Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Ponta: Lucrarile la autostrada Sibiu-Pitesti vor incepe in 2015 din ambele capete. Termen de finalizare, 2020 sau mai devreme

Publicat

in

Ponta 1Premierul Victor Ponta a anuntat joi, la Pitesti, ca lucrarile la autostrada Sibiu-Pitesti vor incepe in 2015 din ambele capete, urmand sa fie finantata in intregime din din programarea 2014-2020. „Sper ca in 2020 sau chiar mai repede dl presedinte Basescu, care nu a facut niciun metru de autostrada, sa mearga linistit cu Dusterul domniei sale spre pensie”, a declarat premierul.Victor Ponta a discutat joi cu conducerea uzinei Dacia de la Mioveni ocazie cu care „despre autostrada le-am explicat foarte clar inca o data, desi dansii stiau si au fost foarte echilibrati in toate abordarile, ca e mai mult o chestie politica intre mine si dl Basescu care in cei 15 ani cat a fost primar si ministru nu a facut niciun kilometru de autostrada, dar acum l-a apucat dragostea de autostrada”.

„Le-am confirmat celor de la Dacia ca din programul 2007-2013 de autostrazi deja s-au alocat 25 milioane euro pentru actualizarea studiului de fezabilitate, ca in 2015 incepem lucrarile pe baza noului studiu de fezabilitate din ambele capete si dinspre Sibiu si dinspre Pitesti (…) si ca toata autostrada Pitesti-Sibiu va fi finalizata din programarea 2014-2020”, a precizat premierul.

„Sper ca in 2020 sau chiar mai repede dl presedinte Basescu, care nu a facut niciun metru de autostrada, sa mearga linistit cu Dusterul domniei sale spre pensie”, a afirmat Ponta.

In ceea ce priveste „povestea cu concurenta intre Pitesti-Sibiu si Comarnic – Brasov”, aceasta „este o prostie” pentru ca aceasta din urma nu se va finaliza din fonduri UE, a aratat premierul.

La observatia ca ministrul Transporturilor, Dan Sova, a scris pe blog ca lucrarile la autostrada Sibiu-Pitesti ar incepe in 2017, premierul a raspuns ca depinde despre ce tronson este vorba.

„Nu exista un singur tronson” astfel incat „nu poti sa vorbesti despre un singur an in care este inaugurat”, a declarat Ponta,  precizand ca „o sa-i spun domnului Sova mai bine sa vorbeasca decat sa scrie pe blog, ca vad ca au toti boala blogurilor si cred ca nici el nu mai intelege ce scrie pe blog”.

Acesta a aratat ca a discutat cu reprezentantii Dacia despre faptul ca „legislatia fiscala, inclusiv in ce priveste inmatricularile de noi autoturisme, ramane neschimbata”, „ca trendul pozitiv pe care il au de la inceputul anului (…) va fi sustinut in continuare prin programul Rabla, prin cele 20.000 de tichete” si ca „in acordul de parteneriat cu UE, pe care il semnam in perioada urmatoare, vor fi prevazute programe si finantari pentru cresterea competitivitatii”.

Demararea lucrarilor pentru autostrada Sibiu – Pitesti este prioritara pentru statul roman in ceea ce priveste fondurile europene inaintea altor tronsoane de autostrazi pe care guvernul le-a enumerat in strategia din decembrie anul trecut. Informatia vine de la Ministerul Fondurilor Europene, si nu de la Transporturile lui Dan Sova, in contextul in care Comisia Europeana a criticat oficial si neoficial propunerile si variantele partii romane pentru exercitiul financiar european 2014-2020.

Totusi, desi este pusa de Comisia Europeana pe coridoarele prioritare si, mai nou, figureaza si pe documente ale guvernului ca prioritate pentru urmatoarele fonduri europene, autostrada Sibiu-Pitesti risca in continuare sa fie daca nu blocata, cel putin amanata substantial de catre autoritati.

Loading

ACTUAL

ACUM! Grav accident pe Autostrada A1

Publicat

in

Un grav accident rutier s-a produs în urmă cu puțin timp pe Autostrada A1, sensul către București, zona km 111, în care sunt implicate două vehicule.

Este vorba despre un accident rutier produs între un autoturism și un autocamion, în urma căruia autoturismul a lovit glisiera despărțitoare a autostrăzii.

Intervin pompierii de la Detașamentul Pitești cu o autospecială de stingere, o autospecială de descarcerare și o ambulanță SMURD de prim ajutor calificat.

Revenim cu detalii….

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Când se va circula pe ultimii kilometri de autostradă Pitești – Curtea de Argeș. ANUNȚUL OFICIAL

Publicat

in

Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a anunțat joi că ultimii kilometri ai secțiunii 5 Curtea de Argeș – Pitești vor fi dați în circulație în luna mai. Amintim că anul trecut, din lotul de peste 31 kilometri din Autostrada Sibiu – Pitești, construit de WeBuild, a fost dat în trafic tronsonul de aproape 16 kilometri de la Pitești la Băiculești.

În mai se dă drumul de la Băiculesti la Curtea de Argeș”, a transmis joi ministrul Transporturilor, cu privire la secțiunea 5 Pitești – Curtea de Argeș din Autostrada A1 Sibiu – Pitești.

Pe ultimii 15 km ai acestei secţiuni (Nod Băiculeşti – Curtea de Argeş) stadiul lucrărilor la partea de drum a ajuns la 95%. Aceştia se vor adăuga celor 15,77 km pe care s-a deschis circulaţia anul trecut, cu aproape 8 luni mai devreme faţă de termenul contractual”, a notat Pistol pe pagina de Facebook.

Constructorul italian WeBuild a deschis traficului în decembrie prima secțiune de aproape 16 kilometri din lotul Curtea de Argeș – Pitești (între Pitești și Băiculești) de pe Autostrada A1 Sibiu – Pitești.

Loading

Citeste mai mult

OPINII

FIX ÎN PIX | De tot râsul: Groparii turismului argeșean vor să facă primul pas pentru… dezvoltarea turismului!

Publicat

in

Dacă n-ar fi de râs, ar fi de plâns! Dar… traim în Argeș și asta ne enervează zilnic până la resemnare. Am văzut ieri un comunicat de presă din partea multilateralului dezvoltat, polivalentulului și inegalabilului Adrian Bughiu, vicele CJ, sef colo, șef și dincolo, expert în cele și în toate cele înclusiv în fisiune nucleară și propulsie geomagnetică – apropos, aștept nominalizarea sa pentru șef al NATO.

Acesta ne anunță prin intermediul lăutarilor și pocânzeilor din presa argeșeană ceva nemaivăzut, nemaiîntîlnit, o veste uriașă, o initițiativă fără precedent: înființarea unui OMD la nivel județean, adică, pe înțelesul prostimii creatoare de conspirații, o Organizație de Management al Destinației. Și pentru că proștii e proști și nu prea știe d-astea – acronime, pantonime și altea alea, marele Bughiu a strîns la o masă principalii gropari ai turismului argeșean ca să dea forță și putere inovatoarei sale idei la care, desigur, au achiesat toti cei prezenți prin preajma sa. Și vine și cireașa de pe tortul expirat. Cică, anunță maiestuos groparii in comunicat, „Vom face primul pas pentru un cadru stabil și eficient pentru dezvoltarea turismului în județul Argeș, pentru a atrage turiști și investiții importante!”…. Au, au, au! Ia-mă, Doamne, stinge-mi neamul, în drum pe Tranfăgărășanu` ca ca s-ajung la Moldoveanu!

