Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Presa rusă ridiculizează înarmarea Ucrainei: NATO alcătuiește o `alianță de tancuri` în sprijinul Ucrainei (Nezavisimaia Gazeta)

Publicat

in

Occidentul resimte cu înfrigurare actualele succese tactice ale Federației Ruse în cursul operațiunii militare speciale din Ucraina. Acest lucru se vede din declarația comună a conducătorilor NATO și Uniunii Europene, semnată pe 10 ianuarie, la Bruxelles. În documentul comun, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Consiliului UE, Charles Michel, au înștiințat comunitatea mondială că aduc parteneriatul „la un nou nivel”. Ce se află în spatele acestor cuvinte explicase Stoltenberg în ajun, spunând că NATO se va extinde pe seama Suediei și Finlandei și nu a exclus posibilitatea unor livrări de cele mai noi tipuri de armamente de înaltă precizie și de tehnică pentru Kiev și țările membre UE și ale Alianței Nord-Atlantice. Pe 10 ianuarie la Harkov a sosit ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, care a promis să crească livrările de arme pentru Ucraina, precum și să formuleze propuneri concrete în direcția sprijinirii intrării țării în U, relateaza Nezavisimaia Gazeta citata de Rador.

NATIONAL

Campionatul Mondial de handbal feminin: selecţionatele Norvegiei şi Spaniei au debutat cu victorii categorice

Publicat

in

Selecţionatele Norvegiei, marea favorită, şi Spaniei au debutat cu victorii categorice, miercuri, la Campionatul Mondial de handbal feminin, care are loc în Danemarca, Norvegia şi Suedia în perioada 29 noiembrie-17 decembrie, scrie Agerpres.

Norvegia a surclasat Groenlanda cu 43-11, în Grupa C, la Stavange, cele mai bune marcatoare fiind Camilla Herrem (7 goluri), Stine Ruscetta Skogrand (6), Maja Furu Saeteren (5), Kristina Sirum Novak (5). Vilde Mortensen Ingstad (CSM Bucureşti) a evoluat, dar nu a reuşit să înscrie.

Austria a învins Coreea de Sud cu 30-29, în alt meci din grupă, golul victoriei fiind reuşit de Katarina Pandza, din 7 metri, în ultima secundă.

În Grupa G, Spania a dispus de Kazahstan cu 34-17, la Fredrikshavn. Mireya Gonzalez Alvarez (Dunărea Brăila) a marcat 5 goluri, Kaba Gassama Cissokho 5, Maitane Echeverria Martinez 5. Alicia Fernandez Fraga (Rapid Bucureşti) şi Paula Arcos Poveda (CS Gloria 2018 Bistriţa-Năsăud) 1 gol şi-au trecut şi ele numele pe lista marcatoarelor. A mai evoluat Lara Gonzalez Ortega (Rapid), dar şi portarul Darly Zoqbi De Paula (SCM Craiova).

În celălalt meci al grupei, Brazilia a trecut de Ucraina cu 35-20. Bruna Almeida De Paula şi Mariana Costa au înscris câte 7 goluri pentru învingătoare, Francielle Gomes Da Rocha (Dunărea Brăila) 1, Larissa Fais Munhoz Araujo (Dunărea) 2, Giulia Guarieiro (Măgura Cisnădie) 2, Tamires Morena Lima De Araujo (CS Gloria 2018 Bistriţa-Năsăud) 3.

Iulia Andriiciuk (Dacia Mioveni) a marcat 2 goluri pentru Ucraina, iar Adriana Naumenko (HC Zalău) 3.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Ce categorie de români vor primi 250 de lei în plus la pensie de la 1 ianuarie

Publicat

in

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat azi legea pensiilor, adoptată săptămâna trecută în Parlament. De anul viitor, pensiile se vor mări de două ori. Prima dată, pe 1 ianuarie cu 13,8%, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei. De la 1 septembrie, pensiile se vor majora în urma recalculării după noua formulă. Până în 2035, ar urma să se egalizeze, treptat, vârsta de pensionare pentru femei şi bărbaţi la 65 de ani, mai spune legea, scrie observatornews.ro.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea privind sistemul public de pensii, transmite Administraţia Prezidenţială. Legea are ca obiect de reglementare crearea cadrului legal pentru asigurarea unui sistem de pensii sustenabil din punct de vedere financiar prin instituirea unei formule de calcul bazate pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar, potrivit principiului contributivităţii, a unui mecanism de indexare a pensiilor clar şi corelat cu realităţile economice.

Legea pensiilor a fost promulgată

Actul normativ promulgat de către şeful statului vizează întărirea principiului contributivităţii astfel încât cuantumul pensiei să reflecte activitatea profesională şi contribuţia la sistemul public de pensii, în raport de veniturile realizate de asigurat.

De asemenea, legea urmăreşte asigurarea unor pensii adecvate şi echitabile pentru toţi beneficiarii sistemului public de pensii, precum şi introducerea unui nou principiu al sistemului public de pensii, şi anume principiul stabilităţii asigurării la sistemul public de pensii.

Pe 20 noiembrie, Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul de lege. Proiectul de lege privind sistemul public de pensii a fost adoptat cu 199 de voturi „pentru”, 39 „contra” şi 17 abţineri.

Ministra Muncii Simona Bucura-Oprescu a declarat, la dezbaterile de atunci din plenul Camerei Deputaţilor, că acest proiect vine cu pensii care „reprezintă o formă de respect, atât pentru românii care au muncit, dar şi pentru românii care muncesc”.

Secretarul de stat în Ministerul Muncii Marius-Ilie Stanciu a anunţat, la adoptarea proiectului de către Senat, că impactul bugetar pentru noua lege a pensiilor este de 25 miliarde lei pentru anul viitor, dintre care 15 miliarde lei sunt necesare pentru indexarea valorii punctului de pensie, de la 1 ianuarie 2024, iar 10 miliarde pentru recalcularea care va fi aplicată de la 1 septembrie 2024. De asemenea, preşedintele Senatului Nicolae Ciucă a precizat că, din analiza pe care a văzut-o el, impactul bugetar pe anul 2025 este 33,1 miliarde lei.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, întrebat după adoptarea noii legi a pensiilor de către deputaţi dacă va există cele 25 miliarde lei necesare creşterii pensiilor, în două rândul, de la 1 ianuarie şi 1 septembrie 2024, că este ferm convind că va fi găsită suma, atunci când va fi construit bugetul de stat pe anul viitor. „Sunt 4,8 milioane de pensionari în România. 80% au sub 3.000 lei, 60% au sub 2.000 de lei. Dacă credeţi că trebuie să creăm o problemă pentru oameni care trăiesc cu o pensie sub 2.000 lei, eu vă spun că este o temă falsă”, a adăugat şeful Guvernului.

Totodată, Nicolae Ciucă a declarat că PNL şi-a ţinut promisiunea de a susţine şi prin vot în Parlament creşterea pensiilor românilor. „Ca liberali, vrem ca seniorii României să aibă nivelul de trai pe care îl merită, după o viaţă de muncă. Întotdeauna am susţinut că orice majorare trebuie să se realizeze în perfectă aliniere cu bugetul consolidat al statului, aceasta fiind cheia sustenabilităţii oricărei creşteri a pensiilor”, a adăugat liderul PNL.

Pe 11 noiembrie, Senatul a adoptat iniţiativa legislativă, în calitate de prim for sesizat, iar pe 20 noiembrie a fost adoptat, decizional, de către Camera Deputaţilor.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend