Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Orientul Mijlociu, la un pas de implozie: Iranul se pregătește să atace Israelul. SUA trimit forțe suplimentare în regiune

Publicat

in

Statele Unite ale Americii (SUA) desfăşoară forţe militare suplimentare în Orientul Mijlociu ca măsură defensivă, cu scopul de a reduce tensiunile din regiune, a declarat duminică un oficial de la Casa Albă, citat de Reuters, informează Agerpres.

Tensiunile regionale s-au amplificat după asasinarea, miercuri, a lui Ismail Haniyeh, liderul politic al grupării islamiste palestiniene Hamas, la Teheran, la o zi după ce un atac israelian în capitala libaneză Beirut l-a ucis pe Fuad Shukr, un comandant de rang înalt al grupării şiite libaneze Hezbollah. Ambele grupări sunt sprijinite de Iran.

Cresc temerile că războiul Israelului împotriva combatanţilor palestinieni din Fâşia Gaza, care a început în octombrie, ar putea escalada într-un conflict mai extins în Orientul Mijlociu. Iranul şi gruparea Hamas au dat vina pe Israel pentru uciderea lui Haniyeh şi, împreună cu Hezbollah, au promis răzbunare. Israelul nu a revendicat sau negat responsabilitatea pentru moartea liderului Hamas.

Pentagonul trimite forțe suplimentare

Pentagonul a declarat vineri că va desfăşura în regiune avioane de luptă şi nave de război suplimentare.

“Scopul general este reducerea temperaturii în regiune, descurajarea şi apărarea împotriva acestor atacuri şi evitarea unui conflict regional”, a declarat Jonathan Finer, consilier adjunct al Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe, în cadrul emisiunii CBS “Face the Nation”.

SUA şi Israelul se pregătesc pentru orice posibilitate, a adăugat Finer.

O conflagraţie regională a fost “foarte aproape” în aprilie, a spus responsabilul Casei Albe, când Iranul a lansat un atac asupra teritoriului israelian cu drone şi rachete după ceea ce a numit un atac israelian asupra consulatului său din Damasc, la 1 aprilie, care a ucis şapte ofiţeri ai Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice.

SUA doresc să fie pregătite în cazul în care această situaţie se repetă, a afirmat Finer.

Preşedintele american Joe Biden şi-a exprimat speranţa sâmbătă că Iranul va da dovadă de “reţinere”, în pofida ameninţării acestuia de a răzbuna uciderea lui Haniyeh.

Își evacuează cetățenii

SUA au recomandat miercuri cetăţenilor lor care vor să părăsească Libanul să înceapă imediat să îşi facă planuri.

“Aceasta nu este o predicţie cu privire la evenimente viitoare. Este o planificare prudentă pentru ei şi pentru guvernul nostru”, a declarat Finer la CBS.

Guvernul britanic le-a recomandat cetăţenilor săi să părăsească regiunea, iar Canada le-a spus cetăţenilor săi să evite orice călătorie în Israel, afirmând că conflictul regional le pune în pericol securitatea.

Uciderea lui Haniyeh a fost una dintr-o serie de asasinate ale unor figuri importante ale Hamas în cursul războiului din Fâşia Gaza – cu aproape 40.000 de palestinieni ucişi, potrivit Ministerului Sănătăţii din guvernul Hamas- şi a alimentat îngrijorarea că războiul din Gaza s-ar putea transforma într-un conflict mai extins în Orientul Mijlociu.

Hamas a declarat că a început un “amplu proces de consultare” pentru a alege un nou lider care să îl înlocuiască pe Haniyeh.

SUA şi partenerii internaţionali, inclusiv Franţa, Marea Britanie, Italia şi Egipt, au continuat contactele diplomatice pentru a preveni o nouă escaladare regională.

“În acelaşi timp, încercăm să dezamorsăm situaţia pe cale diplomatică, deoarece nu credem că un război regional este în interesul cuiva în acest moment”, a afirmat acelaşi oficial american într-o declaraţie pentru ABC.

Ministrul de externe al Iordaniei, Ayman Safadi, se află duminică în Iran într-o vizită rară pentru a discuta despre evoluţiile regionale cu omologul său iranian, a raportat mass-media de stat de la Teheran.

Loading

NATIONAL

Mâna unei civilizații superioare? Poarta zeilor din Naupa Huaca și tehnologia inexplicabilă

Publicat

in

Ascunsă în peisajele misterioase și fascinante ale Peruului, Naupa Huaca este un sit arheologic plin de enigme, situat în apropierea Văii Sacre. Ruinele acestei structuri străvechi continuă să captiveze și să intrige cercetătorii, dezvăluind o măiestrie inginerească impresionantă și indicii despre o tehnologie veche, aproape incredibilă, care depășește limitele timpului său.

La doar câțiva kilometri de pitorescul oraș Ollantaytambo, Naupa Huaca oferă privirilor o arhitectură care sfidează explicațiile contemporane, atrăgând vizitatorii cu promisiunea unui trecut impenetrabil și supranatural.

Acest sit incredibil pare să fi fost construit cu o tehnologie avansată, care lasă impresia că nu aparține lumii peruviene. Vizitatorii mărturisesc o schimbare perceptibilă a stilului și designului înainte chiar de a păși în interior, de parcă ar fi operată de o civilizație cu un nivel tehnologic superlativ.

În mijlocul acestei regiuni, o peșteră enigmatică ascunde o intrare în formă de V inversat, unde sculpturile în piatră evocă un lucru contemporan, cu linii aproape perfecte și suprafețe netede care alcătuiesc o ușă către nicaieri.

Această poartă cosmică, potrivit miturilor incașe, ar fi fost utilizată de zei pentru a tranzita în lumea noastră, un portal mistic al cerurilor, îmbrăcat în trăsături neobișnuite și uluitoare.

Un portal folosit de incași

content-image

Pe lângă povestea legendară a acesteia, șamanii locali susțin că acesta ar fi un portal folosit de incași, iar dovezile par să sprijine relatările lor. Pe tavanul peșterii stau mărturie tăieturile fine, similare celor realizate cu un laser modern, creând un joc de unghiuri precise de 52 și 60 de grade.

Astfel de detalii nu par a fi intâmplătoare, arheologii descoperind o coincidență uimitoare cu panta unghiulară a marilor piramide din Giza, distanțate la peste 12.000 de kilometri, dar unite de o serie de caracteristici comune, scrie incredibilia.ro.

Naupa Huaca dezvăluie, de asemenea, simboluri ce reproduc viziunea cosmologică incașă asupra existenței celor trei lumi: subpământeană, terestră și eterică.

Chakana sau crucea andină, un simbol geometric sacru, ne duce cu gândul la un univers tridimensional legat printr-o structură imaginară, un concept pe care îl întâlnim și la alte culturi ale lumii, precum egiptenii sau celții.

Chiar alături, trei ferestre perfect sculptate invită gândul că s-ar putea deschide către spații spirituale, iar acest design se repetă și în alte colțuri ale lumii antice.

Detalii ca piatra albastră, cunoscută pentru proprietățile sale magnetice și capacitatea de a conduce electricitatea, se găsesc în concentrația sa cea mai mare la Naupa Huaca, asemănătoare cu utilizarea sa în construirea celebrului Stonehenge.

Privind aceste coincidențe și trăsături uimitoare, întrebările persistă: au fost, oare, incașii artizanii acestor monumentale creații?

Sau este posibil ca o civilizație superioară să-și fi lăsat amprenta asupra acestui loc de legendă, conturând ceea ce mulți consideră a fi o formă de „poartă stelară”? Legendele SF sugerează că astfel de porți ar putea transporta dincolo de galaxii, evocând imaginația odată cu serialul „Stargate”.

Descifrarea acestor mistere ne aduce mai aproape de fragila linie ce separă realitatea de mit.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Meta, compania lui Mark Zuckerberg, obligată de CJUE să limiteze utilizarea datelor personale pentru publicitate

Publicat

in

Meta, compania care deține Facebook, trebuie să minimizeze cantitatea de date personale pe care o utilizează pentru publicitatea personalizată, anunță vineri Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), citată de BBC, scrie Mediafax.

CJUE s-a pronunțat în favoarea activistului pentru confidențialitate Max Schrems, care a reclamat Facebook pentru că a folosit în mod abuziv datele sale personale referitoare la orientarea sa sexuală pentru a-i direcționa reclame.

În plângerile inițiale audiate de instanțele austriece în 2020, Schrems a afirmat că a fost vizat de reclame destinate persoanelor gay, în ciuda faptului că nu a împărtășit niciodată informații despre orientarea sa sexuală pe platformă.

CJUE a declarat vineri că legislația privind protecția datelor nu permite în mod clar companiei să utilizeze astfel de date pentru publicitate personalizată

„O rețea de socializare online, cum ar fi Facebook, nu poate folosi toate datele personale obținute în scopul publicității direcționate, fără restricții de timp și fără distincție în ceea ce privește tipul de date”, a afirmat aceasta.

Datele referitoare la orientarea sexuală, rasă sau etnie ori la starea de sănătate a unei persoane sunt considerate sensibile și implică cerințe stricte pentru prelucrare, conform legislației UE privind protecția datelor.

Meta a declarat că nu folosește așa-numitele date din categorii speciale pentru a personaliza reclamele.

„Așteptăm publicarea hotărârii Curții și vom avea mai multe informații de împărtășit în curând”, a declarat un purtător de cuvânt al Meta, răspunzând la un rezumat al hotărârii de vineri.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Lupte sângeroase în Orientul Mijlociu: Hezbollah anunță uciderea a cel puțin 25 de soldați israelieni, în timp ce forțele IDF fac prăpăd în nordul Gazei

Publicat

in

Hezbollah a declarat sâmbătă că a ucis cel puțin 25 de soldați israelieni de când Israelul a lansat o operațiune terestră în sudul Libanului, la începutul acestei săptămâni, informează Al Jazeera.

Conform declarațiilor oficiale ale armatei israeliene, până acum, nouă dintre soldații săi au fost confirmați ca fiind uciși în confruntările cu luptătorii Hezbollah.

În același timp, armata israeliană susține că a omorât 250 de luptători Hezbollah în timpul acestor operațiuni militare.

Cel puțin 11 morți într-un atac israelian asupra nordului Gazei

content-image

Cel puțin 11 persoane au fost ucise într-o serie de atacuri israeliene asupra nordului Fâșiei Gaza, sâmbătă, a declarat Apărarea Civilă, adăugând că mai multe persoane au fost prinse sub dărâmături, informează Al Jazeera.

„Echipajele noastre sunt incapabile să facă față numărului mare de locuințe vizate de ocupația israeliană în această noapte, în nordul Fâșiei Gaza”, a declarat Apărarea Civilă din Gaza pe canalul său Telegram.

„Există încă persoane prinse sub dărâmăturile acestor case, iar echipajele nu se pot ocupa de ele din cauza bombardamentelor simultane și a lipsei de echipamente de salvare”, a adăugat aceasta.

Armata israeliană a lovit Beit Hanoon, Beit Lahiya și Jabalia cu cel puțin 30 de atacuri, potrivit unui corespondent Al Jazeera, care a precizat că o astfel de intensitate nu a mai fost văzută în ultima vreme

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Antony Blinken discută despre situația din Orientul Mijlociu cu miniștrii de externe din Franța și Qatar

Publicat

in

Secretarul de stat american, Antony Blinken, i-a convocat sâmbătă pe miniștrii de externe qatariot și francez pentru a discuta despre evoluția situației din Orientul Mijlociu, potrivit CNN, citat de Mediafax.

În timpul convorbirii sale telefonice cu ministrul francez de externe, Jean-Noël Barrot, Blinken a discutat despre soluția diplomatică care le-ar permite cetățenilor din Israel și Liban să se întoarcă la casele lor.

Ei au discutat, de asemenea, despre un posibil armistițiu și despre negocierile privind eliberarea ostaticilor în Gaza. În timpul convorbirii telefonice, Blinken a condamnat atacul militar al Iranului împotriva Israelului de la 1 octombrie.

În timpul convorbirii telefonice cu ministrul qatariot al afacerilor externe, Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, Blinken a vorbit despre importanța punerii în aplicare a Rezoluției 1701 a Consiliului de Securitate al ONU în Liban pentru a le permite civililor să se întoarcă la casele lor.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Vești proaste pentru toți cei care au avut Covid-19: studiile recente au dezvăluit ce efect dezastruos are infecția pe termen lung

Publicat

in

Două studii recente au adus din nou în prim-plan riscul de deteriorare cognitivă persistentă la un an după infectarea cu Covid-19. Primul studiu, publicat în The Lancet la începutul lunii octombrie, a analizat tineri sănătoși care s-au infectat voluntar cu virusul SARS-CoV-2 și au dezvoltat simptome de Covid. Al doilea, publicat pe 23 septembrie în Nature Medicine, a urmărit pacienți cu vârsta medie de 54 de ani, care fuseseră spitalizați din cauza unor forme severe de Covid-19. Ambele studii subliniază impactul pe termen lung al virusului asupra funcției cognitive.

În ambele cazuri, infecția pare să fi avut un impact prelungit asupra facultăților cognitive, deși doar puțin la tineri, dar mai pronunțat la pacienții în vârstă. „Covid-19 nu este întotdeauna o boală simplă de scurtă durată: infecția poate duce la sechele cognitive prelungite, chiar dacă probabil doar ușoare”, a rezumat Mahmoud Zureik, profesor de epidemiologie și sănătate publică la Universitatea Versailles-Saint-Quentin.

Acestea nu sunt primele studii care scot în evidență acest fenomen. În timp ce SARS-CoV-2 are un tropism puternic pentru tractul respirator (nas, gât și plămâni), acesta poate afecta și alte organe: microvasele, inima, rinichii, sistemul digestiv și, prin urmare, creierul. Dar aici accentul nu s-a pus pe examinarea complicațiilor neurologice care apar în fazele acute severe ale bolii, cum ar fi accidentul vascular cerebral, delirul sau confuzia, tulburările neuromusculare etc, arată Le Monde.

Publicația SchhitechDaily scrie că acest studiu revoluționar a dezvăluit efecte cognitive pe termen lung la pacienții cu COVID-19, comparând starea lor post-recuperare cu îmbătrânirea accelerată. Constatările includ scăderea volumului creierului și creșterea proteinelor din leziuni cerebrale, subliniind impactul sever și de durată al virusului asupra sănătății creierului.

Un rezultat cât se poate de îngrijorător

content-image

Studiul publicat în The Lancet nu menționează cazurile de „Covid de lungă durată” în cazul tinerilor pacienți monitorizați, întrucât deficiența cognitivă, care poate fi măsurată în mod obiectiv, este mai ușoară. Mai mult, în timp ce testele evidențiază aceste deficiențe, pacienții înșiși nu le percep.

William Trender și colegii de la Imperial College și King’s College din Londra au recrutat 34 de participanți voluntari, cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani, cărora li s-a injectat o doză foarte mică de SARS-CoV-2 (tulpina originală). Doar 10 dintre ei s-au infectat, iar cercetătorii au putut compara grupul infectat cu grupul neinfectat. Ei au putut, de asemenea, să evalueze funcția cognitivă înainte și după infecție.

„Rezultatul este îngrijorător, deoarece acești tineri sănătoși prezintă un deficit cognitiv ușor, care persistă la cel puțin un an de la infectare”, a rezumat Lisa Chakrabarti, de la Institut Pasteur, Paris. „Această deteriorare este ușoară, dar semnificativă. Cu cât este mai mare încărcătura virală, cu atât este mai mare deteriorarea”, a adăugat Zureik.

„Acești tineri sănătoși, care au acceptat să fie inoculați cu SARS-CoV-2, sunt expuși riscului de a păstra sechele neurologice ușoare, dar persistente” a remarcat Chakrabarti.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Dani Carvajal de la Real Madrid, accidentat grav la genunchi în partida cu Villareal

Publicat

in

Echipa spaniolă Real Madrid a învins-o, pe teren propriu, pe Villarreal, scor 2-0, în etapa a 9-a din La Liga. La finalul meciului, Dani Carvajal s-a accidentat grav şi a fost scos cu targa de pe teren, informează Mediafax.

Luka Modric i-a oferit lui Federico Valverde o pasă dintr-un corner pentru deschiderea scorului în minutul 14. Valverde, la rândul său, a furnizat assistul pentru cel de-al doilea gol al echipei madrilene, marcat de Vinicius Junior în minutul 73. Deși oaspeții au dominat pe final, Real Madrid a obținut a șasea victorie a sezonului.

În minutul 90+4, Dani Carvajal s-a accidentat la genunchi în urma unui contact cu un adversar, căzând pe teren și strigând de durere. El a fost scos pe targă, plângând, și ar putea rămâne departe de teren o perioadă mai lungă.

Real Madrid are 21 de puncte, la fel ca liderul FC Barcelona, având un meci mai puțin jucat, și ocupă astfel locul secund în La Liga. Villarreal completează podiumul, având 17 puncte.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend