Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Percheziții de amploare la persoane suspectate că făceau contrabandă cu țigări

Publicat

in

Poliţiştii fac, vineri dimineaţă, şapte percheziţii în judeţul Mureş, la persoane suspectate că făceau contrabandă cu ţigări.

Potrivit Poliţiei Române, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Mureş, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târnăveni, pun în aplicare, vineri dimineaţă, şapte mandate de percheziţie domiciliară, în judeţul Mureş, într-un dosar în care se fac cercetări pentru contrabandă.

”Percheziţiile au ca scop documentarea activităţii infracţionale şi administrarea probatoriului în legătură cu persoane cercetate, care ar fi desfăşurat activităţi ilegale cu produse accizabile în afara antrepozitului fiscal (comerţ ilegal cu ţigarete)”, arată sursa citată.

La activităţi participă poliţişti din cadrul Serviciului Criminalistic, Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, Biroului pentru Protecţia Animalelor, Poliţiei Municipiului Târnăveni şi luptători ai Serviciului pentru Acţiuni Speciale.

De asemenea, suportul tehnic de specialitate este asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliţia Română.

Loading

NATIONAL

Nadia Comăneci, după scandalul de la sol, de la JO: Sper să se găsească o soluţie astfel încât cele trei gimnaste să primească o medalie

Publicat

in

Nadia Comăneci, prezentă joi la Adunarea Generală a COSR, a declarat că speră să se găsească o soluţie astfel încât cele trei gimnaste, Sabrina Voinea, Ana Maria Bărbosu şi Jordan Chiles, să primească o medalie după concursul de la sol, de la Jocurile Olimpice.

“Nu pot să spun prea multe pentru că este un proces în derulare la Tribunalul suprem vizavi de Sabrina Voinea şi călcatul- ‘necălcatul’ din covorul din finala de la sol. Nu ştim dacă încă americanii au depus sau probabil vor depune până la sfârşitul zilei de 13 septembrie. Nu vreau să dau multe declaraţii, să nu stric ceva. Sunt anumite erori făcute care au surprins pe toată lumea acolo la arbitraj. Noi suntem sportivi, însă şi lumea mai greşeşte. Eu văd această întâmplare care trebuie să devină constructivă, să vedem ce putem face ca să putem evita astfel de lucruri la viitoarele Jocuri Olimpice. Nu este normal ca toate cele trei gimnaste să sufere. Nu sunt un oficial în această situaţie să spun ce trebuie să se facă. Dar dacă aş fi fost, aş fi găsit o metodologie în care sănătătate mentală primează. Lucrurile s-au întâmplat într-un haos, sper să se găsească o soluţie astfel încât fiecare dintre cele trei gimnaste să primească câte o medalie. Sper ca până la urmă se va găsi o soluţie, astfel încât cele trei gimnaste să primească câte o medalie”, a declarat Comăneci

Comăneci a precizat că discută cu Ana Maria Bărbosu şi Sabrina Voinea. “Suntem amice, ne trimitem mesaje. Eu încerc să fiu corectă vizavi de sport şi faţă de aceste fete care au lucrat foarte mult şi care trebuie să se înţeleagă că trebuie să fie respectate pentru munca pe care au făcut-o. Rămânem în jurul gimnasticii, pentru că asta ştim. Mă bucur că am putut să fiu alături de fete, să le motivez şi să le inspir la această ediţie a Jocurilor Olimpice şi sper că rezultatele lor şi munca pe care au avut-o şi au dăruit-o în aceşti ani să motiveze generaţiile care vin”, a mai spus Nadia Comâneci.

La 26 august, Federaţia Română de Gimnastică (FRG) anunţă că Tribunalul Suprem Elveţian (TSE) a confirmat primirea recursului formulat de către FRG şi Sabrina Maneca Voinea împotriva hotărârii pronunţate de către Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne privind concursul de sol de la Jocurile Olimpice

Sabrina Voinea solicită acordarea a trei medalii de bronz pentru finala de la sol, pentru ea, Ana Bărbosu şi Jordan Chiles.

La 10 august, FR Gimnastică a anunţat că TAS a decis că Ana Maria Bărbosu obţine medalia de bronz în concursul de sol de la Jocurile Olimpice, iar Sabrina Maneca Voinea încheie competiţia pe locul 4. TAS a admis doar contestaţia gimnastei Ana Maria Bărbosu, nu şi a Sabrinei Voinea. Ambele contestaţii au fost depus de FRG împotriva FIG şi a Donatellei Sacchi, preşedintele Comitetului tehnic feminin şi preşedintele Superior Jury, care a judecat toate contestaţiile depuse în timpul concursului.

Decizia TAS din 10 august, după audieri maraton de peste 8 ore în care partea română a propus inclusiv ca toate cele trei sportive să primească medalia de bronz, a fost ratificată de forul internaţional de gimnastică (FIG), cu informarea Comitetului Olimpic Internaţional (CIO)

Conform deciziei TAS, clasamentul primelor 5 locuri este următorul: 1. Rebeca Andrade (Brazilia) – nota 14.166, 2. Simone Biles (SUA) – 14.133, 3. Ana Maria Bărbosu (România) – 13.700, 4. Sabrina Voinea (România) – 13.700 şi 5. Jordan Chiles (SUA) – 13.666 (nota dinaintea contestaţiei admise de arbitre).

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Festival cu acces gratuit în Constanța: prima ediție a Orizont Sonor aduce podcast, radio şi creaţie sonoră

Publicat

in

Prima ediţie a Orizont Sonor, festival de podcast, radio şi creaţie sonoră, va avea loc la Constanţa, în perioada 19-21 septembrie, în organizarea Institutului Francez din România, evenimentul fiind un proiect inovator, fără precedent în ţara noastră, conform Agerpres. Intrarea la toate evenimentele din cadrul festivalului este liberă.

“În anul centenarului său, Institutul Francez din România organizează între 19-21 septembrie, la Constanţa, Orizont Sonor – un proiect interdisciplinar inovator, fără precedent în România, organizat în cooperare cu Longueur d’Ondes (Franţa) – unul dintre cele mai mari festivaluri de radio şi sunet din lume, şi SEMI SILENT (România) – platformă de podcast dedicată creaţiei sonore, creaţiei radiofonice şi înregistrărilor audio”, se arată într-un comunicat al Institutului Francez din România transmis joi.

Partenerii festivalului, Longueur d’Ondes (Franţa), unul dintre cele mai mari festivaluri de radio şi sunet din lume, şi-au exprimat entuziasmul de a împărtăşi experienţa într-un astfel de proiect.

“Fondat în 2002, Longueur d’ondes continuă să promoveze, să educe şi să formeze, contribuind în acelaşi timp la structurarea ecosistemului radio şi de podcast, aflat în schimbare rapidă. Ne propunem să împărtăşim experienţa noastră dobândită de-a lungul celor două decenii şi să cooperăm cu partenerii din Franţa şi din străinătate care doresc să sprijine creaţia de sunet emergentă şi să dezvolte proiecte provocatoare, cum este cazul Orizont Sonor. Orizont Sonor este o iniţiativă fără precedent care ar putea dezvolta noi reţele pentru autorii de creaţii sonore şi podcasturi din România şi din jurul Mării Negre, iar Longueur d’ondes este încântat să ia parte la ea”, au declarat partenerii Festivalului, citaţi în comunicatul de presă.

Programul festivalului

Prima zi a festivalului, 19 septembrie, va fi dedicată industriei, temelor şi mizei din zona de radio şi creaţie sonoră.

“Un prim panel despre podcastul documentar din jurul Mării Negre va avea loc în colaborare cu One World România şi Balkan Documentary Center (în cadrul programului media Balkan Watchers) alături de Sophio Chkheidze, producător de podcast şi film din Georgia şi Arnaud Contreras, jurnalist de radio francez care a relatat din Georgia. Un focus pe Atelierele Orizont Sonor va fi susţinut de co-organizatorii lor: Anamaria Pravicencu (SEMI SILENT), Ilinca Stihi (Radio România – Grand Prix Nova) şi Cosmin Bârzan (Radio Comunitaria), în prezenţa participanţilor, ocazie cu care vor fi ascultate podcasturile şi creaţiile produse de participanţi în cadrul acestor ateliere. Ziua va fi încheiată de o discuţie asupra perspectivelor europene în creaţia de sunet şi producţiilor radio în era podcastului digital cu profesioniştii Anamaria Pravicencu (SEMI SILENT), Justine Perez (producător francez de podcast şi film), Alexandre Plank (regizor de radio şi fondator Making Waves) şi Hanna Klimpe (din Germania, profesor la HAW, specialist în reţelele sociale)”, se menţionează în comunicatul Institutului Francez din România.

De-a lungul celorlalte două zile de festival, 20 şi 21 septembrie, vor avea loc o serie de evenimente şi activităţi diverse.

Sunt programate sesiuni de ascultare imersivă a unor documentare franceze, în prezenţa realizatorilor şi producătorilor lor, iar discuţiile încrucişate împreună cu ascultarea de fragmente din creaţii sonore şi radio vor aborda diverse subiecte.

“Un focus pe aspiraţiile tinerei generaţii din Georgia cu Salome Asatiani (jurnalist radio şi producător de podcast), Arnaud Contreras şi Hanna Klimpe. Un alt focus va aduce în lumină asupra naraţiunilor ucrainene prin arte sonore şi documentare radio în timp de conflict, alături de Anna Kravets (artist sonor), Alexandre Plank şi Ioana Pelehatăi (editor şi manager cultural la Scena 9). Un alt moment se va concentra asupra provocărilor de mediu asupra Mării Neagre în prezenţa lui Marine Leduc (jurnalist francez, corespondent în România), Marian Paiu (ONG Mare Nostrum) şi Alexandru Berbecariu (cercetător la Bucureşti şi Universitatea Aix-Marseille)”, arată sursa citată.

De la festival nu va lipsi nici sportul, Anamaria Pravicencu urmând să prezinte producţiile din proiectul său “Sonic Sports” alături de Stephane Marin, artist sonor francez.

Emisiuni radio speciale vor fi transmise în direct de la faţa locului, din locaţiile festivalului, cu acces gratuit pentru public.

“RFI România îi va întâmpina pe oaspeţii francezi ai festivalului pentru o emisiune specială Zebra, Radio Constanţa va găzdui o emisiune cu tinerii studenţi constănţeni, iar Black Rhino Radio va găzdui o emisiune despre emisia muzicală de radio în România din epoca post 1989 cu jurnalistul Paul Breazu şi invitaţii săi”, se mai menţionează în comunicat.

Pe parcursul festivalului, alte instalaţii sonore imersive vor fi amenajate în aer liber, iar în timpul sesiunilor de ascultare, podcasturile şi creaţiile sonore vor fi subtitrate în română şi engleză.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Bărbatul care a murit în accidentul de la Vadu Moldovei era un celebru pilot de raliu

Publicat

in

Tanarul de 28 ani care si-a pierdut viata in accidentul produs de un sofer din Pascani era pilot de off road. Andrei Piedemonte era directorul de traseu al etapei de la Putna din cadrul Campionatului National de off road.

Barbatul a murit nevinovat dupa ce conducatorul auto al unui autotren, a franat brusc, a derapat si a intrat pe contrasens in autoturismul condus de Andrei Piedemonte. Federatia Romana de Automobilism a transmis condoleante familiei.

În urma producerii accidentului produs la Vadu Moldovei a rezutat decesul conducătorului autoturismului și vătămarea corporală a două pasagere din mașina condusă de catre acesta, respectiv o femeie de 42 de ani si tanara de 20 ani, ambele din municipiul București.

Mai multe detalii despre accident găsiți AICI

Șoferul autoutilitarei a fost testat cu aparatul etilotest rezultatul fiind negativ, ulterior fiind condus la unitate medicală pentru recoltarea probelor biologice de sânge.

S-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă, urmând a se stabili toate circumstanțele producerii evenimentului rutier și a se dispune procedural prin unitatea de parchet competentă

Loading

Citeste mai mult

Educatie

A început școala? Uită de meditații! Noul Youni Center vine cu o altă abordare a pregătirii pentru examene și olimpiade 

Publicat

in

Un studiu realizat în anii trecuți de către IRES și Societatea Academică din România arăta că 1 din 4 elevi din România ia meditații la cel puțin o materie. Dintre cei care iau meditații, cei mai mulți – 80% – se pregătesc la matematică, iar aproximativ o treime la română sau limbi străine. Găsirea unui profesor bun aproape de casă, strecurarea orelor de pregătire în programul aglomerat al elevului sunt însă aspecte care apasă pe umerii familiilor.

Youni vine în sprijinul tuturor elevilor și părinților, încă de la clasa a II-a și până în clasa a XII-a, și propune o altă abordare pentru pregătirea extra-școlară, prin Youni Center.

Noul centru online de pregătire își deschide porțile pe 19 septembrie, iar din 1 octombrie va include și o platformă de teste pentru elevii care se pregătesc de olimpiade, evaluarea națională, Bac, SAT sau alte forme de bacalaureat internațional. Înscrierile sunt deschise aici.

Coordonat de Elena Nicolae, profesor de matematică cu un portofoliu impresionant de sute de olimpici naționali și internaționali pregătiți în ultimii ani, colectivul de profesori de la Youni Center propune:

  • Cursuri de nivel avansat, pentru pregătirea concursurilor și olimpiadelor pentru clasele II-VIII. În secțiunea învățământ primar și gimnaziu, cursurile sunt organizate pe teme, se țin online, iar înregistrarea cursului poate fi furnizată la cerere.
  • Cursuri pentru evaluarea națională, care se adresează elevilor din clasele VII-VIII. 
  • Cursuri de limbă engleză, pentru pregătirea certificărilor IELTS, TOEFL etc.
  • Cursuri de pregătire pentru SAT sau alte forme de bacalaureat.

Costul mediu pentru o sesiune de pregătire destinată claselor II-VIII este de aproximativ 100 de lei. Centrul de pregătire oferă, de asemenea, reduceri pentru olimpici și pachete gratuite pentru copiii cu posibilități materiale limitate, dar care demonstrează performanțe bune la teste.

În anul școlar 2023-2024, am sprijinit zeci de elevi în pregătirea lor pentru evaluări și olimpiade, dar și pentru examenele internaționale și, în urma feedback-ului excepțional primit de la aceștia și de la părinții lor, am decis să formalizăm acest mod de pregătire și astfel am creat Youni Center. În anul școlar care tocmai se deschide ne-am propus să ajutăm cât mai mulți elevi să se pregătească pentru a-și îndeplini obiectivele la nível educațional” – Elena Nicolae, profesor coordonator al centrului Youni.

Echipa actuală include șapte profesori de top din țară, care predau matematică și engleză. Centrul online de pregătire urmează să își extindă oferta și către alte materii. Platforma oferă un program demo gratuit pentru examenele SAT, IB și IELTS.

Youni este o companie 100% românească, fondată în 2017 de antreprenori români. Peste 14.000 de elevi și studenți au beneficiat până acum de serviciile companiei.

Mai multe informații regăsiți pe pagina web: https://younichoice.com/

Puteți urmări rezultatele și activitățile elevilor din cadrul programelor Youni pe pagina de Instagram: https://instagram.com/younichoice

Pentru orice intrebare legată de Youni sau serviciile oferite:

Email: office@younichoice.com / Telefon: +40 774 051 652

Articol susținut de Youni Center

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

FOTO Atac în Marea Neagră – Navă civilă ucraineană cu grâu lovită de o rachetă rusească. Zelenski solicită reacții internaționale

Publicat

in

O navă civilă obişnuită, care avea o încărcătură de grâu destinată Egiptului, a fost lovită de o rachetă rusească imediat ce a părăsit apele teritoriale ucrainene, a anunţat joi preşedintele Volodimir Zelenski, care precizează că aşteaptă „cu interes” reacţiile internaţionale, potrivit news.ro.

Conform primelor informaţii, nu există, din fericire, victime, a declarat Volodimir Zelenski într-un mesaj postat pe X.

“Vom continua să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a ne proteja porturile, Marea Neagră şi pentru a furniza alimente pe piaţa mondială. Aceasta este o prioritate reală pentru Ucraina – protejarea vieţilor, şi ar trebui să fie o prioritate pentru fiecare ţară”, arată Zelenski. „Grâul şi securitatea alimentară nu ar trebui să fie niciodată o ţintă pentru rachete”, spune preşedintele ucrainean.

„Aşteptăm cu interes răspunsul lumii”, a menţionat Zelenski.

„Ucraina este unul dintre principalii contributori mondiali la securitatea alimentară. Stabilitatea internă şi mijloacele de subzistenţă a zeci de ţări din diferite părţi ale lumii depind de funcţionarea normală şi neîntreruptă a coridorului nostru de export alimentar. (…) Livrările noastre de alimente către ţările din Africa şi Orientul Mijlociu sunt esenţiale”, afirmă Zelenski în postarea de pe X.

Rusia s-a retras anul trecut dintr-un acord mediat de Turcia şi ONU prin care se stabilise un coridor pe Marea Neagră pentru transportul în siguranţă al cerealelor ucrainene, care puteau pleca din trei porturi de la Marea Neagră. După ce Moscova a ieşit din acord, motivând că cererile proprii pentru transportul de îngrăşăminte şi plăţile aferente nu au fost satisfăcute, Ucraina şi-a stabilit propriul coridor de siguranţă pentru transport, care trece inclusiv prin apele teritoriale ale României.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Jurnalista Gabriela Călitescu răspunde la acuzațiile CNA: ‘Le consider complet nefondate’

Publicat

in

Jurnalista de la Nașul Tv Gabriela Călitescu răspunde la acuzațiile aduse în cadrul ședinței CNA de astăzi.

  • Context: Gabriela Călitescu a fost sancționată cu 25.000 lei, după ce în cadrul emisiunii „Să vorbim despre tine”, din 12 aprilie 2024, avându-l invitat pe  istoricul Florin Șandru, de la Academia Română, au comparat economia din perioada vechiului regim cu cea de azi.

„Astăzi, am fost audiată de Consiliul Național al Audiovizualului în legătură cu emisiunea „Să Vorbim Despre tine”, realizată pe 12 aprilie 2024, invitat DR istoric Florin Șandru, în această emisiune am discutat despre dezvoltarea economiei României înainte de 1989.

În urma acestei audieri, am fost acuzată de promovarea comunismului și dezinformare istorică, acuzații pe care le consider complet nefondate.

Doresc să subliniez că scopul emisiunii a fost să analizez aspectele economice din perioada respectivă, nu să aduc elogii comunismului sau lui Nicolae Ceaușescu.

În acest context, vreau să aduc câteva clarificări bazate pe surse istorice:

1. Dezvoltarea industrială: Conform „Istoriei economice a României” de Nicolae Iorga, perioada socialistă a fost marcată de progrese semnificative în dezvoltarea sectorului industrial, cu o creștere constantă a producției de bunuri de capital și a infrastructurii.

2. Creșterea PIB-ului: „Evoluția economiei românești” de Constantin Gane evidențiază că, deși existau dificultăți, România a cunoscut o creștere accelerată a PIB-ului în perioada respectivă, comparabilă cu alte țări din blocul estic.

3. Proiecte majore de infrastructură: Așa cum menționează „România în perioada comunistă” de Daniel Buda, marile proiecte de infrastructură, cum ar fi canalul Dunăre-Marea Neagră, au avut un impact semnificativ asupra economiei naționale.

4. Proiectele agricole și industriale: „Agricultura și industria în România socialistă” de Andrei Păunescu subliniază că strategiile economice din perioada respectivă au vizat modernizarea agriculturii și dezvoltarea industriei, pentru a asigura autosuficiența economică.

Îmi reafirm angajamentul de a prezenta o analiză obiectivă și bazată pe faptele istorice, fără a promova ideologii politice.

Voi continua să aduc în discuție aspecte economice relevante și să contribui la un dialog informat și echilibrat de fiecare dată bazat pe documente”, scrie jurnalista pe Facebook.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend