Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Primul pas pentru construirea Lotului II al Autostrăzii de Centură A0 Sud a fost făcut: autorizația de constuirea a fost semnată

Publicat

in

Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Ionel Scrioşteanu a anunţat că a fost semnată autorizaţia de construire pentru un sector din Lotul II al Autostrăzii de Centură A0 Sud care are o lungime de 16,3 km, pleacă din DN6, realizează intersecţia cu DN5 până în zona localităţii Berceni. El a adăugat că va fi realizată structura rutieră, va fi ridicat un pasaj la km 70+500 şi vor fi executate lucrări de consolidare, relocare a reţelelor şi iluminat. Constructorul este Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret A.Ş, iar contractul are o valoare de peste 750 milioane lei, relatează NEWS.RO.

„Parcurgem încă o etapă pentru realizarea A0 – cel mai important proiect rutier din Regiunea Bucureşti-Ilfov! Am semnat autorizaţia de construire pentru un sector din Lotul II al A0 Sud. Va fi realizată structura rutieră, va fi ridicat un pasaj la km 70+500, vor fi executate lucrări de consolidare, relocare reţele, iluminat, de siguranţa circulaţiei”, a scris Ionel Scrioşteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, marţi pe Facebook.

Acesta a mai precizat că Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret A.Ş este constructorul desemnat şi valoarea contractului este de peste 750 milioane de lei.

„Lotul II al Autostrăzii de Centură A0 Sud are o lungime de 16,3 km, pleacă din DN6, realizează intersecţia cu DN5 până în zona localităţii Berceni. Constructorul desemnat este Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret A.Ş, iar contractul are o valoare de 750,8 milioane de lei. Autostrada de Centură Bucureşti A0, parte a unui uriaş proiect european de infrastructură rutieră numit Coridorul 4 pan-european, va avea o lungime totală de 101 km”, a completat Scrioşteanu.

El a mai spus că în doi ani vor fi finalizate cele cinci pasaje pe actuala Centură a Bucureştiului.

„Aşa cum am promis, în 2 ani vom finaliza cele 5 pasaje pe actuala Centură a Bucureştiului, respectiv Mogoşoaia, Berceni, Cernica, Domneşti şi Popeşti-Leordeni şi, în 3 ani, Autostrada de Centură Bucureşti Sud, mai precis cele 3 loturi de pe A0 Sud”, a conchis secretarul de stat în Ministerul Transporturilor.

Loading

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Europa se pregătește de negocierile cu Donald Trump: Liderul SUA lansează amenințări peste amenințări

Publicat

in

Uniunea Europeană (UE) este „pregătită să discute cu noua administrație” eventualele tensiuni comerciale cu Statele Unite, spune ambasadoarea UE la Washington, Jovita Neliupsiene, în timp ce Donald Trump a afirmat că blocul tratează Statele Unite „incorect”.

„Avem o relație comercială și de investiții strânsă, coordonată și echilibrată”, a declarat Jovita Neliupsiene, ambasadorul Europei la Washington, conform AFP.

„Suntem pregătiți să discutăm cu noua administrație despre modul în care ne putem consolida relațiile, fie în domeniul energiei, apărării, comerțului (…) sau în orice alt sector”, a declarat Jovita Neliupsiene într-un discurs adresat presei.

Donald Trump: Europa tratează SUA foarte nedrept, foarte rău

„Din perspectiva SUA, UE ne tratează foarte nedrept, foarte rău”, a declarat Donald Trump.

Donald Trump a acuzat blocul comunitar că impune „taxe vamale” și „impozite” Statelor Unite, adăugând că „fac foarte dificil importul de produse în Europa”, în timp ce cei 27 „își vând produsele în Statele Unite”.

În replică, ambasadorul a amintit, printre altele, de schimburile comerciale dintre UE și SUA, faptul că UE este „cel mai mare consumator de gaz natural lichefiat (GNL)” din SUA și că „europenii sunt printre cei mai mari consumatori de mărci americane, precum Tesla și Apple”.

„În același timp, UE se numără printre primele trei destinații de export pentru 46 de state americane, iar investițiile UE acasă sprijină milioane de locuri de muncă în SUA”, a subliniat ea.

La Davos, președintele american a afirmat că Statele Unite au „un deficit de sute de miliarde de dolari cu UE”, adăugând că „nimeni nu este mulțumit de acest lucru” și că administrația sa va „face ceva în această privință”.

Delegația europeană la Washington a subliniat faptul că președintele american pune deoparte serviciile, care contribuie la echilibrarea balanței comerciale. „UE și Statele Unite sunt profund legate de ambele părți ale oceanului (…) și economiile noastre sunt complementare”, a susținut Jovita Neliupsiene.

De asemenea, ambasadorul a reamintit angajamentul Uniunii Europene față de Ucraina, într-un moment în care Donald Trump a declarat la Davos că „eforturile” Statelor Unite „de a ajunge la un acord de pace între Rusia și Ucraina sunt, sperăm, acum în curs de desfășurare”.

UE a devenit „cel mai mare donator pentru Ucraina”, potrivit reprezentantului UE la Washington, citând „peste 174 de miliarde de euro în ajutor financiar, pentru apărare și umanitar”, inițiativele blocului de a antrena trupele ucrainene și găzduirea a „peste 4 milioane de refugiați ucraineni în interiorul granițelor noastre”.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

TAROM lansează bilete promoționale cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române

Publicat

in

Cu ocazia celebrării Zilei Unirii Principatelor Române, pasagerii TAROM care achiziţionează bilete de avion în perioada 24-26 ianuarie 2025 vor beneficia de preţuri promoţionale, potrivit unui comunicat de presă al operatorului aerian naţional.

„Cele şapte destinaţii sunt perfecte nu doar pentru a petrece acolo o vacanţă binemeritată, ci şi pentru că acolo se află unele dintre cele mai mari comunităţi de români. Mulţi dintre doritori vor avea astfel ocazia de a se reuni cu familia şi cu prietenii plecaţi în străinătate, departe de casă”, se arată în comunicat, scrie Agerpres.

Biletele de avion către/dinspre Chişinău şi Roma încep de la 110 euro pe sens şi 200 euro dus-întors, cele către/dinspre Frankfurt şi Bruxelles de la 130 euro pe sens şi 245 euro dus-întors iar cele către/dinspre Amsterdam, Paris, Madrid de la 150 euro pe sens şi 290 euro dus-întors, precizează TAROM.

Perioada de călătorie este 15 februarie 2025-31 mai 2025 (data ultimului retur), iar ofertele leagă orice destinaţie internă deservită de TAROM (Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Oradea, Iaşi, Suceava, Baia-Mare, Satu-Mare via Bucureşti) de cele şapte destinaţii externe incluse în ofertă, se arată în comunicat.

Ofertele TAROM acoperă toate nevoile călătoriei: toate taxele sunt incluse, un bagaj de cală, un bagaj de mână de 8 kg, iar check-in-ul este gratuit. Biletele sunt disponibile pentru vânzare pe site-ul www.tarom.ro, în agenţiile TAROM sau la agenţii acreditaţi, în limita locurilor disponibile.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Monte dei Paschi di Siena lansează o ofertă de preluare de 13,3 miliarde euro pentru Mediobanca

Publicat

in

Monte dei Paschi di Siena (MPS) a anunţat vineri că a lansat o ofertă de preluare de 13,3 miliarde de euro a Mediobanca, cea mai recentă surpriză în epopeea complexă din sistemul bancar italian, transmite Reuters.

Monte dei Paschi, care a fost ani de zile banca cu probleme din Italia, până când a fost salvată de stat în 2017, oferă 23 de acţiuni proprii pentru fiecare 10 titluri Mediobanca licitate, echivalentul unei prime de 5% a preţului acţiunilor Mediobanca la închiderea şedinţei de joi a Bursei de la Milano, conform Agerpres.

Capitalizarea bursieră a Mediobanca se situează la 12,7 miliarde de euro, iar a Monte dei Paschi la 8,8 miliarde de euro.

Oferta vine după Italia şi-a redus gradual, de la 68% la 11,7%, participaţia deţinută la Monte dei Paschi, ceea ce adus în Consiliul de Administraţie al băncii compania holding Delfin a miliardarului Leonardo Del Vecchio.

Delfin este cel mai mare acţionar al Mediobanca, cu o participaţie de 19,8%, în timp ce miliardarul Francesco Gaetano Caltagirone deţine 7,8%.

În ianuarie, Delfin aproape şi-a triplat participaţia sa iniţială în MPS, la 9,8%.

Mediobanca, Caltagirone şi Delfin sunt cei mai mari acţionari ai companiei de asigurări Generali.

Caltagirone, care iniţial a achiziţionat 3,5% din Monte dei Paschi, şi-a majorat participaţia la 5% în noiembrie.

În ultimii ani MPS s-a restructurat cu succes, sub conducerea directorului general Luigi Lovaglio, care anterior a lucrat la UniCredit.

Italia caută un partener pentru MPS, care, ca şi alte bănci de mărime medie, se confruntă cu dificultăţi, pe fondul concurenţei instituţiilor non-bancare, şi are nevoie de investiţii masive în tehnologie.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Vestea așteptată de către toți pensionarii din România: Se pregătește o suplimentare la pensii

Publicat

in

Prin ”Ordonanța Trenuleț” s-a luat decizia de a se îngheța pensiile, iar majorarea cu rata inflației, care trebuia să vină în ianuarie, nu s-a mai acordat. În aceste condiții, la Guvern se pregătește un pachet de tip one-off în valoare de 200 de lei, care se va acorda pentru cei cu pensiile mici.

De acest ajutor de 200 de lei vor beneficia milioane de pensionari cu pensii mici și medii.

Pensia medie se ridică la 2.700 de lei, ceea ce înseamnă că beneficiarii vor primi un plus de 200 de lei. De asemenea, românii cu pensii mici și medii ar putea primi mai mulți bani din partea statului în perioada următoare.

Premierul a menționat un plan de a oferi acestor pensionari o suplimentare care va fi acordată într-o singură tranșă, informează Realitatea PLUS.

„Am stabilit, la fel cum am promis înainte de votul din Parlament, că vom veni la pensiile mici şi medii (…) la începutul acestui an cu o suplimentare şi cu o majorare pe tip one-off până vom vedea execuţia bugetară la prima rectificare, când se va analiza dacă se poate, astfel încât să nu afectăm investiţiile prevăzute mai ales în PNRR, unde există cofinanţări foarte mari, de exemplu în zona transporturilor, de aproximativ 60%, s-a ajuns la cofinanţări, dacă statul român şi bugetul de stat îşi permite indexarea din luna septembrie”, a declarat Marcel Ciolacu.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Wizz Air anunță trei rute noi și două aeronave suplimentare pentru București

Publicat

in

Wizz Air anunţă trei rute noi, de pe Aeroportul Bucureşti Otopeni, către Gran Canaria, Frankfurt Hahn şi Friedrichshafen, două aeronave suplimentare în Bucureşti şi o bază permanentă pe Aeroportul Băneasa. A doua aeronavă va avea baza la Aeroportul Bucureşti Băneasa începând cu 1 aprilie 2025, ajungând la un număr total de 21 de aeronave în capitală, potrivit news.ro.

”Wizz Air a anunţat astăzi continuarea expansiunii în Bucureşti cu două aeronave Airbus A321neo de ultimă generaţie, trei rute noi şi deschiderea celei de-a doua baze care deserveşte oraşul, la Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa – Aurel Vlaicu, începând cu 1 aprilie 2025. Cu un total de 21 de aeronave care vor avea baza în Bucureşti, această extindere are ca scop creşterea semnificativă a conectivităţii dintre România şi alte ţări din Europa şi nu numai”, anunţă compania.

Compania aeriană precizează că Bucureştiul este de o importanţă crucială pentru Wizz Air, iar noile aeronave vor adăuga aproape 750.000 de locuri la programul său din vara anului 2025 în Bucureşti, în creştere cu 18% faţă de vara anului 2024.

Noile rute din Bucureşti Otopeni vor începe să funcţioneze astfel: Bucureşti Otopeni către Gran Canaria (Spania) va începe în 17 iulie 2025, către Frankfurt Hahn (Germania) în 1 august, iar către Friedrichshafen (Germania) în 2 august.

Preţurile încep de la 29,99 euro.

De asemenea, compania aeriană va creşte frecvenţa a nouă rute existente către Dortmund, Memmingen, Stuttgart, Nisa, Basel, Larnaca, Lyon, Alghero şi Pisa.

Începând cu 1 aprilie, Wizz Air va începe operaţiunile de bază de pe Aeroportul Bucureşti Băneasa. Pe lângă zborurile către Napoli (Italia) şi Cracovia (Polonia) care sunt deja în serviciu, compania aeriană va lansa rute din Bucureşti Băneasa către Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite) în 30 martie, către Londra Luton (Marea Britanie) în 1 aprilie şi către Varşovia (Polonia) în 9 iunie. Biletele sunt deja în vânzare, cu preţuri începând de la 24,99 euro.

Wizz Air a început operaţiunile în România în 2006. În prezent, compania aeriană operează 175 de rute de pe 13 aeroporturi din România, conectând pasagerii la 72 de destinaţii din 24 de ţări. În ultimii 18 ani, Wizz Air a stabilit şase baze operaţionale în Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Craiova şi Sibiu. Compania aeriană are peste 1.500 de angajaţi în România.

„Pe măsură ce continuăm să ne extindem reţeaua şi să avem o cotă de piaţă de 55% în România, suntem mândri să stabilim o nouă bază la Aeroportul Bucureşti Băneasa şi să lansăm trei rute noi din capitală. Această extindere va oferi aproape 750.000 de locuri suplimentare pentru pasagerii ce călătoresc spre şi dinspre capitală în vara acestui an, asigurând o creştere cu 18% a capacităţii în Bucureşti comparativ cu vara trecută. Suntem încântaţi să ne dezvoltăm în continuare oferta, acesta este doar un prim pas pentru a ajunge la o capacitate de aproape 8 milioane de locuri anual către Bucureşti. În total, compania aeriană va opera 66 de rute către 23 de ţări de pe ambele aeroporturi din Bucureşti”, a spus Mauro Peneda, managing director în cadrul Wizz Air Malta.

Wizz Air operează o flotă de 226 de aeronave Airbus A320 şi A321. 62,8 milioane de pasageri au călătorit cu compania în 2024. Wizz Air este listată la Bursa de Valori din Londra cu abrevierea „WIZZ”.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Mary Elizabeth Hamilton, invitată la Teatrul Nottara pentru o serie de spectacole-lectură

Publicat

in

Mary Elizabeth Hamilton, una dintre vocile reprezentative ale dramaturgiei americane, va fi invitată la Teatrul Nottara în perioada 24-30 ianuarie, iar trei piese ale sale vor fi prezentate sub formă de spectacole-lectură, informează news.ro.

Alături de ea, vor participa John Clinton Eisner (preşedintele Peacedale Global Arts) şi Megan McClain (director artistic şi cofondator Peacedale Global Arts). Teatrul bucureştean marchează astfel debutul unui proiect destinat promovării dramaturgiei contemporane, în cadrul Centrului de Cercetare „Dan Micu”.

Teatrul Nottara îşi propune, prin acest proiect, să creeze un mediu prolific şi ofertant pentru dezvoltarea dramaturgiei contemporane, prin contexte în care artiştii să se afle în dialog, să cunoască şi să experimenteze diferite metode, tematici, stiluri. Accentul va fi pus atât pe stimularea scrierii de texte noi, cât şi pe o mai bună cunoaştere a punctelor de interes din dramaturgiile din alte spaţii culturale. Un prim pas al acestui demers este colaborarea cu emblematica Peacedale Global Arts din New York.

Mary Elizabeth Hamilton a studiat la prestigioasa Julliard School şi este câştigătoarea American Shakespeare Center’s New Contemporaries Award în 2018. Piesele sale abordează poveşti/ conflicte de familie într-o manieră complexă, emoţionantă şi surprinzătoare, la graniţa dintre dramă psihologică şi thriller.

John Clinton Eisner este preşedintele Peacedale Global Arts, regizor de teatru, consultant artistic în domeniul teatrului şi al filmului, profesor de dramaturgie pentru masteranzi la Columbia University şi producător de spectacole bazate pe opere clasice şi moderne.

Megan McClain este director artistic şi cofondator Peacedale Global Arts, dramaturg, artist care se centrează pe lucrul incluziv între oamenii de teatru şi comunitate, coordonează programele de scriere dramatică în Statele Unite şi în străinătate.

Cele trei spectacol-lectură vor avea loc în perioada 28-30 ianuarie, la Teatrul Nottara, şi fiecare va fi urmat de o discuţie între dramaturgă, echipa artistică şi public, moderată de Iulia Popovici.

28 ianuarie, ora 19:00, Sala „George Constantin” – „E tot marţea asta blestemată”, traducere de Monica Andronescu, regia: Mara Oprea, cu: Catrinel Dumitrescu şi Cristina Juncu

Aflând că fiul ei a fost diagnosticat cu o boală gravă, Mary, o femeie care se luptase în trecut cu dependenţa de opioide, o imploră pe menajera ei să rămână cu ea peste noapte şi să o ajute să nu cadă pradă tentaţiei. Îşi petrec timpul făcându-şi conturi pe site-uri de dating, probează haine, fumează, beau şi, după câteva pahare de whisky, încep să-şi analizeze trecutul. Descoperă, astfel, că au mai multe în comun decât şi-ar fi imaginat. Va reuşi Cathy să o ţină pe Mary pe linia de plutire sau va aluneca şi ea? Inspirat din Lungul drum al zilei către noapte de Eugene O’Neill, E tot marţea asta blestemată este o comedie neagră/dramă despre fantome, maternitate şi dependenţă.

29 ianuarie, ora 19:00, Sala „George Constantin” – „Una dintre ele”, traducere de Silvia Năstasie, regia: Alexandru Istudor, cu: Raluca Jugănaru, Crenguţa Hariton, Gabriel Răuţă, Ana Radu, Sorina Stefănescu, Daniela Minoiu, Ion Grosu

Când află că tatăl ei a dus viaţă dublă şi că obişnuia să se culce cu prostituate, în orăşelul lor din Vestul Mijlociu, Caroline îşi propune să le întâlnească pe femeile cu care tatăl ei a avut relaţii. Un demers care, neaşteptat, o va ajuta să se cunoască mai bine. Una dintre ele explorează felul în care ne construim ideea de adevăr şi de sens, şi ce se întâmplă atunci când aceste idei sunt puse sub semnul întrebării.

30 ianuarie, ora 19:00, Sala „George Constantin” – „Planul”, traducere de Silvia Dumitrache, regia: Laura Ducu, cu: Rareş Andrici, Alexandra Aga, Tudor Cucu-Dumitrescu

Când iubitul ei Billy este admis la un institut culinar de prestigiu din Manhattan, Julia simte că este ocazia perfectă să lase în urmă viaţa ei lipsită de perspective, astfel că face tot posibilul ca acesta să accepte. Se hotărăşte să-l viziteze pe fratele lui Billy, bolnav şi incapabil să se descurce singur, pentru a-l convinge să nu mai ia tratamentul care-l ţine în viaţă, pentru a-l elibera pe Billy. Planul ei are repercusiuni neaşteptate şi, urmărindu-i pe diverse planuri temporale, mai întâi peste cinci ani, apoi cu cinci ani înainte, ne întrebăm care este impactul acţiunilor ei şi dacă acestea sunt sau nu inevitabile. Planul analizează ce înseamnă să ceri sacrificii de la cei dragi şi care sunt consecinţele nedorite pe care acele sacrificii le pot declanşa.

Alături de spectacolele-lectură, proiectul va include şi evenimente conexe, menite a crea un spaţiu deschis de dialog şi de schimb cultural, în care sunt bineveniţi atât publicul, cât şi profesionişti din domeniu. Mary Elizabeth Hamilton, John Clinton Eisner şi Megan McClain se vor întâlni cu studenţi, dramaturgi şi alţi oameni de teatru:

27 ianuarie, orele 12:00-14:30, dezbatere „Dramaturgia americană contemporană vs dramaturgia românească contemporană – context şi oportunităţi de dezvoltare” (sediul UNITER)

29 ianuarie, orele 12:00-14:00 – întâlnire cu masteranzii UNATAC, secţia Scriere dramatică, la Insula 42, alături de Corina Şuteu şi Mihaela Michailov

Centrul de Cercetare Teatrală „Dan Micu” a fost lansat în 2024 în vederea iniţierii unor proiecte culturale de cercetare şi analiză teatrală. Până în acest moment, în cadrul Centrului au fost organizate diferite evenimente care au avut scop integrarea unor perspective inovatoare în metodele de lucru, atât la nivel actoricesc, cât şi în ceea ce priveşte diversificarea tematicilor şi a titlurilor. Pentru a favoriza descoperirea sau reapropierea de texte care vorbesc în moduri diferite, pe voci diferite şi în epoci diferite despre feminitate, a fost organizată prima ediţie a Concursului de dramatizări „Horia Lovinescu”, în care au fost propuse spre dramatizare „Jurnalul unei fete greu de mulţumit” de Jeni Acterian, „Lapte negru” de Elif Shafak, „Doamna Bovary” de Gustave Flaubert. Textul câştigător, care va fi montat la Nottara, a fost „Lapte negru”, semnat de Alma Andreescu. Tot în cadrul Centrului, din dorinţa de a le oferi actorilor teatrului să cunoască stiluri de lucru provocatoare, a fost organizat „Travestiuri şi deghizări” – un workshop susţinut de două figuri emblematice ale teatrului românesc: regizorul Silviu Purcărete şi compozitorul Vasile Şirli. Un al treilea eveniment organizat sub egida Centrului a fost coordonat de regizoarea Sânziana Stoican, care a lucrat atât cu actorii teatrului, cât şi cu tineri actori absolvenţi până în 25 de ani, pornind de la „imaginarea şi reprezentarea personajului cehovian”.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

În Trend