Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

PNL București își prezintă lista de 54 de candidați pentru alegerile parlamentare din 1 decembrie

Publicat

in

Listele PNL pentru Bucureşti cuprind 54 de candidaţi la alegerile parlamentare din 1 decembrie, dintre care 17 pentru Senat şi 37 pentru Camera Deputaţilor, scrie agerpres.ro.

Dintre aceşti candidaţi şase sunt actuali parlamentari, iar 20 sunt femei.

La Senat lista PNL pentru Bucureşti este deschisă de senatorul Sorin Cîmpeanu, absolvent al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti – Facultatea de Îmbunătăţiri Funciare şi Ingineria Mediului. În legislatura trecută el a fost deputat, fiind ales pe listele ALDE. Din 2020 este membru al PNL. Cîmpeanu a fost ministru al Educaţiei în guvernele conduse de Victor Ponta, Florin Cîţu şi Nicolae Ciucă şi a deţinut funcţia de prim-ministru interimar pentru câteva zile în noiembrie 2015. În septembrie 2022, a demisionat din funcţia de ministru al Educaţiei ca urmare a acuzaţiilor de plagiat la adresa sa. El este rector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti şi preşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor.

Pe locul doi pe lista PNL pentru Camera superioară a Parlamentului se află senatorul Monica Anisie – fost ministru al Educaţiei în guvernele conduse de Ludovic Orban. Monica Anisie este profesor de Limba şi literatura română.

Pe locul trei este istoricul Vlad Nistor, fost deputat în legislatura 2012 – 2016 şi europarlamentar în perioada 2019 – 2024. Nistor este profesor emerit în cadrul Departamentului Istorie Antică, Arheologie şi Istoria Artei al Facultăţii de Istorie – Universitatea din Bucureşti. În perioada 1998 – 2000 a fost consilier de stat la Preşedinţia României în echipa preşedintelui Emil Constantinescu.

Pe următorul loc pe lista liberalilor pentru Senat se află Oana-Marciana Ozmen, în prezent deputat. Ea a fost aleasă parlamentar pe listele USR PLUS, însă în iunie 2022 a trecut la PNL. Oana-Marciana Ozmen este avocat şi deţine un cabinet de avocatură.

Următorii pe listă sunt Helena-Omna Raicu, de profesie inginer managementul sistemelor de calitate – în prezent vicepreşedinte al Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului şi fost consilier superior în Ministerul Sănătăţii; Claudiu-Daniel Teliceanu (jurist) – director executiv la Direcţia achiziţii şi secretariat general a Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii; Răzvan Brătianu (jurist) – consilier parlamentar; Iuliana Cristina Bârcă (jurist) – consilier local al Sectorului 1 şi membru în Consiliul de Administraţie al TAROM; Alexandru Bologan (antreprenor) – director general adjunct în cadrul unei firme şi fost secretar de stat în Ministerul Digitalizării în Guvernul Cîţu; Florin Cătălin Ivan (economist) – administrator patrimoniu la Colegiul Economic „Viilor” din Bucureşti.

Pe lista PNL pentru Bucureşti de la Senat se mai află antreprenorii Ştefan-Dan Meran (de profesie inginer), Ion-Gabriel Tănase şi Andreea-Elena Păduraru (ambii de profesie economişti), profesorul Teodora Bentz, directorul general al Ciclop Service, Dragoş Floroiu (inginer), consultantul juridic Anca-Gabriela Parciulea (avocat), consultantul în investiţii George-Ciprian Bumbeneci (tehnician în administraţia publică).

Lista candidaţilor PNL la Camera Deputaţilor pentru Bucureşti este deschisă de actualul ministru al Energiei, Sebastian Burduja. El este de profesie economist. Burduja este în prezent deputat. În perioada mai 2022 – iunie 2023 a fost ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, iar anterior secretar de stat în Ministerul de Finanţe. Este licenţiat în ştiinţe politice la Universitatea din Stanford, SUA, masterand în administrarea afacerilor şi politici publice la Universitatea Harvard, SUA, şi doctor în economie şi afaceri internaţionale la Academia de Studii Economice Bucureşti.

Andrei Baciu, de profesie medic, se află pe locul doi pe listă. Anul trecut, el a fost revocat, la cerere, din funcţia de membru al Consiliului de Administraţie şi preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate după ce a a fost pus sub acuzare de DNA pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în dosarul privind achiziţia de vaccinuri împotriva COVID-19. Anterior, el a fost secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Pe locul trei pe listă este purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, de profesie inginer calculatoare. El se află la al patrulea mandat de deputat. Din noiembrie 2019 până în noiembrie 2021 a fost ministru al Tineretului şi Sportului.

Octavian Oprea, următorul de listă, este de profesie economist. El este director general al companiei energetice de stat Electrocentrale Grup. În 2022 a fost demis din funcţia de secretar general al TNL după ce la şcoala de vară din acel an tinerii liberali au proferat injurii la adresa PSD. El a fost vicepreşedinte şi preşedinte al Autorităţii pentru Digitalizarea României.

Urmează pe listă Răzvan Prişcă, de profesie avocat. El se află la al doilea mandat de deputat. Prişcă este licenţiat în Ştiinţe economice şi Drept.

Pe locul şase pe listă se regăseşte Mihai Voicu, care a deţinut patru mandate consecutive de deputat începând cu 2004 până în 2020. Este de profesie inginer. A fost secretar general al PNL şi purtător de cuvânt al partidului. În perioada 2005 – 2006 a fost secretar general al Guvernului, între 2006 – 2008 – ministru pentru relaţia cu Parlamentul, iar în 2012 pentru câteva luni ministru delegat pentru mediul de afaceri. În 2020, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a achitat pe Mihai Voicu într-un dosar instrumentat de DNA, în care era acuzat că a cerut bani membrilor de partid pentru a fi înscrişi pe locuri eligibile la alegeri.

Oana Babagianu – antreprenor, de profesie economist, se află pe locul şapte pe lista PNL la Cameră pentru Bucureşti. Este consilier la Ministerul Economiei şi la Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării şi membru în CA Distribuţie Energie Electrica România SA.

Urmează Hilde Tudora, de profesie jurnalist, în prezent şef al Biroului pentru Protecţia Animalelor din cadrul CJ Ilfov. Pe locul nouă pe lista PNL se situează Cristin Nicolae Popa, de profesie inginer. El este director executiv la Direcţia monitorizare şi control din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM). Anterior, a fost consilier la ANCOM.

Pe locul zece pe această listă se află Diana-Ştefana Baciuna, de profesie jurist. În prezent, este secretar de stat la Ministerul Culturii. A fost consilier juridic la cabinetul europarlamentarului PNL Daniel Buda şi consilier local al Sectorului 4.

Pe lista PNL pentru Camera Deputaţilor se mai află: Luana-Teodora Vasile – absolventă de ştiinţe administrative (şef birou la CJ Ilfov); Alexandru-Bogdan Dragomir – economist; Rawan Abu-Daher – sociolog (fost consilier local al Sectorului 2); Alexandru Baicu-Ciudin – economist (fost preşedinte al ALDE Bucureşti); Ionuţ-Bogdan Grecia – economist (inspector-şef la Departamentul de Audit Public Intern în cadrul CNTEE Transelectrica SA); Cătălin-Florin Moldoveanu – jurist; Ciprian-Constantin Dumitru – jurist (fost membru al Consiliului de Supraveghere al Transelectrica); Cristina Pastramă – economist; Andrei Claudiu Motoc – expert studii europene; Tudorel Prună – inginer; Adrian-Antoniu Betea – finanţist; Liviu-Alexandru Moraru – inginer; Vasile-Niculae Ionică – filosof, teolog, psiholog, sociolog; Cristian-Ionel Haidău – economist; Anca-Elena Geamănă – economist; Ramona Porumb – specialist administraţie publică (viceprimar Primăria Sectorului 1); Raluca-Nicoleta Haliţ – expert informaţii şi securitate naţională (consilier local la Sectorul 1); Florina-Isabela Cican – expert drept şi administrare publică (consilier local la Sectorul 1); Bogdan Andrei Buburuz – inginer; Liviu Rogozea – jurist; Teodor Demetriad – profesor de sport (manager general la o sală de sport); Alina-Roxana Irimia – economist; Ion Enache – inginer, Mădălina Gavrilă – inginer; Maria-Luciana Marin – psiholog; Alin-Ştefan-Marian Bădălău – inginer (director Direcţia Tehnică STB) şi Andreea Cioacă – asistent medical (secretară).

Loading

NATIONAL

Alcool contrafăcut în una dintre destinațiile favorite ale românilor – Cel puțin 19 persoane au murit

Publicat

in

Cel puţin 19 persoane, majoritatea cetăţeni străini, au murit la Istanbul în decurs de 48 de ore după ce au consumat băuturi alcoolice contrafăcute, a relatat miercuri presa turcă, transmite agenţia EFE, potrivit Agerpres.

Potrivit cotidianului BirGun, 38 de persoane – dintre care 26 cetăţeni străini – au fost internate marţi la Istanbul în urma intoxicaţiei cu alcool contrafăcut.

În pofida eforturilor medicilor, 11 dintre cei internaţi nu au putut fi salvaţi şi au murit marţi.

Potrivit ziarului Cumhuriyet, victimele sunt turkmeni care au cumpărat alcoolul contrafăcut de la concetăţeni ai lor, la un loc de muncă din Istanbul.

Alţi şase pacienţi au murit în ultimele ore, existând temeri că numărul deceselor ar putea creşte în continuare, deoarece există un număr neprecizat de persoane aflate în stare gravă, la terapie intensivă, după cum au declarat surse de la Spitalul Samatya din Istanbul la postul NTV.

Un număr nespecificat de persoane care au consumat alcool contrafăcut şi-au pierdut vederea, au indicat aceleaşi surse.

După ce a deschis o anchetă pentru clarificarea împrejurărilor în care s-au produs faptele şi stabilirea responsabilităţii, poliţia turcă a arestat două persoane.

Din primele constatări a reieşit că suspecţii produceau băuturile contrafăcute într-o locuinţă situată în apropierea locului de muncă.

În timpul percheziţiilor efectuate la domiciliul lor au fost găsiţi circa 50 de litri de alcool contrafăcut şi 36 de pastile de substanţe narcotice, precum şi alte droguri, un cântar de mare precizie, răşină de opiu, legitimaţii de imigrare false şi o cantitate mare de medicamente.

În plus, 63 de puncte în care erau comercializate băuturi contrafăcute au fost închise într-o operaţiune a poliţiei, a declarat guvernatorul Istanbulului Davut Gül.

Procuratura a deschis o anchetă împotriva suspecţilor turkmeni Agazhan O. şi Amangul D. pentru ucidere din culpă, trafic de droguri, producere şi comercializare de alcool contrafăcut, deţinere neautorizată de substanţe medicamentoase, trafic de persoane şi fals în documente, a relatat Cumhuriyet.

În decembrie anul trecut, 19 decese cauzate de consumul de băuturi alcoolice contrafăcute au fost înregistrate într-o săptămână în mai multe provincii ale ţării, majoritatea în Istanbul.

În 2024, 110 persoane s-au îmbolnăvit după ce au consumat băuturi alcoolice contrafăcute în Istanbul, iar 48 dintre acestea au decedat, a declarat guvernoratul Istanbulului într-o declaraţie pe reţeaua X citată miercuri de AFP.

Băuturile alcoolice contrafăcute cu metanol, un alcool toxic utilizat în industrie şi în produsele de uz casnic, ar reprezenta cauza deceselor.

Această substanţă este utilizată la fabricarea antigelului sau a lichidului de spălare a parbrizului, a lacului sau a lichidului pentru fotocopiatoare. Metanolul poate fi adăugat în alte băuturi alcoolice pentru a le creşte tăria sau pentru reducerea preţului, însă poate provoca orbire, leziuni hepatice şi deces.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, acuzat de oponenţii săi că intenţionează să islamizeze societatea turcă, s-a exprimat în repetate rânduri împotriva consumului de alcool şi tutun, notează AFP.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Adversarul din SRI al lui Florian Coldea se afișează cu Georgescu: Eu, alături de viitorul președinte al României Reale

Publicat

in

Daniel Florea, fost șef la Contrainformații în Serviciul Român de Informații (SRI), a postat pe Facebook o fotografie în care apare alături de Călin Georgescu, fost candidat la alegerile prezidențiale anlate de CCR.

În descrierea imaginii, Florea a scris: „Eu, ca pleavă a societății, alături de viitorul președinte al României Reale – dl. Călin Georgescu. Doamne Ajută-ne!”.Postarea a fost însoțită de data și ora la care fotografia a fost făcută: 13 ianuarie, ora 21:59, iar Daniel Florea a publicat-o pe rețeaua de socializare câteva minute mai târziu, la ora 22:04, notează Ziare.com.

Această postare a stârnit rapid atenția publicului, având în vedere că Georgescu, un candidat la prezidențialele din 2024, nu a fost în mod tradițional sub lumina reflectoarelor media. Georgescu a reușit să câștige turul I al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2024, dar victoria sa a fost anulată pe 6 decembrie de către Curtea Constituțională a României.

Informațiile dezvăluite în urma unei ședințe CSAT au arătat finanțări dubioase pentru campania sa, care a devenit extrem de populară pe TikTok. De asemenea, documente desecretizate de la SRI și SIE au dezvăluit implicarea Rusiei în procesul electoral, ceea ce a condus la anularea alegerilor.

CCR a motivat această decizie prin interferențele externe în procesul electoral, iar Georgescu a contestat hotărârea la CEDO.

Cu toate acestea, reputatul site Politico a avertizat că Georgescu ar putea câștiga alegerile prezidențiale din 2025, în cazul în care va decide să candideze din nou. Deocamdată, viitorul său politic rămâne incert, iar decizia de a se relansa în cursa pentru prezidențiale rămâne necunoscută.

Cine este Daniel Florea care s-a pozat cu Georescu

La 50 de ani, Daniel Florea a avut o carieră lungă în domeniul securității. A absolvit Academia de Poliție în 1997 și a lucrat în Ministerul de Interne până în 2002, iar ulterior a activat în cadrul SRI între 2002 și 2009. A fost ofițer pe antiterorism la Ploiești, având responsabilități de culegere a informațiilor pe securitate internă.

În perioada 2010-2014, Florea a fost șeful contrainformațiilor SRI în județul Prahova, dar și în alte județe precum Dâmbovița, Teleorman și Giurgiu. În 2014, după ce a depus un denunț la DNA privind corupția din SRI, Florea a fost trecut în rezervă.

„Am avut curajul să depun un denunț la DNA în timp ce eram ofițer activ. Sunt cam singurul care a făcut asta în ultimii 34 de ani. Am vrut să arăt că în interiorul serviciului există corupție”, a explicat el într-un interviu din 2024 pentru Ziarul Incomod.

Printre cei vizați în denunțurile sale s-au aflat și figuri importante din justiția anilor 2014-2016, inclusiv fostul procuror DNA Ploiești, Mircea Negulescu, cunoscut drept „Portocală”.

Florea, un critic al lui Florian Coldea

De-a lungul carierei sale, Daniel Florea a fost un critic al fostului prim-adjunct al directorului SRI, Florian Coldea, unul dintre cei mai influenți și temuti oameni din cadrul serviciilor secrete din România.

În 2022, Florea a fost numit șef al biroului Poliției locale Ploiești, iar în august 2024 a fost promovat director adjunct al Poliției Locale Ploiești. Tot anul trecut, Florea a candidat pentru funcția de primar al Ploieștiului din partea AUR, dar nu a reușit să câștige.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Urgență fiscală: ce impozit trebuie să achite românii imediat pentru a evita o amendă de 27.000 de lei

Publicat

in

Anul începe cu plata taxelor și impozitelor către stat. Statul are nevoie urgentă de bani confruntându-se cu un deficit foarte mare. O categorie de români va trebui să plătească impozit până la 27 ianuarie Altfel, se vor trezi cu amenzi care pot ajunge la de 5 ori salariul mediu net.

Pentru dividendele (inclusiv cele interimare) distribuite persoanelor fizice sau juridice în cursul anului 2024, dacă plata lor efectivă nu s-a făcut până la 31 decembrie 2024, impozitul aferent trebuie declarat și achitat până la 27 ianuarie 2025, potrivit Codului fiscal. În contextul majorării impozitului de la 8% la 10%, amintim că, pentru dividendele interimare distribuite în 2024, cota rămâne de 8%.

(1) Constituie contravenţii următoarele fapte, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate, potrivit legii, infracţiuni:

b) neîndeplinirea de către contribuabil/plătitor la termen a obligaţiilor de declarare prevăzute de lege, a bunurilor şi veniturilor impozabile sau, după caz, a impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi a altor sume, precum şi orice informaţii în legătură cu impozitele, taxele, contribuţiile, bunurile şi veniturile impozabile, dacă legea prevede declararea acestora;4

Amenzi usturătoare

(2) Contravenţiile prevăzute se sancţionează astfel:

a) cu amendă de la 25.000 lei la 27.000 lei pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii şi mari şi cu amendă de la 6.000 lei la 8.000 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum şi pentru persoanele fizice, în cazul săvârşirii faptelor prevăzute la alin. (1)

b) cu amendă de la 5.000 lei la 7.000 lei pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii şi mari şi cu amendă de la 1.000 lei la 1.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum şi pentru persoanele fizice, în cazul săvârşirii faptei prevăzute la alin. (1)

Ordonanța Trenuleț e de vină

Măsurile fiscale introduse prin Odonanța Trenuleț, pentru creșterea veniturilor bugetare, ar aduce la bugetul statului circa 6,3 miliarde de lei, scrie newsweek.ro.

Este vorba despre creșterea impozitului la dividende, eliminarea facilităților pentru angajați din unele domenii și reducere de prag la microîntreprinderi.

Pe lista cu măsuri de reformă discutate de Ministerul Finanțelor cu Banca Mondială și Comisia Europeană anterior ordonanței trenuleț, s-au mai aflat majorarea impozitului pe venit de la 10% la 12%, a impozitului pe profit de la 16% la 19%, creșterea TVA de la 19% la 21%.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Firea: Cultura nu este doar despre trecut, ci și despre prezent, despre cei care continuă să creeze, să educe, să inspire

Publicat

in

Europarlametara Gabriela Firea a transmis un mesaj de Ziua Națională a Culturii și susține că se gândește la cei care, prin talent, pasiune și muncă, ne aduc mai aproape de ceea ce suntem cu adevărat: o națiune cu un tezaur cultural inestimabil.

„Cultura nu este doar despre trecut, despre marii noștri clasici, ci și despre prezent, despre cei care continuă să creeze, să educe, să inspire.

Fiecare carte citită, fiecare spectacol, fiecare tablou sau monument are în spate oameni care zi de zi muncesc pentru ca aceste valori să dăinuie. În România, aproape 288.000 de persoane lucrează direct în sectorul cultural, însă nu sunt singurii care țin cultura vie. Alături de ei, mii de freelanceri, artiști independenți, profesori de arte, creatori și oameni dedicați industriilor culturale contribuie, zi de zi, la ceea ce înseamnă identitatea noastră.

Ce-ar fi fost România fără Eminescu, fără Brâncuși, ori fără Enescu? Dar, mai important, ce va fi România fără generațiile viitoare de artiști, scriitori, muzicieni, dacă nu le oferim sprijinul de care au nevoie?

În Uniunea Europeană, sectorul cultural și creativ contribuie cu peste 4,2% la PIB-ul UE și angajează 7,7 milioane de persoane. În România, însă, doar 1,5% din populație lucrează în domeniul cultural, cel mai mic procent din Uniune.

Din fericire, bugetul UE pentru 2025 este cu 6% mai mare față de anul trecut (199,4 miliarde de euro) și este necesar ca o parte importantă să fie direcționată către cultură, educație și industriile creative.

În plus, programul „Europa Creativă” are alocate peste 2,44 miliarde de euro până în 2027, iar România trebuie să acceseze mai multe fonduri, să sprijine mai activ creatorii și instituțiile culturale. Nu putem lăsa cultura să devină un domeniu lipsit de resurse și de oportunități pentru tinerii creatori.

Tocmai de aceea, în Comisia pentru Cultură și Educație din Parlamentul European, mă lupt pentru ca finanțarea europeană să ajungă acolo unde este cea mai mare nevoie: la artiști, la instituțiile culturale, la inițiativele care fac diferența. Pentru că viitorul unei națiuni nu se clădește doar prin economie, ci și prin suflet”, a scris Gabriela Firea pe Facebook.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Cetăţean străin depistat băut la volanul unui Porsche în zona montană Rânca

Publicat

in

Un cetăţean sârb a fost depistat în timp ce conducea un autoturism de lux, în zona montană Rânca, având o alcoolemie de 1,93, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Gorj, Miruna Prejbeanu.

Potrivit acesteia, bărbatul se afla la volanul unui autoturism Porsche.

„La data de 14 ianuarie, poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Novaci au depistat un bărbat de 60 de ani, cetăţean sârb, în timp ce conducea un autoturism de lux, pe DN67 C ZTM Rânca, spre Novaci, în cazul căruia, în urma testării cu aparatul etilotest, a rezultat o alcoolemie de 1,93 mg/l alcool pur în aerul expirat. Bărbatul a fost condus la spital pentru recoltarea de mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei”, a menţionat Miruna Prejbeanu.

Poliţiştii au întocmit dosar penal pentru infracţiunea de conducerea unui autovehicul pe drumurile publice sub influenţa alcoolului.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Un șofer a supraviețuit după ce mașina s-a răsturnat și a căzut într-un canal cu apă din Pitești

Publicat

in

Un șofer a supraviețuit după ce mașina s-a răsturnat și a căzut într-un canal cu apă. Accidentul a avut loc miercuri, la Pitești. Bărbatul a primit îngrijiri medicale.

Potrivit ISU Argeș, mașina a ajuns într-un canal de deversare al unui baraj din Pitești. Autoturismul s-a răsturnat și a rămas în apă, dar șoferul a supraviețuit.

La fața locului au intervenit pompierii de la Detașamentul Pitești cu o autospecială de stingere, o autospecială de intervenție și o barcă.

Paramedicii SMURD au descoperit că victima era conștientă și cooperantă. Bărbatul are mai multe zgârieturi și un traumatism facial.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

În Trend