Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Populară, dar în pericol, bagheta franceză a fost inclusă în patrimoniul UNESCO / „250 de grame de perfecțiune”, exclamă Emmanuel Macron

Publicat

in

„250 de grame de magie şi perfecţiune”: bagheta, emblemă în lume a vieţii cotidiene a francezilor ameninţată de industrializare, a fost înscrisă miercuri în patrimoniul imaterial al umanităţii de către UNESCO, anunță agenția AFP, citată de Agerpres.

Baghete francezeFoto: Pecographe / Alamy / Profimedia Images

Organizaţia, care mai presus de toate onorează tradiţiile care trebuie păstrate mai mult decât produsele în sine, a distins astfel măiestria şi cultura din jurul acestui element esenţial al meselor franceze.

Cu crusta sa crocantă, bagheta, apărută la începutul secolului al XX-lea la Paris, este astăzi prima pâine consumată în ţară. În fiecare zi, 12 milioane de consumatori francezi deschid uşa unei brutării şi peste şase miliarde de baghete ies anual din brutării, scrie AFP.

Cumpărarea pâinii este astfel un adevărat obicei social şi prietenos care le încântă viaţa.

„250 de grame de magie şi perfecţiune în viaţa noastră de zi cu zi. O artă franceză de a trăi”, a salutat preşedintele Emmanuel Macron pe Twitter.

„Un act simbolic puternic” pentru Audrey Azoulay, director general al UNESCO şi „o recunoaştere” în opinia lui Dominique Anract, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Panificaţiei şi Patiseriei franceze.

Acest eveniment i-ar putea determina pe „tineri să urmeze această meserie”, a declarat el la Rabat, unde UNESCO şi-a anunţat laureaţii.

Cum se face o baghetă franceză autentică

Brutarii francezi ceruseră includerea tradiționalei baghete în patrimoiul UNESCO în luna februarie a anului trecut, afirmând că până și în Franța ea a început să dispară de pe rafturile magazinelor în favoarea batoanelor de pâine înghețate produse în masă.

„Nu există doar un singur secret pentru a face o baghetă tradițională bună”, afirma la momentul respectiv Mickael Reydellet, proprietarul a 8 brutării, precizând că aceasta „necesită timp, savoir-faire (n.r. pricepere), modul corect de coacere, făină bună fără aditivi”.

Un decret din 1993 al guvernului francez dictează că baghetele „tradiționale” trebuie făcute doar din cele 4 ingrediente clasice și că fermentarea aluatului trebuie să dureze între 15 și 20 de ore la o temperatură între 4 și 6 grade. Celsius.

„Prima treabă pe care i-o cerem unui copil să o facă este să meargă să cumpere o baghetă de la o brutărie”, afirma în luna februarie a anului trecut Dominique Antract, președintele confederației brutarilor francezi. „Este datoria noastră să protejăm aceste obiceiuri”, a subliniat el.

Eticheta de „moștenire intangibilă” a UNESCO, menită să recunoască tradițiile orale, artele spectacolului, practicile sociale, ritualurile și meșteșugurile tradiționale, includea deja metode antice de coacere a pâinii în Iran și Kazahstan.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Armata sudaneză a anunţat uciderea comandantului Forţelor de Reacţie Rapidă din Darfur

Publicat

in

Armata sudaneză a anunţat vineri că l-a ucis pe comandantul formaţiuni paramilitare sudaneze Forțele de Sprijin Rapid (RSF) din Darfur, Ali Yagoub Gibril, în timpul unei bătălii din oraşul al-Fashir, informează Reuters.

Ali Yagoub Gibril era pe lista persoanelor supuse sancţiunilor SUA. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea RSF.

Gibril a fost un comandant de frunte pentru RSF în al-Fashir, ultimul oraș important din regiunea Darfur din Sudan pe care forța paramilitară nu îl controlează.

Armata a precizat într-o declarație că Yacoub a fost ucis în timp ce un atac RSF a fost dejucat vineri dimineața de trupele sale și de „forțele comune” aliate care luptă alături de ea – o referire la fostele grupuri rebele non-arabe din Darfur, care sunt aliniate cu armata.

RSF a asediat al-Fashir, un oraș de 1,8 milioane de locuitori, de câteva săptămâni, iar oficialii de rang înalt ale ONU au avertizat că agravarea conflictului de acolo ar putea declanșa violențe intercomunitare pe scară largă.

Consiliul de Securitate al ONU a cerut joi oprirea asediului.

Războiul dintre armată și RSF a izbucnit din cauza condițiilor pentru o tranziție la democrație la mijlocul lunii aprilie a anului trecut în capitala Khartoum, răspândindu-se în curând și în alte părți ale țării.

Conflictul a dus la cea mai mare criză de strămutare din lume, la reînnoirea violenței etnice în Darfur, pusă pe seama RSF și a aliaților săi și la o creștere bruscă a foametei extreme.

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Liderii PNL au stabilit în unanimitate – Exclus să susțină un PSD-ist la prezidențiale

Publicat

in

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunţat, vineri, că liderii filialelor judeţene au participat la analiza rezultatelor alegerilor, cifre care „reconfirmă PNL ca fiind cel mai puternic partid de dreapta din România”. La finalul unei şedinţe care a durat peste şase ore, liberalii au stabilit că vor avea propriul candidat la alegerile prezidenţiale.

„Am avut o analiză a rezutatelor şi, sigur, am plecat de la datele pe care le avem astăzi de la BEC. Discutăm despre scorul politic al PNL, de peste 30%, şi un număr de 2,5 milioane de voturi”, a defclarat, vineri, liderul PNL, Nicolae Ciucă.

Preşedintele PNL a mulţumit din nou celor care au votat PNL, dar şi celor care nu au ales candidaţii partidelor şi care, la următoarele alegeri, „vor cântări şi vor vedea toate realizrile pe care PNL le-a realizat în administraţia locală şi la givernare”.

„Acest vot totodată reconfirmă PNL ca fiind cel mai puternic partid de dreapta din România”, a mai declarat Ciucă.

„Am avut dialog şi am lăsat fiecare preşedinte de filială să-şi exprime propria analiză, propriul punct de vedere. La final am avut o discuţie legată de perspectiva alegerilor viitoare”, a anunţat liderul PNL.

Ciucă a anunţat că toţi preşedinţii de filială au stabilit, în unanimitate, ca liberalii să aibă propriul candidat la alegerile prezidenţiale.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend