Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Politologul Theodor Paleologu: ‘Să fii condus de un asemenea personaj, sigur că creează o anumită nevroză națională’

Publicat

in

Theodor Paleologu, eseist, istoric, diplomat, om politic și președintele Fundației Paleologu, a vorbit despre istoria condensată a comunismului din România. De la un partid nesemnificativ pe scena politică de la noi, comuniștii au ajuns, prin forța împrejurărilor, să fie cooptați în guvernul creat după lovitura de stat de la 23 august 1944, orchestrată de Regele Mihai. În scurt timp, comuniștii, care primiseră un deget, „au luat toată mâna”, ajungând să-și impună propriul guvern, condus de Petru Groza.

Theodor Paleologu: În România, Partidul Comunist era foarte slab în perioada interbelică. A fost creat în 1921, puțin după aceea a fost interzis, fiind o organizație eminamente subversivă. De altminteri, agenții Uniunii Sovietice au încercat diferite provocări pe teritoriul României.

În 1944, comuniștii au apărut dintr-o dată, pentru că era nevoie de ei, însă în acel moment Partidul Comunist avea câteva sute de membri în toată România. În 23 august 1944, Regele Mihai a dat o lovitură de stat prin care l-a înlăturat pe Ion Antonescu, dictatorul pro-german, și a întors armele împotriva Germaniei, în alianță cu Franța, Statele Unite, Marea Britanie și evident, Uniunea Sovietică. Și, în contextul ăsta, a fost nevoie de reprezentanți comuniști în guvern, și anume Emil Bodnăraș a jucat un rol important în toate aceste discuții. Însă trebuie reținut faptul că acea lovitură de stat din 23 august 1944 este opera exclusivă a tânărului rege Mihai. Foarte tânăr atunci – vă amintesc că era născut în 1921, deci avea mai puțin de 23 de ani.

Regele Mihai s-a opus în zadar comuniștilor, sprijiniți de URSS, iar în cele din urmă a fost alungat din țară

În 6 martie 1945, deci înainte de terminarea războiului, regele Mihai a fost supus unui șantaj extrem de brutal din partea faimosului Vâșinschi, celebrul acuzator public din procesele de la Moscova din anii ’30. Și Vâșinschi a bătut cu pumnul în masă și a impus guvernul Groza, din 6 martie 1945, un guvern dominat de comuniști. Regele Mihai a intrat în grevă, nu a mai contrasemnat deciziile guvernului, s-a opus acestor ingerințe sovietice, dar comunizarea progresivă a României, evident, a continuat. În 1946, comuniștii organizează alegerile, complet falsificate, iar în 1947 regele este alungat din țară, obligat să abdice pe 30 decembrie și începe represiunea în stilul stalinist pe care Ucraina l-a cunoscut încă mai bine decât România: lagăre, deportări, arestări, tot tacâmul represiunii staliniste.

Ceea ce este însă specific României este că, la sfârșitul anilor ’50, există un al doilea val de arestări. Este unic în spațiul fost sovietic. Nu s-a mai întâmplat asta în altă țară, pentru că Gheorghiu-Dej, brutalul dictator, a vrut să-și consolideze puterea și să arate Uniunii Sovietice că el controlează situația. Așa că avem un al doilea val de arestări masive. De pildă, atunci a fost arestat și tatăl meu. Fusese căutat în primul val și a fost arestat în al doilea val, din ’59 până în ’64, când au fost eliberați prizonierii din închisori.

Cu ce era Ceaușescu diferit de Gheorghiu-Dej

Între Gheorghiu-Dej și Nicolae Ceaușescu, sigur că există deosebiri. Gheorghiu-Dej a patronat o fază mult mai brutală și sângeroasă a comunismului în România, în timp ce Nicolae Ceaușescu a avut o fază, să zicem, ceva mai liberală. La început s-a afirmat ca fiind independent față de Moscova. De pildă, în 1968, a refuzat să participe la invadarea Cehoslovaciei de către trupele Pactului de la Varșovia. Însă în felul ăsta, Ceaușescu a reușit să păcălească multă lume. Și, în anii ‘70, se vede o evoluție către un model – să-i spunem chinezesc sau nord-coreean – de comunism.

Iar cei 24 de ani ai lui Nicolae Ceaușescu sunt anii unei patologii a puterii, care s-a instalat progresiv. Anii ’80 erau de-a dreptul groaznici, iar noi ne uitam cu jind la Uniunea Sovietică din vremea lui Gorbaciov, din ’85 încolo. Sigur, voi, în Ucraina, îl aveați pe (Volodimir) Șcerbițchi ca prim-secretar al Partidului Comunist, un bătrân brejnevian care semăna mai mult cu Ceaușescu decât cu Mihail Gorbaciov.

Așadar, între cei doi dictatori – între Gheorghiu-Dej și Ceaușescu – sigur că Ceaușescu a fost mai blând, dar într-un anume sens a fost mai rușinos pentru țara noastră, pentru că e rușinos să fii condus de o persoană atât de ridicolă cum era Nicolae Ceaușescu. Cu toții ne amuzam în copilăria mea să-l imităm pe Ceaușescu – greșelile lui de gramatică, greșelile de limba română, gesturile lui caraghioase, cum spunea dând din mână, „să nu precupețim niciun efort”, „noi și noi culmi ale progresului și socialismului”, „societate multilateral dezvoltată” și tot felul de prostii de genul ăsta.

Deci, să fii condus de un asemenea personaj, sigur că creează o anumită nevroză națională…, conform stirileprotv.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

Marcel Ciolacu, despre dosarul achiziţiilor de vaccinuri: Am fost ţinuţi în casă, 30-60 de zile şi în această perioadă s-au întâmplat cele mai mari grozăvii din România

Publicat

in

Am fost ţinuţi în casă, 30-60 de zile şi în această perioadă s-au întâmplat cele mai mari grozăvii din România, a transmis vineri Marcel Ciolacu, referitor la dosarul achiziţiilor de vaccinuri.

”Nu am comentat niciodată o decizie a unui magistrat, nu am comentat niciodată o decizie a CCR. Dacă dorim să avem un stat de drept şi să respectăm anumite reguli, în toate ţările democratice se respectă aceste reguli. Ştiam cu toţii, am fost ţinuţi în casă, 30-60 de zile şi în această perioadă s-au întâmplat cele mai mari grozăvii din România. Nu aş începe cu furturile şi incapacitatea guvernamentală. Aduceţi-vă aminte că oamenii nu au avut acces la sistemul public de sănătate.

Nu au avut nicio coerenţă în administrarea unei astfel de situaţii. Părerea mea e că a fost mult amatorism, multă prostie şi furau în timp ce ei se întâlneau. Aduceţi-vă aminte celebre poze chiar din Palatul Victoria. Există un raport al Curţii de Conturi în ceea ce priveşte vaccinurile, în ceea ce priveşte măştile, neconforme, luate la nişte preţuri astronomice. Eu cred că avem cu toţii o datorie de a afla adevărul care convine unora, nu convine altira, ar nu poţi să schimbi adevărul”, a declarat Marcel Ciolacu la România TV.

Premierul a spus că cei responsabili ar fi trebuit să plece din spaţiul public.

”Din punctul meu de vedere ar fi trebuit să plece de mult din spaţiul public, chiar dacă au furat, chiar dacă nu au furat. Am avut o mortalitate pe primul lor în lume în timpul pandemiei. De acel lucru nu mai vorbeşte nimeni. Acolo ar fi trebuit în primul rând cercetat ce s-a întâmplat. Există şi omor din culpă din deciziile pe care le-ai luat. Când vrei să fii ministru, premier, trebuie să îţi asumi şi acest lucru. Nu poţi să ieşi acum, e ridicolă atitudinea lor în acest moment, cu dosare politice.

Mă bucur că în perioada în care ştiţi că am avut cazul Buzatu, m-aţi văzut pe mine spunând că e făcătură? Mă bucur că atâta timp cât sunt prim-ministrul Justiţia e independentă şi funcţionează. A început o urmărire penală. Au mai existat cereri în Parlament de ridicare a imunităţii. Toate au fost votate. Trebuie să facem o diferenţă foarte clară între declaraţiile politice şi ceea ce înseamnă urmărirea penală pentru fapte”, a afirmat Ciolacu.

Marcel Ciolacu a adăugat că cei de la DNA i-au atras atenţia că pune presiune când se exprima în spaţiul public cerând adevărul despre perioada pandemiei de Covid.

”Mi s-a spus de la DNA că pun presiune şi din acel moment m-am oprit în spaţiul public de a solicita să se afle cât mai repede adevărul. Dar repet, este un raport al Curţii de Conturi unde spune că sute de milioane de euro s-au furat în acea perioadă.În ceea ce priveşte vaccinurile, cum poţi să justifici această achiziţie? Sute de milioane şi noi suntem… Ne-am fi vaccinat timp de 10 ani de cţte 10 ori fiecare român. E ilogică comanda. (…) Presupun că se vor afla multe lucruri, dar să ieşi public şi să spui că e ceva dirijat politic, trebuie să mergi la DNA să dai explicaţii”, a declarat Marcel Ciolacu.

Întrebat de ce crede că tocmai cei de la USR sunt cei care contesta, Ciolacu a spus despre aceştia că sunt ” nişte oameni falşi care s-au trezit la guvernare şi au omorât oamenii”.

”Când eu vă spuneam că sunt nişte oameni falşi care s-au trezit la guvernare şi au omorât oamenii fără să aibă acces. Au furat de peste tot şi cum au apucat. Nu au lăsat nimic în urma lor, decât nişte imagini că s-a mers cu o rangă şi s-a rupt un chioşc la Metrorex, Niciun kilometru de autostradă, zero la fonduri europene. Despre ce vorbim? Să nu credeţi că am uitat acele imagini (cu înmormântarea oamenilor în saci negri de plastic – n.r.). Trezim nişte amintiri ca toţi oamenii care au trecut prin acel calvar. A fost o peroadă inumană, ca să fiu cât mai exact”, a adăugat Ciolacu, conform news.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Președintele AFM, Laurențiu Neculaescu, despre programul Casa Verde: ‘Acum urmează să fie evaluate cererile depuse, să fie constituite garanțiile de participare la program și validați cei 93.000 de instalatori care s-au înscris’

Publicat

in

Laurenţiu-Adrian Neculaescu, preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu, a vorbit despre situația programului Casa Verde.

Laurențiu Neculaescu a vorbit și despre disputa dintre AFM și instalatorul nemulțumit, despre decizia acetuia din urmă și despre ce se va întâmpla în continuare.

„90.000 de familii așteaptă, după ce au fost alese, după ce ați derulat prima dată un proiect digitalizat, deoarece justiția din România a blocat programul Casa Verde. Deci sunt 90.000 de beneficiari care s-au calificat și care așteaptă banii de la stat, de patru luni. În mod aberant, un singur instalator a dat în judecată și o instanța din Oradea a blocat tot proiectul, 1.75 miliarde de lei, iar Guvernul ridică din umeri. Ce se întâmplă cu acest proiect derulat fără nicio eroare?”, a întrebat Bogdan Chirieac.

Fără sincope 

„Din punct de vedere al derulării unui program de finanțare, programul s-a derulat fără sincope, fără probleme, totul online, nu am avut absolut niciun fel de sincopă în derularea lui. Din păcate, a apărut acest instalator nemulțumit, a contestat în instanță, programul a fost suspendat”, a spus Laurențiu Neculaescu.

Un singur răspuns posibil

Șeful AFM a ținut să explice ce s-a întâmplat în această perioadă de dispută dintre instituția pe care o conduce și respectivul instalator nemulțumit. ”A fost destul de dificil și pentru noi să comunicăm, deși am primit foarte multe întrebări, iar singurul răspuns a fost: așteptăm termen de la instanță pentru a debloca programul.

În toată această perioadă, Administrația Fondului pentru Mediu, cât și Ministerul Mediului, au întreprins o serie de măsuri, astfel încât programul să se reia cât mai repede. Pentru noi, Guvern, importanți sunt cei 90.000 de beneficiari, dincolo de cine a avut, are sau nu are dreptate în această dispută”, a arătat șeful AFM.

O nouă sesiune de înscrieri

Astfel, a detaliat Laurențiu Neculaescu demersurile întreprinse, au avut loc niște întâlniri cu repectivul instalator, ”am schimbat o corespondență, astfel că astăzi am ajuns în situația în care instalatorul ne-a comunicat faptul că își retrage acțiunea în instanță. În urma acestei medieri, AFM a redeschis o sesiune de înscriere pentru instalatori, pentru a permite unui nou calup de firme să intre în acest program. Sesiunea s-a deschis în 22 noiembrie și s-a închis în 28 noiembrie. Acum urmează să fie evaluate cererile depuse, să fie constituite garanțiile de participare la program și validați cei 93.000 de instalatori care s-au înscris în această perioadă”, a spus Laurențiu Neculaescu.

Instalatorul nemulțumit, din nou pe liste

Potrivit precizărilor sale, urmare a acestor demersuri, ”compania care s-a considerat nedreptățită de rezultatele primei sesiuni, s-a înscris din nou în aplicație, urmează să fie evaluată, dar odată cu înscrierea în aplicație ne-a și noficiat că își retrage acțiunea din instanță”, a precizat șeful AFM, conform dcbusiness.ro.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend