Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Probleme la plata pensiilor pe decembrie: Guvernul, nevoit să scoată 196 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară

Publicat

in

​Introducerea în plată a unor dosare noi de pensionare în număr mai mare decât cel estimat a generat cheltuieli cu pensiile mai mari decât cele estimate, astfel că bugetul Ministerului Muncii are nevoie să fie suplimentat pentru achitarea pensiilor pe luna decembrie, se arată într-un proiect de Hotărâre aflat miercuri pe agenda Guvernului.

Plata pensiilorFoto: Posta Romana / Pagina de Facebook

De ce scoate Guvernul 196 milioane de lei din Fondul de rezervă pentru plata pensiilor pe decembrie

În nota de fundamentare la actul normativ se menționează că „prin Legea nr.318/2021 a bugetului asigurărilor sociale de stat (..) a fost aprobată suma de 96.214.823 mii lei pentru plata pensiilor, din care până în prezent au fost efectuate plăți în sumă de 89.830.484 mii lei.

Guvernul subliniază că plățile estimate a se efectua în luna decembrie pentru achitarea pensiilor sunt de 6.580.339 mii lei și că în aceste condiții, se impune suplimentarea prevederilor bugetare pe anul 2022 cu suma de 196.000 mii lei.

Motivul?

  • „Înregistrarea unor cheltuieli mai mari decât cele estimate este determinată de faptul că au fost introduse în plată dosare noi de pensionare în număr mai mare față de cel estimat.
  • Pentru asigurarea plății integrale a pensiilor pentru luna decembrie a.c. este necesară suplimentarea fondurilor în bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale care să permită majorarea transferurilor către bugetul asigurărilor sociale de stat.
  • Bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, la capitolul 56.01 „Transferuri cu caracter general între diferite nivele ale administrației”, titlul 51 ”Transferuri între unități ale administrației publice”, articolul 51.01 „Transferuri curente”, alineatul 51.01.07 „ Transferuri din bugetul de stat către bugetul asigurărilor sociale de stat”, este de 11.742.170 mii lei.
  • Din acesta, până în prezent au fost utilizate credite bugetare în sumă de 11.531.463 mii lei, diferența de 210.707 mii lei fiind insuficientă pentru asigurarea integrală a sumelor necesare în luna decembrie a.c, ceea ce impune suplimentarea bugetului aprobat cu suma de 196.000 mii lei.”, se arată în nota de fundamentare.

VEZI AICI PROIECTUL DE OUG ȘI NOTA DE FUNDAMENTARE

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Ultima oră! Tânăr înjunghiat în București, în plină stradă

Publicat

in

Un tânăr a fost înjunghiat în Capitală, în urma unui conflict în plină stradă, între mai multe persoane.

La data de 11 decembrie 2023, în jurul orei 19.00, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București – Secția 15 a fost sesizată, prin apel 112, cu privire la faptul că, pe o stradă din Sectorul 4, ar fi avut loc o altercație între mai multe persoane, în urma căreia, un bărbat, în vârstă de 23 de ani, ar fi fost agresat cu un obiect tăietor-înțepător.

La fața locului s-au deplasat de urgență polițiști din cadrul Secției 15 și un echipaj de prim-ajutor.

Victima a fost transportată la o unitate spitalicească, în vederea acordării de îngrijiri medicale. Cazul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Serviciul Omoruri-DGPMB.

Cercetările sunt continuate, în vederea depistării persoanelor implicate, a stabilirii împrejurărilor în care s-a produs evenimentul precum și dispunerea măsurilor legale care se impun.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Dr. Emilian Popovici: Şi la vaccinarea anti-polio este o scădere a acoperirii vaccinale. În 2021 au fost cazurile din Ucraina, care au determinat acea campanie

Publicat

in

Vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, dr. Emilian Popovici, a afirmat că se înregistrează o scădere a acoperirii vaccinale şi la vaccinarea anti-polio şi a amintit că, în 2021, au fost cazuri de poliomelită ceea ce a determinat o campanie extraordinară de vaccinare, iar acum lucrurile sunt sub control, potrivit news.ro.

Dr. Emilian Popovici a fost întrebat luni, la Medika TV, dacă putem risca să avem de-a face cu boli foarte grave care au fost eradicate în trecut prin vaccinare tocmai pentru că a scăzut foarte mult gradul de vaccinare în România, pentru diferite afecţiuni.

“A scăzut acoperirea vaccinală pentru toate vaccinurile acestea, care niciunul nu este obligatoriu, să fie clar.  Sunt vaccinurile din Programul Naţional de Imunizări, dar vedeţi dacă luăm altă problemă de răsunet şi de nedorit, ca să spunem, poliomielita. Şi la vaccinarea anti-polio este o scădere a acoperirii vaccinale. În 2021 au fost cazurile din Ucraina, care au determinat acea campanie extraordinară de vaccinare, acum, lucrurile fiind cumva sub control. Dar să ne gândim încă la un lucru.  În Ucraina este o stare de război, ori se ştie foarte clar că războiul este varianta extremă de manifestare a factorului economico-social, care determină forma de manifestare a procesului epidemiologic”, a afirmat dr Emilian Popovici.

El a precizat că în zone de război pot apărea în orice moment epidemii.

“Ca să vorbesc mai clar,  poate determina în orice moment apariţia de epidemii. Deci, în timp ce eşti în război, nu ai control pe o serie de paliere de activitate umană. Şi asta poate să ducă la tot felul de manifestări, inclusiv ale bolilor infecţioase. Trebuie să avem în vedere şi acest aspect, pentru că este la frontiera ţării noastre”, a explicat vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie,

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend