Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Premierul Marcel Ciolacu, în vizită oficială la Chişinău. Are programate întâlniri cu Maia Sandu, cu premierul, cu șeful Parlamentului și mitropolitul Basarabie

Publicat

in

Premierul Marcel Ciolacu face vineri o vizită oficială la Chişinău, având programate întâlniri cu preşedintele Maia Sandu, cu prim-ministrul Dorin Recean, cu preşedintele Parlamentului IIgor Grosu şi cu mitropolitul Petru al Basarabiei. ”România rămâne vocea fermă ce susţine parcursul european al Republicii Moldova”, a transmis Ciolacu înaintea vizitei, în care este însoţit de vicepremierul Marian Neacşu, de ministrul economiei, antreprenoriatului şi turismului, Ştefan-Radu Oprea, şi de ministrul Agriculturii şi dezvoltării rurale, Florin Barbu.

”Merg la Chişinău pentru a reconfirma sprijinul solid şi fără echivoc al României pentru Republica Moldova, pe toate palierele. Rămâneam vocea fermă ce susţine integrarea europeană a Republicii Moldova, continuăm implementarea Acordului de 100 de milioane de euro, care generează proiecte de impact, şi vom accelera interconectarea noastră în domenii vitale ca energia, infrastructura şi transporturile. Toate aceste eforturi sunt în beneficiul cetăţenilor de pe ambele maluri ale Prutului. Reconfirmarea opţiunii europene de către cetăţeni, la alegerile din 20 octombrie, este însă crucială pentru continuarea parcursului european al Republicii Moldova, singura cale spre dezvoltare şi o viaţă mai bună”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu, joi.

Agenda vizitei oficiale va include întrevederea prim-ministrului României cu omologul său, Dorin Recean, la finalul căreia cei doi premieri vor susţine declaraţii comune de presă şi vor participa la ceremonia de predare a microbuzelor şcolare donate Republicii Moldova de către statul român.

De asemenea, şeful Executivului va avea întrevederi cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, şi cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu.

Ciolacu  va merge în vizită la Mitropolia Basarabiei, unde va avea o întrevedere cu Mitropolitul Petru.

Premierul Marcel Ciolacu se află la Chişinău împreună cu vicepremierul Marian Neacşu, ministrul economiei, antreprenoriatului şi turismului, Ştefan-Radu Oprea, şi cu ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Florin Barbu.

Loading

ACTUAL

Fiica de 20 de ani a lui Elon Musk spune că părăsește SUA pe fondul speculațiilor că Trump îl va numi în guvern

Publicat

in

Vivian Jenna Wilson, fiica în vârstă de 20 de ani al lui Elon Musk, a anunțat că urmează să se mute din Statele Unite pe fondul speculațiilor că tatăl ei ar putea fi numit într-o funcție oficială în noua administrație a lui Donald Trump, relatează The Daily Beast.

Wilson a afirmat într-un mesaj publicat miercuri pe Threads, platforma social media lansată de Meta în decembrie anul trecut, că victoria răsunătoare obținută de Donald Trump la alegerile prezidențiale i-a „confirmat” că e mai bine să se mute într-o țară mai prietenoasă față de persoanele transsexuale.

Vivian Jenna Wilson este unul dintre cei 5 copii pe care Elon Musk îi are cu prima sa soție, autoarea canadiană Justine Wilson. Ea s-a născut băiat însă în jurul vârstei de 16 ani a început terapia hormonală pentru schimbarea de sex.

„M-am gândit la asta de ceva timp, dar ziua de ieri (n.r. a alegerilor) mi-a confirmat-o”, a transmis aceasta pe Threads.

„Nu îmi văd viitorul fiind în Statele Unite. Chiar dacă el va fi doar 4 ani în funcție, chiar dacă reglementările anti-trans nu vor avea loc prin magie, oamenii care au votat benevol pentru asta nu vor dispărea prea curând”, a adăugat ea.

Vivian Jenna Wilson a avut o relație tensionată cu Musk, acuzându-l că a fost un tată absent și că a comis „adultere în serie”. Miliardarul în schimb nu a fost niciodată de acord cu decizia fostei sale soții să permită ca fiul lor să își schimbe sexul.

Jenna Wilson a anunțat în 2022 că rupe orice legături cu tatăl ei și că nu mai vrea să aibă nimic de-a face cu acesta.

Musk o catalogase anterior pe fiica sa drept o „comunistă” care a fost spălată pe creier „să creadă că oricine este bogat este malefic”.

Elon Musk, alături de Trump în seara alegerilor

Miliardarul sud-african a petrecut seara alegerilor alături de Donald Trump în Florida, cei doi așteptând împreună rezultatele votului.

În discursul pe care l-a ținut în fața susținătorilor săi pentru a revendica victoria, fostul și viitor președinte american l-a descris pe antreprenor drept „un geniu” și „o stea în ascensiune” a Partidului Republican.

Musk a donat zeci de milioane de dolari pentru campania electorală a lui Trump și l-a promovat puternic pe rețeaua sa de socializare „X”.

Atât Trump, cât și Musk, au vorbit de mai multe ori despre posibilitatea ca șeful Tesla să facă parte din noua administrație republicană de la Casa Albă.

Însă Trump nu pare să îi fi făcut deocamdată o ofertă concretă în acest sens, el urmând să țină în perioada următoare discuții cu cei pe care îi dorește în diferitele poziții din viitorul său cabinet.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Marcel Ciolacu face primele precizări despre indemnizațiile nou introduse pentru persoane cu handicap: Am promis dreptate

Publicat

in

Premierul Marcel Ciolacu vine cu primele precizări privind indemnizațiile pe care Guvernul României le va introduce pentru persoanele cu handicap.

“Am promis că vom face dreptate pentru persoanele cu dizabilități. Și ne ținem de cuvânt! De la 1 ianuarie 2025, vom acorda o indemnizație lunară de solidaritate pentru pensionarii cu handicap vizual grav, handicap grav și handicap accentuat.

Le mulțumesc tuturor asociațiilor reprezentative ale persoanelor cu dizabilități cu care m-am întâlnit! Alături de ei, Ministerul Muncii a lucrat aplicat pentru a ajunge la o formulă de calcul echitabilă a acestei noi indemnizații.

Aceasta este calea sigură pentru România! Doar prin multe soluții pentru oameni și mai multă solidaritate! Românii au nevoie de mai puțină politică, și de mai multe fapte!

#guvernampentruoameni

#caleasigurapentruRomania

CMF: 31240009″, transmite premierul pe Facebook.

Precizările oficiale ale Guvernul României despre beneficiari

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a anunţat joi că Guvernul a aprobat o Ordonanţă de urgenţă care introduce, începând cu data de 1 ianuarie 2025, o indemnizaţie lunară de solidaritate pentru persoanele cu handicap vizual grav, handicap grav şi handicap accentuat care au şi calitatea de pensionar pentru limită de vârstă.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a anunţat o decizie care vizează indemnizaţiile pentru completarea veniturilor persoanelor care au lucrat în condiţii cu handicap.

”Guvernul României a aprobat prin ordonanţă de urgenţă modificarea şi completarea legii 448/ 2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, prin care se introduce, începând de la data de 1 ianuarie 2025, o indemnizaţie lunară de solidaritate pentru persoanele cu handicap vizual grav, handicap grav şi handicap accentuat, care au şi calitatea de pensionar pentru limita de vârstă”, a spus Constantin.

Reprezentantul Executivului a precizat că cuantumul indemnizaţiei de solidaritate va fi stabilit prin raportare la cuantumul pensiei pentru limita de vârstă care este aflat în plată şi va fi majorat anual, în luna ianuarie, cu procentul de majorare al indicatorului social de referinţă ISR, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut.

”Actul normativ elaborat de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi aprobat de guvern în şedinţa de astăzi prevede şi acordarea unui punct de sprijin pentru persoanele cu handicap vizual grav, pentru persoanele cu handicap grav şi handicap accentuat, care, după data de 1 ianuarie 2025, vor dobândi calitatea de pensionar. Astfel, un punct de sprijin pentru fiecare an de stagiu de cotizare contributiv realizat în condiţii de handicap vizual grav şi handicap grav, 0,5 puncte de sprijin pentru fiecare an de stagiu de cotizare contributiv realizat în condiţii de handicap accentuat”, a mai arătat Mihai Constantin.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Revenirea lui Trump va face să ardă mult petrol și gaze. Ce șansă mai are energia verde în SUA

Publicat

in

Întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă va reorienta politica energetică a națiunii pe maximizarea producției de petrol și gaze și departe de lupta împotriva schimbărilor climatice, dar câștigarea republicanilor la alegerile prezidențiale de marți este puțin probabil să încetinească dramatic boom-ul energiei regenerabile din SUA, scrie Reuters.

Asta pentru că o lege din era Biden care să ofere un deceniu de subvenții profitabile pentru noi proiecte solare, eoliene și alte proiecte de energie curată ar fi aproape imposibil de abrogat, datorită sprijinului din partea statelor republicane, în timp ce alte pârghii disponibile următorului președinte ar avea doar impact marginal, spun analiștii.

„Nu cred că un președinte Trump poate încetini tranziția”, a spus Ed Hirs, Energy Fellow la Universitatea din Houston. „Acest lucru este în curs de desfășurare”.

Sursele de energie regenerabilă, cum ar fi solarul și eolianul, sunt segmentele cu cea mai rapidă creștere pe rețeaua de energie, potrivit Departamentului de Energie, determinate de creditele fiscale federale, mandatele de stat privind energia regenerabilă și progresele tehnologice care le-au redus costurile.

Președintele Joe Biden a semnat în 2022 Legea de reducere a inflației care garantează miliarde de dolari subvenții solare și eoliene pentru încă un deceniu, ca parte a efortului său mai amplu de decarbonizare a sectorului energetic până în 2035 pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice.

Trump a criticat IRA

Înainte de alegeri, Trump a criticat IRA ca fiind prea scumpă și a promis că va anula toate fondurile necheltuite alocate de lege – o amenințare care, dacă va fi realizată, ar putea turna apă rece peste boom-ul energiei curate din SUA.

Dar, pentru a face acest lucru, parlamentarii, inclusiv cei ale căror state au beneficiat de investiții legate de IRA, cum ar fi fabricile de panouri solare, parcurile eoliene și alte proiecte, să voteze pentru abrogarea acestuia.

„Locurile de muncă și beneficiile economice au fost atât de puternice în statele roșii, încât este greu să vedem o administrație care să spună că nu ne place acest lucru”, a declarat Carl Fleming, partener la firma de avocatură McDermott Will & Emery, care a consiliat Casa Albă a lui Biden în ceea ce privește politica privind energia regenerabilă.

Mulți dintre aliații lui Trump beneficiază, de asemenea, de IRA prin investițiile lor în tehnologii energetice curate, a relatat anterior Reuters.

Fleming a declarat că Trump ar putea, totuși, să încetinească lucrurile pe margini prin împiedicarea agențiilor federale care acordă subvenții și împrumuturi IRA sau prin reducerea leasingului federal pentru lucruri precum energia eoliană offshore.

„Ați putea vedea o nouă administrație venind și care poate începe foarte repede să taie bugetele sau să restricționeze bugetele sau să restricționeze libertatea agențiilor de a face anumite lucruri care sunt legate de finanțare”, a spus el.

„Dar cred că este vorba de un subset mai mic al pieței mai mari a energiei regenerabile care se bazează cu adevărat pe acestea, așa că nu cred că ar avea un efect șocant.”

Administrația Biden s-a grăbit să se asigure că cheltuiește majoritatea fondurilor disponibile pentru subvenții în cadrul IRA înainte de sosirea unui nou președinte, a raportat anterior Reuters.

O modalitate prin care Trump ar putea încetini tranziția este prin intermediul unei acțiuni executive, modificând închirierea terenurilor publice, au declarat analiștii. Administrația Biden a încercat să extindă licitațiile de închiriere pentru energia eoliană offshore în apele federale, împreună cu energia solară și eoliană pe uscat.

Tony Dutzik, director asociat și analist principal de politici la Frontier Group, un grup de reflecție non-profit în domeniul sustenabilității, a declarat: „Cred că se va acorda mai multă prioritate extracției de combustibili fosili pe terenuri și ape publice”.

Trump intenționează să pună capăt industriei eoliene offshore

Acest lucru ar putea avea un impact deosebit asupra industriei eoliene offshore, care își propune să amplaseze proiectele în apele federale. Majoritatea proiectelor solare și eoliene onshore sunt amplasate pe proprietăți private, la fel ca marea majoritate a forajelor de petrol și gaze.

Trump a declarat că intenționează să pună capăt industriei eoliene offshore „în prima zi”, susținând că este prea costisitoare și reprezintă o amenințare pentru balene și păsări marine, o inversare dramatică a politicii după ce prima sa administrație a sprijinit dezvoltarea eoliană offshore.

Bernstein Research a declarat că este probabil ca Trump să promulge un moratoriu asupra vânzărilor de noi contracte de închiriere pentru eoliene offshore.

Între timp, producția americană de combustibili fosili va rămâne probabil la fel sub Trump, au declarat experții. Statele Unite au devenit deja cel mai mare producător de petrol și gaze din lume, sub supravegherea lui Biden, datorită unui boom al forajului în domenii precum Bazinul Permian din Texas și New Mexico.

Trump a pregătit terenul pentru acest boom prin reducerea birocrației în timpul mandatului său la Casa Albă și ar putea extinde producția americană de combustibili fosili într-un al doilea mandat prin anularea inițiativelor climatice ale lui Biden, a declarat campania sa. Trump ar putea, de exemplu, să facă presiuni pentru forarea în Refugiul Național Arctic Wildlife din Alaska.

Biden a blocat contractele de închiriere pentru foraje ANWR , dar chiar dacă Trump deschide zona curată, apreciată de ecologisti, nu este sigur dacă companiile ar fi dispuse să pompeze în nordul accidentat.

„Președinții pot face mult zgomot în legătură cu planurile pentru petrol și gaze din SUA, dar în cele din urmă indivizii și companiile care răspund la prețurile unei mărfuri globale sunt cele care iau deciziile cu privire la momentul să foreze”, a declarat Jesse Jones, șeful North American Upstream la Energy.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Şapte bărbaţi reţinuţi după o altercație: Patru dintre ei au fost răniţi

Publicat

in

Şapte bărbaţi din comuna Cerţeşti au fost reţinuţi pentru 24 de ore, fiind cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de lovire şi alte violenţe şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, după ce s-au agresat fizic reciproc, patru dintre ei fiind răniţi, informează, joi, IPJ Galaţi.

Poliţiştii din cadrul Secţiei 7 Poliţie Rurală Matca au luat miercuri măsura reţinerii pentru 24 de ore faţă de şapte bărbaţi, cu vârste cuprinse între 23 şi 64 de ani, din satul Cârlomăneşti, comuna Cerţeşti, cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de lovire şi alte violenţe şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.

“Aceştia sunt bănuiţi că, în după-amiaza zilei de 26 octombrie, în timp ce se aflau pe o stradă din localitatea de domiciliu, pe fondul unor conflicte mai vechi şi a consumului de alcool, s-ar fi agresat fizic reciproc, folosind o serie de obiecte contondente. În urma altercaţiei, patru bărbaţi, cu vârstele de 23, 34, 38 şi 64 de ani, au fost răniţi”, se arată într-un comunicat de presă remis de IPJ Galaţi.

În cursul zilei de joi aceştia vor fi prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Tecuci, cu propunerea luării unei măsuri preventive.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Leul s-a depreciat uşor în raport cu euro, dar a câştigat teren în faţa dolarului american

Publicat

in

Moneda naţională s-a depreciat uşor, joi, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,9757 lei, în creştere cu 0,02 bani faţă de cotaţia precedentă, de 4,9755 lei. În schimb, leul a câştigat teren în faţa dolarului american, care a fost cotat la 4,6271 lei, în scădere cu 0,04 bani (-0,01%), comparativ cu miercuri, când s-a situat la 4,6275 lei.

Moneda naţională s-a apreciat şi în raport cu francul elveţian, calculat de BNR la 5,2779 lei, în scădere cu 0,82 bani (-0,16%), faţă de 5,2861 lei, cotaţia anterioară.

Gramul de aur s-a ieftinit, joi, până la valoarea de 396,8389 lei, de la 404,7692 lei, în şedinţa precedentă.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Micu (BNR): Piaţa bancară din România are printre cele mai mici rate de fraudă din Europa

Publicat

in

Piaţa bancară din România are printre cele mai mici rate de fraudă din Europa, undeva la 0,007%, a declarat, joi, la un eveniment de specialitate, Raluca Micu, şefa Direcţiei Supraveghere Plăţi din Banca Naţională a României (BNR).

“La identificarea în timp real a unor tranzacţii care au potenţial fraudulos este foarte mult de lucru. Vorbim de bănci care au şi sistemele legacy, sisteme tradiţionale, iar tehnologiile acestea inovatoare nu sunt în toate situaţiile compatibile cu infrastructura tradiţională. E o perioadă de adaptare şi de dezvoltare, care are nevoie, bineînţeles, de un timp corespunzător. Dar suntem bucuroşi că, de exemplu, în piaţa din România avem o rată de fraudă care este undeva la 0,007, la nivel european. Adică o cifră foarte, foarte mică comparativ cu celelalte state, ceea ce înseamnă că, deşi poate am fost nu neapărat proactivi, am fost mai precauţi în a adresa acest fenomen şi am văzut rezultate”, a susţinut Micu.

Reprezenta BNR a adăugat că instrumente inovative, precum Inteligenţa Artificială, sunt necesare a fi introduse în zona bancară pentru detectarea fraudelor.

“Credem că astfel de instrumente (Inteligenţă Artificială, n.r.) sunt necesare pentru zona de fraudă şi nu vedem cum ar putea ca lucrurile să evolueze într-o altă direcţie când vorbim despre atât de multe plăţi, când vorbim despre date pe lanţul de plată. La o tranzacţie de comerţ electronic sunt undeva peste 200 de informaţii care se transmit, astăzi, legate de plată, de comerciant, de produs etc. Deci, este clar că toată direcţia şi toată atenţia se îndreaptă către astfel de instrumente. În zona de risc, în zona de creditare în mod special, cred că îngrijorările, sau cel puţin preocupările sunt mai crescute, pentru că într-adevăr trebuie să avem astfel de modele care să ne asigurăm că îndeplinesc nişte standarde minime din perspectiva de etică. Există o reglementare la nivel european, pe zona de Inteligenţă Artificială, care tocmai asta îşi propune să facă: să aducă această încredere în modele, să le facă explicabile atât pentru reglementatori, cât şi pentru cei care le folosesc şi, până la urmă, să asigure această protecţie pe datele clienţilor”, a explicat reprezentanta BNR.

Specialişti din tehnologie, lideri din industrie, academicieni şi factori de decizie discută, joi, la Nexxt Summit 2024, despre provocările şi oportunităţile aduse de noile tehnologii, despre Inteligenţa Artificială (AI) şi viitorul inovaţiei digitale în România şi în lume.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend