Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Peste 20 de centre de vaccinare din Franţa au fost vandalizate în decurs de o lună, în urma intensificării demersurilor de vaccinare a populaţiei

Publicat

in

Peste 20 de centre de vaccinare şi alte facilităţi sanitare din Franţa au fost vandalizate în decurs de o lună, unele dintre ele fiind inscripţionate cu sloganuri pe teme naziste, în contextul intensificării de către guvernul francez a demersurilor de vaccinare a populaţiei împotriva noului coronavirus, relatează miercuri Reuters.

Furia oamenilor a fost alimentată de introducerea aşa-zisului permis sanitar, care să conţină dovada vaccinării sau a unui test recent şi care este obligatoriu de acum la intrarea în restaurante, trenuri şi în alte locuri publice, după ce patru weekenduri la rând francezii au ieşit în stradă pentru a contesta acest document despre care afirmă că restrânge libertatea individuală, scrie Agerpres.ro.

Din 12 iulie, au fost atacate un total de 22 de facilităţi medicale, între care 15 centre de vaccinare, cinci centre de testare şi un laborator medical COVID-19, a menţionat miercuri pentru Reuters un oficial din Ministerul de Interne.

Mai multe centre de vaccinare şi facilităţi de testare outdoor din farmacii din diferite zone din Franţa au fost inscripţionate cu zvastici şi graffiti cu mesaje cum ar fi „colaboraţionist”, „nazist” şi „genocid”. Sloganuri similare au fost întâlnite la unele dintre manifestaţiile împotriva permisului sanitar.

Luna trecută, în oraşul Neuille-Pont-Pierre de pe Valea Loarei pe mai multe indicatoare stradale spre centrul de vaccinare a fost desenată steaua lui David, semnul pe care evreii erau obligaţi să-l poarte de către nazişti. La Lans-en-Vercors, în sud-estul Franţei, pe pereţii unui centru de vaccinare au fost desenate graffiti anti-vaccin şi instalaţia antiincendiu a fost pornită, ducând la inundarea facilităţii, a relatat o publicaţie locală.

„Distrugerea unui centru de vaccinare spune multe despre motivele făptaşilor, care vor fi depistaţi”, a transmis pe Twitter ministrul sănătăţii, Olivier Veran.

La Urrugne, în Pirinei, cortul care găzduia un centru de testare a fost incendiat, iar la Audincourt, în estul Franţei, alimentarea cu curent a unui centru de vaccinare a fost întreruptă, punând în pericol dozele de vaccin din frigidere. Duminică, personalul de la un centru de vaccinare din Toulouse a găsit un bilet pe care scria „Într-o zi, toate astea vor sări în aer”, au consemnat media locale.

Ministrul de interne Gerald Darmanin a asigurat că autorii acestor fapte vor fi aspru pedepsiţi, dar până acum nu au avut loc arestări notabile.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

FOTO Cravata purtată de regele Charles la câteva zile după ce Sunak a anulat întâlnirea cu Mitsotakis din cauza unor piese de la Parthenon

Publicat

in

​Regele Charles a purtat o cravată cu steagul Greciei, la doar câteva zile după ce prim-ministrul britanic Rishi Sunak a anulat o întâlnire cu omologul său grec în contextul disputei diplomatice cu privire la Sculpturile Partenonului, cunoscute şi sub numele de Sculpturile Elgin, notează CNN.

Rishi Sunak și regele CharlesFoto: Simon Walker / Avalon / Profimedia Images

Regele a purtat cravata în timp ce s-a întâlnit vineri cu liderii mondiali – inclusiv Sunak – la discuţiile COP28 despre climă din Dubai.

O sursă de la Palatul Buckingham a declarat pentru CNN că cravata este pur şi simplu una din colecţia actuală a regelui şi a avut şi alte apariţii recente purtând-o.

Tatăl regelui Charles, soțul reginei Elisabeta, s-a născut în Corfu ca prințul Philip al Greciei și Danemarcei.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis urma să se întâlnească marţi cu Sunak la Londra. Cu toate acestea,întâlnirea a fost anulată brusc de Downing Street, după ce Mitsotakis a făcut comentarii în timpul unui interviu televizat despre statutul Sculpturilor Parthenon, care sunt în prezent găzduite la British Museum din Londra.

Duminică, Mitsotakis a declarat pentru BBC într-un interviu că sculpturile au fost „în esenţă, furate” şi că guvernul său va continua să facă lobby pentru un acord şi să facă eforturi pentru un „parteneriat” cu Regatul Unit.

Grecia a cerut în repetate rânduri restituirea sculpturilor, pe care diplomatul britanic Lordul Elgin le-a scos din templul Partenon din Atena la începutul secolului al XIX-lea, când era ambasador în Imperiul Otoman. (News.ro)

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Panorama cu ALP: Românii care vor și slănina în pod, și porcul gras

Publicat

in

Nu știu dacă sunt românii mai altfel decât alții, dar dacă tot e ziua noastră, e un moment bun să ne holbăm în oglindă și să realizăm cât de duplicitari și ipocriți suntem uneori.

Parada de Ziua Națională din Cluj-Napoca, 2022Foto: Inquam Photos / Cristi Vescan

„Și cu slănina în pod, și cu porcul gras în bătătură” e un proverb românesc care ne pune tare bine reflectorul pe dublul standard pe care îl practicăm atât de des. Varianta golănească, de după blocuri, aceea cu „sufletul în rai”, e chiar și mai plastică, dar nu vorbim urât de Ziua Națională.

Românul ține la principii doar când sunt în avantajul său. Ar iubi regulile, dar doar pentru alții. Dacă îl iei un pic la descusut, nu rezistă în fața tentației de a le da încolo, cât timp îi taie accesul la „slănină”.

Vrea o țară ca afară, dar dacă se poate să taie niște curbe, să fenteze niște reguli, să fure un pic la cântar, ar cam face-o.

Citește mai mult pe Panorama.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend