Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Producătoarea Magiunului de Topoloveni a dat în judecată Metro: ‘Voiau să ne ia borcanul cu 9,5 lei și îl puneau pe raft cu 30 de lei’

Publicat

in

Bibiana Stanciulov, fondatoarea și proprietara firmei Sonimpex Topoloveni, cunoscută pentru producerea faimosului Magiun de Topoloveni, a dezvăluit detalii despre procesul intentat rețelei de retail Metro. Într-un interviu acordat HotNews.ro, Stanciulov a explicat că Metro a decis să scoată de pe rafturi produsul românesc invocând lipsa volumelor de marfă, motiv considerat nejustificat de către antreprenoare.

Bibiana Stanciulov a subliniat că decizia de delistare a Magiunului de Topoloveni de către Metro a venit în contextul unor creșteri semnificative ale costurilor de producție. “Costul cu energia electrică a crescut cu 250% iar cel al gazelor cu 172%”, a explicat ea. În plus, costurile cu manopera, ambalajul și achiziția prunelor au crescut considerabil.

În noiembrie 2022, Sonimpex Topoloveni a fost notificată că Magiunul de prune Topoloveni nu performează suficient de bine, iar Metro a refuzat să reînnoiască contractul pentru 2023. Stanciulov susține că Metro a încercat să impună un preț de achiziție nerealist, ignorând creșterile de costuri raportate de producător.

„Se stabilise că avem o creștere de 30% a cifrei de afaceri la Metro, crescuseră și comenzile. Deci nu puteau să spună că nu se vinde magiunul- acesta fiind unul dintre motivele invocate pentru care nu se poate expune din nou la raft”, povestește proprietara.

„E paradoxal: dacă eu am creștere în vânzări, de ce îl elimini de la raft? În al doilea rând, eu nu-i pot impune retailerului prețul a care să vândă produsul. Ajunseseră la un adaos de 200%, iar eu nu puteam să le spun că la un asemenea preț este imposibil să vândă. Ajungea la 30 lei borcanul. Poate că merită și 10 euro, poate și 15 euro, pentru că într-adevăr este un medicament, dar nu la nivelul de venituri ale oamenilor din România”, susține Stanciulov.

Dispute legale și reacția Metro

Solicitată de HotNews.ro să explice situația, Metro nu a oferit un răspuns. Într-un proces înregistrat la Tribunalul București, Bibiana Stanciulov acuză retailerul de încălcarea Legii 81/2022 privind practicile comerciale neloiale. “Le-am explicat în toate limbile pământului, dar nu au vrut să asculte, preferând o poziție de forță”, a afirmat proprietara.

De asemenea, Stanciulov a subliniat că magiunul de Topoloveni este înregistrat pe scheme de calitate naționale și europene, având statutul de produs tradițional recunoscut la nivel UE. Aceasta consideră că delistarea produsului de către Metro încalcă interdicțiile prevăzute de legislația în vigoare.

Alte conflicte

Sonimpex Topoloveni se confruntă și cu alte conflicte legale, inclusiv cu Lidl, pe care îi acuză de copiere ilegală a produsului lor, și cu familia lui Mohammad Murad, pentru folosirea toponimului “Topoloveni”. Magiunul de prune Topoloveni, fiind primul produs alimentar românesc care a obținut certificarea europeană de specialitate tradițională, a ajuns de două ori pe masa Papei Francisc, un gest care subliniază recunoașterea internațională a calității produsului.

Bibiana Stanciulov a început afacerea cu magiunul după ce a preluat o secție dezafectată a unei fabrici de conserve din Topoloveni. În ciuda dificultăților inițiale, a reușit să transforme magiunul într-un produs premium exportat inițial în Austria și Germania. Astăzi, Magiunul de Topoloveni este recunoscut la nivel mondial, figurând pe lista Comisiei Europene a denumirilor de origine și a specialităților tradiționale.

“Este bun pentru oricine, de la copii de șase luni la bolnavii de diabet, pentru că nu are zahăr. Ăsta e și secretul: combinația a patru soiuri de prune”, explică Stanciulov.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

DIICOT intră puternic peste mafia traficanților de migranți! Membrii rețelei încasau între 3.000 și 5.000 de euro de persoană

Publicat

in

DIICOT intră puternic peste mafia traficanților de migranți! Membrii rețelei ar fi încasa între 3.000 și 5.000 de euro de la fiecare migrant.

Polițiștii BCCO și procurorii DIICOT Galați au făcut 11 percheziții în județele Ilfov și Dâmbovița, într-o cauză penală privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de migranți.

Din cercetările efectuate a rezultat că, în perioada 2022 – 2023, 11 persoane cercetate, cetățeni români, moldoveni și cu dublă cetățenie (română și moldovenească), organizați într-o structură infracțională pe niveluri ierarhice, ar fi acționat pe teritoriile României și Republicii Moldova, în scopul săvârșirii infracțiunii de trafic de migranți.

Membrii grupului ar fi achiziționat autovehicule de capacitate mare pentru a transporta persoane provenite din țări afro-asiatice peste frontierele de stat, către țări din vestul Europei.

Aceștia ar fi pretins și primit pentru fiecare migrant sume între 3.000 și 5.000 de euro, în funcție de posibilitățile financiare ale persoanei transportate și de țara în care aceasta intenționa să ajungă.

Unde ajungeau migranții

Traseele urmate de membrii grupului de criminalitate organizată pentru a ajunge cu migranții în țări din Vestul Europei au fost Grecia – Bulgaria – România – Ungaria – Austria, Grecia – Bulgaria – Serbia sau Croația – Ungaria – Austria.

În urma perchezițiilor, au fost descoperite și ridicate mijloace de comunicații, înscrisuri, precum și alte probe.

În luna aprilie 2024, sub egida EUROJUST, a fost încheiat acordul de constituire a unei echipe comune de anchetă între autoritățile judiciare din România și autoritățile judiciare din Republica Moldova, în vederea documentării activității infracționale în care sunt implicați și cetățeni moldoveni.

Astfel, în 16 mai 2024, polițiștii Direcției Combaterea Criminalității Organizate și Direcției urmărire penală din cadrul INI al IGP Moldova au făcut 7 percheziții domiciliare, acțiune la care au participat și polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Galați.

Citeste mai mult

NATIONAL

Vienna Insurance Group a raportat o majorare de 11% a primelor brute subscrise, după primul trimestru din 2024

Publicat

in

Volumul primelor brute subscrise de Vienna Insurance Group (VIG) s-a majorat cu 11% după primul trimestru din acest an, până la 4,3 miliarde de euro, informează, miercuri, compania.

“În primul trimestru al anului 2024, VIG a generat un volum total de prime brute subscrise de 4,297 miliarde de euro. Acesta corespunde unei creşteri de 11%, sau 426 milioane de euro, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, când s-au înregistrat 3,871 miliarde de euro”, se arată în comunicatul asigurătorului.

În Austria, primele brute subscrise au crescut cu 7,8%, până la 1,510 miliarde de euro. În Republica Cehă s-a înregistrat o scădere uşoară legată de cursul valutar, de 0,6%, până la 621 milioane de euro, în timp ce în Polonia volumul primelor brute subscrise a crescut cu 7,9%, până la 416 milioane de euro.

În Regiunea ECE extinsă (Albania, statele baltice, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Kosovo, Moldova, Macedonia de Nord, România, Serbia, Slovacia, Ucraina şi Ungaria), primele brute subscrise au crescut cu 10%, până la 1,142 miliarde de euro. Regiunea Pieţe speciale (Germania, Georgia, Liechtenstein şi Turcia) a avut de asemenea o evoluţie foarte favorabilă, înregistrând o creştere de 23,9% a primelor brute subscrise, până la 349 milioane de euro.

La sfârşitul primului trimestru din 2024, rata de solvabilitate a grupului a fost de 262% (incluzând măsurile tranzitorii), un nivel foarte ridicat, subliniază comunicatul.

VIG a înregistrat din nou o creştere de două cifre

“VIG a înregistrat din nou o creştere de două cifre a primelor brute subscrise în primele trei luni ale anului 2024. Creşterea foarte solidă a primelor se datorează performanţei bune a afacerilor în general”, a explicat Hartwig Loger, CEO şi preşedinte al Consiliului Director al Vienna Insurance Group, potrivit documentului citat.

Conform recentei prognoze de primăvară a Institutului de Studii Economice Internaţionale din Viena (wiiw), citată în comunicat, majoritatea ţărilor ECE vor înregistra evoluţii pozitive, în special noile state membre UE.

“Luna mai 2024 marchează 20 de ani de la extinderea UE către Est. A fost una dintre cele mai importante decizii geopolitice ale Uniunii Europene şi un pas important pentru VIG, deoarece am putut beneficia de economiile prospere din regiune. Suntem activi în opt din cele zece ţări ale expansiunii estice şi suntem lideri de piaţă în şase dintre acestea. Datorită diversificării ample şi de succes într-o regiune în creştere, ne menţinem optimismul în ceea ce priveşte evoluţia afacerilor în 2024 şi mai departe, în ciuda incertitudinilor geopolitice”, a precizat Hartwig Loger, subliniind accentul pus pe regiunea ECE.

Pe baza rezultatelor din primul trimestru din 2024, conducerea VIG îşi confirmă obiectivul de a obţine profit înainte de impozitare în intervalul 825 milioane de euro – 875 milioane de euro pentru anul financiar 2024.

Vienna Insurance Group (VIG) este principalul grup de asigurări în întreaga regiune a Europei Centrale şi de Est (ECE), din care fac parte peste 50 de companii de asigurări şi fonduri de pensii din 30 de ţări. Acţiunile VIG sunt cotate la Bursa de Valori din Viena din 1994, la Bursa de Valori din Praga din 2008 şi la Bursa de Valori din Budapesta din 2022. Compania beneficiază de rating A+ cu perspectivă stabilă din partea agenţiei internaţionale de rating Standard & Poor’s.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend