Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Pe urmele viitorului: Vânătoarea, o pasiune care se transformă în conservare

Publicat

in

Hai să intrăm în lumea vânătorii moderne, unde explorăm legătura dintre această practică și îmbunătățirea  distinctă a mediului înconjurător.

Pentru unii, vânătoarea este o tradiție, o modalitate de a se apropia de natură și de a își testa aptitudinile. Pentru alții, este un mod responsabil de a gestiona și de a conserva biodiversitatea. Hai să intrăm în lumea vânătorii moderne, unde explorăm legătura dintre această practică și îmbunătățirea  distinctă a mediului înconjurător.

În vremurile moderne, vânătoarea transcende ideea de sport sau hobby. Este o necesitate ecologică, o modalitate prin care omul contribuie la echilibrul natural și la protejarea faunei sălbatice. Legătura dintre vânătoare și conservare este mai robustă decât oricând, cu vânători dedicați care joacă un rol vital în gestionarea responsabilă a vieții sălbatice și susținerea ecosistemelor locale din România.

Conform Vanatorul.ro (fostul cadourivanatori.ro), România a fost principalul exportator de trofee între 2014 și 2018, cu o medie de 31 de trofee pe an. Vânătoarea, în esența ei, este o stare de spirit, profund înrădăcinată în dragostea noastră pentru patrie și respectul față de valorile sale. În vreme ce vânătorii străini pot fi atrași de exotismul unei vânători de trofeu pe meleaguri distante, cei locali își văd responsabilitatea dincolo de simpla captură. Ei iubesc și protejează pământurile pe care le străbat, înțelegând că vânătoarea responsabilă este cheia conservării biodiversității și a frumuseții naturii românești, care asigură că moștenirea naturală a României va putea fi admirată și de generațiile viitoare.

Pe măsură ce societatea se confruntă cu provocările schimbărilor climatice și pierderii biodiversității, conservarea eficientă a devenit mai importantă ca oricând. Așadar, implicarea și educația vânătorilor asupra problemațicii de mediu, pot deveni elemente-cheie în protejarea și conservarea speciilor și a habitatelor lor.

Practicată responsabil, vânătoarea poate genera beneficii semnificative pentru conservare. Taxele și permisele de vânătoare contribuie la finanțarea serviciilor de conservare a faunei sălbatice și a habitatelor acesteia. În plus, vânătorii moderni sunt, în esență, naturaliști educați, cu cunoștințe solide despre speciile pe care le vânează și despre ecosistemele în care trăiesc acestea.

Pe lângă aceasta, vânătoarea se dovedește a fi un instrument eficient în controlul populațiilor de animale care pot deveni dăunătoare dacă nu sunt gestionate corespunzător. Prin reglementarea numărului anumitor specii, se minimizează daunele cauzate culturilor, proprietăților, a altor animale și chiar vieții umane.

În același timp, cei care practică vânătoarea cu responsabilitate sunt și cei mai mari apărători ai naturii, fiind primii care observă și semnalează eventualele schimbări negative în comportamentul animalelor sălbatice sau în starea mediului lor natural.

Orice ciclu natural are însă un sfârșit, iar pentru a ne asigura că acesta nu este unul tragic, avem o responsabilitate comună. Este momentul să privim vânătoarea nu ca pe un sport sau un hobby, ci ca pe un act de conservare a naturii, de respect față de biodiversitate și de înțelegere profundă a importanței echilibrului natural.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

Sacrificarea porcului în gospodărie de Sărbători poate aduce probleme! Regulile care trebuie respectate 

Publicat

in

Direcţia Sanitara Veterinara si pentru Siguranţa Alimentelor recomandă cetăţenilor să respecte unele reguli înainte, și după sacrificarea porcului din gospodărie.

„Direcţia Sanitara Veterinara si pentru Siguranţa Alimentelor Dâmboviţa (DSVSA) recomandă cetăţenilor să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate/înregistrate sanitar veterinar, astfel, vor avea certitudinea că atât carnea, cât şi alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică”, se arată în comunicatul DSV Dâmbovița

După cumpărare, în cel mai scurt timp posibil, alimentele de origine animală se introduc în frigider unde se păstrează conform indicațiilor de pe etichetă.

Sacrificarea porcului din gospodărie şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave, mai spune sursa citată

DSVSA spune că, carnea și produsele din carne provenite de la porcul din gospodărie sunt interzise a fi comercializate!

„De asemenea, este interzisă comercializarea porcilor, cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului Pestei Porcine Africane (PPA)”

Solicitaţi vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru a:
– verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare;
– da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a nu vă pune sănătatea în pericol;
– asomarea porcul înaintea sacrificării, pentru a scuti animalul de suferinţă şi a respecta cerinţele de bunăstare a animalelor.

Deținătorul animalelor are obligația de a preda medicului veterinar de liberă practică împuternicit crotaliile auriculare ale animalelor sacrificate, în termen de maxim 7 zile de la sacrificare, pentru actulizarea Bazei Naționale de Date (BND).

Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi, până nu obţineţi de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ.

„În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscați sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului, numai dacă acesta este identificat și înregistrat.
Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în vederea examinării pentru Trichinella spp. este obligatorie și se efectuează pe probe provenite atât de la porcii identificați și introduși în BND, cât și de la porci neidentificați, care nu figurează în BND”, se arată în comunicat

Probele se recoltează din musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, , partea musculară a diafragmei situate în apropierea costelor sau a sternului.

Este interzisă introducerea cărnii și a produselor din carne (toate speciile: porc, oaie, vită, pasăre, etc.) dintr-o țară terță în Uniunea Europeană, respectiv în România, prin bagajele personale ale călătorilor. Interdicția se aplică și în sens invers, din România într-un stat membru sau țară terță.

Este recomandat ca ouăle și alte produse alimentare care se consumă în mod tradiţional în această perioadă, cum sunt: cozonacii, prăjiturile, legumele de sezon etc. să fie achiziţionate din spaţii amenajate,autorizate/înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, aflate sub controlul personalului de specialitate.

De asemenea, înainte de achiziţionarea alimentelor de origine animală din locuri specializate în acest sens, asiguraţi-vă că vânzătorul este echipat corespunzător, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mâinile acoperite de mănuşi curate sau de unică folosinţă.

„Având în vedere intensificarea comerțului on-line în această perioadă, cu alimente de toate tipurile, cum ar fi produse alimentare proaspete, refrigerate, congelate, preparate, uneori împreuna cu produse nealimentare, recomandăm consumatorilor să urmarească cu atenție sporită, atunci când cumpară produse alimentare prin comerțul on-line, cerințele privind comanda, livrarea și transportul, data expedierii alimentelor (în special pentru produsele alimentare ușor alterabile), precum și respectarea condițiilor prescrise de păstrare și consum ale acestora”, a conchis sursa citată

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Europarlamentar român: Este oficial, România nu intră în Schengen în acest an

Publicat

in

Este oficial, România nu intră în Schengen în acest an, a transmis miercuri seara pe facebook, europarlamentarul Eugen Tomac, precizând că pe 5 decembrie se va discuta doar despre accesul nostru în Schengen, dar nu se va vota.

„Este oficial, România nu intră în Schengen în acest an.
Pe 5 decembrie se va discuta doar despre accesul nostru în Schengen, dar nu se va vota”, spune Tomac

Eugen Tomac subliniază faptul că Nehammer ne umilește din nou într-un mod absolut scandalos!

„Sunt profund revoltat să văd cum această putere ratează în fiecare zi acest obiectiv de grad zero pentru România.

Altele sunt prioritățile lor, vizite prin Africa, Dubai și măriri de taxe și impozite.
Locul nostru este în UE, dar aici trebuie să muncești pentru fiecare obiectiv și să fii credibil atunci când ceri sau să joci dur atunci când ești umilit”, a conchis europarlamentarul român

Consiliul JAI care va avea loc, pe 4 şi 5 decembrie, nu va supune la vot aderarea României la Schengen, desi subiectul se află pe ordinea de zi a reuniunii.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend