Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: Prin acest pas, Croația duce la bun sfârșit integrarea sa europeană

Publicat

in

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis într-un interviu că Croaţia poate fi mândră de intrarea ei în zona euro şi în spaţiul Schengen pentru că acest lucru va atrage investiţii şi va contribui la crearea de locuri de muncă şi creştere.

Von der Leyen va vizita Croaţia de Anul Nou, când punctele de trecere şi controalele la graniţa cu Slovenia şi Ungaria – state ale UE – vor fi eliminate şi va fi introdusă oficial moneda euro.

Preşedinta CE a subliniat în interviu, în răspunsurile sale la întrebările HINA, că oamenii din Croaţia au muncit foarte mult pentru ca această zi să fie posibilă.

Prin acest pas, Croaţia duce la bun sfârşit integrarea sa europeană şi se va bucura de unele din cele mai mari beneficii pe care le poate furniza UE, a spus Leyen.

Întrebată în legătură cu perspectivele pe termen scurt şi mediu pentru Croaţia de a atinge media europeană în termeni de nivel de trai, preşedinta CE a menţionat că această ţară a redus în mod constant decalajul faţă de media UE în acest sens de la aderarea, acum 10 ani.

„Economia voastră şi-a demonstrat rezilienţa după criza COVID. Aţi fost loviţi din greu, dar v-aţi revenit rapid şi în forţă. Aşadar, potenţialul există. Acum, mai trebuie utilizat pe deplin şi economia voastră să devină mai productivă”, a adăugat Von der Leyen, transmite AGERPRES

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Moscova restricționează exporturile de benzină și motorină pentru a stopa creștere galopantă a prețurilor

Publicat

in

Prețul petrolului a revenit joi pe creștere, după ce Rusia a anunțat restricții asupra exporturilor sale de benzină și motorină, reaprinzând temerile pieței privind o penurie de aprovizionare atât pe partea de țiței, cât și pe partea de produse derivate, potrivit AFP.

Sondă de petrolFoto: Dan Bannister / ImageSource / Profimedia

În jurul orei 15:40 GMT, țițeiul Brent din Marea Nordului cu livrare în noiembrie era în creștere cu 0,42%, urcând la 93,92 dolari.

Echivalentul său american, barilul de West Texas Intermediate (WTI), cu livrare în aceeași lună, care este folosit pentru prima dată ca și contract de referință, a crescut cu 0,70%, la 90,29 dolari.

„Prețul petrolului era pregătit pentru noi scăderi, dar decizia bruscă a Rusiei de a impune (restricții la) exporturile de benzină și motorină a împins prețul petrolului în sus”, a comentat Edward Moya, analist la Oanda.

Creștere galopantă a prețurilor în Rusia

Joi, guvernul rus a introdus restricții la exportul de benzină și motorină, în fața creșterii galopante a prețurilor care afectează tot mai mult veniturile rușilor.

„Guvernul a introdus restricții temporare (…) pentru a stabiliza piața internă”, a anunțat guvernul rus într-un comunicat oficial, fără a preciza pentru cât timp.

După ce s-a obișnuit cu prelungirea până la sfârșitul anului a reducerii exporturilor rusești de 300.000 de barili pe zi de țiței, piața „trebuie acum să facă față incertitudinii privind durata acestei interdicții temporare” asupra produselor petroliere, a subliniat Moya.

„Exporturile rusești de motorină reprezintă aproximativ 1 milion de barili pe zi, adică 16% din livrările pe cale maritimă, în timp ce ponderea benzinei este mult mai mică, de aproximativ 3%”, a declarat Giovanni Staunovo, analist la UBS, pentru AFP.

„Aprecierea dolarului limitează creșterea actuală a prețului petrolului, deoarece este însoțită de o deteriorare a perspectivelor pentru Europa”, a declarat Edward Moya.

Miercuri, Fed a menținut dobânzile la nivelul actual, într-un interval cuprins între 5,25% și 5,50%, dar are în vedere o nouă majorare până la sfârșitul anului 2023.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Health Institute: 53 cases of West Nile virus confirmed, two more probable

Publicat

in

Health Institute: 53 cases of West Nile virus confirmed, two more probable

A number of 53 confirmed and two probable cases of West Nile virus infection were recorded from the beginning of the surveillance period for this disease (June 6) until Thursday, the National Institute of Public health informs.

According to the INSP, eight deaths were recorded as a result of the West Nile virus infection, in the Bihor (1), Braila (1), Ilfov (2), Dolj (1), Prahova (1), Satu Mare (1), and Sibiu (1) counties.

The distribution of cases by county, depending on the territorial unit of exposure, is: Bucharest (8), followed by the counties of Bacau (1), Bihor (2), Botosani (2), Braila (5), Buzau (1), Dolj (5), Galati (6), Ialomita (1), Iasi (5), Ilfov (4), Olt (3), Prahova (1), Sibiu (1), Satu Mare (6), Tulcea (3) and Vaslui (1).

INSP specialists recommend to the population:

* to avoid exposure to mosquitoes by wearing long-sleeved clothing and long pants;

* to use chemical repellents for mosquitoes;

* to prevent mosquitoes from entering the house through protective nets on the windows;

* to ensure the drainage of puddles around the household;

* to remove containers of stagnant water and household waste from their household.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend