Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Parlamentul elvețian șochează și respinge decizia istorică a CEDO care obligă Țara Cantoanelor să combată schimbările climatice

Publicat

in

Camera inferioară a parlamentului elvețian a votat miercuri în favoarea respingerii deciziei istorice luată de CEDO în luna aprilie, când a ordonat Elveției să ia mai multe măsuri pentru a combate schimbările climatice, relatează Reuters.

Dezbatere in parlamentul elvetianFoto: Peter Klaunzer / AFP / Profimedia Images

Pe 9 aprilie judecătorii de la CEDO (Curtea Europeană pentru Drepturile Omului) au dat câștig de cauză unui grup de femei vârstnice din Elveția, care au chemat statul elvețian în justiție, argumentând că eforturile insuficiente ale guvernului de a combate schimbările climatice le pune în pericol viața.

Însă miercuri camera inferioară a legislativului de la Berna a urmat exemplul celei superioare și a adoptat o rezoluție în care respinge decizia CEDO, acuzând instanța europeană de „activism judiciar”. Rezoluția, care nu este obligatorie pentru guvern, a fost adoptată cu 111 de voturi „pentru” și 72 „împotrivă”.

Rezoluția argumentează că Elveția nu are niciun motiv să ia măsuri suplimentare pentru a combate schimbările climatice întrucât face deja destule lucruri în acest sens.

Cuvinte grele în parlamentul Elveției

În timpul dezbaterii din plen legiuitorii au denunțat „ingerința” CEDO în democrația elvețiană, unul dintre deputați catalogând decizia luată de instanța de la Strasbourg drept „eronată”. Mai multe membre ale asociației „Senioare în sprijinul protecţiei climei”, asociația elvețiană care a atacat guvernul la CEDO, au asistat la deliberări.

Unul dintre legiuitorii Partidului Popular Elvețian (SVP), cel mai mare din parlament, a părut să le batjocorească pe femei, afirmând că acestea au înaintat plângerea către instanța europeană „fiindcă le este un pic prea cald vara”.

El s-a referit astfel la argumentul femeilor potrivit căruia eforturile inadecvate ale guvernului elvețian de a combate schimbările climatice le periclitează viața în timpul valurilor de căldură.

„Este chiar rușinos ce tocmai s-a întâmplat”, a declarat Stefanie Brander, în vârstă de 68 de ani, după vot.

„Este o insultă și o lipsă de respect pentru drepturile noastre, care au fost confirmate de o instanță internațională”, a adăugat femeia.

În afara parlamentului, un mic grup de activiști pentru climă s-au strâns cu pancarte pe care erau scrise mesaje ca „trădare”, „șoc”, „alarmare”.

Deși Consiliul Federal, aripa executivă a statului elvețian, are libertatea de a ignora rezoluția parlamentului, ministrul pentru climă al Elveției a părut la rândul său să minimalizeze importanța deciziei CEDO.

Deciziile CEDO sunt obligatorii pentru țările din Consiliul Europei

Isabela Keuschnigg, o cercetătoare juridică de la London School of Economics, a declarat că, dacă guvernul elvețian va refuza să implementeze decizia CEDO, acest lucru ar putea „stabili un precedent îngrijorător”, unul în măsură să submineze rolul puterii juridice în guvernarea democratică.

O respingere formală de către guvernul elvețian a deciziei CEDO ar fi o măsură fără precedent pentru o țară membră a Consiliului Europei, organizația internațională care reunește toate statele Uniunii Europene precum și alte state democratice din centrul și estul Europei.

Rusia a decis în iunie 2022 să nu mai aplice deciziile CEDO, însă ea s-a retras din Consiliul Europei la scurt timp după ce președintele Vladimir Putin a declanșat războiul din Ucraina. Turcia, țară membră a Consiliului Europei, a ignorat de facto mai multe decizii ale CEDO, însă nu le-a respins în mod formal.

Un eventual refuz acum al guvernului elvețian ar fi de asemenea un semn că politicienii europeni sunt tot mai dispuși să lupte împotriva măsurilor pentru combaterea schimbărilor climatice pe care unii le critică drept excesive.

De exemplu, liderul Partidului Popular European, Manfred Weber, a declarat chiar marți că grupul său politic va face presiuni pentru eliminarea interdicţiei privind motoarele cu combustie în cadrul negocierilor din următoarele zile, purtate pentru a stabili viitoarea conducere a blocului comunitar.

Loading

NATIONAL

Ion Țiriac își pilotează mereu avioanele, dar niciodată elicopterul: ‘Mi-am cumpărat un avion care aterizează în curte la mine’

Publicat

in

Este deja cunoscută pasiunea lui Ion Țiriac pentru avioane. Milionarul adoră să piloteze, dar a explicat de ce niciodată nu se suie la manșa elicopterului său. Fostul jucător de tenis spune și că din șase în șase luni trebuie să treacă testele medicale.

Chiar dacă are 86 de ani, Ion Țiriac nu a renunțat la pasiunea sa. Își pilotează cele trei avioanele de câte ori poate. Acum nu mai este pilot profesionist ci pilot privat.

„S-a schimbat legislația. Americanii sunt diferiți de europeni. La americani organizația care reglementează este FAA (n.r. Federal Aviation Administration / Administraţia Federală a Aviaţiei), în Europa e EASA (n.r. European Union Aviation Safety Agency / Agenția pentru Siguranța Aviației a Uniunii Europene). În Europa, la 60 de ani, permisul meu de pilot profesionist s-a transformat în pilot privat. Deci nu mai poți să fii angajat de o linie aeronautică. Înainte să fac 60 de ani, puteam să zbor pentru Lufthansa.

Acum am devenit privat. Eu mi-am prelungit permisul meu de elice, acum 40 de ani ăla a fost primul permis pe care l-am avut”, a spus Țiriac în emisiunea Prietenii lui Ovidiu de la GSP.

Fostul jucător de tenis are un domeniu în Africa unde își petrece cea mai mare parte a timpului.

„Am cumpărat un avion pentru Africa, un „Caravan”, așa se numește. Îți trebuie în Africa, că aterizează pe pământ, aterizează în curte la mine, și de asta mi l-am luat”, a povestit miliardarul.

Țiriac a explicat de ce nu a vrut să-și piloteze niciodată elicopterul.

„Elicopterul este un aparat de zbor care este sută la sută dependent de vreme. E norul ăla acolo, putem să mergem, că nu e atâta, ci mai ieșim din nor, mai intrăm, nu știu ce, nu știu cum… Totdeauna sută la sută greșeală de pilot! E dependent absolut de vreme.”, a mai spus omul de afaceri pentru sursa mai sus citată.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Trafic îngreunat pe DN 13A, între Vlăhiţa şi Miercurea-Ciuc: se circulă în condiţii de iarnă

Publicat

in

Traficul rutier pe DN 13A, între Vlăhiţa şi Miercurea-Ciuc este îngreunat, din cauza unor camioane care au întâmpinat dificultăţi la urcare, întrucât în zonă se circulă în condiţii de iarnă.

„Pe DN 13A, între localităţile Vlăhiţa şi Miercurea Ciuc (km 112-122), se circulă în condiţii de iarnă. Din cauza unor camioane care au întâmpinat dificultăţi la urcare, traficul este restricţionat pe un sens. Echipele de intervenţie acţionează în prezent cu material antiderapant pentru deblocarea şi fluidizarea circulaţiei. Conform estimărilor, traficul pe ambele sensuri ar putea fi reluat în aproximativ 30-40 de minute”, a transmis Biroul de Presă al IPJ Harghita.

Şoferilor li se recomandă să circule cu prudenţă şi să adapteze viteza la condiţiile de drum.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Doliu în sportul românesc. Un fost campion cu Steaua a murit la vârsta de 64 de ani

Publicat

in

Fostul internațional Gheorghe Vărzaru, care a adunat 30 de selecții pentru naționala de rugby, a încetat din viață la vârsta de 64 de ani, a anunțat, luni, Clubul Sportiv al Armatei Steaua București pe pagina sa de Facebook.

Născut la Constanța, Vărzaru a ajuns la Steaua în 1982 și a cucerit cu echipa din Ghencea șase titluri de campion al României. Specializat pe postul de aripă, Gheorghe Vărzaru a evoluat în naționala României contra unor echipe de valoare precum Franța, Noua Zeelandă, Italia sau Irlanda XV. A fost titular în istoricul joc câștigat contra Franței (15-0), în 1980.

„Drum lin, Gheorghe Vărzaru!

O veste tristă pentru lumea rugbyului românesc și stelist. Ne-a părăsit, la 64 de ani, fostul mare internațional Gheorghe Vărzaru. Născut la Constanța, a ajuns la Steaua în 1982 și a cucerit cu echipa noastră șase titluri de campion al României.

Specializat pe postul de aripă de treisferturi, Gheorghe Vărzaru a evoluat și în naționala României. A adunat 30 de selecții în tricoul de ”stejar”, jucând în meciuri contra unor echipe de talie mondială precum Franța, Noua Zeelandă, Italia sau Irlanda XV. A fost titular în istoricul joc câștigat contra Franței (15-0), în 1980.

Corpul neînsuflețit va fi depus astăzi, 17 martie, la capela Cimitirului Ghencea Militar, vis-a-vis de clubul Steaua. Suntem alături de familia îndoliată, Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, este mesajul postat de militari.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Când se va încălzi vremea? Meteorologii anunță temperaturi care vor ajunge în jurul valorii de 18 grade

Publicat

in

Meteorologii anunță când revine primăvara. Vremea va fi deosebit de rece în majoritatea regiunilor, la debutul acestei săptămâni, însă din weekend va începe să se încălzească, iar temperaturile vor ajunge în jurul valorii de 18 grade, în timp ce probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi mai ridicată pe 17-18 martie şi, ulterior, după 23 martie, conform estimărilor Administraţiei Naţionale de Meteorologie pentru intervalul 17-30 martie 2025.

În Banat, debutul primei săptămâni indică o vreme deosebit de rece pentru această perioadă, media temperaturilor maxime fiind de aproximativ 5 grade. Se remarcă creşterea valorilor termice diurne de la o zi la alta, astfel că, mediat, se vor înregistra 18 grade în perioada 22-24 martie. După acest interval, variaţiile termice vor fi nesemnificative până la finalul celei de-a doua săptămâni. Dacă se face raportare la media temperaturilor nocturne, se poate observa scăderea accentuată din primele trei zile, de la aproximativ 5 grade în data de 17 martie, până la -5 grade în 19 martie. Din data de 20 martie, media minimelor termice va creşte şi va fi de 6…7 grade, menţinându-se în jurul acestor valori pe tot parcursul celei de-a doua săptămâni de referinţă.

Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ridicată în primele două zile din interval (17 şi 18 martie) şi din nou după data de 23 martie.

În Crişana, valorile termice diurne vor fi în creştere în prima săptămână, de la o medie de 6 grade (17-18 martie) până spre aproximativ 18 grade în intervalul 22-24 martie. Ulterior, până la finalul intervalului de referinţă, variaţiile termice vor fi nesemnificative, media temperaturilor maxime fiind cuprinsă între 16 şi 19 grade, cu cea mai mare valoare în ultima zi (30 martie). Din punct de vedere al minimelor termice, acestea vor avea o valoare medie de 4 grade, în data de 17 martie, după care va scădea accentuat până la -6 grade, în 19 martie. După aceasta, temperaturile din timpul nopţilor vor creşte treptat, astfel încât, mediat, se vor atinge 5…7 grade pe toată durata celei de-a doua săptămâni de referinţă.

Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ridicată în primele două zile din interval (17 şi 18 martie) şi din nou după data de 23 martie.

Media temperaturilor maxime din prima zi (17 martie) va fi în Transilvania de 5 grade, apoi va scădea uşor şi va atinge valoarea de 3 grade, în următoarea zi (18 martie). După această dată se poate remarca o creştere treptată a maximelor termice, astfel că, mediat, se vor înregistra 14…16 grade în perioada 22-29 martie şi aproximativ 18 grade la finalul primei săptămâni (în data de 30 martie). Raportat la temperaturile de pe parcursul nopţilor, acestea vor scădea semnificativ în primele trei zile, pornind de la o valoare medie de 5 grade în data de 17 martie, până spre -8 grade în 19 martie. Ulterior, minimele termice vor creşte de la o noapte la alta, astfel încât, mediat, vor fi 2…4 grade în perioada 23-30 martie.

Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ridicată în primele două zile din interval (17 şi 18 martie) şi din nou după data de 23 martie.

În Maramureş, la începutul primei săptămâni de prognoză, media temperaturilor diurne va fi în scădere uşoară, de la aproximativ 8 grade în ziua de 17 martie, până spre 6 grade în 18 martie. Ulterior, se observă creşterea semnificativă a temperaturilor maxime, astfel că, mediat, se vor atinge 16…17 grade în intervalul 22-30 martie, iar în ultima zi din a doua săptămână va fi o valoare de 19 grade (30 martie). Media minimelor termice va scădea accentuat în primele două zile, de la 2 grade, în data de 17 martie, până la -5 grade, în 18 şi 19 martie. Ulterior, se remarcă creşterea temperaturilor de pe parcursul nopţilor, atingând mediat valori între 3 şi 6 grade.

Vremea în Moldova, Dobrogea, Muntenia și Oltenia

Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ridicată în primele două zile din interval (17 şi 18 martie) şi din nou după data de 23 martie.

În Moldova, în perioada 17-19 martie vremea va fi rece, cu o medie regională a temperaturilor maxime de 5…8 grade, însă în a doua jumătate a săptămânii valorile termice diurne vor marca o creştere şi se vor atinge valori de 14…16 grade. În ziua de 23 martie este posibilă o scădere uşoară a temperaturilor maxime spre valori în jurul a 12 grade, după care tendinţa va fi de încălzire; astfel la finalul lunii sunt estimate 17…18 grade. Nopţile vor fi reci în prima săptămână cu o medie a temperaturilor minime în general de -4…-2 grade. Ulterior, media minimelor termice va creşte, iar pentru a doua săptămână din interval, caracteristice vor fi valorile de 2…4 grade.

Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ridicată în primele două zile din interval (17 şi 18 martie) şi din nou după data de 23 martie.

Vremea se va răci accentuat în Dobrogea, astfel că, de la o medie a temperaturilor maxime de 10…11 grade în prima zi se va ajunge la o valoare de numai 6 grade (sub normalul climatologic al perioadei). După această zi, valorile termice diurne vor fi în creştere, astfel în perioada 20-25 martie, media acestora va fi de 12…14 grade, iar spre finalul lunii va mai creşte uşor, până spre
16 grade. Temperaturile minime vor fi în creştere treptată, de la o medie de 6 grade, în 11 martie, până la aproximativ 12 grade, în 16 martie. Evoluţia va fi asemănătoare şi în ceea ce priveşte minimele termice, care vor scădea de la o medie de 1…2 grade în prima noapte, până la -3…-2 grade între 18 şi 19 martie. Ulterior, temperaturile minime vor fi tot mai ridicate, cu o medie a acestora de 1…3 grade, în perioada 20-23 martie, şi de 5…6 grade, după data de 24 martie.

Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ridicată în primele două zile din interval (17 şi 18 martie) şi din nou după data de 23 martie.

Şi în Muntenia răcirea va fi accentuată, astfel că, de la o medie a temperaturilor maxime de 11…12 grade, în prima zi, se va ajunge la valori de numai 6 grade, în ziua de 18 martie (sub normalul climatologic al perioadei). După această zi rece, valorile termice diurne vor marca o creştere, iar în a doua parte a săptămânii, media acestora va atinge 14…16 grade. În 23 martie este posibilă o scădere uşoară a temperaturilor maxime, după care tendinţa va fi de încălzire, astfel la finalul lunii sunt estimate valori în jurul a 18 grade. Nopţile vor fi reci în perioada 17-22 martie, cu o medie a temperaturilor minime în general de -5…-2 grade. Ulterior, media temperaturilor minime va creşte, iar pentru a doua săptămână din interval, caracteristice vor fi valorile de 4…5 grade.

Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ridicată în primele două zile din interval (17 şi 18 martie) şi din nou după data de 23 martie.

În Oltenia, vremea se va răci accentuat, astfel că, de la o medie a temperaturilor maxime de 13…14 grade, în prima zi, se va ajunge la valori de numai 4 grade, în ziua de 18 martie (mult sub normalul climatologic specific perioadei). După această zi deosebit de rece, valorile termice diurne vor marca o creştere, iar în perioada 21-25 martie, media acestora va atinge 15…16 grade. Tendinţa de încălzire se va menţine până spre finalul lunii martie, astfel media regională a maximelor va mai creşte uşor, până spre valori în jurul a 18 grade. Nopţile vor fi reci în perioada 17-22 martie, cu o medie a temperaturilor minime în general de -5…0 grade. Ulterior, media temperaturilor minime va creşte, iar pentru a doua săptămână din interval, caracteristice vor fi valorile de 4…6 grade.

La începutul intervalului vor fi precipitaţii local însemnate cantitativ, iar cu o probabilitate relativ ridicată, precipitaţiile vor reveni după data de 23 martie.

La munte, media temperaturilor maxime va scădea, în data de 18 martie, până la valori de -6…-5 grade, după care tendinţa va fi de creştere; astfel, din 21 martie şi până spre finalul lunii, cu mici variaţii de la o zi la alta, vor fi valori de 6…8 grade. În prima săptămână nopţile vor fi reci, geroase până în 20 martie, cu o medie a temperaturilor minime de -12…-8 grade. În a doua săptămână sunt estimate minime în jurul a 0 grade.

Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ridicată în primele două zile din interval (17 şi 18 martie) şi din nou după data de 23 martie.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Donald Trump avertizează Iranul: Vor fi consecințe grave

Publicat

in

Președintele SUA, Donald Trump, a avertizat Iranul că va suporta „consecințe grave” dacă atacurile rebelilor Houthi din Yemen vor continua, legând direct Teheranul de activitățile acestora, scrie AP, potrivit Mediafax.

Într-o postare pe Truth Social, Trump a legat direct Iranul de activitățile Houthi, acuzând Teheranul că furnizează acestora arme, bani și informații.

„Nimeni să nu fie păcălit! Sutele de atacuri comise de Houthi, mafioții și huliganii siniștri stabiliți în Yemen, care sunt urâți de poporul yemenit, provin toate din și sunt create de IRAN. Orice nou atac sau represalii din partea „houthi” vor fi întâmpinate cu multă forță și nu există nicio garanție că această forță se va opri aici. Iranul a jucat rolul victimei nevinovate a unor teroriști răufăcători de care au pierdut controlul, dar nu au pierdut controlul. Le dictează fiecare mișcare, le oferă arme, le furnizează bani și echipamente militare extrem de sofisticate și chiar așa-numitele informații. Fiecare foc tras de houthi va fi privit, de acum înainte, ca un foc tras din armele și de la conducerea IRAN, iar IRAN va fi tras la răspundere și va suferi consecințele, iar aceste consecințe vor fi cumplite!”, a scris Trump pe Truth Social, luni.

Declarațiile vin în contextul în care Statele Unite au realizat atacuri aeriene asupra rebelilor Houthi, atacuri care au dus la moartea a cel puțin 53 de persoane în weekend-ul precedent.

Rebelii Houthi, susținuți de Iran, au intensificat atacurile, inclusiv prin lansarea de rachete și drone asupra a peste 100 de nave comerciale între noiembrie 2023 și ianuarie 2024. Acțiunile au atras atenția în întreaga lume arabă, în ciuda abuzurilor lor de drepturile omului.

De asemenea, Houthis au fost acuzați de jafuri într-un depozit al Programului Alimentar Mondial din Saada, în contextul crizei umanitare deja severe. Yemenul este în război din 2014, iar conflictul a adus țara în pragul foametei.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

President Bolojan meets OMV Petrom management to discuss Neptun Deep and future investment projects

Publicat

in

Acting president Ilie Bolojan met on Monday, at the Cotroceni Palace, with a delegation from OMV Petrom, with whom he discussed the stage of implementation of the Neptun Deep project and the company’s future investments.

„OMV Petrom representatives presented the evolution of this project and emphasized the good collaboration with the partner Romgaz, noting that its implementation is proceeding according to plan, respecting both the initial calendar and the allocated budget. As to future investment projects, given the close economic partnership with Romania, OMV Petrom intends to continue investments, especially in the field of renewable energy, wishing to become the most important renewable fuel producer in Southeastern Europe”, the Presidential Administration informs in a release sent to AGERPRES.

According to the cited source, interim president Ilie Bolojan welcomed the company’s new initiatives and stressed the importance of investments, both from foreign and Romanian capital, in the current economic context.

OMV Petrom’s management raised the company’s concerns regarding the need for a stable and predictable fiscal and regulatory framework, the cited source said.

President Ilie Bolojan explained the complexity of the country’s economic situation, marked by large deficits, and stressed that some legislative measures are necessary to support the population in difficulty in paying energy bills, the Presidential Administration reported.

The interim president of Romania highlighted the importance of a fair and efficient partnership, in which the legitimate rights of the Romanian state, as a minority shareholder, are respected and also to ensure the continuity of OMV Petrom’s activity, essential for the Romanian economy,” the cited source further informs.

The delegation was formed by members of the executive management of OMV Aktiengesellschaft Austria, the main shareholder, and representatives of OMV Petrom’s management.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

În Trend