Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Prinţul William mărturiseşte că drumul pe care l-a parcurs în urma sicriului reginei Elisabetei a II-a „i-a trezit amintiri”

Publicat

in

Prinţul William a mărturisit că procesiunea în care a mers în urma sicriului Reginei Elisabetei a II-a, bunica sa, „i-a trezit amintiri”, făcând referire la funeraliile mamei sale, Prinţesa Diana, relatează BBC și News.ro.

Regele Charles și prinții William și Harry, în spatele sicriului reginei Elisabetei a II-aFoto: Daniel Leal / AP / Profimedia

Prinţul de Wales le-a mărturisit persoanelor care au venit să îşi prezinte condoleanţele în faţa domeniului regal Sandringham că procesiunea de miercuri, în timpul căreia trupul reginei defuncte a fost transportat de la Palatul Buckingham la Westminter Hall, a fost „o provocare”. Momentul i-a adus aminte de înmormântarea Prinţesei Diana, mama sa. Prinţul William a mers, la acea vreme, alături de fratele său Harry, în urma sicriului mamei lor.

Prinţul William şi soţia sa, Catherine, au vorbit cu persoanele adunate în faţa Casei Sandrigham, care au venit să aducă un omagiu regretatului monarh.

„Vreau să spun că procesiunea de ieri a fost o provocare, mi-a trezit câteva amintiri…”, i-a mărturisit Prinţul William unei femei din mulţime.

Printre cei cărora le-a vorbit s-a numărat şi recepţionera Jane Wells, din Long Sutton din Lincolnshire, care a precizat că i-a spus Prinţului cât de mândră ar fi fost mama lui de el.

„A spus cât de greu a fost ieri, pentru că i-a trezit amintiri despre înmormântarea mamei sale”, a mai spus femeia.

Caroline Barwick-Walters, din Ţara Galilor, a afirmat că i-a mulţumit Prinţului William că „a împărtăşit durerea sa cu naţiunea” şi că el a răspuns: „Ea (n.r. Regina Elisabeta a II-a) a fost bunica tuturor”.

Prinţul William, pe atunci în vârstă de 15 ani, şi fratele său, Prinţul Harry, Duce de Sussex, pe atunci în vârstă de 12 ani, au mers alături de tatăl lor, Regele Charles al III-lea, în spatele sicriului mamei lor, Prinţesa Diana, în septembrie 1997.

Cei doi fraţi au fost din nou unul lângă altul în timp ce au escortat solemn sicriul Reginei de la Palatul Buckingham la Westminster, miercuri.

Prinţul Harry a descris în 2017 procesiunea din timpul funeraliilor mamei sale ca pe un eveniment care nu ar putea avea loc în prezent.

El a declarat pentru Newsweek: „Cred că niciunui copil nu ar trebui să i se ceară să facă acest lucru, sub nicio formă. Nu cred că s-ar întâmpla astăzi”.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Fenomen meteo bizar în această săptămână: Vor fi patru anotimpuri în următoarele zile (Accuweather)

Publicat

in

De

În luna aprilie, vremea pare să fie mai schimbătoare decât ne-am fi așteptat inițial. Conform prognozei meteorologilor de la Accuweather, săptămâna viitoare se anunță a fi una în care practic experimentăm toate cele patru anotimpuri.

În mod concret, previziunile arată că temperaturile vor fluctua considerabil de la o zi la alta, conform Gândul.

De exemplu, pe 15 aprilie se așteaptă să avem 32 de grade Celsius, o temperatură tipică pentru anotimpul cald.

Însă, pe 17, 18, 20 și 21 aprilie, temperaturile vor fi mai degrabă ca cele din toamnă. Vor fi ploi și temperaturi de până la 20 de grade Celsius.

Pe 19 aprilie, în schimb, vremea va fi mai degrabă iernatică, cu minime de 7 grade Celsius.

content-image

ANM face un anunț îngrijorător

Luna aprilie a început cu temperaturi de vară, cu termometrele indicând peste 20 de grade Celsius în majoritatea regiunilor din România. Cu toate acestea, vremea frumoasă nu pare să se fi stabilizat definitiv în țara noastră, iar meteorologii nu aduc vești prea îmbucurătoare.

Elena Mateescu, directorul executiv al Administrației Naționale de Meteorologie, a anunțat că vremea se va schimba radical în săptămâna următoare.

„Vom continua să avem o vreme caldă, cel puțin până la sfârșitul acestei săptămâni, chiar și în debutul săptămânii următoare. La nivel național, temperaturile se vor situa între 20 și 29 de grade Celsius. Ziua de luni a săptămânii viitoare pare să aducă cele mai ridicate valori din acest episod, iar în sudul extrem al țării este posibil să avem temperaturi de 30 de grade, chiar 31 de grade Celsius în Câmpia Română, în extremitatea sudică a acesteia”, a explicat Elena Mateescu.

Conform șefei ANM, vremea se va schimba ulterior, temperaturile vor scădea sub limita înghețului, iar precipitațiile vor acoperi întreaga țară.

Citeste mai mult

NATIONAL

Luni începe Tezaur, iar miercuri se încheie Fidelis de aprilie / Ce inflație estimează BNR pentru T1 și T2 2025

Publicat

in

De

Românii interesați să-și plaseze banii în titluri de Stat mai au timp câteva zile pentru Fidelis de aprilie 2024. Miercuri se încheie perioada de subscriere, iar ulterior vor fi listate la Bursa de Valori București (BVB). Pe piață se mai găsesc și emisiuni din anii trecuți, unele la prețuri mai mici decât cele de subscriere.

Bani-bancnote-leiFoto: Hotnews

Ce dobânzi oferă Statul la Fidelis de aprilie 2024 și la Tezaur de aprilie – mai

În ceea ce privește Fidelis, dobânzile sunt:

1 an (lei) – 6%

1 an (lei pentru donatorii de sânge) – 7%

3 ani (lei) – 6,85%/an

1 an (euro) – 4%

5 ani (euro) – 5%/an

În ceea ce privește Tezaur, Ministerul Finanțelor începe de luni – 15 aprilie, cu două noi oferte pe 1 și 3 ani la dobânzi de 6% și 6,85%. Perioada de subscriere se încheie pe 10 mai 2024.

BNR estimează pentru primul trimestru din 2025 o inflație de 3,7%, iar pentru cel de-al doilea de 3,8%. Așadar, ar trebui ca aceste oferte să bată inflația. Totuși, nimeni nu știe viitorul, iar prețurile pot crește mai mult.

Care sunt diferențele dintre Fidelis și Tezaur

La Fidelis, suma minimă de investit este de 5.000 de lei și 1000 de euro (pentru emisiunile în moneda europeană. Există și una dedicată donatorilor de sânge unde minimul este de 500 lei.

În schimb, la Tezaur nu există o sumă minimă. Chiar Ștefan Nanu, șeful Trezoreriei, declara recent că sunt oameni care merg cu 100 de lei să investească.

Cei care se îndreaptă către Fidelis se gândesc că, la un moment dat, vor dori să vândă (dacă au nevoie de bani), obținând repede banii, fără a pierde dobânda încasată. Evident, în funcție de prețul pieței pot avea o mică pierdere sau poate un câștig (nimeni nu știe viitorul).

În schimb, la Tezaur poți face răscumpărare, dar pierzi dobânda dacă ai investit pe 3 ani, de exemplu, iar după un an ai decis să-ți scoți banii pentru că ai nevoie de ei pentru o anumită urgență.

O altă diferență este dată de modul de achiziție. Dacă la Fidelis se pot cumpăra prin Alpha Bank, BT Capital partners, BCR, BRD ori prin contul deschis la un broker, la Tezaur se poate face asta prin Trezoreria Română, Poșta Română sau prin SPV.

Cei care au un apetit mai ridicat pentru risc se îndreaptă spre alte instrumente financiare, de exemplu spre fonduri de investiții (pe diverse clase de risc) sau direct pe piața de capital (acțiuni, obligațiuni etc.).

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend