Conecteaza-te cu noi

Comunicate de Presa

Primul caz de hărțuire morală (mobbing) în mediul academic românesc, a unui profesor Bologna Profesorul Bebe Mihăescu cere UMF Iași daune morale în valoare de 100.000 lei

Publicat

in

Conferențiarul universitar doctor Vasile Mihăescu cere în instanță UMF Iași suma de 100.000 de lei pentru prejudiciile morale suportate ca urmare a acțiunilor ce au avut drept consecință decredibilizarea publică, nesocotirea demnității, onoarei și reputației profesionale.
Vasile Mihăescu (cunoscut drept Bebe Sexologul) susține că este primul caz din mediul academic românesc de hărțuire morală (mobbing) a unui profesor Bologna, acțiune ce se definește printr-o serie de măsuri pe care angajatorul le ia abuziv și care, prin caracterul lor continuu, urmăresc un singur scop: eliminarea salariatului incomod.
„Precizez că nu sunt pentru prima oară expus comportamentului hărțuitor al angajatorului care, în pofida sancțiunilor primite de Statul Român, recidivează în acțiunea sa discreționară de negare a demnității subsemnatului. Dovadă în acest sens decizia din 2-X-2006 a CEDO prin care a fost condamnat Statul Român la plata a 3000 de euro pentru refuzul punerii în practică a sentinței de reintegrare și plata drepturilor cuvenite, situație oarecum similară cu circumstanțele relatate”, declară conf. univ. dr. Vasile Mihăescu.
Profesorul Mihăescu este de părere că a început să fie hărțuit moral de conducerea UMF Iași din momentul în care acesta a dezvăluit prezumtive fapte de corupție comise de șefii instituției de învățământ superior. „Pentru că am fluierat în Biserică, adică am adus la cunoștință publică prin conferințe de presă fapte de corupție, și pentru că Biserica acestor candidați la pușcărie Rector DNA Vasile Astărăstoae și Decan Doina Azoicăi (împotriva căreia s-a început urmărirea pentru infracțiuni de corupție, aflându-se sub control judiciar fiindu-i ridicate atribuțiile de conducere a Facultății de Medicină) trebuia să funcționeze așa cum au organizat-o mai sus menționații, au reușit: să fiu eliminat din funcția de Șef de Catedră, să mi se acorde un calificativ incompatibil cu nivelul de competență dovedit și recunoscut public, să mi se reducă salariul în mod abuziv, si, în final, să fiu concediat. În scopul decredibilizării mele (fără ca această măsură să privească spațiul public) angajatorul a adus la cunoștință publică măsurile dispuse, subsemnatul aflând din presă că sunt concediat”, continuă profesorul Bebe Mihăescu.
Prin sentința civilă 2225/23 iunie 2014 a Tribunalului Iași, pronunțată în dosar 5994/99/2013 și rămasă definitivă prin respingerea ambelor apeluri, s-a dispus anularea deciziei de concediere și reintegrarea profesorului Vasile Mihăescu pe postul deținut anterior, respectiv conferențiar în cadrul facultății de Medicină Generală la Disciplina Științele Comportamentului.
Acțiunile care pot dovedi mobbing-ul practicat de UMF Iași împotriva profesorului Bebe Mihăescu și pe care acesta din urmă dorește să le invoce în instanță, sunt următoarele:
 reintegrarea fără a fi adusă la cunoștința angajatului sau a instanței de judecată în fața căreia în paralel cu pretinsa reintegrare, UMF Iasi susținea acuze nejustificate, continuând denigrarea publică în cadrul apelului declarat de aceasta;
 UMF Iași a nesocotit statutul profesional al angajatului, constituindu-i o normă didactică după bunul plac, ajungând sa predea la alte facultăți și colegii;
 i s-au încălcat libertatea muncii și a fost obligat la muncă forțată, nefiind consultat și neavându-se acordul pentru stabilirea activităților didactice și a modului de desfășurarea a acestora;
 prin comportamentul discreționar a fost împiedicat în exercitarea legitimă a profesiei, angajatorul practicând în mod deliberat izolarea angajatului de comunitatea academică în scopul decredibilizării mele publice;
 deși a pretins îndeplinirea obligației de reintegrare, angajatorul nu a asigurat spațiul necesar de desfășurare a activității, angajatul prezentându-se la facultate și neavând acces în sediul alocat până la desfacerea contractului de muncă;
 instigarea studenților de a depune plângeri împotriva angajatului pentru pretinsele absențe de la orele de curs;
 instigarea studenților de a nu se prezenta la orele de curs, în dorința discreditării publice;
 introducerea în programa universitară a unor cursuri noi fără ca asupra acestora să fiu consultat sau informat;
 în dorința alterării notorietății publice de care se bucură, angajatorul a adus la cunoștință publică măsura concedierii (ulterior desființată de instanță) înainte de a i se comunica decizia de concediere! (angajatul aflând din ziarele locale măsura dispusă de angajator);
 angajatorul a refuzat să aducă la cunoștință publică obținerea de către angajat a calității de profesor Bologna, în condițiile în care pentru alte cadre didactice a fost făcută publică pe site-ul universității;
 deși e cadru didactic titular cu funcția de conferențiar, numele său nu apare menționat în colectivul didactic al Facultății de Medicină în scopul dispariției imaginii sale profesionale și negării notorietății profesionale;
 aplicarea unui comportament discriminatoriu, deși licențiat a trei facultăți, având funcția didactică de conferențiar, este obligat să predea la Colegii și la Facultatea de Bioinginerie Medicală, în timp ce unui lector (specialist în psihopedagogie specială care vizează persoane cu dizabilități, nu activitatea didactică), Iorga Magdalena îi sunt incluse în norma didactică disciplinele la care conferentiarul Vasile Mihăescu este titular.

Vasile Mihăescu este conferențiar universitar, triplu licențiat (psihologie, drept și medicină), doctor în psihologie, autor a mai multor lucrări de specialitate, scriitor și membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comunicate de Presa

Peste 100 de tineri din întreaga lume au cântat și au dansat pe scena IFLC 2023

Publicat

in

O explozie de culoare și talent la Festivalul Internațional de Limbă și Cultură (IFLC), desfășurat joi seara pe scena Lumina Sport Arena din București. Festivalul, ajuns la a 21 a ediție, a adus la București peste 100 de copii din 11 țări ale lumii, care au cântat și au dansat pentru pace și iubire în lume, în fața celor peste 1000 de spectatori, care i-au răsplătit cu aplauze călduroase. 

Evenimentul,  organizat de Lumina Instituții de Învățământ, în parteneriat cu Asociația pentru Dialog și Valori Universale, a fost prezentat de îndrăgita actriță Tily Niculae, care a dat un farmec special festivalului.

„În această seară vom asista cu toții la o sărbătoare a culturii și a bucuriei de a trăi. Copii din întreaga lume ne vor transmite mesaje de pace, fraternitate și toleranță. Vor cânta împreună cântece de prietenie și de iubire față de omenire . Chiar dacă limbile noastre sunt diferite, limbajul „iubirii” este întotdeauna același. După cum a spus un poet, „Există o cale invizibilă din inimă la inimă, care merge din suflet la suflet „. Este limbajul care leagă inimile și ne aduce împreună. Este limbajul iubirii!

Copiii vor cânta pentru o lume nouă, o lume mai bună ! O lume în care nu există sânge și lacrimi, în care oamenii se trezesc în pace și liniște, în care mamele nu plâng și în care copiii se joacă bucuroși. Cu acest scop ne-am adunat cu toții  în această seară și vă mulțumesc tuturor pentru ca ați răspuns invitației noastre.”, a declarat președintele Asociației pentru Dialog și Valori Universale, domnul Mustafa Oz, în deschiderea IFLC 2023.

Timp de circa doua ore, cântăreți și e dansatori din diferite colțuri ale lumii au cântat în limba lor natală sau în limba engleză, aducând multă emoție în rândul publicului. Tineri artiști din Albania, Moldova, Franța, Indonezia, Macedonia, Bulgaria, Germania, Ucraina, Kazahstan și România au obținut aplauze puternice pentru cântecele lor minunate sau pentru dansurile  extraordinare.

Surpriza serii a fost oferită de un grup de dansatori din Kenya, care au dansat binecunoscutul dans Călușul Românesc. Exotismul momentului artistic și performanța tinerilor dansatori kenyeni au fost răsplătite cu ropote de aplauze.

Festivalul Internațional de Limbă și Cultură (IFLC), un eveniment cultural internațional de amploare, se organizează în fiecare an în 20 de țări, România fiind una dintre gazdele alese pentru această manifestare artistica unică în peisajul cultural românesc și internațional. În fiecare an, mii de elevi din circa 170 de țări participă la spectacolele organizate în cadrul Festivalului Internațional de Limbă și Cultură.

Citeste mai mult

Comunicate de Presa

Campania de prevenire a consumului de substanțe interzise “Supradoză de visuri spulberate”, ediția a II-a

Publicat

in

În perioada 20-21 noiembrie, Facultatea de Drept din cadrul Universității Româno-Americane, în parteneriat cu Agenția Națională Antidrog, a organizat cea de-a II-a ediție a campaniei “Supradoză de visuri spulberate” dedicată înțelegerii de către tineri a nevoii de a preveni consumul de substanțe interzise.

Campania a debutat luni, 20 noiembrie, de la ora 11:00, în Aula Magna a Universității Româno-Americane, unde experții antidrog, psihologii, medicii și juriștii au venit să răspundă tuturor întrebărilor tinerilor.

  • Psihologii specializați au vorbit despre dependență și cum pot tinerii să prevină pierderea controlului asupra vieților lor. Foștii dependenți și-au spus poveștile de viață ca reper pentru a înțelege ce e mai eficient: să previi sau să combați. Studenții de la Facultatea de Drept din cadrul URA au invitat participanții să se alăture proiectului inițiat de ei și să contribuie la crearea conținutului platformei online #FiiResponsabil dedicată prevenției.  
  • Ediția curentă a campaniei include și o serie de workshop-uri desfășurate în paralel pe tema ”Gândește de două ori”, susținute de psihologii și doctorii de la Agenția Națională Antidrog.
  • În plus, pe 20 noiembrie participanții au avut parte de multe surprize – concursuri cu premii și provocări cu Simulatoare pentru Conducerea unui autovehicul sub influența drogurilor și a alcoolului și Ochelari virtuali pentru simularea stărilor generate de consum de droguri (holul principal URA, corp B, de la ora 12:30). 
  • În a doua zi de eveniment, pe 21 noiembrie, holul principal al Universității Româno-Americane a fost pentru participanți platforma ideală de a afla lucruri noi despre cum pot privi #altfel tentațiile, provocările periculoase ale unor prieteni și cum pot alege #independența fără #dependete.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

ACTUALacum 22 de ore

VIDEO | “Nesimțitule, iar te plimbi pe banii noștri!” – Primarul Panțurescu și martalogul Moise, prinși la cumpărături cu mașina primăriei

Cetățenii din urbea regală nu mai suportă bătaia de joc a reprezenanților administrației PSD și îi penalizeaza de fiecare dată...

ACTUALacum 22 de ore

Rușine mare la târla regală! ISU a închis “Grădinița Groazei” din Curtea de Argeș și a amendat Primăria PSD cu 50.000 lei

Administrația PSD din orașul regal primește o nouă palmă care arată tupeul și incompetența târlei regale conduse de Panțurescu. Cea...

ACTUALacum 23 de ore

DE TOT RÂSUL! Bumperele din Curtea de Argeș, atracții turistice pe Google Maps – Istoricii Dumitrache și Moisescu elaborează deja monografia Hopului Hazardelor

Prostia naște… atracții turistice la Curtea de Argeș! Faimoasele bumpere din orașul basarabilor, intens discutate de turistii nervosi pe forumurile...

ACTUALacum 3 zile

Ziarul PROFIT a avut iar dreptate, Jandarmeria a intervenit: Dosar penal pentru amenajarea abuzivă a unui drum în golul aplin – Bărbatul este din Corbeni

În timp ce presa pupincuristă a fost ocupată să lustruiască pantofii granzilor partidelor, ziarul PROFIT a fost, ca de multe...

ACTUALacum 3 zile

EXPERIENȚĂ IOC, ȘCOALĂ PUȚINĂ – Noul Consiliu Local Curtea de Argeș, cel mai slab de la Revoluție încoace – Chioșcari, ciobani si traseiști politici, printre cei care vor decide soarta orașului regal

S-au oficializat rezultatele finale ale alegerilor locale la Curtea de Argeș iar, de azi dimineață, noii aleși locali au dat...

Publicitate

Câmpulung

În Trend