Băi, băieți, v-ați carmolit în noaptea precedentă și v-ați trezit mahmuri și teleportați prin anii 90? Cum dracu, măh, să anunți în 2025 că tu vrei să faci primul pas pentru dezvoltarea turismului. Cum să vorbiți, măh, taman voi, aștia care ați făcut praf turismul argeșean în ultimii 10-15 ani despre primii pași…? Cum să anunți așa ceva alături de dinozaurii Gheorghe Badea, Caval sau Grecu, cei care ceartă argeșenii pentru nerealizările lui Bughiu si trupa PSD în materie de turism? Taman voi ăștia care țineți Argeșul blocat în materie de turism. Poate ați uitat dar va reamintesc aici o mică parte din lista trăsnăilor voastre turistice din ultimii 10 ani. Milioane de lei pierdute și un proiect făcut pardaf pentru a ține blocată ani de zile Cetatea Poienari, doar 2 statiuni turistice de interes național și alea aproape inaccesibile din cauza infrastructurii rutiere ( Bughea de Sus și Dâmbovicioara), 0 centimetri de partie de ski și milioane pierdute, absența totală a județului la marile targuri de Turism (n-ai cu cine, n-ai cu ce), obiective turistice tinute inchise ani de zile, drumuri praf pe Valea Topologului sau Vâlsanului, 0 hoteluri de 5 stele…. iar lista poate continua rușinos pentru un județ lăsat de Dumnezeu cu tot ceea ce altor județe nu prea le-a dat.

Nu zic, anunțați, bre, pe la întîlnirile voastre de partid sau chermezele de pe la Valea cu Pești aberații d-astea că v-ați găsit taman acum, în 2025 după decenii de frecat menta ciuntind turismul, să faceți primul pas pentru dezvoltarea turismului. Nu de-alta dar sunteți penibili și enervați argeșenii care se minunează de tupeul vostru căpătat se pare, cel puțin în cazul lui Bughiu, de pe TikTok. OMG, OMD?

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Liberalii de la Curtea de Argeș vor să pună bumpere pentru biciclete, pentru a domoli copii neastâmpărați

Publicat

in

Propunere ciudată a echipei liberale de la Curtea de Argeș! După ce că participă fizic rar la sedințele Consiliului Local, preferând sa participe online din biroul său de la București, sinecuristul Cosmin Petrescu a venit astazi cu o propunere de natura să bucure toată puștimea regală și părinții lor. După o descriere a unei stări de fapt a consilierului Marius Moisescu despre mulți copii cu tupeu care ar merge prea repede si alambicat cu bicicletele prin urbe, Cosmin Petrescu, PIC-ul liberal, a venit cu o soluție magistrală: „Propun să amplasam bumpere pentru biciclete”… a insistat acesta. Propunera lui PIC cel galben a primit acceptul tacit din partea ăluia mic a lu` Sorescu – mare amator de mers cu ATV-ul prin zone interzise, dar și din partea lui ginerică Mădălin Marinescu.

Iată că liberalii de la Curtea de Argeș au gasit soluția pentru a domoli copiii neastâmpărați la… coarne: bumpere pentru biciclete!

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Microbiomul intestinal și sănătatea generală: Cum afectează digestia, imunitatea și starea de spirit?

Publicat

in

Microbiomul intestinal este un ecosistem complex format din trilioane de bacterii, virusuri, fungi și alte microorganisme care trăiesc în intestinul nostru. Deși adesea asociem bacteriile cu infecțiile, multe dintre acestea sunt benefice și joacă un rol esențial în digestie, imunitate și chiar în reglarea stării de spirit. Dar cum influențează microbiomul sănătatea noastră și ce putem face pentru a-l menține echilibrat? Hai să aflăm!

1. Ce este microbiomul intestinal și de ce este atât de important?

Microbiomul intestinal este unic pentru fiecare persoană, la fel ca amprenta digitală. Acesta se formează încă din primele zile de viață și este influențat de factori precum nașterea naturală vs. cezariană, alimentația, administrarea de antibiotice și stilul de viață.

Microorganismele din intestin au roluri esențiale, printre care:
✔️ Digestia și absorbția nutrienților – ajută la descompunerea fibrelor și producerea unor vitamine esențiale, cum ar fi B12 și K.
✔️ Sistemul imunitar – aproximativ 70% din celulele imune sunt localizate în intestin. Un microbiom echilibrat poate preveni inflamațiile cronice și bolile autoimune.
✔️ Starea de spirit și sănătatea mentală – intestinul este numit și „al doilea creier” datorită conexiunii sale strânse cu sistemul nervos central prin axa intestin-creier.

2. Microbiomul și digestia: Cum influențează sănătatea intestinală?

Dacă microbiomul este dezechilibrat, pot apărea simptome digestive precum balonare, diaree, constipație și sindromul colonului iritabil. Un intestin sănătos:
✔️ Favorizează digestia optimă și previne disconfortul abdominal.
✔️ Ajută la menținerea unui tranzit intestinal regulat.
✔️ Protejează împotriva bacteriilor patogene și infecțiilor gastrointestinale.

Dacă ai frecvent probleme digestive, o analiză a microbiomului intestinal realizată la Gral Medical te poate ajuta să identifici dezechilibrele și să urmezi un tratament personalizat.

3. Legătura dintre microbiom și sistemul imunitar

Microbiomul acționează ca un scut protector împotriva agenților patogeni și reglează răspunsul imunitar. Studiile arată că un dezechilibru al florei intestinale poate crește riscul de:
⚠️ Alergii și intoleranțe alimentare
⚠️ Infecții recurente
⚠️ Boli autoimune (cum ar fi boala Crohn sau artrita reumatoidă)

Cum poți întări imunitatea prin echilibrarea microbiomului?

  • Consumă alimente probiotice (iaurt, chefir, murături, miso).
  • Include prebiotice în dietă (banane, usturoi, ceapă, sparanghel – hrana bacteriilor bune).
  • Evită antibioticele atunci când nu sunt absolut necesare, deoarece distrug și bacteriile benefice.

4. Microbiomul și starea de spirit: Conexiunea intestin-creier

Știai că aproximativ 90% din serotonina – hormonul fericirii – este produsă în intestin? Microbiomul influențează producția de neurotransmițători esențiali pentru reglarea dispoziției, somnului și nivelului de stres.

Un dezechilibru al florei intestinale poate contribui la:
⚠️ Anxietate și depresie
⚠️ Tulburări ale somnului
⚠️ Probleme de concentrare și memorie

Ce poți face pentru un intestin fericit?
✔️ Evită alimentele ultraprocesate și bogate în zahăr.
✔️ Redu stresul prin meditație, exerciții fizice și somn de calitate.
✔️ Ia în considerare suplimentele cu probiotice, dar doar la recomandarea unui specialist.

5. Cum poți verifica sănătatea microbiomului tău?

Dacă ai probleme digestive persistente, alergii sau tulburări de dispoziție, poți face un test al microbiomului intestinal pentru a evalua echilibrul bacteriilor din intestin.

La Gral Medical, poți beneficia de analize avansate pentru microbiom, care îți oferă informații detaliate despre starea florei intestinale și recomandări personalizate pentru îmbunătățirea sănătății digestive.

Concluzie

Microbiomul intestinal joacă un rol esențial în sănătatea noastră generală, influențând digestia, imunitatea și chiar starea de spirit. Printr-o alimentație echilibrată, un stil de viață sănătos și analize periodice, poți menține un microbiom sănătos și o stare de bine pe termen lung.

Vrei să afli mai multe despre sănătatea microbiomului tău? Programează-te la Gral Medical pentru o evaluare completă!

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

La ce vârstă trebuie să începi screening-ul pentru diferite tipuri de cancer?

Publicat

in

Screening-ul oncologic este una dintre cele mai eficiente metode de prevenție și detectare precoce a cancerului. Un diagnostic pus într-un stadiu incipient poate crește considerabil șansele de tratament și supraviețuire. Cu toate acestea, mulți oameni nu știu exact când trebuie să înceapă aceste controale și ce analize sunt necesare în funcție de vârstă și factori de risc.

În acest articol, vei afla care sunt recomandările internaționale privind screening-ul pentru principalele tipuri de cancer și cum OncoFort te poate ajuta să îți protejezi sănătatea.

1. Ce este screening-ul și de ce este important?

Screening-ul reprezintă testele medicale realizate la persoane fără simptome, cu scopul de a detecta cancerul înainte ca acesta să se manifeste clinic. În multe cazuri, cancerele descoperite prin screening sunt tratabile cu succes, deoarece sunt depistate în stadii incipiente.

Când trebuie să începem screening-ul?
? Vârsta optimă pentru fiecare tip de screening diferă în funcție de tipul de cancer, istoricul familial și alți factori de risc.
? Persoanele cu antecedente familiale de cancer pot avea nevoie de controale mai frecvente sau de analize mai devreme decât vârsta standard recomandată.
? Unele teste trebuie făcute anual, în timp ce altele pot fi realizate la 2-10 ani, în funcție de riscul individual.

2. Screening-ul recomandat în funcție de vârstă și tipul de cancer

Mai jos sunt principalele tipuri de screening, în funcție de vârstă și categoria de risc:

? Cancerul de sân

✔️ Începând cu 40-50 de ani: Mamografie o dată la 1-2 ani.
✔️ Sub 40 de ani: Doar la persoanele cu istoric familial de cancer de sân (screening precoce prin ecografie mamară și RMN mamar).
✔️ După 50 de ani: Mamografie anuală sau la 2 ani, în funcție de recomandarea medicului.

La OncoFort, mamografia și ecografia mamară sunt disponibile pentru detectarea timpurie a leziunilor mamare.

? Cancerul de col uterin

✔️ Începând cu 21 de ani: Test Babeș-Papanicolau la fiecare 3 ani.
✔️ După 30 de ani: Test Papanicolau + test HPV la fiecare 5 ani.
✔️ După 65 de ani: Se poate opri screening-ul dacă rezultatele anterioare au fost normale.

Screening-ul regulat reduce semnificativ riscul de cancer de col uterin, mai ales dacă este combinat cu vaccinarea anti-HPV.

? Cancerul colorectal

✔️ După 45-50 de ani: Colonoscopie la fiecare 10 ani sau teste mai puțin invazive (test de sânge ocult în scaun, sigmoidoscopie).
✔️ Sub 50 de ani: Screening precoce pentru cei cu antecedente familiale de cancer colorectal.

La OncoFort, colonoscopia este realizată cu tehnologie avansată pentru un diagnostic precis și confort maxim pentru pacient.

? Cancerul de prostată

✔️ După 50 de ani: Test PSA + tușeu rectal anual.
✔️ După 45 de ani: Screening precoce pentru bărbații cu istoric familial de cancer de prostată.

Cancerul de prostată poate fi asimptomatic mult timp, de aceea screening-ul este esențial pentru diagnostic precoce.

? Cancerul pulmonar (pentru fumători și foști fumători)

✔️ După 50 de ani: CT toracic low-dose anual, pentru persoanele care au fumat cel puțin 20 de ani-pachet.
✔️ Sub 50 de ani: Nu este necesar screening-ul, decât dacă există factori de risc semnificativi.

CT-ul toracic cu doză redusă poate detecta cancerul pulmonar într-un stadiu în care tratamentul este mult mai eficient.

? Cancerul de piele (melanomul)

✔️ Anual, indiferent de vârstă: Control dermatologic + dermatoscopie digitală pentru cei cu alunițe suspecte.
✔️ Persoanele cu piele deschisă la culoare sau cu istoric familial: Examinare dermatologică mai frecventă.

La OncoFort, poți beneficia de consult dermatologic și investigații avansate pentru depistarea timpurie a melanomului.

3. Screening adaptat în funcție de factorii de risc

Dacă ai un istoric familial de cancer, discută cu un medic despre testele genetice.
Dacă ai fost expus la substanțe toxice sau radiații, poți avea nevoie de controale mai frecvente.
Un stil de viață sănătos reduce riscul, dar nu înlocuiește screening-ul!

OncoFort oferă pachete personalizate de screening, bazate pe vârstă, istoric medical și factori de risc individuali.

4. Concluzie: Când și de ce să faci screening oncologic?

? Screening-ul este cea mai bună metodă de prevenție!

✔️ Dacă ai între 20-40 de ani: Începe screening-ul pentru cancerul de col uterin și fii atent la modificările pielii și alunițele suspecte.
✔️ Dacă ai între 40-50 de ani: Mamografia, testul PSA și colonoscopia devin investigații esențiale.
✔️ Dacă ai peste 50 de ani: Screening-ul trebuie făcut regulat pentru mai multe tipuri de cancer (sân, colon, prostată, plămâni).

La OncoFort, îți oferim acces la cele mai moderne metode de screening și diagnostic oncologic, pentru ca tu să fii mereu în siguranță.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

În Trend