Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

„Primarii să fie sătui, așa câștigăm alegerile”. Liderii PSD și PNL vor să amâne reformele majore din PNRR pentru a nu speria electoratul

Publicat

in

Ministrului de Finanțe, Marcel Boloș, i s-a pus în vedere că partidele din Coaliție trebuie să câștige alegerile parlamentare și prezidențiale din 2024, iar măsurile economice nu trebuie să conțină cuvinte precum „restructurare sau tăiere”, au declarat surse din Coaliție pentru Hotnews.ro. În acest context, măsurile radicale de reformă din PNRR, precum reforma fiscală, se amână după alegerile prezidențiale din iarnă.

„Liderii din Uniunea Europeană care au câștigat alegerile trebuie să ne înțeleagă și pe noi că trebuie să câștigăm alegerile. Nu putem să venim cu măsuri dure în această toamnă, nici cu măsuri dure pentru reducerea deficitului. Va trebui să existe înțelegere, o amânare pentru măsurile din PNRR”, a fost poziția unui lider din Coaliție, după întâlnirea de luni seara, în care s-au discutat măsurile necesare pentru reducerea deficitului bugetar.

Premierul Marcel Ciolacu a insistat, marți dimineață, că România folosește sume foarte mari pentru capitolul investiții și că deficitul majorat este o consecință a politicii de investiții.

Ținta de deficit asumată pentru 2024 este de 5% din PIB, dar oficialii recunosc că „nu va fi atinsă”. Ținta realistă este între „6.5% din PIB și 6.9% din PIB”.

„Discuția de fond este că nu se pot lua măsuri dure înaintea alegerilor. Aceasta e realitatea. Ministrul Boloș a primit misiunea ca până în luna septembrie să vină cu un plan de măsuri pentru reducerea deficitului. Nicio măsură nu va putea să pună în pericol campania electorală, altfel va vorbi despre acele măsuri din amvon (o trimitere la faptul că Boloș este și preot misionar, n.red.), nu de la guvern. Va vorbi pe persoană fizică, nu în numele Guvernului”, au descris situația surse din Coaliție.

Boloș cerea amânarea reformei fiscale

Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a declarat, în mai multe rânduri, că reforma fiscală trebuie amânată după 2024, deoarece „este un an electoral în care avem nevoie de liniște”. Raportul Băncii Mondiale propune ca soluție pentru reforma fiscală impozitul progresiv și renunțarea la cota unică. 

Deși situația bugetară nu este una foarte bună, PNL și PSD au alocat fonduri substanțiale pentru primari prin programul „Anghel Saligny” sau PNDL 3. Edilii sunt considerați „motorul care poate aduce victoria” în alegerile parlamentare și prezidențiale.

„Primarii trebuie să fie sătui așa se câștigă alegerile. Nu trebuie să le fie foame. Dacă sunt îndestulați, vor trage în campanie. Mulți sunt la început de mandat, vor să demonstreze. Știu că depind de noi”, a afirmat un lider PNL.

Liberalii mizează că forța primarilor va fi cea care îl va duce pe candidatul Ciucă în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Nicolae Ciucă este cotat, în sondajele PSD, cu șansa a patra în a intra în turul al doilea al prezidențialelor.

Partidele care formează Coaliția de guvernare au peste 90% din primarii din România după alegerile din 9 iunie. 

Loading

ACTUAL

5 ferme de lângă București și una din Cluj de unde ne putem cumpăra legume și fructe bio / Care sunt prețurile

Publicat

in

Foarte mulți oameni care trăiesc în marile orașe încearcă în ultimii ani să-și cumpere o hrană mai sănătoasă și caută mici ferme care livrează legume și fructe acasă sau în anumite puncte prestabilite. Hotnews prezintă câteva exemple de astfel de microafaceri, cinci din București și una din Cluj-Napoca, în jurul cărora s-au format adevărate comunități.

O realitate demonstrată în ultimul timp este aceea că dacă ne cumpărăm legume și fructe din piețele agroalimentare nu înseamnă că avem și garanția că mâncăm sănătos.

Fără a generaliza, mulți dintre producătorii români folosesc pesticide și substanțe chimice, de multe ori peste limitele admise care afectează sănătatea consumatorilor

Însă, în România au început să apară din ce în ce mai multe ferme și magazine mici care oferă legume și fructe bio, proaspete și cu certificat eco / bio. În jurul acestor microafaceri s-au creat în timp adevărate comunități bazate pe încrederea că produsele respective chiar sunt ceea ce pretind a fi. 

Acest lucru vine însă și cu un cost: de regulă, produsele respective sunt de câteva ori mai scumpe decât cele din hipermarketuri sau piețe agroalimentare. 

În acest articol, dăm câteva exemple de astfel de locuri din jurul Bucureștiului (și un exemplu din Cluj-Napoca), cu precizarea că lista nu este una exhaustivă.

Grădina Corbilor, ferma preferată de bucătari cunoscuți în România 

Ferma „Grădina Corbilor”. FOTO: Arhiva personală

Doi frați gemeni, unul inginer horticol, celălalt inginer agronom, au pornit lângă București (în Singureni, județul Giurgiu) o afacere cu legume bio în care au investit la început 120.000 de euro. 

Antreprenorii cultivă în jur de 800 de specii și varietăți de legume, plante aromatice și fructe. Mihai și Gabriel Corbu au pus pe picioare Grădina Corbilor în primăvara anului 2019 din pasiune și dragoste pentru natură, dar și din dorința de a avea un business curat și în același timp profitabil. 

Grădina lor produce legume în sistem ecologic sustenabil, folosind soiuri vechi, nehibridizate și stabile, cu o concentrație de nutrienți, vitamine și compuși aromatici mare. Pe lângă certificările eco aflate la vedere (le găsești pe site-ul lor), Grădina Corbilor beneficiază și de suportul unor oameni din HORECA care dețin localuri unde se gătește doar cu ingrediente de calitate, sănătoase și gustoase. Printre aceștia se numără Adi Hădean, Marius Tudosiei sau Melinda Teohari.  

Important este de precizat că, în momentul de față nu face livrări la domiciliu, pentru că așteaptă recolta. Oferta pentru această toamnă va fi anunțată în octombrie pe canalele lor de social media.

E bine de știut că la o comandă de minim 200 de lei, transportul este gratuit. De asemenea, e bine de știut și că prețurile sunt destul de mari, similare cu cele pe care le practică și ceilalți producători de legume bio. 

Prețurile mai mari ale fructelor și legumelor bio, ne-a fost argumentat de Gabriel Corbu, într-un interviu recent. Acesta a povestit că în locul produselor sintetizate chimic, care sunt ieftine, ei și mulți dintre producătorii bio / eco folosesc macerate, infuzii, uleiuri vegetale, gunoi de grajd descompus, prădători naturali și biopreparate.  

Sol și Suflet: o fermă dezvoltată de un institut de cercetare românesc

Sol și Suflet este un proiect de inovare în agricultura regenerativă dezvoltat de Institutul de Cercetare în Permacultură din România cu sprijin financiar primit de la un mare lanț de hypermarketuri. 

Viziunea celor de la Sol și Suflet este de a crea o rețea de ferme regenerative care au în comun un „sistem etic de producere și desfacere a hranei cu un impact vizibil pozitiv asupra mediului și economiei, care determină o societate responsabilă”.

Un prim pas a fost crearea unei astfel de ferme la 20 km vest de Ploiești, în localitatea Vlădeni, jud. Dâmbovița, pe un teren protejat de pădure și râul Provița, în vecinătatea rezervației de zimbri Neagra. 

Sistemul regenerativ organic presupune că aici nu se folosesc substanțe chimice de sinteză (plantele sunt stropite cu extracte & uleiuri din plante, alge, bacterii și ciuperci benefice), că aplică tehnici de creștere a fertilității naturale a solului cu compost și îngrășământ verde, iar controlul bolilor și dăunătorilor se face prin biodiversitate. 

Din nou, prețurile sunt mult mai mari ca în piața de cartier: un kilogram de morcovi costă 22 de lei, o legătură de ceapă verde – 7 lei, un kilogram de păstârnac – 50 de lei, iar un kilogram de baby spanac – 64 lei. Însă, au și abonamente la coșuri de legume ce sunt livrate săptămânal, iar prețul pentru un astfel de coș pentru 1-2 persoane este de 69 de lei și conține între 6-10 varietăți, în funcție de recoltă.   

Nasul Roșu, o fermă din Prahova, cu magazin propriu în București

Nasul Roșu este o fermă vegetală ecologică (situată în comuna Râfov, jud. Prahova) cu magazin propriu, dar și cu sistem de livrare la domiciliu. În plus, în magazinul lor din Floreasca (Cornescu 12) putem găsi și multe alte lucruri eco sau bio, care provin și de la alți producători locali sau de import, de la carne, pește și brânzeturi, până la dulciuri și vin. Oferta lor este una foarte generoasă, așa că merită să arunci un ochi peste ce au în „galantare”. 

Ca și la Grădina Corbilor, prețurile sunt destul de piperate. De exemplu, un kilogram de dovlecei crescuți la ferma lor bio costă 29,5 de lei, un kilogram de ardei kapia verde costă 29 lei, o legătură de usturoi verde este 7 lei.  

„Legume de țară”: transport gratuit pentru livrări mai mari de 230 lei

Legume de țară este o mică afacere de familie din Albota, jud. Argeș. Aici Valentina și Ovidiu, fratele ei și șeful grădinii, se dedică cultivării legumelor fără îngrășăminte chimice sau pesticide, hrănindu-le doar cu apă (din puțul aflat la o adâncime de 30 metri), mraniță (gunoi de grajd macerat) și macerate naturale din plante. 

Și plantele de aici sunt protejate prin tratamente pe bază de plante (macerate din urzică, usturoi, ardei iute și altele), dar și prin cultivarea de plante companion care alungă unii dăunători. Daniel, soțul Valentinei, oferă sprijin constant și se ocupă de partea tehnică a afacerii.  

Oferta de legume și fructe depinde de sezon, de la ceapă verde și salată, la roșii, castraveți și gogoșari. Surplusul de legume îl transformă în conserve, precum și zacuscă. 

Certificarea ecologică pentru legumele și verdețurile au obținut-o în 2023, confirmând angajamentul lor față de calitatea și sustenabilitatea produselor lor. Pe lângă legumele și fructele din ofertă, ei eu deschisă și o băcănie online unde găsești o selecție de produse tradiționale românești de la producători locali de încredere: brânzeturi, lactate, mezeluri fără E-uri, uleiuri presate la rece, fructe de sezon și multe altele.

Tot începând cu 2023, ei și-au deschis porțile pentru vizite școlare, unde copiii pot învăța despre cultivarea legumelor și importanța unei alimentații sănătoase. 

Livrările se fac în București și împrejurimi, iar pentru comenzi ce depășesc 230 lei transportul este gratuit.

Este destul de ușor să depășești această sumă, având în vedere prețurile: 1 kg de castraveți eco costă 15 lei, kilogramul de mere este de 12 lei, kilogramul de piersici 34 lei, strugurii eco din soiul Hamburg costă 40 de lei/ kg, ceapă roșie eco 22 lei / kg, roșii cherry eco 40 de lei / kg. 

Bio&co livrează coșuri care conțin 7- 8 tipuri de legume cu prețuri între 70 și 90 lei

Ferma bio&co se află în satul Ciocănari, comuna Niculești (jud. Dâmbovița), și este un proiect al Asociației Ateliere Fără Frontiere înființat în anul 2015 cu scopul de „a oferi locuri de muncă stabile persoanelor marginalizate din mediul rural (…) și de a crea o agricultură organică, sănătoasă atât pentru sol și mediu, cât și pentru consumator”. 

Certificarea ecologică au primit-o în 2018, pentru cele 5 hectare de teren agricol pe care cultivă în jur de 80 de soiuri de legume. Acestea sunt culese în fiecare săptămână chiar înainte de ziua de livrare, grupate în coșuri „single” sau „familial”. Ziua de livrare către abonați este miercuri, în circuit închis (în cele 14 puncte de livrare partenere din București sau în județul Ilfov). 

Fiecare astfel de coș are între şase și opt tipuri de legume certificate ecologic, iar prețurile pentru aceste pachete sunt de 70-90 lei. De exemplu, un coș de 70 de lei, ideal pentru o singură persoană, conținea la final de august următoarele: 1 leg. busuioc mix, 1 leg. cimbru, 300 g tomate cherry, 400 g ardei mix, 600 g zucchini, 700 g vânătă, 800 g tomate grase. Însă, acestea diferă de la săptămână la săptămână. 

Colina Farms 

Colina Farms este cea mai mare fermă organică din zona orașului Cluj-Napoca. În satul Băbuțiu, antreprenorul Liviu Baltă a dezvoltat în 2009, o fabrică de sere şi solarii, iar în 2016 a ieșit din acest business, alegând să mizeze pe o nouă afacere cu legume bio: Colina Farms. Atunci el și echipa sa au construit două sere moderne încălzite de 900 mp și o răsadniță cu mese de cultură de 240 mp. 

În anul 2020 au ajuns la 5.600 mp de solarii profesionale și sere încălzite, dotate cu sisteme moderne de lumini de creștere și chiar cu muzică pentru creșterea plantelor. Aici sunt folosite doar semințe organice și îngrășăminte bio, iar pentru culturile tradiționale crescute fără chimicale, au cooptat specialiști cu experiență din țară și din SUA. 

Sistemul de abonamente presupune livrări săptămânale, majoritatea în municipiul Cluj-Napoca, dar și în zonă. O cutie săptămânală costă 100 lei și cea livrată săptămâna aceasta a conținut: 1 kg cartofi, 1 kg morcovi, 3 bucăți ardei, 2 bucăți vinete, 500 g ceapă uscată, 3 bucăți porumb zaharat, 1 legătură busuioc, 5-7 bucăți castraveți. Cutia cu verdețuri, care costă 65 lei a avut în ea: 5 bucăți castraveți, 500 g roșii cherry, 1 legătură busuioc, 1 bucată salată, 3 bucăți ardei, 1 legătură kale, 1 legătură mangold. 

De asemenea, porțile fermei sunt deschise pentru toți clienții și vizitatorii care vor să afle mai multe sau să facă un picnic, dar și pentru cei care vor să facă voluntariat în cadrul fermei și drumeții în zonă.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Iranul a trimis în spațiu al doilea satelit din acest an, potrivit presei de stat. Armata americană susține că tehnologia îi permite să lanseze inclusiv focoase nucleare

Publicat

in

Iranul a lansat sâmbătă pe orbită satelitul său de cercetare Chamran-1, a doua lansare de satelit reușită din acest an, a anunțat presa de stat, potrivit Reuters.

Lansarea a avut loc în contextul în care ce Statele Unite și țările europene acuză Iranul că a transferat Rusiei rachete balistice care vor fi probabil utilizate în războiul din Ucraina „în câteva săptămâni”. Teheranul a negat acest lucru.

Satelitul, proiectat și construit de Iranian Electronics Industries (SAIran), a fost plasat pe o orbită de 550 de kilometri (340 de mile) în spațiu, a precizat presa de stat. Conform agenţiei oficiale IRNA, Chamran-1 are o greutate de 60 de kilograme, iar testarea hardware-ului şi software-ului spaţial este principala misiune a satelitului.

În ianuarie, presa iraniană a relatat că satelitul Sorayya a fost lansat pe o orbită de 750 de kilometri, aceasta fiind cea mai mare altitudine la care Iranul a reușit până acum să își plaseze un satelit.

Armata SUA susține că tehnologia balistică cu rază lungă de acțiune utilizată pentru a plasa sateliții pe orbită ar putea permite, de asemenea, Teheranului să lanseze arme cu rază lungă de acțiune, inclusiv focoase nucleare.

Teheranul neagă că activitățile sale cu sateliții sunt o acoperire pentru dezvoltarea rachetelor balistice și afirmă că nu a urmărit niciodată dezvoltarea de arme nucleare.

Iranul, care are unul dintre cele mai mari programe de rachete din Orientul Mijlociu, a înregistrat mai multe eșecuri la lansarea sateliților în ultimii ani din cauza unor probleme tehnice.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Ploi torențiale în jumătate de țară. Noi avertizări meteo, cod portocaliu pentru trei județe afectate deja de inundații – HARTĂ

Publicat

in

Meteorologii au emis noi avertizări de ploi torențiale, sâmbătă, în jumătate dintre județele țării. Iași, Vaslui și Botoșani, afectate deja de inundații în urma ploilor aduse de ciclonul Boris, se află sub cod portocaliu.

O avertizare cod galben este în vigoare de la ora 10.00 și până la ora 20.00, interval în care vor fi averse însemnate cantitativ în nordul Crişanei, Maramureş, Moldova, în cea mai mare parte a Transilvaniei şi local la munte, conform ANM.

Meteorologii spun că vor fi perioade cu averse, descărcări electrice şi intensificări ale vântului, local cu rafale în general de 55-65 km/h. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20-25 l/mp şi izolat de peste 40-50 l/mp.

Astfel de fenomene se vor semnala, pe arii restrânse, şi în restul țării.

Tot de la ora 10.00, până la ora 18.00, este în vigoare o avertizare cod portocaliu de averse torenţiale pentru judeţele Botoşani, Iaşi, Vaslui. În aceste zone, în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 40-60 l/mp și izolat de peste 70-80 l/mp, potrivit meteorologilor.

O a treia avertizare cod galben de ploi torențiale a fost emisă pentru județele Arad, Timiș, Caraș Severin și Hunedoara, pentru intervalul sâmbătă, ora 22.00, duminică, ora 22.00. În acestă perioadă, în Banat, sudul Crișanei și sud-vestul Transilvaniei va ploua însemnat cantitativ. Cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30 l/mp.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Elena Lasconi anunță că „un primar performant” a semnat pentru candidatura ei la prezidenţiale: „E omul care gândeşte la fel ca mine”

Publicat

in

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a semnat pentru candidatura liderului USR, Elena Lasconi, la alegerile prezidențiale.

Anunțul a fost făcut de Lasconi, sâmbătă, pe Facebook, unde îi mulțumește lui Nicușor Dan pentru susținere.

„Și cu ajutorul acestei semnături vom putea arăta cum trebuie să fie următorul președinte al României, dar și ce propunem ca țara asta să aibă o guvernare de dreapta care să lucreze pentru cetățean și nu să pună cetățeanul să muncească doar pentru confortul unora. Nicușor Dan nu este pentru mine doar fondatorul USR, doar un primar performant, care în ciuda multiplelor atacuri își face treaba cu multă dedicare, ci și omul care gândește la fel ca mine: dacă vrei să schimbi ceva, nu trebuie să lupți împotriva a ceva, ci pentru ceva”, a scris Lasconi.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

eSky închide activitatea din România și anunță concedieri

Publicat

in

Grupul polonez eSky, care recent a anunțat că a preluat Thomas Cook, cea mai veche marcă de turism din lume, după ce a semnat un acord cu fondul chinez Fosun Tourism Group, închide entitățile juridice din România și Bulgaria, activitatea celor două țări urmând a fi operată de către o entitate juridică din Polonia.

Profit.ro a intrat în posesia mail-ului transmis de către Lukasz Habaj, CEO-ul eSky Group, echipei sale, prin care îi anunță de închiderea companiilor din România și Bulgaria, ce se va întâmpla cu personalul, dar și motivele pentru care s-a luat această decizie.

Citiți mai mult pe Profit.

Sursă foto: Dreamstime

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Aventurile de arme și carte ale bravului ostaș Ciucă. Ce am găsit prin PDF-ul cu memorii și ce am văzut în ancheta „eroului de la Nassiriya”

Publicat

in

Bine v-am băgat capul pe ușa electronică. Sunt Andrei Luca Popescu (ALP), jurnalist și redactor-șef adjunct la Panorama. Acesta este newsletter-ul săptămânal „Panorama cu ALP”, la care vă invităm să vă abonați. O dată pe săptămână, vă povestesc despre ce mi s-a părut demn de atenția voastră sau doar mă enervează atât de mult, că îmi vine să afle și alții. Sugestiile și dorințele voastre le aștept aici.

Vorbim azi despre captivantele aventuri de arme și litere ale generalului liberal Nicolae Ciucă, dar fluierăm un pic și în biserica Recorder. De la colecția teribilă de platitudini pășuniste din memoriile sale, ajungem la destrămarea unui mit care exista doar pe buzele câtorva propagandiști și vedem că vina eroului de la Nassiriya a fost că nu e destul de Rambo. Că la scris, îl bate și un licean mai înzestrat. Apoi, ne uităm la Elena Lasconi hlizindu-se cu Mihai Gâdea, pe post de sfântă muceniță care crește furnici.

Aventurile de arme și carte ale bravului ostaș Ciucă

Oricât de puține ar fi de spus despre șansele generalului Nicolae Ciucă de a ajunge președintele României, zilele trecute au fost despre dânsul. O anchetă Recorder despre cum Moș Crăciun nu există nici măcar în Irak, la Nassiriya, mai ales când alde Gâdea și propaganda cu epoleți se jură că l-au văzut și arăta ca John Rambo, a știrbit non-evenimentul publicării unui fișier PDF a cărui promovare liberală ne-a costat pe toți circa 2,5 milioane de euro: „cartea” lui Ciucă.

Citiți continuarea pe Panorama.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend