ACTUAL
Petrecerea s-a terminat, urmează nota de plată, avertizează un reputat economist. Bornele de care trebuie să ții cont dacă ai de făcut un buget pentru 2025
Publicat
acum 3 luniin
De
adminEconomia își reduce turațiile, iar creșterea economiei va fi mai modestă decât se estima la începutul anului, spune Adrian Codirlașu, vicepreședinte CFA România, una din cele mai prestigioase organizații din lume ale economiștilor din lume.
Dacă lucrați la bugetul pentru 2025 al unei firme sau dacă vreți să vă plasați economiile cât mai avantajos, sunt câteva borne de care trebuie să țineți cont.
În 2025, economia românească se va confrunta cu diverse dificultăți, în contextul unei creșteri mai slabe decât se aștepta, al necesității de consolidare fiscală, precum și a creșterii slabe în zona euro, au explicat luni Alexandra Smedoiu, președinte CFA si Adrian Codirlașu, vicepreședinte CFA România.
Ei au vorbit și despre provocările demografice. „Sistemul public de pensii este nesustenabil și vom vedea cât de greu va putea fi susținut pe viitor. Dacă la intrarea în pensie primești jumătate din contribuția ta de-a lungul anilor munciți, poți să te consideri norocos!”, a spus Codirlașu. El a explicat că asta și ține oamenii departe de piața muncii, întrucât unii dintre ei se gândesc că nu are rost să lucrezi pe contract de muncă și să plătești o grămadă de taxe în schimbul cărora nu primești mai nimic.
Se vorbește și de o recesiune, dar scenariul majoritar este al unei aterizări blânde
Cât de mult va încetini creșterea nu e foarte clar. În rândul membrilor CFA România, 40% vorbesc despre posibilitatea intrării în recesiune, în timp ce 60 % vorbesc despre o creștere de puțin peste 1%
Clar este că 2025 va veni cu creșteri de taxe, spun la unison președintele și vicepreședintele CFA România.
Impozitarea este, fără îndoială, cel mai mare factor necunoscut pentru exercițiul financiar 2025, având în vedere schimbarea guvernului care are loc în decembrie 2024, spune Alexandra Smedoiu. Ea se așteaptă la o creștere „semnificativă” a impozitării în 2025, din cauza deficitului bugetar mare, care va depăși 7% în acest an.
Ce taxe ar putea crește în 2024
În primul rând, TVA, unde rata implicită de taxare e de 12-13%. Rata implicită de taxare este calculată ca raportul dintre veniturile bugetare din TVA şi consumul privat din conturile naţionale (include economia neobservabilă/ascunsă).
România are unul dintre cei mai mici indici de productivitate TVA din Uniunea Europeană, iar o creștere cu 2% a cotei de TVA nu ar fi neobișnuită, în paralel cu o revizuire și o reducere a tranzacțiilor cu cote preferențiale de TVA.
O creștere de 2%-3% puncte procentuale (de la 19% la 21%) ar alinia cota nominală de TVA la media Uniunii Europene (21,4%) și ar putea acoperi între 0,5% – 1% din deficit.
Viitorul guvern ar putea opta pentru impozitarea capitalului
România are una dintre cele mai scăzute impozite pe capital din Uniunea Europeană. Impozitul pe profit și impozitul pe venitul persoanelor fizice reprezintă doar 8% din veniturile fiscale totale.
Este probabilă o realiniere a impozitării capitalului mai aproape de impozitarea muncii (care este deja ridicată). Ne așteptăm să se mențină cota „forfetară” pentru companii, cuplată cu o reducere și dispariție treptată a regimului microîntreprinderilor (punct asumat în cadrul Planului Național de Recuperare și Reziliență), mai spune Alexandra Smedoiu.
Probabil impozitul pe dividende va fi urcat la 10% (de la 8% în prezent), a mai precizat ea.
Președintele CFA România mai crede că e puțin probabil ca 2025 să aducă impozitarea progresivă, sau creșterea impozitelor pe proprietate.
„Noul guvern va trebui să depună eforturi majore în reducerea costurilor și să livreze rezultate în digitalizarea administrației fiscale, rezultate care până acum nu se văd”, mai spun cei doi economiști.
Inflația va încetini în 2025, deși ar putea exista potențialele „vârfuri” provenind din creșterea impozitării indirecte
PIB, inflație, consum și ratele dobânzilor
Datele PIB din trimestrul al doilea arată o performanță slabă, susținută totuși de consum și de investițiile publice. „Prin urmare, pentru 2024, estimăm o creștere a PIB-ului în intervalul 1,5%-1,7%, cu riscul de a fi mai modestă decât estimăm”, spun cei doi economiști.
Pentru 2025, explică Adrian Codirlașu, vor fi mai multe frâne la adresa creșterii. Consumul privat, cel mai probabil, va decelera semnificativ. Impulsul fiscal va dispărea, ba chiar va deveni negativ din cauza majorării impozitării. Pe măsură ce economia UE stagnează, cererea externă va fi slabă, spune expertul.
Procesul de dezinflație va continua, deși într-un ritm mult mai lent. După o creștere în iulie, la 5,4% cauzată de creșterile impozitelor indirecte, rata inflației a reintrat pe trendul descendent și ar putea încheia anul la un nivel în jurul valorii de 4,5%. Principalul contributor la inflație rămâne componenta serviciilor, componenta care este cel mai afectată de creșterile salariale.
Pentru exercițiul financiar 2025, politica fiscală este principalul risc pentru inflație, întrucât necesitatea ajustării fiscale poate duce la creșterea impozitării și, în consecință, la transferul majorării taxelor în prețurile de consum. Prin urmare, în primul trimestru, dacă taxarea va crește, am putea vedea inflația spre 6%, iar apoi, în a doua parte a anului, să își reia tendința descendentă. Pentru sfârșitul anului 2025, rata inflației ar putea coborî în jur de 4%-5%.
Ratele dobânzilor își vor continua tendința descendentă, în conformitate cu procesul de dezinflație. Până acum, banca centrală a operat două reduceri de 25 bps, în iulie și august, prin urmare, dobânda cheie de politică monetară a scăzut la 6,5%. Anul acesta mai este o ședință de politică monetară, iar BNR ar mai putea opera o tăiere de 25 de puncte de bază.
Deși scăderea dobânzilor ar fi un vânt din spate pentru consumul privat, nivelul actual al consumului, alimentat de creșterea salariilor și creșterea cheltuielilor publice cu salariile și pensiile, nu este sustenabil. Prin urmare, creșterea consumului privat se va decelera semnificativ
Cursul de schimb al leului
Înainte de criza energetică din 2022, leul se deprecia față de EUR cu 2%-3% pe an, în conformitate cu diferența de inflație dintre România și zona euro. Drept urmare, a avut un efect neutru asupra competitivității externe a României.
Începând cu 2022, în contextul unui mediu inflaționist ridicat, cursul EURRON a fost utilizat ca ancora antiinflaționistă. Prin urmare, EURRON a fost stabil în jurul valorii de 4,97.
Analizând cursul de schimb real efectiv al leului față de țările din zona euro, leul s-a apreciat în termeni reali cu aproximativ 6%-7% – una dintre cele mai scăzute aprecieri dintre țările ECE.
· Pe măsură ce inflația scade, putem reintra într-un regim de depreciere a leului în conformitate cu diferența de inflație România-zona euro. Prin urmare, în 2025, EURRON se va tranzacționa în jur de 5 RON pentru 1 EUR,
Poate vrei sa citesti
Un psiholog toarnă sare pe rană în plină modă parenting: Copilul e oglinda părinților!
Apare închisoarea celor ‘100 cei mai puternici traficanți de droguri’: Autoritățile din Franța iau măsuri de urgență
FOTO Șmecherie de lux! Prețul colosal plătit lunar de locatarii unui bloc doar pentru spălarea preșului de la intrare
Nu vreți să fiți președinte? Andreea Bănică e în extaz după ce Boc a anunțat că vrea să interzică fumatul pe stradă în Cluj
Earthquake measuring 3.5 on Richter scale in Buzau County on Monday evening
Regionalizarea revine în actualitate. Nicușor Dan avertizează: ‘Trebuie să ai niște studii întâi / Nu poate să se întâmple mai devreme de 2028’
Un puternic incendiu a izbucnit, în urmă cu puțin timp, într-o gospodărie din comuna Ciofrangeni, satul Ciofrangeni, str. Principala.
Intervin pompierii de la Detașamentul Curtea de Argeș cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD de prim ajutor calificat.
În urma evenimentului au ars două anexe, în suprafață de aproximativ 100 mp.
Nu au fost identificate victime.
ACTUAL
GATA! Cetatea Poenari poate fi vizitată! O poți face chiar acum, virtual
Publicat
acum 17 orein
13 ianuarie 2025De
adminRecent reabilitată, Cetatea Poienari își deschide porțile într-un mod inedit: virtual! Ziarul PROFIT te invită să faci o călătorie în timp și să explorezi această fortăreață medievală, renumită pentru legătura sa cu Vlad Țepeș. Cu ajutorul tehnologiei, poți urca treptele cetății, admira peisajele impresionante și descoperi secrete ascunse.
Așadar, vrei să explorezi una dintre cele mai impresionante cetăți din România? Fără să părăsești confortul casei tale, poți acum să vizitezi virtual Cetatea Poienari. Ziarul PROFIT îți oferă o experiență unică, pas cu pas, prin fiecare colțișor al acestei fortărețe medievale. Dă click pe link, apoi apasa EXPLORE 3D SPACE și pornește la drum!
CLICK AICI PENTRU A VIZITA CETATEA POENARI
ACTUAL
Benzina și motorina s-au scumpit din nou. Iată cât a ajuns să coste un litru de carburant
Publicat
acum 17 orein
13 ianuarie 2025De
adminUn plin de benzină pentru un rezervor mediu de 40 de litri costă acum aproape 300 lei, și asta pentru că benzina a ajuns acum la pompă 7,38 lei litrul, iar motorina 7,54 lei.
Este a 4-a scumpire de la începutul acestui an. Prima a fost pe 1 ianuarie, odată cu majorarea accizelor. Atunci, benzina s-a scumpit cu 0,17 lei, iar motorina cu 0,16 lei per litru, ceea ce înseamnă că de la începutul acestui an și până în acest moment, benzina s-a scumpit cu 0,29 lei per litru, iar motorina cu 0,28 lei.
Prețul petrolului este influențat și de valul de frig care lovește în această perioadă Statele Unite ale Americii și Europa, ceea ce duce la o mărire a consumului de combustibil, lucru care implică și o majorare a prețurilor.
ACTUAL
VIDEO | Accident grav in Argeș – Autocar cu pasageri lovit de un TIR
Publicat
acum 17 orein
13 ianuarie 2025De
adminEchipajele ISU Argeș au fost solicitate să intervină în aceasta dimineață în cazul unui accident rutier produs pe Autostrada A1, km 78, Pitești-București, produs între un autocar și un autocamion.
Forțele de intervenție ajunse la locul solicitării au evaluat rapid situația și au constatat că în autocar se aflau 11 persoane, iar în autocamion, un singur ocupant.
Nicio persoană nu necesită îngrijiri medicale.
Pompierii asigură măsuri specifice de prevenire a incendiilor.
ACTUAL
Reacția HOLCIM după amenda uriașă primită de la Consiliul Concurenței: Respingem concluziile raportului de investigație și vom contesta sancțiunea
Publicat
acum 4 zilein
10 ianuarie 2025De
adminAșa cum relatam intr-o știre anterioară, Consiliul Concurenţei a sancţionat companiile Holcim Romania, Romcim şi Heidelberg Materials România cu amenzi de 217,9 milioane lei (43,7 milioane euro) pentru coordonarea politicilor de stabilire a preţurilor.
Holcim România S.A. , care are o fabrica și în județul nostru, la Câmpulung, a fost sancționată cu 90.900.114,26 lei (18,2 milioane euro), Romcim SA cu 66.123.571,28 lei (13,3 milioane euro), iar Heidelberg Materials România S.A. cu 60.942.856,28 lei (12,2 milioane euro).
Autoritatea de concurență spune că, cel puțin în perioada 2017-2018, între cei trei producători de ciment s-a făcut un schimb de informații comerciale sensibile referitoare la prețuri viitoare, discounturi, condiții de plată, termene de plată, cantități și volume prin intermediul unor clienți. Astfel, fiecare dintre cei trei producători a implementat mecanisme pentru organizarea și utilizarea internă a informațiilor colectate de la clienți prin agenții zonali de vânzări.
Cimentul este un material indispensabil pentru prepararea betoanelor și ca ingredient principal pentru o multitudine de materiale pentru construcții.
Reacția Holcim: Respingem concluziile raportului de investigație și vom contesta sancțiunea
„Ca urmare a finalizării investigației privind piața cimentului, astăzi, Consiliul Concurenței a anunțat decizia de sancționare a producătorilor de ciment cu amenzi raportate la cifra de afaceri a societăților, știre care a fost preluată în mass-media.
Holcim România respinge concluziile raportului de investigație și declară că a acționat și continuă să acționeze în conformitate cu normele concurențiale.
Considerăm decizia ca fiind lipsită de fundament, de aceea Holcim România își va exercita dreptul la apărare în fața instanțelor de judecată și va contesta sancțiunea emisă de autoritatea română de concurență.
Avem un angajament de lungă durată față de concurența loială, așa cum se reflectă în Codul de conduită în afaceri, un program extins de conformitate și integritate, care include politici, proceduri detaliate și instruire constantă privind regulile de concurență.
Holcim România are toleranță zero pentru orice încălcare a normelor. Suntem hotărâți să prevenim orice formă de activitate care permite încălcări ale Codului nostru de Conduită în Afaceri, precum și ale cadrului legislativ”, se arată într-un comunicat de presă remis redacției.
ACTUAL
VREI SPORT, PLĂTEȘTI! Taxe majorate la Curtea de Argeș – 250 lei ora pentru stadion, 138 lei ora în Sala de Sport – NICIO REDUCERE și… PLĂȚI ÎN NATURĂ
Publicat
acum 4 zilein
9 ianuarie 2025De
adminConsilierii PSD și PNL au stabilit nivelul tarifelor de acces la putinele așezăminte sportive din municipiul Curtea de Arges. Au apărut taxe noi iar cele deja existente au fost deja majorate spre nemulțumirea argesenilor amatori de sport care spun ca li se cer din ce in ce mai multi bani dar fara a se oferi facilități suplimentare.
Cea mai contestata taxă nou introdusa este cea pentru utilizarea terenului secundar de fotbal, cel de lângă plute. Pentru a avea acces aici trebuie să plătiți 150 lei ora de utilizare. Nu exista niciun fel de reducere sau facilitate oferita unor categorii de tineri și copii.
Pentru utilizarea stadionului principal, cel care ofera si cateva vestiare ponosite si un gazon mai acătari, taxa de utilizare s-a majorat la 250 lei/ora de utilizare.
Pentru terenul sintetic din strada 1 Decembrie 1918, taxa de utilizare s-a majorat la 80 lei/oră.
Pentru a avea acces la Sala de Sport, chiar daca nu se ofera nimic în plus față de anii anteriori – cu excepția picaturilor de ploaie suplimentare, taxa de utilizare a fost majorată la 138 lei/oră, pentru lunile de iarnă, față de 125 lei cat era anul trecut și la 88 lei/oră pentru lunile de vară.
Și la Bazinul de înot au fost majorate tarifele, lucru acceptabil atata timp cat pierderile de aici sunt imense, facilitațile slabe iar majoritatea…. putinilor argeseni care mai folosesc asa numita „baie comunală” plătesc in natură intrarea sau cu ceva pile pentru acces gratuit.
Un psiholog toarnă sare pe rană în plină modă parenting: Copilul e oglinda părinților!
Apare închisoarea celor ‘100 cei mai puternici traficanți de droguri’: Autoritățile din Franța iau măsuri de urgență
FOTO Șmecherie de lux! Prețul colosal plătit lunar de locatarii unui bloc doar pentru spălarea preșului de la intrare
Nu vreți să fiți președinte? Andreea Bănică e în extaz după ce Boc a anunțat că vrea să interzică fumatul pe stradă în Cluj
Earthquake measuring 3.5 on Richter scale in Buzau County on Monday evening
VIDEO | Gata, l-au filmat! Ce a putut face primarul Panțurescu cu mașina primăriei
VREI SPORT, PLĂTEȘTI! Taxe majorate la Curtea de Argeș – 250 lei ora pentru stadion, 138 lei ora în Sala de Sport – NICIO REDUCERE și… PLĂȚI ÎN NATURĂ
Radu Tudor: ‘Acesta este cel mai mare succes rusesc: obiectivul lui Vladimir Putin este aproape gata!’
BOMBĂ! Toți consilierii locali de la Curtea de Arges buni de plată? Dați în judecată după manevrele cu terenuri – VEZI LISTA CONSILIERILOR
Centrul Infotrafic anunţă că pe DN 2A, în judeţul Constanţa, se semnalează lapoviţă şi există riscul de a se forma polei
VIDEO | Acțiune de salvare extremă a jandarmilor montani argeșeni împreună cu Salvamont Argeș
VIDEO – VIAȚA BATE FILMUL! Tânăr dispărut în urmă cu 9 ani , găsit de jandarmii argeșeni
VIDEO | Un șofer de Audi a plecat cu tot cu pompă după ce și-a alimentat mașina
VIDEO | Percheziții la traficanții de droguri din Argeș – 8 persoane duse la audieri de mascați
VIDEO, ACUM! BLOCAJ TOTAL PE TRANSFĂGĂRĂȘAN – SUTE DE MAȘINI BLOCATE ÎN TRAFIC
PITEȘTI
GATA! Cetatea Poenari poate fi vizitată! O poți face chiar acum, virtual
Recent reabilitată, Cetatea Poienari își deschide porțile într-un mod inedit: virtual! Ziarul PROFIT te invită să faci o călătorie în...
VIDEO | Accident grav in Argeș – Autocar cu pasageri lovit de un TIR
Echipajele ISU Argeș au fost solicitate să intervină în aceasta dimineață în cazul unui accident rutier produs pe Autostrada A1,...
Lege nouă pentru pensionari – Șoferii de 70 de ani, vânați pentru verificați pentru a fi lăsați fără permis. Parlamentarii îi consideră pericol public
În timp ce guvernanții tot cresc vârsta de pensionare a românilor, pe motiv că trăiesc mult și bine, parlamentarii susțin...
Lorena Toma a demisionat din AUR Argeș – Valul dezertărilor ia amploare în filiala lui Velcescu
Cameleonismul lui George Simion în privința scandalului politic generat de decizia CCR de anulare a alegerilor prezidentiale precum și atitudinea...
Curtea de Argeș
VIDEO! Arde o casă la Ciofrângeni
Un puternic incendiu a izbucnit, în urmă cu puțin timp, într-o gospodărie din comuna Ciofrangeni, satul Ciofrangeni, str. Principala. Intervin...
VREI SPORT, PLĂTEȘTI! Taxe majorate la Curtea de Argeș – 250 lei ora pentru stadion, 138 lei ora în Sala de Sport – NICIO REDUCERE și… PLĂȚI ÎN NATURĂ
Consilierii PSD și PNL au stabilit nivelul tarifelor de acces la putinele așezăminte sportive din municipiul Curtea de Arges. Au...
VIDEO | Gata, l-au filmat! Ce a putut face primarul Panțurescu cu mașina primăriei
Afecțiunea și admirația pe care argeșenii le simt pentru iubitul lor primar Panțurescu au atins noi cote aseară, în timp...
BOMBĂ! Toți consilierii locali de la Curtea de Arges buni de plată? Dați în judecată după manevrele cu terenuri – VEZI LISTA CONSILIERILOR
După ce au pierdut la foc automat procesele intentate de argeseanul Constantin Cîrjan pe tema unor terenuri nerestituite (inclusiv cel...
PUTUROȘII! Vacanță eternă la Primăria Curtea de Argeș? Cetățenii, revoltați de absența funcționarilor în zi lucrătoare
O situație incredibilă se petrece la Primăria Curtea de Argeș. În ciuda faptului că astăzi este o zi lucrătoare obișnuită,...
Mioveni
Cine sunt noii parlamentari de ARGEȘ, lista completă
În urma votului exprimat duminică, 1 decembrie, Argeșul va trimite în Parlamentul României 13 deputați și senatori. Iată care sunt...
ARGEȘ – Rezultate finale alegeri Parlamentare în orașele importante – ȘOC LA MIOVENI, PNL dezastru la Pitești – VEZI CLASAMENTE DETALIATE
În urma centralizării voturilor din peste 99,9% din secțiile de votare, Partidul Social Democrat (PSD) a obținut în Argeș o...
PSD câștigă alegerile parlamentare în Argeș, PNL suferă o prăbușire lamentabilă – VEZI REZULTATE DETALIATE
În urma centralizării voturilor din peste 99,9% din secțiile de votare, Partidul Social Democrat (PSD) a obținut o victorie concludentă...
VIDEO | Incendiu de proporții în Argeș – 3 case mistuite de flăcări
Un puternic incendiu a izbucnit în această dimineată în comuna Stâlpeni, satul Rădești la trei locuinte vecine. Dată fiin amploarea...
Câmpulung
Reacția HOLCIM după amenda uriașă primită de la Consiliul Concurenței: Respingem concluziile raportului de investigație și vom contesta sancțiunea
Așa cum relatam intr-o știre anterioară, Consiliul Concurenţei a sancţionat companiile Holcim Romania, Romcim şi Heidelberg Materials România cu amenzi...
VIDEO | Casă mistuită de flăcări în Argeș
Pe parcursul nopții, pompierii de la Detașamentul Câmpulung au fost solicitați să intervină pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit...
VIDEO | Accident grav în Argeș – S-A RĂSTURNAT CU MAȘINA
Un grav accident rutier în care un autovehicul s-a rasturnat, a avut loc in urma cu putin timp în municipiul...
În Trend
- ACTUALacum 2 săptămâni
A murit un îndrăgit preot din Argeș, paroh la Băiculești și fost director al Seminarului Teologic
- ACTUALacum 2 săptămâni
CIOLANIADA REGALĂ – Curtea de Arges, singurul municipiu fara viceprimar – De la PIC și POC la doi PICI ?
- ACTUALacum o săptămână
VIDEO | Incendiu violent la Valea Danului – CASĂ ÎN FLĂCĂRI, BUTELII CU GAZ SCOASE ÎN ULTIMA CLIPĂ
- ACTUALacum o săptămână
ACUM! Gospodărie în flăcări la Curtea de Argeș
- ACTUALacum 4 zile
VIDEO | Gata, l-au filmat! Ce a putut face primarul Panțurescu cu mașina primăriei
- ACTUALacum 4 zile
VREI SPORT, PLĂTEȘTI! Taxe majorate la Curtea de Argeș – 250 lei ora pentru stadion, 138 lei ora în Sala de Sport – NICIO REDUCERE și… PLĂȚI ÎN NATURĂ
- NATIONALacum 4 zile
Radu Tudor: ‘Acesta este cel mai mare succes rusesc: obiectivul lui Vladimir Putin este aproape gata!’
- ACTUALacum 5 zile
BOMBĂ! Toți consilierii locali de la Curtea de Arges buni de plată? Dați în judecată după manevrele cu terenuri – VEZI LISTA CONSILIERILOR