Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Péter Szijjártó susține extinderea centralei nucleare Paks cu rușii de la Rosatom

Publicat

in

Construirea celor două noi reactoare ale centralei nucleare Paks este în interesul economiei naţionale şi al securităţii naţionale, iar compania rusă de stat Rosatom este capabilă să realizeze această investiţie, a declarat, joi, la Instanbul, ministrul de externe Péter Szijjártó pentru Agenţia de Presă MTI, după întrevederea sa cu directorul general al Rosatom, Alexei Lihaciov, citează Rador.

PAKS, un proiect controversatFoto: Colaj foto

Ministrul de externe a precizat: în cadrul discuţiei, conducătorii Rosatom au asigurat Ungaria că din punct de vedere tehnic sunt în continuare capabili să realizeze investiţia.

Peter Szijjarto a mai subliniat că Agenţia Ungară pentru Energie Atomică verifică în prezent cererile de autorizare depuse, iar odată ce acestea vor fi aprobate, construcţia centralei ar putea intra în faza următoare.

“Puterea nucleară, construirea celor două noi unităţi ale centralei servesc interesele securităţii naţionale, economiei naţionale şi strategiei naţionale a Ungariei, şi vor asigura o aprovizionare cu energie a Ungariei mai sigură şi mai predictibilă”, a declarat Péter Szijjártó, care a adăugat: la sfârşitul primului sfert al secolului XXI, lumea – în special Europa şi, implicit, Ungaria – trebuie să facă faţă unor provocări la care nimeni nu s-a aşteptat.

Nu e vorba doar despre securitatea noastră fizică, ci şi despre securitatea aprovizionării cu energie. Funcţionarea pieţei mondiale a energiei este îngreunată de provocări enorme, şi ţări precum Ungaria, a căror energie se asigură îndeosebi din import, sunt deosebit de sensibile la aceste dificultăţi.

Ministrul de externe a mai spus: interesul Ungariei este să devină independenptă într-o măsură tot mai mare în ceea ce priveşte producţia de energie, ceea ce necesită capacităţi, iar energia nucleară reprezintă posibilitatea capacităţii maxime în producţia de energie proprie.

Péter Szijjártó a apreciat că energia nucleară este o modalitate ieftină, sigură şi ecologică de producere a energiei, care asigură ca Ungaria să menţină preţurile reduse la utilităţi şi să îşi îndeplinească obiectivele asumate în domeniul protecţiei mediului.

Şeful diplomaţiei ungare a mai menţionat că există dispute şi provocări pe plan internaţional şi în sectoarele energetice bazate pe transportul zilnic, precum gazele naturale şi petrolul.

Prin urmare, este important ca Ungaria să consolideze producţia de energie nucleară, deoarece combustibilii nucleari pot fi stocaţi pe o perioadă lungă de timp, astfel încât exploatarea energiei nucleare asigură un grad semnificativ de independenţă şi stabilitate în aprovizionarea cu energie.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

La finalul caniculei, premierul Ciolacu dispune măsuri care s-au luat deja în sectorul energetic

Publicat

in

„Pregătim un plan cu măsuri imediate și pe termen mediu care să asigure energia necesară consumului cetățenilor și economiei indiferent de condițiile meteo”, a anunțat premierul Marcel Ciolacu, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Premierul i-a convocat vineri la Guvern pe responsabilii din sectorul energetic.

În urma acestei ședințe, comunicatul Guvernului precizează s-au stabilit „măsuri imediate și pe termen mediu care să asigure energia necesară consumului cetățenilor și economiei”.

Prima dintre măsuri se referă la creșterea producției de energie în bandă, indiferent de sursă. Acest lucru s-a făcut deja, încă de luni, când au fost puse în pornite capacități suplimentare pe cărbune și gaze. Alte centrale în bandă care să poată fi pornite nu există.

Alte măsuri imediate stabilite în ședința de vineri:

 • Identificarea unui format standard de transmitere/comunicare a datelor de măsură a energiei electrice între distribuitori și furnizori pentru a avea o imagine cât mai clară a necesarului de consum și producție și pentru a reduce dezechilibrele;
 • Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei va analiza mecanismul de formare a prețului în sensul protejării consumatorului final de fluctuațiile din piață;
 • Operatorii de distribuție vor publica și actualiza constant pe website-urile proprii localitățile/zonele afectate de avarii, precum și durata estimată pentru remediere;
 • Accelerarea investițiilor în toate segmentele din domeniul energiei.

Aceste măsuri au fost luate, de altfel, încă de luni, potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei din 15 iulie.

„Este nevoie să colaborăm mai strâns și să accelerăm investițiile în rețeaua națională de transport, în capacitățile noi de producție și de stocare a energiei. Cetățenii români și antreprenorii nu trebuie să resimtă efectele generate de perioada de caniculă. Mă voi implica direct pentru a face tot ce ține de Guvern – modificări legislative, sprijin financiar pentru investiții, dialog cu finanțatorii europeni”, a afirmat Ciolacu, potrivit comunicatului.

Premierul spune că se va implica direct în asigurarea finanțărilor necesare pentru investiții

Ministerul Energiei și Ministerul Mediului vor prezenta Guvernului o informare cu privire la stadiul proiectelor de investiții în energie – de la capacitățile de producție, inclusiv prin proiectele hidrocentralelor cu grad ridicat de execuție, de distribuție, de stocare etc. – și, în cazul în care sunt identificate dificultăți în derularea acestora, să se ia decizii de urgentare la nivelul Guvernului.

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat că următorii cinci ani sunt vitali pentru dezvoltarea sistemului energetic, fapt pentru care se va implica direct în asigurarea finanțărilor necesare proiectelor de investiții.

„După 15 ani, România este pregătită să adopte o Strategie energetică națională. În baza acesteia, statul român își va putea planifica, prioritiza și corela investițiile și proiectele necesare pentru asigurarea siguranței energetice naționale, la un preț competitiv al energiei electrice și gazelor naturale. Vedem în aceste zile, după decenii în care au lipsit investițiile publice în sistemul energetic național, cât de importante sunt viziunea și planificarea în acest sector strategic”, a spus, la rândul său, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Potrivit acestuia, în ultimul an, am reușit să atragem 13,6 miliarde de euro bani europeni nerambursabili în sistemul energetic. Prin aceste investiții, începând de anul viitor, vom asigura mai multă energie, iar pe termen mediu, prețuri corecte pentru români și pentru mediul de afaceri.

Guvernul spune că este în grafic cu plata sumelor pentru furnizorii de energie

Potrivit analizei făcute și în această reuniune, Guvernul este în grafic cu plata sumelor datorate furnizorilor, după ce a fost făcută plata ultimei tranșe în sumă de 3,2 miliarde de lei, pentru schema de compensare și plafonare care va funcționa, potrivit actualei legislații, până în primăvara anului viitor.

La reuniunea Comitetului pentru energie au participat, alături de premier și ministrul Energiei, vicepremierul Marian Neacșu și reprezentanți ai ANRE, Consiliul Concurenței, Transelectrica-DEN, OPCOM, Hidroelectrica, Electrocentrale București, Romgaz, OMV Petrom, Complexul energetic Oltenia, Complexul Energetic Valea Jiului, Electrocentrale Craiova, Nuclearelectrica, Rompetrol Energy, Henro, ACUE, AFEER și SAPE.

Citeste mai mult

NATIONAL

Formula 1: Unde poate fi urmărit la tv Marele Premiu al Ungariei din acest weekend

Publicat

in

Marele Premiu de Formula 1 al Ungariei va avea loc în acest weekend, pe circuitul de la Hungaroring. Va fi etapa cu numărul 13 din sezonul 2024. Calificările vor avea loc sâmbătă, de la ora 17:00, iar Grand Prixul duminică, de la ora 16:00.

Marele Premiu al Ungariei, program complet

Vineri, 19 iulie

 • Antrenamente 1: De la ora 14:30 / Antena Play
 • Antrenamente 2: De la ora 18:00 / Antena Play

Sâmbătă, 20 iulie

 • Antrenamente 3: De la ora 13:30 / Antena Play
 • Calificări: De la ora 17:00 – 18:00/ Antena 3, Antena Play

Duminică, 21 iulie

 • Cursa: De la ora 16:00 / Antena 1 și Antena Play

De știut despre circuitul Hungaroring

 • Primul Grand Prix: 1986
 • Numărul total de tururi: 70
 • Lungimea unui tur de pistă: 4.381 km
 • Lungimea totală a Grand Prixului: 306.63 km
 • Recordul pe tură: 1:16.627 Lewis Hamilton (Mercedes – 2020)
 • Are o zonă DRS (sistem menit să favorizeze depășirile din Formula 1).

Clasamentul piloților din Formula 1, sezonul 2024

1 Max Verstappen – RedBull 255 puncte
2 Lando Norris – McLaren 171
3 Charles Leclerc – Ferrari 150
4 Carlos Sainz – Ferrari 146
5 Oscar Piastri – McLaren 124
6 Sergio Perez – RedBull 118
7 George Russell – Mercedes 111
8 Lewis Hamilton – Mercedes 110
9 Fernando Alonso – Aston Martin 45
10 Lance Stroll – Aston Martin 23 etc.

Ierarhia constructilor din Formula 1, sezonul 2024

1 RedBull 373 puncte
2 Ferrari 302
3 McLaren 295
4 Mercedes 221
5 Aston Martin 68
6 RB 31
7 HAAS 27
8 Alpine 9
9 Williams 4
10 Kick Sauber 0.

Cum arată sezonul 2024 din Formula 1

1) MP din Bahrain / 2 martie / Câștigător Max Verstappen

2) MP din Arabia Saudită / 9 martie / Câștigător Max Verstappen

3) MP din Australia / 24 martie /Câștigător Carlos Sainz

4) MP din Japonia / 7 aprilie / Câștigător Max Verstappen

5) MP din China / 21 aprilie / Câștigător Max Verstappen

6) MP din Miami / 5 mai / Câștigător Lando Norris

7) MP din Emilia Romagna / 19 mai / Câștigător Max Verstappen

8) MP din Monaco / 26 mai / Câștigător Charles Leclerc

9) MP din Canada / 9 iunie / Câștigător Max Verstappen

10) MP din Spania / 23 iunie / Câștigător Max Verstappen

11) MP din Austria / 30 iunie / Câștigător George Russell

12) MP din Marea Britanie / 7 iulie / Câștigător Lewis Hamilton

13) MP din Ungaria / 21 iulie / Hungaroring

14) MP din Belgia / 28 iulie / Spa-Francorchamps

15) MP din Olanda / 25 august / Zandvoort

16) MP din Italia / 1 septembrie / Monza

17) MP din Azerbaidjan / 15 septembrie / Baku

18) MP din Singapore / 22 septembrie / Marina Bay

19) MP din SUA / 20 octombrie / Texas, Austin

20) MP din Mexic / 27 octombrie / Autodromo Hermanos Rodriguez

21) MP din Sao Paulo / 3 noiembrie / Interlagos

22) MP din Las Vegas / 23 noiembrie / Las Vegas Strip Circuit

23) MP din Qatar / 1 decembrie / Lusail

24) MP din Abu Dhabi / 8 decembrie / Yas Marina.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend