Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Polonia se delimitează de gazul lui Vladimir Putin: Suntem pregătiți să procesăm toate tipurile de țiței, acesta este avantajul nostru

Publicat

in

După ce Vladimir Putin a semnat un decret prin care va interzice furnizarea de ţiţei şi produse petroliere către ţările care respectă plafonul de preț impus de G7, Polonia a transmis că este pregătită pentru o asemenea interdicţie, deoarece ţara şi-a redus aportul de ţiţei rusesc şi şi-a asigurat livrări alternative de la producători precum Arabia Saudită.

Ţările Grupului celor Şapte (G7) şi aliaţi ai lor, inclusiv Polonia, au convenit luna aceasta asupra unui plafon de 60 de dolari pe baril pentru ţiţeiul rusesc transportat pe mare.

Ca răspuns, preşedintele Vladimir Putin a semnat marţi un decret care interzice furnizarea de ţiţei şi produse petroliere ,de la 1 februarie, timp de cinci luni, către ţările care respectă plafonul.

Polonia şi-a redus treptat achiziţiile de petrol rusesc, iar după începutul războiului din Ucraina a încetat să mai cumpere petrol rusesc pe mare, a declarat compania de rafinare PKN Orlen.

Compania spune că şi-a asigurat surse alternative de petrol prin parteneriatul său cu Saudi Aramco.

”Suntem pregătiţi să procesăm toate tipurile de ţiţei, acesta este avantajul nostru”, a declarat ministrul Climei şi Mediului, Anna Moskwa, într-o conferinţă de presă, scrie news.ro

Loading

NATIONAL

Elon Musk își intră în atribuții: întâlnire importantă cu ambasadorul Iranului la ONU

Publicat

in

Elon Musk, noul consilier al preşedintelui ales al SUA Donald Trump, s-a întâlnit luni cu ambasadorul iranian la ONU pentru a “atenua tensiunile” dintre Teheran şi Washington, potrivit ediţiei de joi a publicaţiei The New York Times, citată de AFP, scrie AGERPRES.

Cotidianul menţionează două surse iraniene anonime precizând că întâlnirea care a durat mai bine de o oră într-o locaţie secretă din New York între miliardar şi Amir Saeid Iravani a fost “pozitivă” şi reprezintă “o veste bună”.

Nici misiunea Iranului la ONU, nici echipa lui Donald Trump nu au confirmat pentru AFP întâlnirea în acest stadiu.

Preşedintele ales al SUA şi-a confirmat promisiunea de campanie săptămâna aceasta, numindu-l pe Elon Musk, cel mai bogat om de pe planetă, să conducă o nouă Comisie pentru eficacitatea guvernului.

Dacă întâlnirea ar fi confirmată, ar putea fi un semn că preşedintele ales a decis să opteze pentru o abordare diplomatică în relaţia cu Teheranul.

În timpul primului său mandat, el a fost arhitectul unei aşa-numite politici de “presiune maximă” faţă de Iran, restabilind sancţiuni grele împotriva Teheranului, care fuseseră ridicate în cadrul unui acord nuclear istoric încheiat în 2015.

Iranul i-a transmis lui Donald Trump un semnal de deschidere săptămâna trecută, cerându-i să adopte o nouă politică, după ce Washingtonul a acuzat Teheranul de implicare într-un plan de asasinare a preşedintelui american ales.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Au ‘demascat’ blana ursului din pădure! Incredibil cum au încercat patru americani să înşele companiile de asigurări. Deghizarea n-a fost reușită

Publicat

in

Patru persoane suspectate că au pus la cale o înşelătorie pentru a încasa asigurări pe maşini au fost arestate miercuri în California, relatează Associated Press, potrivit news.ro.

Cei patru americani, cu vârste cuprinse între 26 şi 39 de ani, suspectaţi de comiterea unei escrocherii în domeniul asigurărilor, au fost arestaţi miercuri în apropiere de Los Angeles.

Grupul este acuzat că, în ianuarie, a furnizat companiilor de asigurări înregistrări video din Munţii San Bernardino cu un „urs” care a intrat în interiorul unui Rolls-Royce şi a două Mercedes, provocând daune – zgârieturi pe scaune şi uşi.

Potrivit unui comunicat al Departamentului pentru asigurări din California, asiguraţii au explicat că un urs a deteriorat un Rolls-Royce Ghost, o maşină de lux care costă câteva sute de mii de dolari. Ca dovadă, aceştia au furnizat o înregistrare video a unor camere de supraveghere care arăta animalul dezlănţuit.

Păcăleala a fost descoperită în urma unei anchete declanşate de îndoielile unei companii de asigurări

Păcăleala a fost descoperită în urma unei anchete declanşate de îndoielile unei companii de asigurări, căreia i-au cerut să acopere daunele provocate vehiculului. Imaginile au fost trimise unui biolog de la Departmentul pentru Viaţa Slăbatică, iar acesta a certificat „că era vorba în mod clar de un om în costum de urs”, potrivit comunicatului de presă.

Anchetatorii au descoperit apoi că suspecţii au mai folosit acest mod de operare. Alte două cereri de despăgubire fuseseră depuse la companii de asigurări diferite pentru două Mercedes-uri de lux. În fiecare caz, pagubele fuseseră provocate de un urs, iar ca dovadă a fost trimisă tot o înregistrare video care arăta agresivitatea presupusei bestii.

O percheziţie la domiciliul suspecţilor a dus la descoperirea costumului cu care se deghizau în animale.

Cererile lor de despăgubire totalizau 142 000 de dolari.

Înşelătoria a fost pusă la cale în condiţiile în care urşii care pătrund în locuinţe sau vin la coşurile de gunoi în căutare de hrană au devenit o problemă în California – de la Lacul Tahoe din Sierra până la suburbiile de la poalele munţilor în Los Angeles, unde se ştie că unii dintre ei au jefuit frigidere şi au făcut baie în piscinele şi jacuzzi pe care le-au găsit prin curţi.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Descoperire ‘amețitoare’ în lumea matematicii: câte cifre are cel mai mare număr prim găsit vreodată

Publicat

in

Imaginați-vă un număr format dintr-un șir vast de unu:1111111…111. Mai exact, 136.279.841 de unu la rând. Dacă am stivui atât de multe coli de hârtie, turnul rezultat s-ar întinde până în stratosferă.

Dacă am scrie acest număr într-un computer în formă binară (folosind doar unu și zero), acesta ar ocupa doar aproximativ 16 megabytes, nu mai mult decât un scurt clip video. Trecând la modul mai familiar de scriere a numerelor în zecimal, acest număr – începe cu 8 816 943 275… și se termină cu …076 706 219 486 871 551 – ar avea mai mult de 41 de milioane de cifre. Ar umple 20.000 de pagini într-o carte, scrie phys.org.

Un alt mod de a scrie acest număr este2136,279,841 – 1. Există câteva lucruri speciale în legătură cu acesta.

În primul rând, este un număr prim (ceea ce înseamnă că este divizibil doar cu el însuși și cu unu). În al doilea rând, este ceea ce se numește un număr prim Mersenne (vom ajunge la ce înseamnă asta). Și în al treilea rând, este până în prezent cel mai mare număr prim descoperit vreodată într-o căutare matematică cu o istorie care datează de peste 2 000 de ani.

Descoperirea

Descoperirea faptului că acest număr (cunoscut pe scurt ca M136279841) este un număr prim a fost făcută pe 12 octombrie de Luke Durant, un cercetător în vârstă de 36 de ani din San Jose, California. Durant este unul dintre miile de oameni care lucrează ca parte a unui efort voluntar de lungă durată de căutare a numerelor prime numit Great Internet Mersenne Prime Search, sau GIMPS.

Un număr prim care este cu unu mai mic decât o putere a lui doi (sau ceea ce matematicienii scriu ca 2p – 1) se numește număr prim Mersenne, după numele călugărului francez Marin Mersenne, care le-a cercetat cu peste 350 de ani în urmă. Primele câteva numere prime Mersenne sunt 3, 7, 31 și 127.

Durant și-a făcut descoperirea printr-o combinație de algoritmi matematici, inginerie practică și putere de calcul masivă. În timp ce numerele prime mari au fost găsite anterior cu ajutorul procesoarelor de calculator tradiționale (CPU), această descoperire este prima care utilizează un tip diferit de procesor numit GPU.

GPU-urile au fost concepute inițial pentru a accelera redarea de grafică și video, iar mai recent au fost reutilizate pentru a extrage criptomonede și pentru a alimenta inteligența artificială.

Durant, un fost angajat al principalului producător de GPU-uri NVIDIA, a folosit GPU-uri puternice în cloud pentru a crea un fel de „supercomputer cloud” care acoperă 17 țări. GPU-ul norocos a fost un procesor NVIDIA A100 situat în Dublin, Irlanda.

Primele și numerele perfecte

Dincolo de emoția descoperirii, acest progres continuă o poveste care datează de milenii. Un motiv pentru care matematicienii sunt fascinați de numerele prime Mersenne este faptul că acestea sunt legate de așa-numitele numere „perfecte”.

Un număr este perfect dacă, atunci când adunăm toate numerele care îl împart în mod corespunzător, acestea ajung la numărul în sine. De exemplu, șase este un număr perfect deoarece 6 = 2 × 3 = 1 + 2 + 3. De asemenea, 28 = 4 × 7 = 1 + 2 + 4 + 7 + 14.

Pentru fiecare număr prim Mersenne, există și un număr perfect par. (Într-una dintre cele mai vechi probleme neterminate din matematică, nu se știe dacă există numere perfecte impare).

Numerele perfecte au fascinat oamenii de-a lungul istoriei. De exemplu, primii evrei, precum și Sfântul Augustin, considerau că șase este un număr cu adevărat perfect, deoarece Dumnezeu a modelat Pământul în exact șase zile (odihnindu-se în a șaptea).

Numere prime practice

Studiul numerelor prime nu este doar o curiozitate istorică. Teoria numerelor este esențială și pentru criptografia modernă. De exemplu, securitatea multor site-uri web se bazează pe dificultatea inerentă de a găsi factorii primi ai numerelor mari.

Numerele utilizate în așa-numita criptografie cu cheie publică (de tipul celei care securizează majoritatea activităților online, de exemplu) sunt, în general, de numai câteva sute de cifre zecimale, ceea ce este minuscul în comparație cu M136279841.

Cu toate acestea, beneficiile cercetării de bază în teoria numerelor- studierea distribuției numerelor prime, dezvoltarea de algoritmi pentru a testa dacă numerele sunt prime și găsirea factorilor numerelor compuse – au adesea implicații în aval, contribuind la menținerea confidențialității și securității în comunicarea noastră digitală.

O căutare fără sfârșit

Numerele prime Mersenne sunt într-adevăr rare: noul record este cu peste 16 milioane de cifre mai mare decât cel precedent și este doar al 52-lea descoperit vreodată.

Știm că există infinit de multe numere prime. Acest lucru a fost demonstrat de matematicianul grec Euclid în urmă cu peste 2 000 de ani: dacă ar exista doar un număr finit de numere prime, le-am putea înmulți pe toate împreună și adăuga unul. Rezultatul nu ar fi divizibil cu niciunul dintre numerele prime pe care le-am găsit deja, deci trebuie să existe întotdeauna cel puțin încă unul.

Dar nu știm dacă există infinit de multe prime Mersenne, deși s-a presupus că există. Din păcate, acestea sunt prea rare pentru ca tehnicile noastre să le poată detecta.

Pentru moment, noul prim reprezintă o piatră de hotar în curiozitatea umană și ne reamintește că, chiar și într-o epocă dominată de tehnologie, unele dintre secretele cele mai profunde și tentante ale universului matematic rămân inaccesibile. Provocarea rămâne, invitând matematicienii și entuziaștii deopotrivă să găsească modelele ascunse în tapițeria infinită a numerelor.

Și astfel, căutarea (matematică) a perfecțiunii va continua.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Rusia atacă puternic sudul Ucrainei: val de drone lansate dinspre Marea Neagră. Bilanțul victimelor și a pagubelor

Publicat

in

Armata rusă a lansat joi seara un atac cu drone dinspre Marea Neagră către regiunile sudice ale Ucrainei, lovind cu precădere Odesa, unde există cel puţin un mort şi opt răniţi, relatează Ukrainskaia Pravda.

O clădire rezidenţială şi o conductă principală de termoficare au fost avariate la Odesa, iar o persoană a fost ucisă şi opt rănite, inclusiv un copil de 9 ani.

„În seara zilei de 14 noiembrie, oraşul nostru a suferit un atac inamic combinat masiv. Ca urmare, o femeie a fost ucisă, iar răniţilor li se acordă îngrijirea medicală necesară. În prezent, ştim despre 8 victime”, a declarat primarul oraşului Odesa, Hennadi Truhanov.

Joi seara, ruşii au atacat oraşul cu drone dinspre Marea Neagră. Primarul a raportat că sistemele de apărare antiaeriană funcţionau în oraş, dar ulterior s-a aflat că principala magistrală de termoficare a fost avariată. Unul dintre turnurile de termoficare din oraş a încetat să funcţioneze.

Autorităţile au anunţat apoi o lovitură asupra unei clădiri rezidenţiale şi au apărut fotografii ale pagubelor. A fost lovit inclusiv apartamentul preşedintei Consiliului de Supraveghere al Institutului Ucrainean, care este şi redactor-şef al publicaţiei de limbă engleză Ukraine Analytica, Hanna Şelest.

De asemenea, ulterior au fost avariate şi alte clădiri rezidenţiale, o biserică şi maşini, iar în unele locaţii au izbucnit incendii.

Locuitorii au fost îndemnaţi să rămână în adăposturi.

Armata a raportat ulterior drone şi în regiunea Mîkolaiv, iar după miezul nopţii au fost reperaate şi în partea de sud a regiunii Vinnîţia.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

România și Bulgaria vor fi trimise în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene

Publicat

in

Comisia Europeană dă în judecată România și Bulgaria pentru poluare. Ambele state vor fi trimise în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene, informează Rador Radio România.

Comisia Europeană dă în judecată România și Bulgaria pentru poluare, pe motiv că cele două țări nu tratează corespunzător apele urbane reziduale.

Ambele state vor fi trimise în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru neîndeplinirea integrală a obligațiilor prevăzute de directivă, care urmărește să protejeze sănătatea oamenilor și mediul prin impunerea colectării și tratării apelor urbane reziduale înainte de evacuarea lor în mediu.

Atât România, cât și Bulgaria au beneficiat de derogări pentru a se conforma acestei directive, în temeiul tratatului de aderare, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Motivele pentru care personajele din desene animate nu au cinci degete

Publicat

in

Majoritatea oamenilor au cinci degete pe fiecare mână și picior, un detaliu considerat absolut normal și firesc din punct de vedere biologic. Cu toate acestea, este cel puțin surprinzător și chiar intrigant faptul că multe personaje din desene animate sunt reprezentate cu doar patru degete la mâini. Această alegere stilistică nu este întâmplătoare și ridică întrebări despre motivele care au determinat creatorii de animații să adopte o astfel de convenție artistică.

Este doar o coincidență că SpongeBob, Homer Simpson și Mickey Mouse au toți același număr de degete? Răspunsul este nu. Această „tradiție” datează încă din vremea primelor studiouri de animație.

De ce personajele din desene animate nu au cinci degete?

Aceasta este o alegere artistică care a început cu studiourile de animație clasice, inclusiv Disney, în anii 1920. Designerii au început să folosească cercuri pentru a schița corpurile, capetele și mâinile personajelor, inclusiv palmele. Însă au observat că atunci când adăugau cinci degete în interiorul acelui cerc, mâinile păreau ciudate.

Walt Disney însuși ar fi susținut că, dacă îi dai lui Mickey un set complet de degete, mâinile lui ar arăta ca o grămadă de banane.

Potrivit experților în desene animate, există o altă explicație posibilă. Deoarece primele desene animate erau centrate pe animale (cum ar fi șoarecele Mickey și câinele Goofy), ilustratorii ar fi urmat tiparul speciei. Câinii, pisicile și iepurii au cinci „degete”, dar unul dintre ele este ascuns pe membrul superior.

Economisirea timpului și „lenea” ar putea fi factori decisivi în opțiunea pentru cele patru degete

content-image

Cu toate acestea, există o altă justificare posibilă, și anume că animatorii au început să deseneze patru degete pur și simplu pentru că era mai puțină muncă. Desenul de animație, mai ales atunci când este realizat manual, este foarte detaliat și implică mult efort. Desenarea unui al cincilea deget ar fi consumat timp și bani suplimentari, care ar putea fi folosiți pentru alte aspecte ale producției.

Asta duce la o altă întrebare, și anume de ce nu au optat animatorii pentru trei degete în loc de patru? Experții spun că personajele desenate cu trei degete sunt interpretate ca mutanți sau extratereștri, scrie atlas-geografic.net.

Exemple în acest sens sunt Țestoasele Ninja și extratereștrii din Toy Story, care au trei degete la mâini, ceea ce ajută la evidențierea caracteristicilor supranaturale. Prin urmare, desenarea oamenilor sau animalelor cu trei sau două degete ar fi fost considerată pur și simplu… ciudată.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend