Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Pedro Almodovar câștigă, cu primul său film în limba engleză, Leul de Aur la Festivalul de la Veneţia / Leul de Argint – o surpriză / Lista câștigătorilor

Publicat

in

Primul film în limba engleză al regizorului spaniol Pedro Almodovar, „The Room Next Door”, care abordează temele grele ale eutanasiei şi schimbărilor climatice, a câştigat sâmbătă prestigiosul premiu Leul de Aur al Festivalului de Film de la Veneţia. Premiul al doilea, Leul de Argint, a fost o surpriză, fiind acordat regizoarei italiene Maura Delpero pentru drama sa plasată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial – „Vermiglio”. Iar premiul pentru cel mai bun regizor i-a revenit cineastului american Brady Corbet pentru filmul său de 3 ore şi jumătate „The Brutalist”, povestea epică a unui supravieţuitor maghiar al Holocaustului, interpretat de Adrien Brody. Australianca Nicole Kidman şi francezul Vincent Lindon au fost desemnaţi cei mai buni actori.

Cu Tilda Swinton şi Julianne Moore în rolurile principale, filmul lui Almodovar, „The Room Next Door”, a fost aplaudat în picioare timp de 18 minute la premiera sa de la Veneţia de la începutul săptămânii – una dintre cele mai lungi din istoria recentă, relatează News.ro.

Almodovar este un regizor preferat al circuitului festivalier şi a primit un premiu pentru întreaga carieră la Veneţia în 2019 pentru lungmetrajele sale îndrăzneţe, ireverenţioase şi adesea amuzante în limba spaniolă. De asemenea, a câştigat un Oscar la categoria cel mai bun film străin în 1999 cu „Totul despre mama mea”. Acum, în vârstă de 74 de ani, el a decis să încerce să se exprime în limba engleză, spunând reporterilor că pentru el a fost ca SF-ul.

Vorbind înainte de premieră, el a spus că filmul său subliniază importanţa preţuirii vieţii, dar a precizat, de asemenea, că oamenii ar trebui să poată muri cu demnitate la momentul ales de ei. „Este un film în favoarea eutanasiei”, a dezvăluit el, criticând ţări precum Statele Unite, unde aşa-numita „ucidere din milă” este ilegală, spre deosebire de Spania sa natală.

În timp ce „The Room Next Door” părea să aibă şanse mari să câştige, premiul al doilea, Leul de Argint, a fost o surpriză, fiind acordat regizoarei italiene Maura Delpero pentru drama sa cu un ritm lent, plasată în Alpii italieni în timpul celui de-al Doilea Război Mondial – „Vermiglio”.

În aceeaşi temă, premiul pentru cel mai bun regizor i-a revenit cineastului american Brady Corbet pentru filmul său de 3 ore şi jumătate „The Brutalist”, povestea epică a unui supravieţuitor maghiar al Holocaustului, interpretat de Adrien Brody, care încearcă să-şi refacă viaţa în Statele Unite.

Australianca Nicole Kidman a câştigat premiul pentru cea mai bună actriţă pentru rolul său riscant din filmul erotic „Babygirl”, în care interpretează rolul unei directoare care îşi pune în pericol atât cariera, cât şi familia, având o aventură toxică cu un stagiar care o manipulează. Kidman s-a aflat sâmbătă la Veneţia, dar nu a participat la ceremonia de decernare a premiilor după ce a aflat că mama sa a murit pe neaşteptate.

Iar francezul Vincent Lindon a fost desemnat cel mai bun actor în „The Quiet Son”, o dramă de actualitate, în limba franceză, despre o familie sfâşiată de radicalismul de extremă dreapta.

Drumul spre Oscaruri

Festivalul de film de la Veneţia marchează începutul sezonului de decernare a premiilor în cinematografie şi prezintă în mod regulat mari favoriţi la Oscaruri, opt din ultimele 12 premii pentru cel mai bun regizor de la Oscaruri revenind unor filme care au debutat la Veneţia.

Premiul pentru cel mai bun scenariu a revenit lui Murilo Hauser şi Heitor Lorega pentru „I’m Still Here”, un film despre dictatura militară din Brazilia, în timp ce premiul special al juriului a fost acordat dramei despre avort „April”, a regizoarei georgiene Dea Kulumbegashvili.

Printre filmele care au plecat fără districţii de pe insula Lido din Veneţia s-au numărat „Joker: Folie à Deux”, de Todd Phillips, cu Joaquin Phoenix şi Lady Gaga, continuarea originalului său „The Joker”, care luase aici premiul cel mare în 2019.

De asemenea, „Queer” al lui Luca Guadagnino, cu Daniel Craig în rolul unui homosexual dependent de droguri, şi filmul biografic despre Maria Callas al lui Pablo Larrain, cu Angelina Jolie în rolul celebrei soprane, au primit, de asemenea, doar aplauze din partea criticilor, dar niciun premiu.

Juriul de la Veneţia a fost condus în acest an de actriţa franceză Isabelle Huppert.

Loading

ACTUAL

Cum a ajuns UE să riște un război comercial cu China din cauza mașinilor chinezești și un detaliu surprinzător din România despre aceste electrice

Publicat

in

China, super-producătoarea de mașini a lumii, a pus ochii pe Europa. Nu de ieri, de azi. Chiar dacă au eșuat în încercările anterioare de a intra pe piața europeană cu mașini convenționale, acum, producătorii din China mizează pe avantajul oferit de trecerea la mașini electrice și își consolidează prezența pe Bătrânul Continent.

Detalii pe Panorama.ro.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Noi fragmente de dronă găsite în zona canalului Litcov. Resturile au fost ridicate dintr-o zonă extravilană

Publicat

in

Fragmente de dronă au fost găsite, vineri, în zona canalului Litcov, la aproximativ un kilometru de confluenţa cu braţul Sf. Gheorghe, Poliţia de Frontieră anunţând Ministerul Apărării. Autorităţile anunţă că resturile sunt într-o zonă extravilană şi vor fi expertizate, informează News.ro.

„Poliţia de Frontieră a informat Ministerul Apărării Naţionale, în dimineaţa zilei de vineri, 4 octombrie, cu privire la existenţa unor fragmente de dronă în zona canalului Litcov, la aproximativ un kilometru de confluenţa cu braţul Sf. Gheorghe. O echipă de specialişti din MApN, Serviciul Român de Informaţii şi Ministerul Afacerilor Interne a cercetat, în cursul acestei zile, perimetrul indicat, de unde a ridicat fragmente ale unei drone de origine rusească, urmând ca acestea sa fie expertizate, conform procedurilor legale”, a transmis, vineri seară, Ministerul Apărării.

Sursa citată a precizat că zona cercetată se află într-un spaţiu extravilan, nefiind afectate elemente de infrastructură.

„Ministerul Apărării Naţionale transmite un mesaj ferm de condamnare a acestor atacuri executate de Federaţia Rusă împotriva unor obiective şi elemente de infrastructură civilă ucrainene, care sunt nejustificate şi în gravă contradicţie cu normele de drept internaţional”, a mai transmis instituţia.

Nu este prima dată când sunt găsite fragmente de drone ruseşti pe teritoriul naţional, în urma atacurilor Federaţiei Ruse în Ucraina.

Delta Dunării, răscolită frecvent de militarii MApN

Doar în luna septembrie, armata a raportat două situații în care drone lansate de armata rusă au căzut pe teritoriul românesc.

În noapte de 7 spre 8 septembrie un grup de drone de atac Shahed rusești a violat spațiul aerian al României, ce a făcut ca autoritățile române să emită un mesaj RO Alert pentru județele Tulcea și Constanța în care avertizează locuitorii asupra riscului căderii unor obiecte din spațiul aerian în urma atacului rusesc. Informația că dronele au încălcat spațiul aerian al României a venit mai întâi dinspre Ucraina.

„Un grup de drone de atac a violat spațiul aerian al României”, au transmis pe Telegram, la ora 02:49, forțele aeriene ucrainene. „Un vehicul aerian fără pilot este deasupra teritoriului românesc în zona Sabangia”, se spune într-un alt mesaj venit după zece minute, făcând referire la localitatea Sabangia de pe malul lacului Razem, aflat la circa 40 de kilometri de granița cu Ucraina.

„Drona a părăsit teritoriul României, a zburat prin Vilkovo (localitate aflată peste Dunăre de Periprava” și continuă să meargă peste apele de coastă ale Golfului Odesa”, au mai spus forțele aeriene ucrainene într-un mesaj postat la ora 03:41.

Ministerul Apărării Naționale a confirmat că cel puțin două dintre dronele cu care Rusia a atacat Ucraina sâmbătă spre duminică au ajuns în spațiul aerian românesc, în cazul uneia dintre ele fiind „indicată probabilitatea existenței unei zone de impact pe teritoriul național, într-o arie nelocuită”. Ulterior, rămășițele au fost găsite pe raza localității Periprava.

De asemenea, alte fragmente dintr-o dronă rusească de tipul Geran 2 (Shahed-136) au fost identificate, pe 24 septembrie, de forțele Ministerului Apărării în apropiere de localitatea Plauru, la Dunăre lângă granița cu Ucraina.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Ministerul Mediului susține că nu au fost identificate încercări de fraudă în programul Casa Verde Fotovoltaice

Publicat

in

Ministerul Mediului transmite, într-un comunicat oficial, că nu au fost găsite încercări de fraudă și dă asigurări că analizează minuțios fiecare dosar în programul Casa Verde Fotovoltaice. Reacția vine după ce Asociația Prosumatorilor din România a ridicat suspiciuni de fraudă cu inteligență artificială la înscrierile în regiunea București-Ilfov.

Potrivit Administrației Fondului pentru Mediu, vineri, bugetul pentru București-Ilfov s-a epuizat într-un timp-record, respectiv 1 minut și 5 secunde, în timp ce, pentru celelalte cinci sesiuni anterioare, fondurile s-au terminat în aproximativ 2 minute.

Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie susține că înscrierea într-un minut nu pare exagerată, însă suspiciunea vine din faptul că o persoană care s-a înscris în 40 de secunde a avut cronologic al 1.100-lea dosar validat.

„Considerăm că limita de 30 de secunde este sub capacitățile umane de a înscrie informațiile cerute pe platformă. Dacă astfel de dosare există, cu siguranță există suspiciuni mari de implicare a unor programe speciale de înscriere rapidă în aplicație”, a transmis APCE.

„AFM derulează o analiză minuțioasă a dosarelor depuse, verificând orice posibilă încercare de fraudare a aplicației informatice. Până în acest moment, nu au fost identificate astfel de încercări, iar Administrația Fondului pentru Mediu rămâne vigilentă în a păstra standarde ridicate de integritate”, a răspuns Administrația Fondului pentru Mediu.

Sursa citată a susținut că a folosit aceeași aplicație pentru înscriere ca și anul trecut, la care a adăugat suplimentar încă un cod de verificare (captcha), „tocmai pentru a evita utilizarea roboților în procesul de depunere a dosarelor”.

„Platforma utilizată în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice este aceeași pentru toate regiunile, iar funcționalitățile ei au fost optimizate pentru a asigura o utilizare sigură”, a susținut Ministerul Mediului într-un comunicat.

Regiunea București-Ilfov a avut cel mai mic buget alocat dintre toate regiunile, în valoare de 114.120.000 lei, de până la trei ori mai mic decât alte regiuni cu mai multe județe.

„Cererea pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice este una extrem de mare, astfel că numărul de accesări în aplicația informatică între orele 9:55 – 10:03 a variat între 1,26 – 2,49 milioane, în funcție de regiune”, conform comunicatului.

Aplicanții au avut un video explicativ pentru înscrieri

AFM a explicat că, pentru a ajuta la crearea conturilor, beneficiarii au avut la dispoziție un video explicativ de aproximativ un minut și jumătate. În el era prezentat procesul de înscriere în mod detaliat, „demonstrând claritatea și simplitatea etapelor necesare pentru a completa un dosar în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice”.

Agenția susține că filmulețul a fost realizat într-un mod lent, dar timpul putea să fie unul mai scurt, dacă informațiile erau introduse într-un ritm alert.

Care sunt acuzațiile APCE

Din cauza cererii foarte mari pentru programul Casa Verde 2024 pentru București – Ilfov, ștacheta de timp a scăzut „extrem de îngrijorător”, conform APCE.

Asociația a reclamat că în ultimele două săptămâni, pe mai multe pagini de social media, au apărut anunțuri de „ajutor” contra cost, cu sume care porneau de la câteva sute de lei, până la peste o mie de lei. Sumele de bani erau cerute pentru a introduce direct sau printr-o extensie de browser, datele pentru înscrierea în program.

În plus, au apărut și persoane care făceau acest lucru gratuit, solicitând datele personale, precum buletinul sau extrasul de carte funciară, ale celor care nu se descurcau bine cu tehnologia, cu promisiunea că îi vor înscrie în câteva secunde.

„Acea copie de act de identitate poate fi folosită pentru a încerca fraude bancare, fraude financiare sau fel de fel de alte încercări de impersonare”, a explicat, pentru publicul HotNews.ro, Tudor Galoș, consultant în protecția datelor persoanale.

Specialistul a precizat că o astfel de intermediere, cum este completarea aplicației pentru Casa Verde Fotovoltaice, trebuie făcută cu firme specializate, cu care să încheiem un contract de confidențialitate.

Pentru a „da șanse egale tuturor celor care se înscriu”, Asociația Prosumatorilor a propus ca în edițiile viitoare ale programului, să fie finanțate dosarele în mod aleatoriu.  

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Intrarea României în Schengen e din nou pe agenda Consiliului JAI, săptămâna viitoare. Cum afectează perspectivele rezultatele alegerilor din Austria

Publicat

in

Preşedinţia ungară a Consiliului UE va prezenta în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) de la Luxemburg de săptămâna viitoare situaţia actuală a aplicării integrale a acquis-ului Schengen în Bulgaria şi România, informează un comunicat al Consiliului. Austria, țara care a blocat accesul celor state în Schengen cu granițele terestre, tocmai a trecut prin alegeri legislative câștigate de un partid de extremă-dreapta, cu poziții dure legate de migrație.

La reuniunea din Luxemburg, de pe 10 octombrie, Comisia Europeană va prezenta un raport privind evoluțiile și amenințările legate de spațiul Schengen, transmite Agerpres.

România și Bulgaria au susținerea Budapestei

Ungaria, țară care deține președinția Consiliului UE și care susține intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen și cu granițele terestre, va prezenta situaţia actuală a aplicării integrale a acquis-ului Schengen de către cele două țări, mai menţionează comunicatul, reamintind că, la 30 decembrie 2023, Consiliul a decis să elimine controalele de la frontierele aeriene şi maritime cu Bulgaria şi România. Pentru a se stabili data eliminării controalelor la frontierele terestre interne cu Bulgaria şi România este nevoie de o altă decizie a Consiliului, precizează sursa citată.

Cel mai probabil cu acest prilej va avea loc o trecere în revistă a situaţiei la zi în ceea ce priveşte posibilitatea aderării la Schengen cu frontierele terestre a României şi Bulgariei, întrucât până în prezent nu au apărut în spaţiul public semne din partea Austriei că ar fi gata să susţină o decizie politică în acest sens.

Totuşi, mai mulţi oficiali români şi bulgari au declarat că speră că România şi Bulgaria vor obţine o decizie privind aderarea integrală la spaţiul liber de circulaţie până la sfârşitul acestui an. Însă aceste speranțe au fost zdruncinate de rezultatul alegerilor din Austria de la finele lunii trecute, care au fost câștigate de către Partidul Libertății (FPO), de extremă dreapta.

Rezultatul alegerilor din Austria ridică semne de întrebare

Victoria FPO, un partid favorabil Rusiei, cu un discurs naționalist, eurosceptic și anti-migrație, a fost o premieră istorică pentru gruparea formată în anii 1950, al cărui prim lider a fost un ofițer SS de rang înalt și deputat nazist.

Conservatorii de la OVP ai cancelarului în funcție, Karl Nehammer, s-au plasat pe poziția a doua. În pofida unor diferențe doctrinare considerabile între cele două partide, ele au în comun o poziție dură legată de combaterea imigrației, fenomen pe care speră să-l limiteze inclusiv prin întărirea granițelor Schengen și opoziția față de extinderea acestuia.

Deocamdată, situația politică de la Viena rămâne neclară, în condițiile în care Nehammer i-a cerut președintelui Alexander van der Bellen să încredințeze mandatul de formare a guvernului liderului FPO, Herbert Kickl, întrucât s-a clasat pe primul loc, cu 29% din voturi.

FPO ar avea nevoie de un partener de coaliție pentru a guverna, dar celelalte formațiuni au anunțat că nu sunt interesate de o colaborare.

Președintele austriac Alexander Van der Bellen, care supraveghează formarea guvernelor, le-a spus tuturor partidelor să poarte discuții între ele, un proces care ar trebui să înceapă oficial în curând. El a enumerat câteva chestiuni care ating subiecte sensibile, precum scumpirea traiului, schimbările climatice și asistența medicală, dar a întrebat, de asemenea: „Cum aducem o contribuție pozitivă în Uniunea Europeană?” și „Ce imagine a Austriei dorim să prezentăm lumii?”.

Van der Bellen, un fost lider al Verzilor (formațiune de stânga), și-a exprimat rezervele cu privire la intrarea FPO în guvern. Miercuri, el a reiterat că orice viitor guvern ar trebui să respecte valorile fundamentale, inclusiv drepturile minorităților, mass-media independentă și apartenența țării la UE.

Partidul Popular Austriac (OVP), de orientare conservatoare, al cancelarului Karl Nehammer este singurul partid care a lăsat ușa deschisă pentru o coaliție cu FPO, însă Nehammer a exclus în mod repetat intrarea la guvernare alături de liderul FPO, radicalul Herbert Kickl, care a insistat că nu va „dispărea în neant”.

Optimism moderat al lui Victor Negrescu

Înaintea alegerilor din Austria, Victor Negrescu, vicepreședinte al Parlamentului European din partea S&D, a afirmat că rezultatul acestora va fi crucial în ce privește intrarea României în Schengen cu granițele terestre în acest an.

„În funcţie de rezultatul alegerilor din Austria, vom şti în ce măsură România are şanse pentru a avea în acest an o decizie privind intrarea în Schengen şi cu frontierele terestre. Eu cred că există aceste şanse. Mi-aş dori ca în Austria să avem o coaliţie pro-europeană care să-şi asume acest obiectiv şi, în sensul acesta, în continuare cred că există şanse pentru ca această ţintă a României să fie îndeplinită în cursul acestui an”, spunea Victor Negrescu.

Austria va avea în continuare un cuvânt greu de spus în această chestiune întrucât noul comisar european pentru Afaceri Interne și Migrație va fi fostul ministru de Finanțe austriac Magnus Brunner, din partidul cancelarului Karl Nehammer.

Autoritățile bulgare se așteptau, tot înaintea scrutinului din Austria, la o decizie privind aderarea deplină a Bulgariei și României la Schengen până la sfârșitul anului, conform Euractiv.

„În 10 octombrie, comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, împreună cu ministrul de interne al Ungariei, vor propune Consiliului Uniunii Europene eliminarea controalelor la frontierele terestre”, a declarat șefa reprezentanței Comisiei Europene în Bulgaria, Iordanka Ciobanova.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Adriean Videanu și soția sa, opriți pe aeroportul din Munchen cu bijuterii de 650.000 de euro. Fostul ministru susține că este „o neînțelegere” legată de plata taxelor

Publicat

in

Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu și soția sa au fost opriți de către vameșii germani de pe aeroportul din Munchen întrucât aveau asupra lor bijuterii de 650.000 de euro pe care nu le declaraseră. Într-o declarație pentru G4Media, Videanu a precizat că a fost o neînțelegere generată de faptul că nu știa că trebuie să plătească taxele în Germania, nu în România.

Inițial informația legată de doi pensionari opriți de vameși la Munchen a fost publicată de către Digi24, fără să fie însă precizat numele lor.

Ulterior, Videanu a confirmat, pentru G4Media, că el a fost oprit având asupra sa bijuterii de 650.000 de euro nedeclarate. Fostul ministru a spus că a cumpărat bijuteriile din Elveția, iar incidentul cu vameșii germani este „o neînțelegere cauzată de faptul că nu am știu legislația UE, care spune că taxele pentru bunuri de valoare aduse din afara UE trebuie plătite în primul stat membru în care am ajuns, și nu în România, țara unde am rezidența fiscală”.

Videanu a precizat că este vorba de un colier pentru soție și un ceas, aflate în ambalaje, cu facturile aferente.

„Vameșul a susținut că trebuie să plătesc în Germania atât taxele, cât și TVA, și până la plata tuturor sumelor ei au reținut bijuteriile. Am plătit taxele cerute, dar le-am comunicat că voi contesta administrativ decizia, pentru că eu cred că e normal să plătesc TVA acolo unde am reședința fiscală, adică în România”, a mai spus Videanu.

Adriean Videanu a fost achitat definitiv în acest an de un complet de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul deschis de DIICOT în 2012 privind achiziția de gaze de la stat de către compania afaceristului Ioan Niculae. Cei doi fuseseră achitați și pe fond, în 2022, iar DIICOT a făcut apel.

Adriean Videanu a fost unul dintre liderii cei mai proeminenți ai PDL, el fiind primar al Capitalei în perioada 2005-2008 și apoi ministru al Economiei în guvernele Boc. În momentul de față, Videanu nu mai este activ în politică.

Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus definitiv, în luna mai, achitarea omului de afaceri Ioan Niculae şi a fostului ministru al Economiei Adriean Videanu pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi delapidare în dosarul Romgaz – Interagro, în care prejudiciul calculat de procurori se ridica la peste 60 milioane de euro.

Aceştia primiseră soluţie de achitare şi la instanţa de fond, în decembrie 2022, pe motiv că „fapta nu există”, iar miercuri completul de cinci judecători a respins, cu majoritate, apelurile declarate de DIICOT şi compania Romgaz.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Elevii și profesorii prind Ziua Mondială a Educației în weekend / Ce zile libere mai au 

Publicat

in

Pe 5 octombrie este Ziua Mondială a Educației. În mod obișnuit, pe această dată nu se fac ore, însă anul acesta elevii și profesorii au pierdut ziua liberă, din cauza weekendului.

Ziua Educației, celebrată pe 5 octombrie, marchează recunoașterea importanței educației și a cadrelor didactice. Este o zi dedicată sprijinului profesorilor. Data a fost desemnată de UNESCO în 1994 și reprezintă semnarea recomandării UNESCO și a Organizației Internaționale a Muncii privind statutul profesorilor.

Ziua de 5 octombrie a fost declarată liberă în România, pentru elevi și profesori, începând cu anul școlar 2013-2014. Anul trecut, în 2023, Ziua Educației a fost joi, când elevii și profesorii nu au participat la ore.

Care este structura anului școlar 2024-2025

Anul școlar 2024-2025 va fi format din cinci module, conform calendarului publicat în Monitorul Oficial:

  • Modul 1: 9 septembrie 2024 – 25 octombrie 2024
  • Vacanță: 26 octombrie 2024 – 3 noiembrie 2024
  • Modul 2: 4 noiembrie 2024 – 20 decembrie 2024
  • Vacanță: 21 decembrie 2024 – 7 ianuarie 2025
  • Modul 3: 8 ianuarie 2025 – 7 februarie 2025, respectiv vineri, 14 februarie 2025 sau vineri, 21 februarie 2025, după caz, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București;
  • Vacanță: o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 10 februarie – 2 martie 2025
  • Modul 4: 17 februarie 2025, respectiv luni, 24 februarie 2025 sau luni, 3 martie 2025, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz – 17 aprilie 2025
  • Vacanță: 18 aprilie 2025 – 27 aprilie 2025
  • Modul 5: 28 aprilie 2025 – 20 iunie 2025
  • Vacanță: 21 iunie 2025 – 7 septembrie 2025

Programul „Şcoala altfel” şi programul „Săptămâna verde” se vor desfăşura în perioada 9 septembrie 2024 – 30 mai 2025, în intervale de câte cinci zile consecutive lucrătoare. Planificarea lor este la decizia unităţii de învăţământ.

Ce zile libere mai au profesorii

Zilele nelucrătoare pentru profesori din acest an școlar sunt: 

  • 5 octombrie 2024 – Ziua Mondială a Educației;
  • 22 aprilie 2025 – a treia zi de Paște, marți, în vacanța de primăvară a elevilor;
  • 5 iunie 2025 – Ziua Învățătorului, joi.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend