajuns la DSU luni la ora 11:00. „La ora 11:00 a venit o hârtie semnată de domnul secretar de stat Rogobete, care ne aducea la cunoștință faptul că la ora 13:00, centrul se mută. Ei știind, bănuiesc, că plecam din țară pentru o zi la Sofia. Eram chiar la îmbarcarea la avion. Am primit hârtia de la colegi pe Whatsapp și, când am aterizat, am aflat că cei de la COSU s-au mutat.”

Documentul obținut de HotNews și datat 15 iulie confirmă spusele lui Raed Arafat. În această hârtie semnată de Alexandru Rogobete, Ministerul Sănătății informează DSU că „structura COSU aflată în subordinea Ministerului Sănătății, începând cu data de 15 iulie 2024, orele 13:00, își va desfășura activitatea în spațiul amenajat în cadrul clădirii Ministerului Afacerilor și Internelor, corpul C (Ministerul Sănătății), etajul 2, camerele 227-228”. 

Document transmis de Ministerul Sănătății către Departamentul pentru Situații de Urgență

În document se mai arată că Ministerul Sănătății „dezvoltă structura de medicină de urgență prin transformarea Serviciului de Medicină de Urgență în Direcția de Medicină de Urgență, în subordinea căreia funcționează Serviciul COSU”. 

Decizia „ar putea să ne coste vieți”, spuen Arafat

Arafat consideră însă că impactul acestei decizii „se va vedea” și că „ar putea să ne coste vieți”: „Se va vedea mai ales la orice situație în care trebuie să lucrăm împreună intens, la ora 1 dimineața sau 2 dimineața. Dacă ne apare un accident de autocar, un incendiu, orice. Dacă trebuie să evacuez un spital – și se întâmplă să fim nevoiți să evacuăm școli, spitale, grădinițe din cauza unui incendiu. Atunci se va vedea impactul. Ruperea aceasta poate să ducă la emiterea unor dispoziții sau păreri contradictorii una cu cealaltă. S-ar putea ca de la COSU să se spună una la ambulanța, iar de la noi altceva, și să creăm confuzie. Noi dezmembrăm peste noapte o structură funcțională pe baza unei adrese a unui secretar de stat.”

Conform legii, DSU asigură coordonarea și monitorizarea permanentă a serviciilor de urgență. „E nevoie ca în acest centru să fie decizia și informațiile complete. Dacă se întâmplă disfuncționalități, responsabilitatea este în mâna celui care a mutat acest centru, fără nicio analiză. Dar nu trebuie să ajungem acolo”, mai spune Arafat. 

El consideră „hilare” explicațiile Ministerului Sănătății pe această temă, și anume că întreg Ministerul Sănătății este găzduit într-o clădire a Ministerului de Interne, așa că Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, chiar și mutat, funcționează oricum într-un spațiu al MAI, așa cum prevede legea: „Când s-a scris acest lucru în lege, intenția era să stea împreună cu DSU. Legea spune clar – COSU are sediul împreună cu acel centru integrat.”

Marea miză a scandalului Rafila – Arafat

Tot ceea ce înseamnă sistem medical de urgență – servicii de ambulanță, SMURD, Unități de Primiri Urgențe și Compartimente de Primiri Urgențe ale spitalelor – se află, din anul 2014, în coordonarea Departamentului pentru Situații de Urgență, structură condusă de Raed Arafat. 

În toți acești 10 ani, niciun ministru al Sănătății nu a contestat public coordonarea sistemului medical de urgență de către Raed Arafat și nu a cerut ca aceasta să revină Ministerului Sănătății. 

Alexandru Rafila și Raed Arafat sunt în relații reci încă de la instalarea în funcție a actualului ministru al Sănătății, în noiembrie 2021. Rafila declara, chiar la audierea sa în comisiile reunite de Sănătate din Parlament, ca ministru propus al Sănătății, că măsurile de sănătate publică ar trebui luate de Ministerul Sănătății și de instituțiile din subordine. El adăuga atunci că „nu putem să lucrăm ca o anexă a unei structuri”. Aluzia lui Rafila viza Departamentul pentru Situații de Urgență și Comitetul pentru Situații de Urgență, care a luat deciziile în perioada pandemiei, ambele conduse de Raed Arafat.

Întrebat însă dacă a discutat cu Raed Arafat despre acest lucru, Rafila spunea atunci că nu, motivând că șeful DSU era plecat din țară.

După instalarea la conducerea Ministerului Sănătății, Rafila și-a exprimat de mai multe ori public intenția de a prelua serviciile medicale de urgență din subordinea lui Raed Arafat. Ministrul a vorbit de mai multe ori despre trecerea Unităților de Primiri Urgențe ale spitalelor, a serviciilor de ambulanță și a SMURD în subordinea Ministerului Sănătății. 

Ciolacu l-a apărat pe Arafat

În conflictul dintre cei doi a intervenit, la un moment dat, și președintele PSD, Marcel Ciolacu. Acesta a exclus ideea de a susține „distrugerea” actualului sistem de urgenţă din România. Ciolacu a declarat public că „Omul care a reinventat UPU şi sistemul de urgenţă, SMURD-ul, este Raed Arafat. Să fim corecţi! Cum să strici aşa ceva?”

O miză în acest conflict o reprezintă și controlul banilori: finanțarea sistemului medical de urgență. Întreg sistemul medical de urgență – servicii de ambulanță, Unități de Primiri Urgențe ale spitalelor, Compartimente de Primiri Urgențe și SMURD – este finanțat de Ministerul Sănătății.

Surse din minister au explicat pentru HotNews.ro că, practic, Ministerul Sănătății plătește, la fiecare final de lună, facturile pentru toate aceste servicii. Ministerul Sănătății nu are însă coordonarea lor, aflată la Departamentul pentru Situații de Urgență. Practic, nu are niciun cuvânt de spus.

Alexandru Rafila nu a pus însă niciodată problema, public, în acești termeni, preferând să invoce, în trecut, o „gândire integrativă la nivelul Ministerului Sănătății” în ceea ce privește serviciile medicale de urgență, precum și celelalte tipuri de servicii medicale.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend