Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Probleme la plăţile cu cardul în toată Germania

Publicat

in

Probleme la plăţile cu cardul au fost semnalate joi pe întreg teritoriul Germaniei, aparent din cauza unei defecţiuni la un furnizor de servicii IT, astfel că germanii au fost nevoiţi să folosească numerarul pentru a cumpăra bunuri, transmite DPA.

Cardurile de debit şi cele de credit au fost afectate încă din dimineaţa zilei de joi, şi, de asemenea, au fost raportate probleme cu cei care au încercat să scoată bani de la ATM.

Potrivit German Banking Industry Committee, au existat probleme şi la utilizarea cardurilor germane de credit şi de debit în afara ţării.

Pe baza informaţiilor disponibile la acest moment, ipoteza unui atac cibernetic poate fi exclusă, a declarat un purtător de cuvânt al Asociaţiei industriei bancare.

Perturbările au la origine problemele apărute la First Data, un furnizor de servicii IT care este deţinut de grupul american Fiserv, a spus un purtător de cuvânt al companiei. Acesta a adăugat că firma lucrează la rezolvarea problemei şi îi va informa pe clienţi în cel mai scurt timp posibil.

Oficiul Federal German pentru Securitatea Informaţiilor (BSI) a transmis că este conştient de „perturbări în plăţile cu cardul la diferite instituţii financiare” adăugând că este „în contact cu cei afectaţi precum şi cu autorităţile relevante”.

„Analizăm în prezent faptele precum şi natura şi amploarea perturbării”, a precizat BSI.(Agerpres)

Loading

Educatie

Consuela Colțan, o învățătoare altfel, într-o școală de stat. Lecțiile ei îi fac pe copii să spună: „Doamna, a fost cea mai tare zi!”

Publicat

in

Consuela Colțan este învățătoare de 25 de ani și predă la Școala Gimnazială Nr. 280 din Sectorul 5 al Capitalei. A înțeles că elevii vremurilor noastre nu mai învață stând cuminți în bănci, cu stiloul în mână și ochii la tablă, ci că au nevoie de suport vizual, stimuli colorați, mișcare. Iar lecțiile ei sunt adevărate aventuri pentru copii, în care sunt provocați să descopere, să experimenteze, să întrebe.

Marea provocare pentru Consuela Colțan este să organizeze lecțiile interactive într-o clasă cu 35 de elevi, într-o școală în care se lucrează în trei schimburi. Pentru a pregăti clasele, ea merge la școală seara, după 8, sau dimineața, la 6.30, să mute băncile, să pregătească materialele. Mai în glumă, mai în serios, e întrebată de cei din jur: ”Iar ai inspecție?” Iar adevărul este că are, zilnic, iar evaluatorii ei au 6-7 ani și nu-și permite să nu fie pregătită în fața lor.

Totul Despre Mame: Sunteți învățătoare în sistemul de stat și reușiți să ieșiți din linie și să predați altfel decât folosindu-vă exclusiv de cretă și tablă. Când ați început să predați altfel și care au fost efectele asupra copiilor?

Încă de pe băncile Şcolii Normale “Elena Cuza”, m-am străduit să concept lecţii cât mai atractive pentru elevi, care să le stârnească interesul şi să le menţină atenţia trează. Mereu m-am pus în ”pielea” elevului, gândindu-mă ce mi-ar plăcea să aflu nou, cum s-ar întâmpla acest lucru şi prin ce mijloace. Cu toţii am fost elevi şi ne amintim cum tremuram atunci când intra în clasă un anumit profesor, cum înţepeneam în bancă ore întregi, nemişcaţi, eventual şi cu mâinile le spate, cum scriam, după dictare, expunerea conţinutului lecţiei, cum eram unii lăudaţi, alţii umiliţi, chiar loviţi. Mi-ar plăcea să cred că acest mod de a face educaţie nu mai există, că elevul este în centrul procesului educațional, că preocuparea pentru dezvoltarea lui armonioasă este prioritară.

Stilul meu de predare se bazează pe învăţarea afectivă, care constă în inducerea unor dispoziţii afective pozitive, propice învăţăturii. Avem datoria, ca educatori, să valorizăm curiozitatea şi bucuria cu care micul şcolar de 6 ani păşeşte pentru prima dată pragul clasei şi să dezvoltăm componentele motivaţionale de ordin afectiv: încrederea în forţele proprii, siguranţa în rezolvarea problemelor; bucuria descoperirii şi satisfacţia succesului.

Din punctul meu de vedere, afectivitatea transpusă în motivaţie şi învăţare reprezintă unul dintre factorii importanţi în formarea personalităţii elevilor. În activitatea şcolară, educaţia prin iubire este cea mai eficientă cale de dezvoltare şi de formare, mai ales în ciclul primar.

Citiți continuarea articolului pe site-ul nostru de parenting www.totuldespremame.ro

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Ursula von der Leyen ajunge la Chișinău, într-un gest de sprijin pentru Maia Sandu înaintea alegerilor și a referendumului pentru UE

Publicat

in

Vizita șefei executivului european vine cu 10 zile înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale, în care Maia Sandu este favorită, scrie Reuters.

Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen va vizita Republica Moldova joi pentru a discuta cu președinta Maia Sandu, într-un gest de sprijin înaintea alegerilor prezidențiale din 20 octombrie și a referendumului pentru UE.

„Vizita subliniază relațiile tot mai apropiată dintre Chișinău și Bruxelles”, a declarat președinția moldoveană.

Maia Sandu candidează pentru un al doilea mandat prezidențial în cadrul unor alegeri care au loc în paralel cu un referendum privind consacrarea aderării la UE ca „obiectiv strategic” în constituție.

Sandu, care a condamnat ferm invazia Rusiei în Ucraina vecină, a condus eforturile Moldovei de a adera la UE și speră să atingă acest obiecitv până în 2030, scrie Reuters. Republica Moldova a început în iunie negocierile oficiale pentru aderare, care se anunță a fi lungi și dificile.

Sondajele arată că Sandu este favorită la câștigarea alegerilor și are un avans confortabil față de ceilalți 10 candidați. Sondajele indică, de asemenea, faptul că majoritatea moldovenilor sprijină aderarea la Uniunea Europeană.

Relațiile Moldovei cu Rusia s-au deteriorat în ultimii ani. Guvernul pro-occidental de la Chișinău a acuzat Moscova că urmărește răsturnarea sa și că se amestecă în afacerile sale interne. De partea celaltă, Moscova a acuzat-o pe Sandu și echipa sa că alimentează „rusofobia”.

Autoritățile de la Chișinău au acuzat în mod repetat că Rusia s-a amestecat în alegeri, ceea ce Moscova neagă.

Parlamentul UE condamnă ingerința Rusiei în alegerile din Republica Moldova

Miercuri, deputații parlamentului European au adoptat o rezoluție prin care transmit un avertisment puternic împotriva încercărilor constante ale Rusiei de a deraia traiectoria europeană a Republicii Moldova, arată un comunicat oficial.

Rezoluția, adoptată cu 508 voturi pentru, 53 împotrivă și 104 abțineri, condamnă cu vehemență tentativele de ingerință și operațiunile hibride ale Rusiei, ce au devenit mai agresive în ajunul alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional din Republica Moldova, scrutine electorale ce vor avea loc pe 20 octombrie.

Europdeputații au scos în evidență rolul actorilor pro-ruși, inclusiv oligarhii moldoveni și grupul de presă Russia Today – companie finanțată de statul rus, în desfășurarea unor scheme de fraudare a voturilor, acțiuni cibernetice și război informațional.

Aceștia solicită statelor membre să se asigure că Republica Moldova beneficiază de toată asistența necesară pentru consolidarea instituțiilor, astfel încât țara să facă față amenințărilor hibride.

Acțiuni de destabilizare ale Rusiei în Republica Moldova

Potrivit deputaților, Serviciul de Securitate și Informații din Republica Moldova a declarat recent că Rusia a investit aproximativ 100 de milioane de euro pentru a submina procesul electoral, cu scopul de a-i convinge pe moldoveni să voteze împotriva aderării la Uniunea Europeană.

Pe 3 octombrie 2024, autoritățile moldovenești au descoperit o schemă de fraudă a votului la scară largă, finanțată de oligarhul fugar Ilan Șor, care a transferat 15 milioane de dolari către 130.000 de moldoveni, ca parte a unei operațiuni de mită electorală.

Condamnând aceste acțiuni, Parlamentul solicită Rusiei să respecte independența Republicii Moldova, să înceteze destabilizările și să retragă forțele militare de pe teritoriul țării. În plus, acesta reiterează apelurile anterioare pentru distrugerea tuturor munițiilor depozitate în comuna Cobasna, aflată în regiunea transnistreană.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Ce a pățit, chiar în țara ei, handbalista din Ungaria xenofobă la adresa României

Publicat

in

Gabriella Kota (26 de ani), jucătoare maghiară de teqball și futsal, a fost suspendată un an de către Federația Maghiară de Fotbal. Jucătoarea a postat un mesaj pe rețelele de socializare cu textul „Urâm România”, pe care l-a șters ulterior.

Citește mai mult pe GOLAZO.ro

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Referendumul, pe ultima sută de metri! Ursula von der Leyen vine la Chișinău

Publicat

in

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se va afla astăzi la Chișinău. Va anunța lansarea unui nou mecanism de asistență financiară pentru Republica Moldova, conform stiripesurse.md.

Este vorba de Mecanismul de Reformă și Creștere folosit de UE pentru a stimula transformările din țările din Vestul Balcanilor, care a fost lansat în luna mai a anului curent.

Vizita subliniază relația tot mai apropiată între Chișinău și Bruxelles. Republica Moldova a obținut statutul de stat candidat la UE în iunie 2022, și a început oficial negocierile de aderare în iunie, curent, se menționează în comunicatul Președinției.

De menționat că aceasta va fi prima ei vizită în Republica Moldova, după ce a fost realeasă la șefia Comisiei Europene.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Zelenski face un anunț misterios: ‘E o acțiune decisivă!’

Publicat

in

Volodimir Zelenski consideră că situația de pe front oferă “o oportunitate” de a pune capăt războiului ruso-ucrainean nu mai târziu de 2025.

“În octombrie, noiembrie și decembrie, avem șansa de a ne îndrepta spre pace și stabilitate durabilă.

Situația de pe câmpul de luptă formează o oportunitate de a face această alegere – o alegere pentru o acțiune decisivă pentru a pune capăt războiului cel târziu în 2025″, a declarat președintele Ucrainei la summitul Ucraina-Europa de Sud-Est, care a avut loc pe 9 octombrie la Dubrovnik. El nu a specificat ce anume a vrut să spună.

În cadrul summitului, Ucraina și Croația au semnat un acord de cooperare și sprijin pe termen lung. Documentul este în vigoare de zece ani și implică proiecte comune în domeniul complexelor militar-industriale ale celor două țări. Croația și-a luat angajamentul, de asemenea, să aloce 10 milioane de euro pentru deminarea Ucrainei, precum și să sprijine aderarea Kievului la UE și NATO.

În noiembrie 2024, înainte de alegerile prezidențiale din Statele Unite, autoritățile ucrainene intenționau să organizeze un al doilea summit de pace.

În același timp, Volodimir Zelenski a spus de mai multe ori că Rusia ar trebui să fie reprezentată la acest eveniment, pentru că altfel este imposibil să se obțină rezultate. Cu o zi înainte, consilierul șefului biroului președintelui Ucrainei, Daria Zarivna, a declarat că summitul nu va putea avea loc așa cum era planificat în noiembrie. Cu toate acestea, Kievul se așteaptă ca acesta să aibă loc înainte de sfârșitul anului 2024. Moscova a declarat în repetate rânduri că nu va participa la summiturile de pace organizate de autoritățile ucrainene.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Forțele aeriene israeliene au eliminat doi lideri Hezbollah

Publicat

in

Conform unui raport de la The Times of Israel, forțele de apărare israeliene au anunțat că avioanele de luptă au ucis doi comandanți Hezbollah, implicați în atacuri împotriva comunităților din nordul Israelului, informează Mediafax.

Potrivit armatei israeliene, unul dintre aceștia, Ahmad Mustaga Alhaj Ali, era responsabil pentru lansarea a sute de rachete și a unor rachete antitanc asupra orașului Kiryat Shmona.

Celălalt comandant, Muhammad Ali Hamdan, conducea corpul antitanc din Meiss Ej Jabal, situat de-a lungul frontierei cu Kiryat Shmona, fiind de asemenea responsabil pentru numeroase atacuri asupra comunităților din nordul Israelului.

Mai mult decât atât, IDF a precizat că în zilele anterioare a lovit depozite de arme în sudul Libanului și în Beirut. Înainte de aceste atacuri, armata a spus că a luat măsuri pentru a limita daunele colaterale asupra civililor, avertizând pentru evacuare.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend