Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

PROBLEME GRAVE ÎN ARGEȘ: UN AZIL DE BĂTRÂNI ÎNCHIS, ALTUL FĂRĂ AVIZE – POLIȚIA A INTERVENIT ȘI A DESCHIS DOSAR PENAL

Publicat

in

Continuă seria controalele în azilele de bătrâni din județul Argeș. În continuare, ies la iveală nereguli grave. Ieri au fost efectuate controale în 12 centre, private și de stat, pentru vârstnici, dar și copii și adulți cu dizabilități. La unul a fost nevoie de intervenția Poliției iar altul a fost închis temporar.

Mizerie, personal insufucient și lipsă autorizații

Controalele de astăzi au fost făcute în 12 centre, private și de stat, pentru vârstnici, dar și copii și adulți cu dizabilități. Un centru pentru vârstnici nu va mai putea funcționa temporar, până nu remediază problemele de igienă descoperite de comisia de control. Unitatea nu avea autorizație sanitară de funcționare, personalul era insuficient, nici băile nu erau suficiente, în unele camere era igrasie, tâmplăria era deteriorată. 16 persoane vor fi relocate. Centrul a fost amendat cu 60 de mii de lei și li s-a pus în vedere igienizarea completă a spațiilor. Au fost probleme și la alte centre, 10 din 12, de exemplu, nu aveau autorizație de securitate la incendiu.

Poliția a deschis dosar penal pe numele patronului unui azil din Pitești

În după-amiaza zilei de 11 iulie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Pitești s-au deplasat la un imobil din municipiul Pitești, despre care au rezultat indicii cu privire la posibila desfășurare de activități specifice de cazare și îngrijire de persoane vârstnice, fără autorizație.

Cu ocazia verificărilor efectuate de polițiști, împreună cu reprezentanții mai multor instituții cu atribuții de control, au fost identificate 6 persoane, toate cu domiciliul în imobilul în cauză, acestea fiind proprietara imobilului, de 56 de ani, precum și alte cinci persoane, cu vârste cuprinse între 55 și 88 de ani, printre care mama proprietarei imobilului, alte două persoane, de 74 și 78 de ani, puse sub interdicție prin hotărâre a instanței de judecată, pentru care tutorele stabilit este tot femeia de 56 de ani, precum și alte două persoane, de 59 și 55 de ani, ambele cu afecțiuni medicale, pentru care verificările continuă.

Pentru asigurarea cadrului legal necesar verificărilor, în cauză a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de exercitarea fără drept a unei profesii sau activități pentru care legea cere autorizație ori exercitarea acestora în alte condiții decât cele legale, conform art. 348 din Codul Penal.

Cercetările continuă, pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care faptele au fost săvârșite și luarea măsurilor legale care se impun.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

ONRC: Aproximativ 5.400 de firme şi PFA au intrat în insolvenţă în primele zece luni din 2023

Publicat

in

Potrivit datelor publicate pe site-ul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), numărul societăţilor comerciale şi al persoanelor fizice autorizate (PFA) intrate în insolvenţă a scăzut cu 0,17% în primele zece luni din 2023, comparativ cu perioada similară a anului trecut, fiind înregistrate 5.378 de insolvenţe.

Cele mai multe firme şi PFA intrate în insolvenţă au fost înregistrate în Bucureşti, respectiv 1.084, număr în creştere cu 17,83% faţă de perioada ianuarie-octombrie 2022.

Pe locurile următoare în ierarhia insolvenţelor se află judeţele Bihor, cu 458 insolvenţe (minus 0,87%), Cluj – 321 (minus 17,48%), Timiş – 263 (plus 10,99%) şi Constanţa – 253 (plus 20,48%).

Cele mai puţine insolvenţe s-au consemnat în judeţele Covasna – 21 (minus 19,23%), Harghita – 23 (minus 4,17%), Botoşani – 23 (la fel ca în primele zece luni din 2022) şi Mehedinţi – 28 (minus 36,36%).

Pe domenii de activitate, cel mai mare număr de insolvenţe s-a înregistrat în comerţul cu ridicata, amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, respectiv 1.450 (minus 1,36% comparativ cu perioada ianuarie-octombrie 2022), construcţii – 1.075 (plus 3,27%) şi în industria prelucrătoare – 645 (minus 6,53%).

În octombrie 2023, au fost consemnate 800 de insolvenţe, cele mai multe în Bucureşti (181) şi în judeţele Bihor (73), Cluj (51) şi Timiş (49), informează AGERPRES

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Sacrificarea porcului în gospodărie de Sărbători poate aduce probleme! Regulile care trebuie respectate 

Publicat

in

Direcţia Sanitara Veterinara si pentru Siguranţa Alimentelor recomandă cetăţenilor să respecte unele reguli înainte, și după sacrificarea porcului din gospodărie.

„Direcţia Sanitara Veterinara si pentru Siguranţa Alimentelor Dâmboviţa (DSVSA) recomandă cetăţenilor să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate/înregistrate sanitar veterinar, astfel, vor avea certitudinea că atât carnea, cât şi alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică”, se arată în comunicatul DSV Dâmbovița

După cumpărare, în cel mai scurt timp posibil, alimentele de origine animală se introduc în frigider unde se păstrează conform indicațiilor de pe etichetă.

Sacrificarea porcului din gospodărie şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave, mai spune sursa citată

DSVSA spune că, carnea și produsele din carne provenite de la porcul din gospodărie sunt interzise a fi comercializate!

„De asemenea, este interzisă comercializarea porcilor, cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului Pestei Porcine Africane (PPA)”

Solicitaţi vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru a:
– verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare;
– da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a nu vă pune sănătatea în pericol;
– asomarea porcul înaintea sacrificării, pentru a scuti animalul de suferinţă şi a respecta cerinţele de bunăstare a animalelor.

Deținătorul animalelor are obligația de a preda medicului veterinar de liberă practică împuternicit crotaliile auriculare ale animalelor sacrificate, în termen de maxim 7 zile de la sacrificare, pentru actulizarea Bazei Naționale de Date (BND).

Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi, până nu obţineţi de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ.

„În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscați sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului, numai dacă acesta este identificat și înregistrat.
Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în vederea examinării pentru Trichinella spp. este obligatorie și se efectuează pe probe provenite atât de la porcii identificați și introduși în BND, cât și de la porci neidentificați, care nu figurează în BND”, se arată în comunicat

Probele se recoltează din musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, , partea musculară a diafragmei situate în apropierea costelor sau a sternului.

Este interzisă introducerea cărnii și a produselor din carne (toate speciile: porc, oaie, vită, pasăre, etc.) dintr-o țară terță în Uniunea Europeană, respectiv în România, prin bagajele personale ale călătorilor. Interdicția se aplică și în sens invers, din România într-un stat membru sau țară terță.

Este recomandat ca ouăle și alte produse alimentare care se consumă în mod tradiţional în această perioadă, cum sunt: cozonacii, prăjiturile, legumele de sezon etc. să fie achiziţionate din spaţii amenajate,autorizate/înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, aflate sub controlul personalului de specialitate.

De asemenea, înainte de achiziţionarea alimentelor de origine animală din locuri specializate în acest sens, asiguraţi-vă că vânzătorul este echipat corespunzător, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mâinile acoperite de mănuşi curate sau de unică folosinţă.

„Având în vedere intensificarea comerțului on-line în această perioadă, cu alimente de toate tipurile, cum ar fi produse alimentare proaspete, refrigerate, congelate, preparate, uneori împreuna cu produse nealimentare, recomandăm consumatorilor să urmarească cu atenție sporită, atunci când cumpară produse alimentare prin comerțul on-line, cerințele privind comanda, livrarea și transportul, data expedierii alimentelor (în special pentru produsele alimentare ușor alterabile), precum și respectarea condițiilor prescrise de păstrare și consum ale acestora”, a conchis sursa citată

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend