Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Poveștile lui Mugur Isărescu: De la amenințarea lui Vadim Tudor, la discuțiile din BNR / „Am fost și eu taliban, dar când am ajuns pe scaunul ăsta am dat cu capul de realități”

Publicat

in

România are un curs de schimb cu flotare controlată, adică din când în când BNR intervine în piață, lucru care nu este agreat de unii economiști. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a povestit ce s-a întâmplat în trecut când nu a lăsat leul să se aprecieze, de la amenințările lui Vadim Tudor, la exportatori și discuțiile din interior din acea perioadă.

„Când această instituție a trecut la țintirea inflației, ideea dominantă era de curs liber. Dumneavoastră puteați să sperați că un om care a suferit atâtea atacuri, inclusiv că mă spânzură de picioare Vadim Tudor pe Calea Victoriei, în anii ‘90, datorită deprecierii cursului, să accept ideea că cursul va fi liber?”, a spus joi Isărescu, într-o conferință.

El a povestit că după ce a fost premier și avea mai mult curaj, s-a urcat în avion și s-a dus la un curs la FMI.

„Am găsit acolo o cărticică mai mică care avea o ieșire din paradigmă: Pentru țările emergente poate să fie managed floating (flotare controlată n.r.). M-am agățat de chestiunea asta, am acceptat că țintirea cursului de schimb era extrem de periculoasă. Nu aveam rezerve, încă, la începutul anilor 2000. Țintirea lui M2 (M1 + depozite cu durata iniţială de până la doi ani inclusiv n.r.) era în curs de dezavuare”, afirmă Guvernatorul.

Atunci, spune el, țintirea inflației era la modă.

„Am prins chestia asta cu managed floating, dar când intervii pe piață? Apoi au fost alte discuții care au continuat până acum 2 ani”, spune el.

O întrebare primită frecvent este: De ce interveniți pe piață?

„Noi nu facem altceva decât să încercăm să vindem ceea ce ne vinde Ministerul de Finanțe, care vinde valuta pe care o primește, că are cont în valută la noi. Ei ne vând valuta, dar facem creație monetară și nu oricum. Ne dau un miliard de euro într-o zi și, PAC, 5 miliarde lei. Crește baza monetară”, explică guvernatorul BNR.

Dialogul cu Eugen Rădulescu, care voia un curs de 2 lei/euro, iar Isărescu îi explica de ce nu este de acord

Potrivit Guvernatorului BNR, în 2005 – 2006, după ce intrase România în NATO, s-a anunțat intrarea în UE pentru 2007 și dintr-o dată am descoperiți.

„De cine? De către capitalul străin! Înainte era secetă, lipsă de irigații, lipsă de lichiditate și dintr-o dată ne-am pomenit că intră capitaluri mari și cursul începe să se aprecieze. La început, bucurie mare. După vreo 2-3 luni: Băi, stai puțin, unde se duce cursul ăsta? După alte 5 luni apare Mihai Ionescu cu exportatorii pe scările BNR (care strigau n.r.): Isărescu nu uita, banca asta nu-i a ta!”, își amintește guvernatorul.

Care a fost dialogul cu Eugen Rădulescu, fost Director al Direcției de Stabilitate Financiară din BNR, în prezent consilier al Guvernatorului:

Eugen Rădulescu: Lăsați domnu’ guvernator să se aprecieze cursul.

Mugur Isărescu: Unde să se ducă, mă?

„De la 3,6 lei/euro se ducea spre 3,2 lei”, își amintește Isărescu.

Eugen Rădulescu: Până la 2 lei, că e libera circulație a capitalurilor.

Mugur Isărescu: Ce legătură are, măi Eugene, această liberă mișcare a capitalurilor cu fundamentele din economia românească?

Eugen Rădulescu: Păi să le crească productivitatea.

Mugur Isărescu: Stai că e vorba de cifre aici. Bineînțeles că e bine când cursul este tare, dar nu poți să-i ceri unei firme să-i crească productivitatea cu 20-30% cât ai tu aprecierea cursului.

Eugen Rădulescu: Păi pe urmă se duce înapoi (cursul n.r.)!

Mugur Isărescu: Adică tu crezi că o fabrică în România care devine total ineficientă, nu mai poate să producă, se închide când ajunge cursul la 2 lei/euro și apoi când se duce în partea cealaltă (când se depreciază leul n.r.) o deschizi așa ușor, nu? Adică ăia nu sunt în șomaj? Nu au plecat? E o dugheană de țigări sau un magazin micuț?

„Aici au fost discuții mari. A trebuit să intervenim”, își amintește Isărescu.

Un economist britanic i-a recomandat să nu lase cursul să se aprecieze, altfel va veni o criză „de toată frumusețea”

În acea perioadă, spune guvernatorul BNR, Andrew Crockett, fost economist britanic și bancher, a venit special la București și i-a spus: „Mugur să nu cumva să lași cursul să se aprecieze, că România va fi terminată dacă cade cursul sub 3 lei”.

„Asta m-a întărit, bineînțeles. Andrew Crockett nu era oricine. Colegi de la BNR îmi spuneau să las cursul liber. Adrew a spus: Dacă îl lași să se aprecieze, o să ai o criză de toată frumusețea în România! Asta m-a întărit sufletește când am fost la examenul de intrare în Sistemul Băncilor Centrale Europene”, a explicat Isărescu.

Potrivit Guvernatorului BNR, Eugen Rădulescu și-a schimbat poziția după ce a spus că era bine să fie cursul 2 lei și că „nu vrea să-și mai aducă aminte”.

Mugur Isărescu a mai afirmat că a fost adeptul ideii că stabilitatea prețurilor le rezolvă pe toate.

Am fost și eu „taliban”, ca să zic așa, în anii ‘90 până am dat cu capul de realități. Nu uitați că mi-am dat doctoratul în perioada comunistă pentru flexibilitatea cursului. Ziceam: Da, flexibilitate, flotare liberă dar în ‘88-’89 când am susținut teza vorbeam despre capitaliști, să fie cu flotare liberă. Când am ajuns pe scaunul ăsta și am dat cu capul de realități, am văzut cât de importantă este stabilitatea financiară”, a povestit Isărescu.

Loading

NATIONAL

Statul spulberă datele rostogolite în presă: ‘Prostituția nu poate fi înregistrată ca obiect de activitate! Nu e legalizată’

Publicat

in

Profesioniştii trebuie să ţină cont de prevederile legale în vigoare la nivel naţional atunci când solicită înregistrarea unui cod CAEN în registrul comerţului, deoarece nu toate activităţile care sunt incluse în Nomenclator CAEN Rev.3 pot fi înregistrate ca obiecte de activitate, unele dintre acestea fiind interzise de acte normative, precizează Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.

Vezi și: Statul român a ‘legalizat’ prostituția, pe ascuns: Are același cod CAEN ca spiritismul și astrologia

„Având în vedere informaţiile apărute în spaţiul public referitoare la structura versiunii actualizate a Clasificării Activităţilor din Economia Naţională, CAEN Rev.3 (aprobată prin Ordinul Preşedintelui Institutului Naţional de Statistică nr. 377/17.04.2024), vă informăm că profesioniştii trebuie să ţină cont de prevederile legale în vigoare la nivel naţional atunci când solicită înregistrarea unui cod CAEN în registrul comerţului. Această nouă versiune a Nomenclatorului CAEN este conform cu Nomenclatorul de activităţi utilizat în cadrul Comunităţii Europene – Rev.2.1 (implementat la nivel european începând cu 1.01.2025). (…) Menţionăm că nu toate activităţile care sunt incluse în Nomenclator CAEN Rev.3 pot fi înregistrate ca obiecte de activitate în registrului comerţului, deoarece unele dintre acestea sunt interzise de actele normative care reglementează activităţile economice din România. Cu privire la afirmaţiile vehiculate în spaţiul public referitoare la introducerea prostituţiei ca obiect de activitate al unei firme, precizăm că aceasta nu poate fi înregistrată ca obiect de activitate în registrul comerţului întrucât nu este legalizată în România”, se menţionează ăntr-un comunicat al ONRC.

Potrivit sursei citate, clasificarea activităţilor din economia naţională nu a fost elaborată de către Ministerul Justiţiei şi nici de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), ci de către Institutul Naţional de Statistică (INS), instituţie care urmează să facă publice şi Notele explicative pentru CAEN Rev.3.

„ONRC, instituţie aflată în subordinea Ministerului Justiţiei, doar înregistrează obiectul de activitate al persoanelor juridice şi al persoanelor fizice (persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale) care solicită înregistrarea în registrul comerţului”, se subliniază în comunicat.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Portarul Kasper Schmeichel şi-a prelungit contractul cu Celtic până în vara anului 2026

Publicat

in

Clubul Celtic Glasgow a anunţat prelungirea contractului cu portarul danez Kasper Schmeichel până în vara anului 2026, conform site-ului campioanei Scoţiei la fotbal, potrivit Agerpres.

Portarul danez a apărat extraordinar pentru club de când s-a alăturat acestuia în vara anului 2024 şi a jucat un rol esenţial în acest sezon, atât în competiţiile interne, cât şi în Europa.

Internaţionalul de 38 de ani a fost o prezenţă constantă în formaţia lui Brendan Rodgers în acest sezon, jucând în toate cele 34 de meciuri ale lui Celtic.

Kasper Schmeichel a ridicat deja primul său trofeu la Celtic, contribuind esenţial în finala Cupei Ligii scoţiene, în victoria la loviturile de departajare împotriva rivalei Rangers, pe Hampden Park.

”Sunt foarte bucuros să îmi prelungesc contractul cu clubul”, a spus Kasper Schmeichel.

”Am avut parte de o primire frumoasă şi am îndrăgit fiecare minut petrecut până acum la Celtic şi sunt cu adevărat nerăbdător privind perioada următoare la un asemenea club mare”, a adăugat Schmeichel.

”Ne-am bucurat deja în acest sezon de succes şi fiecare din club este concentrat să ofere mai mult”, a adăugat portarul danez.

”Este ceva deosebit să lucrez din nou cu maestrul şi să fiu parte dintr-un vestiar extraordinar şi vreau să fac parte din acesta mai departe. Ca întotdeauna, suntem cu adevărat cu toţii împreună şi concentraţi pe deplin să oferim fanilor noştri cât de mult succes putem”, a mai zis internaţionalul danez.

Antrenorul lui Celtic, Brendan Rogers, a adăugat la rândul său: ”Sunt cu adevărat mulţumit că Schmeichel va rămâne la noi. El a avut deja un impact mare la club, pe teren şi în afara acestuia, iar calitatea şi experienţa pe care le-a adus au fost cruciale pentru noi”.

”În mod clar ştim că urma să semnăm anul trecut cu un portar de top, dar el deja a reuşit să îşi aducă contribuţia la club şi ştim că el va continua să facă acest lucru. Ştiu cât de mult iubeşte să fie parte dintr-un asemenea mare club şi ca unul dintre liderii noştri adevăraţi va reprezenta o parte importantă din ceea ce noi ne dorim să obţinem mai departe”, a mai explicat managerul Brendan Rogers.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Lot de 36 de jucători pentru meciul de debut al României la Rugby Europe Championship 2025

Publicat

in

Stafful tehnic al naţionalei României a convocat 36 de jucători pentru meciul de debut al ”stejarilor” în Rugby Europe Championship 2025, contra Germaniei, pe 31 ianuarie, de la ora 18:00, pe Stadionul Naţional de Rugby Arcul de Triumf din Bucureşti, potrivit Agerpres.

Din cei 36 de jucători convocaţi, 9 evoluează la cluburile din Franţa, potrivit site-ului Federaţiei Române de Rugby. ”Stejarii” se vor reuni pe 25 ianuarie, la Bucureşti.

„Este timpul să avem cei mai buni jucători în echipă, pentru că este o perioadă foarte importantă, cea de calificare la Cupa Mondială. Vom avea adversari dificili de înfruntat şi ştim că ţinând cont de miza imensă care este în joc, nu avem decât o singură opţiune, trebuie să ne concentrăm pe fiecare meci să îl abordăm ca un meci de Cupă Mondială. Este multă presiune pe noi, dar sperăm ca împreună, jucători şi staff să gestionăm bine acest lucru, este primul pas al acestei aventuri în care am pornit împreună, iar în următoarele trei meciuri este important să ne ascultăm instinctul şi să acţionăm mai mult. De asemenea vreau să punctez progresul pe care echipa l-a făcut, suntem o echipă diferită faţă de cea care am fost anul trecut, jucătorii s-au schimbat pentru că au pregresat mult în ultimele luni”, a declarat antrenorul echipei naţionale a României, David Gerard.

România va debuta în REC 2025 pe 31 ianuarie, contra Germaniei. Va urma meciul cu Belgia, din 8 februarie, de la Mons (Stade du Tondreau, ora 21:00), iar ultima partidă va avea loc pe 15 februarie, contra Portugaliei, la Botoşani, pe Stadionul Municipal (ora 17:00).

”Stejarii” îşi pot asigura calificarea directă la Cupa Mondială de rugby din Australia dacă vor termina ediţia 2025 a Rugby Europe Championship în primele două locuri din grupă.

Lotul României pentru meciul cu Germania:

Linia 1

Pilieri: Iulian Hartig (CS Dinamo), Cosmin Manole (CS Dinamo), Ciprian Chiriac (SCM USV Timişoara), Alexandru Savin (CS Rapid), Gheorghe Gajion (Stade Montois), Alexandru Gordaş (CS Dinamo);

Taloneri: Ovidiu Cojocaru (CSM Ştiinţa Baia Mare), Ştefan Marko Buruiană (USON Nevers Rugby), Tudor Butnariu (SCM USV Timişoara);

Linia a doua: Nicolaas Immelman (CSM Ştiinţa Baia Mare), Yanis Horvat (SC Albi), Andrei Mahu (Massy), Marius Iftimiciuc (Carcassonne), Adrian Moţoc (Biarritz Olympique);

Linia a treia: Vlad Neculau (SCM USV Timişoara), Cristi Boboc (CSA Steaua), Adrian Mitu (Soyaux Angouleme Rugby XV Charente), Kemal Altinok (SCM USV Timişoara), Cristi Chirica (CS Dinamo), Matthew Tweddle (CSA Steaua);

Mijlocaşi la grămadă: Alin Conache (CSA Steaua), Gabriel Rupanu (SCM USM Timişoara), Vlăduţ Bocăneţ (CSM Ştiinţa Baia Mare);

Mijlocaşi la deschidere: Hinckley Vaovasa (CS Dinamo), Daniel Plai (SCM USV Timişoara), Marian Ispir (CS Rapid);

Centri: Mihai Graure (CS Dinamo), Alexandru Bucur (SCM USV Timişoara), Taylor Gontineac (Beziers), Jason Tomane (CSM Ştiinţa Baia Mare);

Aripi şi fundaşi: Romeo Corrado-Şteţco (SCM USV Timişoara), Nicolas Onuţu (CS Annonay), Tevita Manumua (SCM USV Timişoara), Tiqe Iliesa (SCM USV Timişoara), Marius Simionescu (SCM USV Timişoara), Paul Popoaia (CSM Ştiinţa Baia Mare).

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Nicolae Stanciu a înscris un gol, dar Damac a pierdut confruntarea cu Al Fateh

Publicat

in

Fotbalistul echipei Damac, Nicolae Stanciu, a înscris un gol în meciul pierdut, miercuri, în deplasare, cu scorul de 1-2, în faţa formaţiei Al Fateh, în etapa a 16-a a campionatului Arabiei Saudite, potrivit news.ro

Stanciu a deschis scorul în minutul 69.

Gazdele au revenit însă şi s-au impus prin golurile din penalti ale lui Bendebka ’78 şi Batna ‘90+20.

Portarul Florin Niţă a fost integralist la Damac, la fel şi Stanciu.

Damac ocupă locul 10 în clasament, cu 18 puncte, iar Al Fateh este pe ultimul loc, cu nouă puncte.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Allianz MTV Stuttgart – CSO Voluntari, scor 2-3, în ultimul meci din grupa E a Ligii Campionilor

Publicat

in

Campioana CSO Voluntari a pierdut miercuri, în deplasare, scor 2-3, cu formaţia Allianz MTV Stuttgart, în ultima etapă din grupa E a Ligii Campionilor, potrivit Agerpres.

Scorul pe seturi a fost 25-14, 20-25, 23-25, 25-19, 8-15.

În urma acestui rezultat, CSO Voluntari încheie grupa E pe locul 4, ultimul, cu un bilanţ de o victorie şi cinci eşecuri.

Rezultatele înregistrate de CSO Voluntari în grupa E sunt: 0-3 şi 0-3 cu Savino Del Bene Scandicci, 3-0 şi 1-3 cu BKS Bostik ZGO Bielsko-Biała, 1-3 şi 2-3 cu Allianz MTV Stuttgart.

Prima clasată în fiecare din cele cinci grupe se califică automat în sferturile de finală. Toate echipele de pe locul 2 şi una de pe locul 3 se vor califica în faza play-off, în care vor juca pentru trei locuri disponibile în sferturi. Celelalte formaţii de pe locul 3 vor continua în sferturile CEV Cup.

Turneul Final Four va avea loc în 3-4 mai.

CSO Voluntari a debutat în competiţie în preliminarii, în care a eliminat pe Rabotnicki Skopje, cu dublu 3-0.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

5.000 de dolari pentru cei care trec de pe TikTok pe rețelele Meta: condițiile pentru utilizatori

Publicat

in

Meta nu a menționat TikTok pe nume, dar noul său „Breakthrough bonus programme” încearcă să atragă creatorii care utilizează platformele concurenților săi, conform Sky News. Meta, proprietarul Facebook și Instagram, oferă creatorilor americani populari din aplicațiile concurenților, cum ar fi TikTok, șansa de a câștiga bonusuri în valoare de 5 000 de dolari (4 040 de lire sterline) pentru a realiza conținut pe platformele sale, relatează Mediafax.

TikTok a fost pentru scurt timp offline în SUA duminică, înaintea unei interdicții instituite de Joe Biden, dar câteva ore mai târziu a revenit online cu un mesaj de mulțumire pentru succesorul său, Donald Trump, care a suspendat interdicția pentru 75 de zile.

Interdicția întârziată înseamnă incertitudine pentru creatorii de pe TikTok – mulți dintre aceștia trăind din această aplicație extrem de populară.

Condițiile

Coincidența cu interdicția iminentă este „Programul de bonusuri Breakthrough” al Meta, care oferă creatorilor din alte aplicații bonusuri de până la 5 000 de dolari în primele 90 de zile de la înscriere.

Aceștia trebuie să distribuie cel puțin 20 de filmulețe pe Facebook și 10 pe Instagram în termen de 30 de zile de la acceptarea termenilor și condițiilor programului de bonus, se arată pe site-ul Meta.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

În Trend