Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Președintele Letoniei: ‘Putin vrea să cucerească Moldova!’ / Ce țări ar putea să mai fie vizate?

Publicat

in

Vladimir Putin nu se va opri în Ucraina și vrea să-și reconstruiască imperiul rus, a avertizat președintele Letoniei, potrivit The Sun. Președintele Edgars Rinkevics a spus că acapararea Țărilor Baltice va fi a doua etapă a „visului tulburat” al „tiranului” de a recâștiga un imperiu pierdut. Nici Republica Moldova nu e trecută cu vederea, consideră Rinkevics.

Rinkevics a făcut o evaluare serioasă asupra viitorului instabil al securității europene în fața unei Rusii din ce în ce mai agresive. El a spus că toate rezultatele războiului de 27 de luni al Rusiei împotriva Ucrainei vor duce probabil la mai multă vărsare de sânge, deoarece Kremlinul este ghidat de „resentimentul față de imperiul său pierdut”. “Dacă Rusia simte că a câștigat în Ucraina, tentația va fi să continue… dacă simte că a fost învinsă, dorința va fi de răzbunare”, a spus Rinkevics. Iar „primele ținte” ale misiunii lui Putin de a reconstrui imperiul sovietic vor fi cucerirea Moldovei și a regiunilor Caucaz și Asia Centrală, a spus el.

„Trebuie să fim pregătiți”

Această acaparare de pământ „în stil hitlerist” – după cum scrie sursa citată –  ar putea include țări precum Armenia, Azerbaidjan, Georgia, precum și Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan – toate acestea fiind ținte susținute ale influenței ruse.

Ordinea de securitate a Europei va fi amenințată pentru „ani, dacă nu decenii care vor urma”, a avertizat Rinkevics în timpul vizitei sale de trei zile în Marea Britanie săptămâna aceasta.

Rinkevics a susținut că mica sa națiune lupta deja împotriva unui „război hibrid” purtat de Kremlin.  „Se teme Letonia de un atac rusesc? Trebuie să fim pregătiți pentru toate tipurile de scenarii”, a punctat Rinkevics.

El nu credea că există o „amenințare iminentă” a unei invazii ruse a Letoniei „în următorii câțiva ani”, din cauza plasei de siguranță a NATO.

Rusia, a spus el, operează din ce în ce mai mult în această „zonă gri”

„Rusia ne testează granițele, efectuează atacuri de sabotaj, serviciile noastre de securitate lucrează non-stop, au fost multe arestări… cetățenii sunt recrutați pe rețelele de socializare… și falsurile profunde interferează cu campaniile electorale. Cum va răspunde NATO?”, a intrebat el.

Rinkevics nu a avut întrebări când a fost vorba de Ucraina. Mesajul său a fost clar: „NATO eșuează în asistența sa”. Politicianul a cerut ca alianța să fie mai clară în angajamentul său pe termen lung față de Ucraina și se arată deranjat din cauza întârzierilor în livrările de arme din Vest.

El a criticat declarațiile vagi făcute de politicienii occidentali, în special din SUA, care s-au angajat să sprijine Kievul „atât timp cât este nevoie” sau „atât cât este necesar”. În schimb, a dorit garanții clare pentru a putea fi luate „deciziile tactice necesare”.

content-image

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

BVB are o filială la Chișinău. Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popşoi: Kremlinul a aspirat că ne va îngenunchea

Publicat

in

„În această săptămână a fost lansată o filială a bursei de la București în Republica Moldova, bursa energetică funcționează deja de ceva timp. Kremlinul a aspirat că ne va îngenunchea, că ne va pune în fața unui pericol, unei amenințări pe care nu o vom putea depăși. În final am depășit-o grație consolidării societății noastre și grație sprijinului generos din partea prietenilor noștri: România și țărilor membre UE,” a declarat ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Poșoi, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova, conform stiripesurse.md.

Am depășit perioada cea mai complicată. Acum suntem într-o perioadă de consolidare a acestor reușite, numai depindem de Gazprom. Este o situație care acum 3-5 ani părea imposibilă, irealizabilă. Deși, aveam anumite angajamente în cadrul pachetului trei energetic cu UE, încă de vreo 10-15 ani, să diversificăm, să reducem din această dependență de o singură piață, un singur importator, distribuitor,” a spus Mihai Popșoi.

Șeful diplomației de la Chișinău a menționat că, politicienii din ultimul deceniu mai mult au tot tărăgănat rezolvarea acestei probleme pentru că unii nu aveau interes.

Aveau un interes să păstreze schemele meschine de aprovizionare a țării noastre cu electricitate, gaze. Îmi aducem aminte de acele firme căpușe off-shore de pe urma cărora beneficiau exponenți ai fostelor guvernări,” a mai adăugat acesta.

Potrivit diplomatului, este o istorie tristă, o istorie care a păstrat Republica Moldova în sfera de influență și de vulnerabilitate.

Prezentul arată cu totul altfel, Republica Moldova nu mai este dependentă energetic și nu va mai fi niciodată dependentă energetic,” a conchis acesta

Citeste mai mult

NATIONAL

Putin pune tunurile pe criptomonede: președintele Rusiei s-a enervat pe industria de criptomonede

Publicat

in

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat miercuri asupra “creşterii necontrolate” a consumului de energie electrică necesară minării criptomonedelor în Rusia, parlamentarii ruşi urmând să se pronunţe în curând asupra unei reglementări stricte a acestui sector în plină expansiune, informează AFP.

Rusia este unul dintre cei mai importanţi producători mondiali, alături de Statele Unite şi Kazahstan, în activitatea de “minare”, operaţiune care constă în efectuarea unei serii lungi de calcule având ca rezultat producerea unei unităţi de criptomonedă. Însă aceste calcule necesită echipamente informatice puternice şi implică astfel un consum colosal de energie.

“Ce este alarmant? Creşterea necontrolată a consumului de electricitate pentru minare de criptomonede, (care) poate conduce la o penurie de electricitate în anumite regiuni”, a avertizat Vladimir Putin la o şedinţă de guvern unde a fost discutat acest subiect.

“Acest lucru a fost deja observat în regiunile (siberiene) Irkuţk, Buriatia, Transbaikalia”, a continuat el, considerând că este vorba despre o problemă “acută şi plină de consecinţe” pentru anumite companii şi oraşe.

Potrivit preşedintelui rus, “aproape 1,5% din consumul total de electricitate” al Rusiei este destinat minării de criptomonede, procent care “continuă să crească”.

Deputaţii din Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, vor examina pe 23 iulie un proiect de lege privind reglementarea criptomonedelor. Potrivit textului, din care presa rusă a publicat extrase, urmează să fie limitată circulaţia criptomonedelor în Rusia, cu scopul mai ales de a combate operaţiunile de spălare de bani.

Astfel, numai anumite persoane sau companii înregistrate într-un registru special ţinut de autorităţi vor avea dreptul de a efectua operaţiuni cu criptomonede, iar guvernul va putea interzice orice minare de criptomonede într-o regiune anume în cazul unei presiuni prea mari asupra reţelei electrice a acesteia.

Pe de altă parte, Vladimir Putin a mai spus miercuri că doreşte “introducerea rublei digitale pe scară largă” în economie, după mai multe luni de teste.

Această monedă digitală, emisă direct de Banca Centrală a Rusiei (BCR), este văzută de observatori drept una dintre alternativele Moscovei la sistemul global de plăţi SWIFT – din care băncile sale au fost în mare parte excluse prin sancţiunile impuse Rusiei după lansarea invaziei în Ucraina -, care i-ar putea facilita tranzacţiile cu partenerii săi externi.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend