Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Pericol fără precedent pe una dintre cele mai importante rute comerciale din lume – Sunt amenințate toate navele care se îndreaptă către Israel

Publicat

in

Mişcarea houthi din Yemen a anunţat, sâmbătă, că va ţinti toate navele care se îndreaptă spre Israel, indiferent de naţionalitatea lor, şi a avertizat toate companiile de transport maritim internaţional să nu facă afaceri cu porturile israeliene, relatează Reuters, potrivit news.ro.

Rebelii houthi au atacat şi au capturat mai multe nave cu legături cu Israelul în Marea Roşie şi în strâmtoarea Bab al-Mandab, o cale maritimă prin care se transportă o mare parte din petrolul mondial, şi au lansat rachete balistice şi drone armate asupra Israelului.

Oficialii houthi spun că acţiunile lor sunt o dovadă de sprijin pentru palestinieni.

Israelul a declarat că atacurile asupra navelor reprezintă un „act de terorism iranian” cu consecinţe asupra securităţii maritime internaţionale.

Un purtător de cuvânt al rebelilor houthi a declarat că toate navele care navighează spre porturile israeliene au interdicţie în Marea Roşie şi Marea Arabiei.

„Dacă Gaza nu primeşte alimentele şi medicamentele de care are nevoie, toate navele din Marea Roşie cu destinaţia porturi israeliene, indiferent de naţionalitatea lor, vor deveni o ţintă pentru forţele noastre armate”, a precizat purtătorul de cuvânt. Ameninţarea este cu efect imediat, se adaugă în comunicat.

Rebelii houthi sunt una dintre cele câteva grupări din „Axa de rezistenţă”, susţinută de Iran, care au atacat ţinte israeliene şi americane începând cu 7 octombrie, când militanţii Hamas au atacat Israelul.

Într-unul dintre cele mai recente incidente, trei nave comerciale au fost atacate săptămâna trecută în apele internaţionale, ceea ce a făcut ca un distrugător al marinei americane să intervină.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Șase ucraineni, printre persoanele rănite în Polonia, după ce un bărbat a intrat cu mașina într-un grup de pietoni

Publicat

in

Șase cetățeni ucraineni au fost răniți după ce un bărbat a intrat cu mașina la 1 martie într-un grup de pietoni în Szczecin, Polonia, a informat Ukrinform, relatează Kyiv Independent.

zeci de persoane ranite in Szczecin dupa ce un barbat a intrat cu masina in pietoniFoto: Marcin Bielecki / PAP / Profimedia

Ucrainenii răniți în incident sunt patru femei, un bărbat și un băiețel de 5 ani, a declarat pentru Ukrinform Oleksandr Plodîstîi, consulul ucrainean la Gdansk.

O femeie ucraineană care era în stare critică s-a stabilizat, în timp ce fiul ei de 5 ani a suferit o comoție cerebrală, iar viața ucrainenilor nu mai era în pericol, potrivit Ukrinform.

Un total de 20 de persoane au fost rănite când mașina a lovit un grup de pietoni la o intersecție aglomerată.

Plodîstîi a spus pentru Ukrinform că băiatul și mama lui vor rămâne în spital încă două sau trei zile.

Autoritățile din Polonia au spus că șoferul era un locuitor polonez din Szczecin, în vârstă de 33 de ani, a informat AFP pe 1 martie.

Citeste mai mult

NATIONAL

Extrema dreaptă franceză, aflată în fruntea sondajelor, face din imigraţie pilonul campaniei sale

Publicat

in

Formaţiunea franceză de extremă dreapta Adunarea Naţională (Rassemblement National/RN) a lui Marine Le Pen a dat duminică startul campaniei partidului pentru alegerile europene din iunie, afirmând că votul va constitui un referendum asupra imigraţiei, potrivit Reuters, notează Agerpres.

Marine Le PenFoto: VALENTINE CHAPUIS / AFP / Profimedia

Sondajele de opinie arată că RN este pe punctul de a realiza câştiguri importante în alegeri, unele sondaje creditând partidul cu un sprijin de 28%-30%, şi că ar putea reprezenta o provocare majoră pentru partidele principale din Franţa, inclusiv pentru Renaissance (Renaşterea) al preşedintelui Emmanuel Macron.

„Este destul de clar că aceste alegeri din 9 iunie sunt un referendum împotriva inundării noastre de către migranţi”, a declarat preşedintele RN, Jordan Bardella, în vârstă de 28 de ani, care conduce lista RN la alegerile din vară, la primul miting de campanie al partidului în oraşul-port Marsilia, în sudul ţării.

„Este de datoria poporului francez să decidă cine are voie să intre în ţară şi cine nu. Împreună cu noi, Franţa îşi va proteja frontierele”, a declarat el în faţa mulţimii.

Bardella a rostit discursul de încheiere a mitingului în faţa unui afiş uriaş cu sloganul campaniei „Franţa se întoarce, Europa revine la viaţă!”, în timp ce susţinătorii săi fluturau steaguri franceze şi scandau „Vom învinge!” şi „Suntem acasă!”.

La fel ca în alte părţi din Europa, extrema dreaptă din Franţa a profitat de o criză a costului vieţii, de creşterea numărului de migranţi, de nemulţumirea crescândă a agricultorilor din cauza birocraţiei şi a costurilor ridicate şi de resentimentul general faţă de elita politică.

Potrivit biroului de statistică INSEE, numărul de imigranţi – persoane care trăiesc în Franţa, dar s-au născut în străinătate – era de 5% în 1946, ajungând la 7,4% în 1975, la 8,5% în 2010 şi la puţin peste 10% în 2022. Aproximativ o treime au devenit francezi.

Bardella şi Marine Le Pen, lidera de facto a extremei drepte franceze şi care a rostit discursul de deschidere, l-au atacat în timpul mitingului pe Emmanuel Macron.

Le Pen a spus că Macron, care a primit recent o primire ostilă din partea fermierilor la târgul comercial de la Paris, este un preşedinte „sub asediu”.

Ea a criticat, de asemenea, comentariile recente ale lui Macron potrivit cărora nu ar putea fi exclusă trimiterea de trupe europene în Ucraina, afirmând că Macron „crede că poate găsi salvarea politică în postura de războinic ceea ce i-a uimit pe francezi”.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend