Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Polonia: Curtea Supremă denunță interzicerea accesului mass-media la granița polono-belarusă

Publicat

in

Curtea Supremă poloneză a denunțat ca fiind „incompatibilă” cu legea în vigoare interzicerea accesului presei în zona de frontieră polono-belarusă unde ziariștii sunt împiedicați să raporteze despre criza migratorie în desfășurare timp de șase luni, potrivit AFP.

Ca răspuns la tensiunile cu Belarus și la apariția la porțile sale a migranților care încearcă să ajungă în Uniunea Europeană, Polonia a construit un gard de sârmă ghimpată și a adunat mii de soldați de-a lungul graniței polono-belaruse de 400 km.

De asemenea, a impus în septembrie, pe tot parcursul frontierei, starea de urgență, ale cărei prevederi au fost reînnoite când a expirat trei luni mai târziu printr-un decret ministerial care încă blochează accesul jurnaliştilor dar și pe cel organizaţiilor umanitare care doresc să ajute migranții care rătăcesc prin păduri la temperaturi care sunt adesea sub zero grade.

Constituția garantează „libertatea de a circula pe teritoriul Poloniei”, dar și „de a colecta și difuza informații”, a subliniat Curtea Supremă în decizia sa luată marți.

În ceea ce privește mass-media, „nu este justificat să admitem că acest grup profesional specific reprezintă o amenințare la adresa demersurilor întreprinse” de către Stat, au apreciat judecătorii.

Curtea Supremă a fost sesizată cu această speță în urma arestării de către poliție la sfârșitul lunii septembrie a doi jurnaliști de la postul de televiziune Arte și a unui jurnalist AFP care s-au trezit din greșeală de navigație în zona interzisă.

După ce au fost reţinuţi mai bine de 24 de ore, jurnaliştii au fost judecaţi şi condamnaţi de o instanţă locală. Reclamanta a cerut amenzi de câte 500 de euro pentru fiecare, însă judecătorul a decis doar un avertisment.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Bucharest stocks have lost over 1.22 billion RON in capitalization last week

Publicat

in

De

The Bucharest Stock Exchange (BVB) lost 1.22 billion RON in capitalization last week, while the value of share transactions increased more than twice, respectively by 244.56 million RON, compared to the previous week, told Agerpres.

According to the data published by BVB, consulted by AGERPRES, the stock market capitalization reached 321.18 billion RON, between April 8 and 12, 2024, down from 322.41 billion RON, between April 1 and 5, 2024.

Stock transactions generated a turnover of 488.21 million RON, an increase compared to 243.64 million RON in the previous week.

The best trading day at BVB was Friday, April 12, when a turnover of 275.81 million RON was recorded, and the worst day, Wednesday, April 10, with a transaction value of 38.35 million RON.

The main index of the Bucharest Stock Exchange – BET – closed the week at 16,882.42 points.

The shares of One United Properties were the most liquid titles on the main segment of BVB, with transactions of 250.638 million RON, but with a price decreasing by 6.96%. In the top of the transactions are the securities of Banca Transilvania, with transactions of 57.75 million RON (-1.93%), and those of Hidroelectrica with 32.59 million RON (-1.05%).

The most important increases in quotations were recorded by Mecanica Ceahlau (+26.98%), Chimcomplex Borzesti (+19.92%) and Romcab (+10.99%).

At the opposite end, important decreases were recorded by the shares of Conted SA, with a decline of 10%, followed by those of Sinteza SA (-9.72%) and SIF Hoteluri (-8.72%).

Citeste mai mult

NATIONAL

Moto GP – Maverick Vinales (Aprilia) s-a impus în Marele Premiu al SUA

Publicat

in

De

Spaniolul Maverick Vinales (Aprilia), care se impusese deja sâmbătă în cursa de sprint, a obţinut victoria în Marele Premiu al Statelor Unite, a treia din cele 21 de etape ale sezonului MotoGP, duminică, pe Circuit of the Americas din Austin.

Catalanul i-a devansat pe spaniolul prodigios Pedro Acosta (GasGas-Tech3) şi pe italianul Enea Bastianini (Ducati) într-o cursă magnifică, în care Marc Marquez (Ducati-Gresini) a căzut.

Cu cea de-a zecea victorie la clasa regină, prima după mai bine de trei ani, Vinales a intrat în istorie, devenind primul pilot care a câştigat un Mare Premiu cu trei constructori diferiţi (Suzuki, Yamaha, Aprilia) de la începutul erei MotoGP, în 2002.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend