Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Procesul lui Trump. Fostul avocat Michael Cohen a fost interogat agresiv de apărare în încercarea de a-i zdruncina credibilitatea

Publicat

in

Fostul avocat al lui Donald Trump, Michael Cohen, s-a confruntat marţi, în a doua zi de audieri, cu un interogatoriu agresiv din partea avocaţilor apărării, în procesul intentat fostului preşedinte la New York, aceştia încercând să submineze mărturia lui Cohen, potrivit căreia Trump a fost direct implicat într-un plan complicat de cumpărare a tăcerii unei vedete porno şi disimulare a plăţilor către aceasta, relatează Reuters.

Michael CohenFoto: MANDEL NGAN / AFP / Profimedia

Avocatul lui Trump, Todd Blanche, s-a folosit de propriile cuvinte ale lui Cohen pentru a contura imaginea unui trădător care a trecut de la a-l venera pe fostul preşedinte la a-l înjosi, numindu-l pe Trump “dictator cretin”, “misogin ordinar” şi “ticălos de desene animate”.

Cohen, care a lucrat mai mult de un deceniu ca intermediar al lui Trump, a răspuns deja la întrebările procurorilor timp de aproximativ nouă ore în boxa martorilor, luni şi marţi.

El a declarat că Trump i-a ordonat să o plătească pe Stormy Daniels, vedetă de filme pentru adulţi, în 2016, pentru ca aceasta să păstreze tăcerea în legătură cu o presupusă întâlnire sexuală avută în 2006, pentru ca această dezvăluire să nu-i torpileze campania prezidenţială. Trump a aprobat apoi planul de a-i înapoia banii lui Cohen printr-o serie de facturi false.

Dar trecutul zbuciumat al lui Cohen – a stat într-o închisoare federală pentru diverse infracţiuni, inclusiv pentru plata către Stormy Daniels, şi a recunoscut că a minţit sub jurământ – le-a oferit avocaţilor lui Trump muniţia necesară, odată ce au fost liberi să îl interogheze ei înşişi pe Cohen.

DOUĂ ORE SUB TIRUL ÎNTREBĂRILOR AVOCATULUI LUI TRUMP

Pe parcursul a aproximativ două ore de interogatoriu, Blanche nu l-a întrebat încă pe Cohen despre plata celor 130.000 de dolari care se află în centrul cazului, în schimb a trecut metodic prin comentariile publice ample ale lui Cohen despre Trump de-a lungul anilor pentru a sublinia transformarea sa dintr-un angajat loial al lui Trump într-un duşman şi un etalon de viclenie.

Blanche a sugerat, de asemenea, că Cohen a fost motivat de bani, răzbunare şi notorietate mai degrabă decât de justiţie, întrebându-l pe Cohen despre milioanele de dolari pe care le-a câştigat din două cărţi de dezvăluiri şi despre milioanele de abonaţi ale podcastul său, frecvent anti-Trump.

Apărarea le-a arătat juraţilor imagini cu diverse obiecte cu tema Trump puse în vânzare pe site-ul lui Cohen, inclusiv căni pe care scrie: “Trimiteţi-l la casa mare, nu la Casa Albă”.

Cohen este martorul-vedetă al acuzării în procesul istoric al lui Trump, care a început la 15 aprilie şi pare să se apropie de final. Marţi, procurorii i-au spus judecătorului că Cohen va fi ultimul lor martor. Contrainterogatoriul său va fi reluat joi, după o zi liberă programată miercuri pentru proces.

Procurorii spun că după alegeri, Trump i-a dat înapoi lui Cohen banii pe care acesta i-a plătit lui Stormy Daniels, dar prin intermediul unor înregistrări fiscale false care indicau că erau pentru taxe legale. Aceste rambursări mascate constituie baza celor 34 de capete de acuzare pentru falsificarea înregistrărilor fiscale cu care se confruntă Trump.

În vârstă de 77 de ani, candidatul republican la preşedinţia SUA a pledat nevinovat şi neagă orice relaţie sexuală cu Daniels. El a caracterizat cazul ca fiind o încercare partizană de a interfera cu campania sa de a recuceri Casa Albă pe care a pierdut-o în 2020 în faţa preşedintelui democrat Joe Biden.

CE A POVESTIT COHEN

Anterior, marţi, Cohen a descris o întâlnire din Biroul Oval din februarie 2017, în care Trump i-a spus că va primi în curând primele tranşe lunare ale unui pachet de bonusuri, despre care Cohen a spus că includea rambursările pentru plata lui Daniels.

Procurorul Susan Hoffinger l-a plimbat pe Cohen printr-o serie de facturi şi cecuri – unele semnate de Trump însuşi – despre care Cohen a spus că au fost marcate în mod fals ca fiind plăţi pentru serviciile sale juridice.

Cohen, în vârstă de 57 de ani, a recunoscut că a minţit de mai multe ori în faţa Congresului în timpul unei anchete privind legăturile lui Trump cu Rusia, pledând în cele din urmă vinovat de sperjur. De asemenea, el le-a spus juraţilor că a minţit în repetate rânduri jurnaliştii şi alte persoane cu privire la scandalul Daniels.

În 2018, după ce Departamentul de Justiţie al SUA a început să investigheze plata către Daniels, agenţii FBI au făcut o percheziţie la domiciliul lui Cohen. Acesta a spus că panicat, l-a sunat pe Trump. “Mi-a spus: Nu-ţi face griji, sunt preşedintele Statelor Unite… vei fi bine”, a povestit Cohen. Aceasta a fost ultima dată când au vorbit direct, a adăugat Cohen.

În schimb, a spus Cohen, avocatul Robert Costello, care era un apropiat al consilierului lui Trump Rudy Giuliani, i-a oferit un “canal secundar”. În e-mailurile arătate juraţilor, Costello îi transmitea asigurările lui Giuliani că are “prieteni în poziţii înalte”. Între timp, Trump îi lua apărarea lui Cohen pe reţelele sociale şi dezaproba ideea că acesta ar putea să “cedeze” şi să coopereze cu procurorii. Totul s-a adăugat la o “campanie de presiune” pentru a-l ţine pe Cohen în tabăra preşedintelui, a povestit el. Dar, în cele din urmă, spune că a decis să coopereze după ce a vorbit cu familia sa.

“MI-AM ÎNCĂLCAT BUSOLA MORALĂ”

Cohen a pledat vinovat pentru infracţiuni federale în 2018, inclusiv infracţiuni legate de plata către Daniels, şi a declarat că a acţionat la cererea lui Trump, care nu fusese încă acuzat. “Regret că am făcut pentru el lucruri pe care nu ar fi trebuit să le fac”, a mărturisit Cohen marţi, când i s-a cerut să reflecteze asupra numeroşilor ani în care a lucrat pentru Trump. “Pentru a păstra loialitatea şi pentru a face lucrurile pe care el mi-a cerut să le fac, mi-am încălcat busola morală. Şi am suferit pedeapsa – la fel ca şi familia mea”, a declarat Michael Cohen.

La o zi după ce mai mulţi congresmeni republicani au participat la proces pentru a-şi arăta sprijinul pentru Trump, preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, Mike Johnson, i s-a alăturat şi el marţi şi a criticat ulterior cazul în afara instanţei.

În timp ce Cohen depunea marţi mărturie, o curte de apel de nivel mediu a respins cel mai recent efort al lui Trump de a anula un ordin care îi interzice să-i critice pe judecător, procurorii şi martorii din proces, un ordin despre care Trump a afirmat că i-a încălcat dreptul la libera exprimare. Judecătorul de fond a impus ordinul pentru a-l împiedica pe Trump să influenţeze cazul.

COHEN, ÎN PRIMA ZI DE AUDIERI

Luni, Cohen declarase că Trump a aprobat mai multe plăţi, pentru a ţine departe de ochii publicului poveştile dăunătoare despre scandalul sexual. În octombrie 2016, a povestit Cohen, a aflat că Daniels îşi vindea povestea la tabloide. La acea vreme, campania lui Trump era într-un moment de criză după publicarea unei înregistrări audio în care Trump se lăuda că le apucă pe femei de părţile genitale. “Mi-a spus: Este un dezastru, un dezastru total. Femeile mă vor urî”, a dezvăluit Cohen juraţilor că i-a spus Trump.

Cohen a mai declarat că Trump era preocupat exclusiv de impactul pe care povestea lui Daniels l-ar putea avea asupra candidaturii sale la Casa Albă – şi nu, aşa cum au sugerat avocaţii lui Trump, de efectul asupra soţiei şi familiei sale. Această distincţie este crucială pentru cazul acuzării.

În conformitate cu legislaţia din New York, falsificarea înregistrărilor fiscale poate fi ridicată ca gravitate de la delict la infracţiune dacă a contribuit la ascunderea unei alte infracţiuni. În cazul lui Trump, procurorii au susţinut că plata a fost efectiv o contribuţie secretă la campania sa, încălcând legile federale şi de stat.

Procesul din Manhattan este considerat mai puţin important decât alte trei urmăriri penale cu care se confruntă Trump, toate împotmolite însă în amânări. Celelalte cazuri îl acuză pe Trump că a încercat să anuleze înfrângerea sa în alegerile prezidenţiale din 2020 şi că a gestionat în mod necorespunzător documente clasificate după ce a părăsit funcţia de la Casa Albă. Trump a pledat nevinovat în toate cele trei cazuri.

(news.ro)

Loading

NATIONAL

VIDEO Explozie puternică la Groznîi – Ramzan Kadîrov va superviza personal ancheta

Publicat

in

Doi copii se numără printre cele patru persoane care au fost ucise sâmbătă în urma unei explozii la o benzinărie din capitala cecenă Groznîi, a anunţat Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă al regiunii ruse, relatează Reuters, potrivit news.ro.

Autorităţile au declarat că un rezervor de combustibil a explodat la benzinărie, provocând un incendiu. Alte cinci persoane au fost rănite.

Ramzan Kadîrov, liderul Ceceniei, a declarat pe Telegram că a preluat situaţia sub controlul său personal. El a declarat că cei responsabili pentru explozie vor fi aduşi în faţa justiţiei, dar nu a oferit detalii suplimentare.

Exploziile produse în septembrie 2024 şi august 2023 la staţii de alimentare cu combustibil din regiunea vecină Daghestan au provocat moartea a 13 persoane şi, respectiv, a 35 de persoane.

Incidentul intervine în timp ce Kadîrov a intrat în conflict cu parlamentari ruşi din regiunile învecinate, pe care i-a acuzat că au încercat să comande asasinarea sa şi i-a ameninţat cu o „vendetă”.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Cât de aproape suntem de o criză alimentară? Europarlamentar, extrem de îngrijorat: ‘Suntem într-o situație extrem de fragilă’

Publicat

in

Securitatea alimentară a UE este foarte fragilă în acest moment, este avertismentul europarlamentarului Daniel Buda. Pe lângă războiul din Ucraina, în unele zone sunt probleme din cauza secetei, iar in altele din cauza inundațiilor. Sectorul nostru agricol este un importator net de anumite produse, ceea ce înseamnă că există vulnerabilităţi. Aceastea, împreună cu costurile ridicate ale factorilor de producție, precum îngrășămintele și energia din surse fosile, generează provocări pentru fermieri în ceea ce privește producția. Totodata, riscă să ducă şi mai mult la creșterea prețurilor alimentelor. Subiectul a fost dezbătut în emisiunea BeEU, cu Sabina Iosub.

„Această funcție oferă posibilitatea să spun așa, să fiu mai aproape de ceea ce înseamnă factorul decizional la nivel de Bruxelles, de Strasbourg. Cred că este foarte important pentru noi toți să înțelegem că urmează să ne ocupăm de ceea ce înseamnă politica agricolă comună post-2027. În acest context, aș face un apel către toate structurile asociative din România să urmărească îndeaproape acest proces, deoarece este extrem de important să putem cuprinde în acest document toate aspectele care sunt importante pentru România, plecând de la ceea ce înseamnă aceste condiționalități care, iată, au scos oamenii și fermierii în stradă, plecând de la ceea ce înseamnă accesibilitatea plăților directe, plecând de la ceea ce înseamnă sarcinile birocratice pe care le au fermierii.

Și în acest context, după cum se știe, am avut o dezbatere în Parlamentul European cu privire la un document intitulat de dialogul structurat pentru agricultură, un document elaborat împreună cu 29 de organizații din dacă bine, țin minte de către un profesor din Germania, unde a încercat să să se surprindă foarte multe aspecte din agricultură, aș putea spune nor de multe probleme, dar în același timp să se vină și cu niște propuneri în această zonă.

Evident că de regulă ne uităm cu ochi critici la tot ceea ce se pune pe masa Parlamentului, e un defect defect profesional și chiar le spuneam colegilor să fim foarte atenți, pentru că diavolul se ascunde în detalii, în sensul în care există undeva, prin acest material stufos, de 110 pagini, aprecieri cum ar fi nevoia să se lege plățile directe de atingere a unor obiective de mediu, ceea ce, desigur, pentru mine nu este o soluție, deoarece este extrem de important să avem în primul rând plăți directe care să fie accesibile pentru fermier și am și spus în intervenția mea că aceste plăți directe se constituie într-o centură de siguranță pentru viabilitatea fermierilor și în același timp, dacă dorim ca fermierii – și este nevoie ca fermierii să fie implicați în ceea ce înseamnă problemele de mediu -, ei trebuie să fie plătiți.

Am spus foarte clar că nimeni nu poate să fie obligat să facă mai mult cu bani mai puțini și orice efort pe care îl face fermierul, el trebuie să fie plătit în așa fel încât să li se poată compensa pierderile de venit, dacă cumva o să aibă pierderi de veni și de reguli. De regulă, există pierderi de venit. Mai mult, am pus accent în intervențiile mele legat de sau vizavi de aspectele care țin de alimentele ce sunt importante în Uniunea Europeană din țările terțe, alimente care conțin substanțe interzise a fi folosite la nivelul Uniunii Europene. Mi se pare total lipsit de etică și de moralitate să folosești sau să imporți alimente din afara Uniunii Europene care conțin substanțe pe care tu le-ai interzis în Uniunea Europeană să fie folosite pentru de către fermieri pe considerente de sănătate. Și foarte bine că ai făcut acest lucru. Nu este niciun fel de problemă, dar atunci trebuie să te duci pe acele clauze în oglindă și am spus răspicat că acest lucru trebuie să se întâmple astfel încât să nu avem de-a face cu importuri, a unor produse care conțin substanțe chimice interzise la nivelul Uniunii Europene. În același timp, se încearcă în acest document, oarecum în mod subliminal, să se ducă discuția către cea ce înseamnă promovarea unor diete pe bază de plante. Din capul lucrului am spus că doar pe blază”, a declarat Daniel Buda.

Sabina Iosub: De plante sau diete sănătoase, că e o dorință de a fi cu toții mai sănătoși și să nu mai mâncăm toate prostiile.

Daniel Buda, europarlamentar: Echilibru. Nu tocmai acest lucru mă deranjează, pentru că să încercă să se ducă discuția către o dietă doar pe bază de plante, ori am și cerut ca Comisia Europeană să-și recalibreze discursul pentru că ar trebui să fie o promovare a unei alimentații echilibrate. Nu poți să spui și să stigmatizezi consumul de carne pentru că tu nu vrei să mai ai animale în Uniunea Europeană. Chiar spunea o colegă de-ale mele din Franța că în scurt timp ne vom trezi că la nivelul Uniunii Europene o să avem doar păduri și pajiști care nu o să fie folosite. Evident. Sigur că este doar un document de lucru. Să ne înțelegem. Și am cerut ca Comisia Europene să înțeleagă că fermierii nu au nevoie de bani să meargă nici în vacanțe luxoase, deși ar merita să meargă toți dintre ei, nici să își cumpere mașini scumpe. Ei au nevoie de resurse financiare cu care să-și poată achita ratele la bancă, leasing-urile la mașini și, evident, prețurile de cost pentru produsele pe care noi le le consumăm în fiecare zi.

Este o problemă majoră la nivelul și al României, și al Uniunii Europene. Deja nivelul de degradare din perspectiva accesibilități la alimente este unul foarte, foarte mare. Unul din trei (cetățeni . n..)la nivel european, nu-și permite să mănânce o masă caldă o dată la 3 zile. Atenția este foarte gravă, de aceea spunem că este extrem de important să putem păstra mai departe durabilitatea fermierilor, de maniera în care ei să poată să producă mâncare. În același timp, din nou se încearcă și prin acest document oarecum o antagonizare a fermierilor mici și mijlocii.

Să ne înțelegem asupra unei chestiuni. Fermierii mici și mijlocii trebuie să fie sprijiniți, pentru că ei acționează de foarte multe ori în zone cu constrângeri naturale, în zone care, din păcate, sigur nu sunt atât de productive și atunci evident că au nevoie de o formă de sprijin pentru a se comp compensa pierderile de venit. Mai mult, trebuie să înțelegem că activitatea fermierilor mici, mijlocii nu trebuie să fie subsumată doar în logica produselor alimentare pe care ei le produc. De ce? Pentru că de multe ori, așa cum am spus, activitățile lor sunt mai puțin profitabile, pentru că își desfășoară activitatea în zone de munte, de deal, unde, repet, nu, nu ai acces la ceea ce înseamnă o tehnologie de de vârf sau să poți o implemete tehnologie de vârf. Și atunci evident că trebuie să înțelegi rolul lor în ceea ce înseamnă prevenirea depopulării spațiilor rurale.

Când am fost în Italia, una dintre marile probleme în sudul Italiei erau legate de incendiile care au loc acolo, deoarece nemaifiind animale care să consume vegetația era foarte multă vegetație uscată și de la o simplă sticlă de plastic aruncată lua foc vegetația. Deci, fermierii, mici și mijlocii, au un rol dincolo de ceea ce înseamnă producerea hranei alimentare. Dar în același timp, nu trebuie să uităm de fermierii mari, pentru că aceștia produc eminamente ceea ce înseamnă cantitățile necesare de alimente pentru consumul la nivelul Uniunii Europene. Și atunci, în opinia mea, trebuie să fie un sprijin echilibrat, un sprijin, dar tuturor, astfel încât să-și poată păstra mai departe capacitatea, repet, de a pune pe masă alimente, nu doar în cantități suficient. Atenție ce aceste alimente trebuie să fie și la niște prețuri accesibile și pentru noi.

Acesta este un obiectiv în acest mandat de a creiona această politică agricolă comună în această logică de a fi flexibilă și de a fi accesibilă pentru fermieri, să ne putem păstra durabilitatea la nivelul Uniunii Europene. Sigur, și altele.

Sabina Iosub: Există o întrebare pe care și-o adresează mulți dintre europeni: ne apropiem de o criză alimentară, date fiind toate problemele care au apărut în ultima perioadă?

‘Suntem într-o situație extrem de fragilă’

Daniel Buda, europarlamentar: Colegul meu din Germania a venit și a spus așa: la nivelul Uniunii Europene avem nevoie de 254 de milioane tone de alimente. În momentul de față avem 264 de milioane tone, adică suntem la 7 milioane tone diferență de a avea pusă în pericol securitatea alimentară. Ce s-a dat? 7 milioane de tone. Uitați-vă ce s-a întâmplat la Galați și la Vaslui, prin Constanța, cu inundațiile, într-o clipită, aceste alimente pot să dispară. De aceea trebuie să tratăm cu maximă responsabilitate această chestiune a securității alimentare, pentru că fermierii foarte ușor își pierd din ceea ce înseamnă durabilitatea sau viabilitate a fermei. Uitați-vă ce a semnat pesta micilor rumegătoare, ce a însemnat pesta porcină, pesta porcină, care ne-a dus într-un import de 85% de carne de porc pentru consumul intern.

Adică foarte ușor suntem într-o situație, din punctul meu de vedere, suntem într-o situație extrem de fragilă. Astăzi suntem pe linia de plutire, dar valurile acestea care țin de căldură, care țin de inundații, care țin de schimbările climatice, care țin de războaie, care țin de creșterea inflației sunt atât de puternice încât este posibil ca la un moment dat să ne măture și să intrăm în ceea ce înseamnă această criză privind securitate alimentară. Sunt extrem de îngrijorat prin faptul prin prima faptului că avem această rată mare a populație, 21% din populația Uniunii Europene, repet, nu își permite să mănânce odată la 3 zile și 31% este într-un risc. Iată deci cât de cât de mari sunt aceste rate și de aceea noi nu trebuie să privim faptul că astăzi ne ducem în magazin, într-adevăr, avem alimente, dar aceste alimente se produc cu foarte multă trudă și trebuie să păstrăm capacitate a fermierilor.

Sabina Iosub: Cum facem asta, cum ne păzim de tot ceea ce înseamnă o posibilă criză alimentară? Pentru că multe dintre motivele care ar putea duce la o astfel de situație pe care le-ați enumerat nu pot fi prevenite ploile, inundațiile, războaiele, lucrurile care au apărut, iată, mai ales în în ultimii ani, au fost imposibil de prevenit. Așadar, ce altceva putem face?

Daniel Buda, europarlamentar: Tocmai am spus acest lucru legat de ceea ce înseamnă inundații și secetă, că fermierii nu au instrumente cu care să lupte de îndată asupra acestor chestiuni. De altfel, am și provocat o dezbatere în Parlamentul European și le mulțumesc colegilor că au înțeles necesitatea unei dezbateri în Parlamentul European în cursul zilei de joi vizavi de ceea ce înseamnă seceta și fenomenele extreme în agricultură. Și aici sunt mai multe căi de acțiune. În primul rând, trebuie să se înțeleagă un lucru de către toți decidenții la nivelul Uniunii Europene că banii investiți în agricultură sunt bani investiți pentru mâncare.

Asta avem, într-adevăr, o treime a bugetului Uniunii Europene alocat către către agricultură și de multe ori birocrații de la Bruxelles spun că n-avem rezultate tangibile în ceea ce înseamnă banii cheltuiți în cadrul pilonul unui de dezvoltare și le spuneam cu ocazia discuțiilor, că fiecare produs alimentar pe care noi îl luăm din magazine are acolo componentă din plățile directă din banii băgați în agricultură. Cum putem preveni această chestiune? Cu o finanțare adecvată a sectorului agricol, chiar dacă de la nivelul Uniunii Europene, de exemplu, doar să construiesc, nu știu mii de kilometri de autostradă. Prefer să am garantată securitatea alimentară. Agricultura nu se poate face fără bani. Nu se poate face fără niște mecanisme care să fie pusă la îndemâna fermierilor în ceea ce înseamnă reducerea birocrației.

N-aveți idee în această vară, cât de mulți fermieri mi-a spus că se lovesc de o birocrație incomensurabilă, din păcate, de foarte multe ori și la nivel național. Sigur, vine și de la nivel european, dar depinde cum interpretez legislația. Însă pentru cei care au accesat o schemă de bunăstare a animalelor pe pășune, de exemplu, să fie nevoiți în fiecare zi să completeze un tabel cu 300-400 de rubrici. Mi se pare absolut o muncă de Sisif. Stau la îndemâna noastră aceste instrumente de reducere, creșterea simplificării în accesarea fondurilor europene, pentru o finanțare adecvată în sectorul agricol. Avem nevoie de bani. Dacă ai un fermier care are 50 de hectare de pământ, hai să vedem ce prețuri de cost are acel fermier corect.

Și atunci foarte ușor pot să intervin. Dar ai nevoie până la urmă de o viziune aplicată. Și eu cred că aceasta este rolul Parlamentului în această perioadă de a lucra pe aceste documente, de maniera în care această politică agricolă să fie una care să ne garanteze nouă securitate alimentară. Sigur, este foarte important orice tip, orice tip important, orice tip de de securitate și energetică și socială, social alimentară. Dacă nu ai securitate alimentară, nu ai absolut nimic, atunci poți să ai tu orice securitate, dacă vrei militară sau de orice natură. Mai e o chestiune pe care noi trebuie să să nu uităm: prevenirea risipei alimentare.  Aceasta sunt date care mă mă preocupă și mă întristează în același timp cât de ușor aruncăm alimentele, când ar trebui să fie consumate în mod conștient și rezonabil.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

De ce vedem atât de des aurora boreală în ultima vreme? Răspunsul experților

Publicat

in

Ceea ce în mod obişnuit ar fi un eveniment unic în viaţă – sau o excursie la cercul polar arctic – a devenit o privelişte tot mai frecventă în ultimii doi ani. În noaptea de joi spre vineri, culorile uimitoare ale aurorei boreale au fost din nou vizibile chiar şi cu ochiul liber în mare parte din SUA, dar şi în Europa, până în România, adică la latitudini unde un astfel de fenomen nu poate fi observat în mod obişnuit, scrie news.ro.

Experţii spun că Luminile Nordului – sau Aurora Boreală – sunt mai vizibile în acest moment datorită faptului că Soarele se află la ceea ce astronomii numesc „maximul” ciclului său solar de 11 ani, scrie BBC.

La fiecare 11 ani, la vârful acestui ciclu, polii magnetici ai soarelui se inversează, iar Soarele trece de la o stare de activitate lentă la una activă şi furtunoasă. Pe Pământ, ar fi ca şi cum Polul Nord şi Polul Sud şi-ar schimba locurile la fiecare zece ani.

„Când este cel mai liniştit, Soarele se află la minimul solar. În timpul maximului solar, Soarele străluceşte cu explozii şi erupţii solare”, potrivit NASA, agenţia spaţială americană.

Ciclul actual de 11 ani, al 25-lea de când au început înregistrările, în 1755, a început în 2019 şi se aşteaptă să atingă punctul maxim anul viitor. Prin urmare, condiţiile care au dus la recenta activitate se vor menţine pentru mai multe luni de acum înainte.

Erupţiile solare care au provocat cea mai recentă serie de lumini strălucitoare pe cerul nopţii au început la 8 octombrie, când o pată solară uriaşă a erupt pe suprafaţa Soarelui, la o distanţă de 150 de milioane de kilometri. Erupţia a trimis spre Pământ un flux de particule încărcate electric, numite ioni. Acest curent este cunoscut sub numele de vânt solar.

Aurorele boreale apar atunci când particulele încărcate se ciocnesc cu gazele din atmosfera Pământului în jurul polilor magnetici. Pe măsură ce acestea se ciocnesc, lumina este emisă la diferite lungimi de undă, creând pe cer imagini colorate care clipesc şi se rotesc.

În timpul acestui moment maxim al ciclului solar, numărul de pete solare creşte, ceea ce duce la mai multe ejecţii de masă coronală, care trimit particule încărcate spre Pământ, creând aurora.

În emisfera nordică, cea mai mare parte a acestei activităţi are loc în apropierea Cercului Arctic. Dar când activitatea solară este puternică, aria se poate extinde acoperind o zonă mai mare.

Experţii spun că, având în vedere activitatea generală ridicată a soarelui, cu o mulţime de pete solare, există şanse mari să avem parte de mai multe astfel de ejecţii de masă coronală îndreptate spre Pământ în lunile următoare.

Totuşi, specialiştii spun că pentru a obţine o vedere bună a aurorei borale, trebuie stat într-un loc întunecos – departe de sursele artificiale de lumină – şi într-o regiune în care cerul este lipsit de orice nor.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Criza secetei în Africa de Sud: Guvernele aleg între supraviețuire și protecția faunei – Uciderea animalelor sălbatice pentru a hrăni foamea extremă

Publicat

in

Seceta este atât de severă în anumite părți ale Africii de Sud, încât guvernele spun că trebuie să ucidă sute dintre cele mai captivante și mai impunătoare animale sălbatice pentru a hrăni oamenii care suferă de foame extremă. În august, Namibia a anunțat că a început un masacru de 723 de animale, inclusiv 83 de elefanți, 30 de hipopotami și 300 de zebre. Luna următoare, Zimbabwe a autorizat sacrificarea a 200 de elefanți.

Ambele guverne au afirmat că aceste măsuri vor contribui la ameliorarea efectelor celei mai severe secete din ultimii 100 de ani în regiune, reducând presiunea asupra terenurilor și resurselor de apă și prevenind conflictele dintre oameni și animale, în timp ce acestea din urmă se apropie din ce în ce mai mult de așezările umane în căutare de hrană.

Totuși, această decizie a declanșat o dezbatere aprinsă.

Conservatoriștii au criticat aceste măsuri ca fiind crude și pe termen scurt, argumentând că ele creează un precedent periculos.

Decizia Namibiei de a oferi unii dintre elefanții săi vânătorilor de trofee – turiști care, adesea din SUA și Europa, plătesc mii de dolari pentru a împușca animale și a păstra părți din trupurile acestora drept trofee – a alimentat și mai mult opoziția, ridicând întrebări cu privire la motivațiile guvernelor.

Cu toate acestea, unii susținători ai acestor măsuri spun că criticii nu înțeleg conservarea, cel mai bine, sau, în cel mai rău caz, sunt „rasiști” – spunând țărilor africane ce să facă și valorizând fauna sălbatică mai mult decât viețile oamenilor.

Situația din Africa de Sud este extrem de gravă. Recoltele au eșuat, animalele domestice au murit și aproape 70 de milioane de oameni au nevoie disperată de hrană. Zimbabwe a declarat dezastru național în aprilie, urmat de Namibia în mai, când seceta a lăsat jumătate din populație în fața insecurității alimentare severe.

Seceta este cauzată de El Niño, un fenomen climatic natural care a redus drastic precipitațiile în regiune, și agravată de criza climatică provocată de om.

„Realitatea este că asistăm la o creștere fără precedent a secetelor”, a declarat Elizabeth Mrema, director adjunct al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu. „Există o suferință imensă.”

Recoltarea și consumul legal al vânatului sălbatic pentru hrană este o practică obișnuită în multe culturi din întreaga lume, a spus Mrema. „Atâta timp cât recoltarea acestor animale se face prin metode științific dovedite și sustenabile… nu ar trebui să existe motive de îngrijorare.”

Atât Namibia, cât și Zimbabwe afirmă că aceste măsuri nu vor amenința supraviețuirea pe termen lung a populațiilor de animale sălbatice. Dimpotrivă, susțin că reducerea numărului acestora va ajuta la protejarea celor care rămân, în condițiile în care seceta diminuează resursele de hrană și apă.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Claudiu Târziu (AUR): Am preluat coordonarea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare

Publicat

in

Claudiu Târziu, co-fondator al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), a anunțat astăzi, la Craiova, în cadrul unui eveniment de partid, că a preluat coordonarea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare, subliniind importanța momentului actual pentru viitorul partidului și al țării.

Astăzi, România se află într-un moment de o importanță capitală, iar Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) este chemată să răspundă acestei provocări, se precizează într-un comunicat de presă. “A venit momentul să livrăm ceva real și substanțial oamenilor care așteaptă de la noi marea schimbare”, a declarat Claudiu Târziu, co-fondator AUR și noul coordonator al campaniei electorale pentru alegerile parlamentare.

“Marile reforme nu se fac din opoziție sau dintr-o poziție de partid nesemnificativ. Trebuie să câștigăm un procent important în alegeri și să ne impunem voința și viziunea în programul viitorului guvern.

Resursele naturale, energia, sistemul bancar, industria, agricultura, cercetarea și politica externă trebuie readuse în patrimoniul național și puse să lucreze în beneficiul Națiunii Române”, a subliniat Târziu.

În viziunea sa, AUR nu va tolera controlul media de către partide. “Este inadmisibil ca partidele să fie sponsorii principali ai mijloacelor mass-media. Banii românilor nu trebuie să se mai scurgă înspre partide, pentru a ajunge, în cele din urmă, la ziare, siteuri și televiziuni, sub formă de publicitate electorală nemarcată. Trebuie să eliberăm societatea de acest sistem monstruos de propagandă.”

Claudiu Târziu a subliniat importanța informării corecte a românilor despre situația actuală a țării: “Românii trebuie să știe că un guvern ostil, de la Viena, ne ține la ușa acordului Schengen doar pentru a ne umili. Să afle că Budapesta va controla în curând distribuția gazelor din nordul României, din cauza incapacității guvernului de a recupera una dintre perlele economiei naționale. Plătim curent la prețuri exagerate, în timp ce exportăm cărbune și ne-am închis termocentralele. Și asta este doar o parte din adevărul pe care românii trebuie să îl cunoască.”

Întărirea structurilor teritoriale este o prioritate pentru AUR. “Organizațiile locale au devenit coloana vertebrală a partidului. AUR s-a transformat într-un partid național odată ce a reușit să intre în administrația locală. Partidul se află acum în faza de consolidare teritorială, iar campania electorală va fi un test important pentru organizarea noastră.”

Despre viitorul campaniei și al partidului, Târziu a concluzionat: “Este o luptă dură și inegală cu un sistem antinațional. Dar tocmai de aceea vom învinge. Poate au fost visători care au crezut că nu o să ne mobilizăm suficient. Îi asigur că s-au înșelat! Vom merge până la capăt!”Claudiu Târziu și-a încheiat mesajul cu un apel direct către susținători: “Sunt Claudiu Târziu și vă întreb:

Aveți încredere în viitorul României? Mergem până la capăt? Vă asigur că mișcarea civică de ieri a început să devină cel mai bine organizat partid politic al României de mâine!”

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Atac la adresa lui Lasconi: ‘Spune toate bazaconiile care îi trec prin cap’

Publicat

in

,,Experimente de tip „Lasconi spune toate bazaconiile care îi trec prin cap” sunt foarte periculoase pentru securitatea României.

Este absolut halucinant gradul în care Elena Lasconi bate câmpii pe subiecte de securitate, apărare şi politică externă. A ajuns până într-acolo încât declaraţiile sale, din postura de candidată la prima funcţie în stat, generează chiar vulnerabilităţi.

Nu susţin că doamna Lasconi este vreo putinistă care repetă papagaliceşte propaganda Kremlinului, dar, din comoditate intelectuală şi refuzând să se informeze puţin, reia narativul rusesc. Exemplu în acest sens este afirmaţia că războiul se va încheia când va vrea Ucraina de parcă vecinii noştri de la nord ar fi decis să perpetueze conflictul, nu Federaţia Rusă ar fi un stat agresor care a ocupat teritorii aparţinând Ucrainei. În viziunea şefei USR, săracii ruşi ar vrea pace, dar nu vor ucrainenii cei însetaţi de sânge şi război.

De asemenea, doamna Lasconi susţine că Armata nu are nevoie de un Buget mai mare, dar ar vrea mai multe trupe NATO în România. Ce nu înţelege dumneaei este că noi avem un angajament în raport cu NATO de a aloca 2,5% din PIB pentru Apărare (la iniţiativa Preşedintelui României şi în urma votului CSAT) şi că există un deficit semnificativ de înzestrare. Nu poţi să fii la graniţa NATO şi să spui că pe tine nu te interesează nimic, că celelalte state ale Alianței trebuie să facă tot. În prezent, Forțe Aeriene ale NATO execută misiuni de Poliție Aeriană în țara noastră. Trebuie spus și că există peste 5.000 de militari ai unor state aliate în România: brigada americană de la Kogălniceanu, grupul de luptă de la Cincu, baza aeriană de la Câmpia Turzii şi centrul de instrucţie pentru piloţii de F16 de la Feteşti.

Eu regret faptul că nu avem o dezbatere consistentă pe teme care ţin efectiv de atributele Preşedintelui României, îndeosebi pe această zonă de securitate şi apărare. Pentru că atunci s-ar vedea că Nicolae Ciucă este singurul candidat care stăpâneşte cu adevărat domeniul. Şi cred că, mai ales în condiţiile războiului de la graniţe, experimente de tip „Lasconi spune toate bazaconiile care îi trec prin cap” sunt foarte periculoase pentru România.

Eu nu spun că Elena Lasconi nu poate să înveţe aceste lucruri, dar este evident că nu vrea. Aş invita-o inclusiv la Comisia de Apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senatul României pentru a se iniția în domeniu dacă şi-ar dori cu adevărat să iasă din zona propagandei politice şi să înţeleagă cât de cât situaţia în care ne aflăm, ca să nu mai spună toate prostiile când este întrebată de ce trebuie să facă România.’’, a scris Nicoleta Pauliuc, pe Facebook.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend