Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Organizatorii Jocurilor Olimpice își cer scuze pentru cel mai controversat moment al ceremoniei de deschidere: „Nu am avut intenția de a arăta lipsă de respect”

Publicat

in

Organizatorii Jocurilor Olimpice de la Paris au transmis duminică scuze creştinilor în urma reacţiilor critice stârnite de un moment al ceremoniei de deschidere care a fost văzut de contestatari ca o parodiere în stil LGBT a picturii „Cina cea de Taină” a lui Leonardo da Vinci, informează Agerpres.

Respectiva imagine imită pictura cu ultima cină a lui Hristos, Cina cea de Taină, reprezentând apostolii în personaje travestite. Această reprezentare „include scene de luare în derâdere şi batjocorire a creştinismului”, a reacţionat Biserica Catolică franceză, printre numeroasele reacţii de protest în urma acelei apariţii la ceremonia de deschidere.

„Categoric nu am avut niciodată intenţia de a arăta lipsă de respect faţă de vreun grup religios”, a răspuns la o conferinţă de presă directoarea de comunicare a Comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice, Anne Descamps, insistând că ceremonia de deschidere „a încercat să celebreze toleranţa comunităţii”.

„Noi considerăm că această ambiţie a fost atinsă. Dacă unii oameni s-au simţit ofensaţi, ne pare foarte rău”, a adăugat ea.

Directorul artistic al ceremoniei de deschidere, Thomas Jolly, a negat că s-ar fi inspirat din tabloul Cina cea de Taină. „Nu de acolo m-am inspirat”, a susţinut acesta. „Nu veţi găsi niciodată la mine vreo intenţie de a batjocori, de a denigra, indiferent ce. Am dorit să fac o ceremonie care repară, care reconciliază (…) Noi am dorit să vorbim despre diversitate. Diversitatea înseamnă a fi împreună. Am dorit să includem pe toată lumea, doar atât”, a motivat directorul artistic.

Loading

ACTUAL

„Rasist, misogin, homofob, profesor”. Investigație Recorder despre un profesor care predă la trei școli din București 

Publicat

in

Profesorul de psihologie Toni Șerban, care predă la trei licee din Capitală, are un comportament nepotrivit cu elevii, arată o investigație Recorder. În ciuda plângerilor făcute de elevi, părinți și chiar directori, el continuă să predea și în anul școlar 2024-2025, care abia a început. Profesorul spune că nu vede nimic greșit în comportamentul său. 

Profesorul Toni Șerban, care predă la Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” și Colegiul Național „Victor Babeș” din București, are remarci rasiste, homofobe și misogine și jignește părinții și profesorii, arată o serie de email-uri, capturi de ercan ale unor mesaje și înregistrări audio-video, din 2019 și până acum, obținute de Recorder

„La prima oră din an, când voiam să-mi pun hanoracul pe mine, mi-a zis: «nu, lasă-l acolo, că se vede bine, îmi place ce văd»”, povesteșe o elevă că i-a spus profesorul. Într-o altă oră de psihologie, profesorul a scris pe tablă: „De ce bărbații se laudă cu sex oralul la femei și femeile nu?”.

Majoritatea mesajelor profesorului sunt făcute publice chiar de Toni Șerban, pe contul său de Facebook. El nu se ferește de superiorii săi, ba, din contră, chiar și în email-urile transmise către directori folosește același limbaj. 

Într-un mesaj către conducerea Liceului „Lucian Blaga”, profesorul afirmă despre elevii care merg la ore în „pantaloni scurți și șlapi” că sunt „niște delicvenți, analfabeți și cu o educație precară pe care au primit-o în familie”. 

Șerban o numește „femeie de moravuri ușoare”, „gen parașută/prostituată” pe o elevă care este persoană vătămată într-un dosar de viol, victimă a unui profesor. Profesorul a dezvăluit numele fetei și i-a dat mesaje în care o întreabă: „Chiar nu ai nimic pe conștiință că ai băgat un profesor la pușcărie?”.

Într-un dialog cu jurnaliștii de la Recorder, Toni Șerban spune că nu vede nimic greșit în comportamentul său, reacțiile sale fiind un răspuns la comportamentul elevilor. Când a fost întrebat dacă le-a numit pe eleve „panarame”, a răspuns: „Și nu sunt?”.

Profesorul a fost amendat de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) în 2020, după o reclamație făcută de Colegiul „Victor Babeș”. Cu un an în urmă, colegiul îl sancționase pe Toni Șerban cu suspendarea dreptului de înscriere la un concurs pentru a ocupa o gradație de merit sau o funcție de conducere pe o perioadă de până la trei ani. El a fost sancționat de două ori și de Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, în anul școlar 2023-2024, cu reducerea salariului timp de nouă luni. 

Șerban spune despre toate aceste sancțiuni că au fost date în mod subiectiv și discreționar. Motivul? Pentru că, susține profesorul, nu vrea să le dea elevilor note „din burtă și mai ales note mari”.  

Citește întreaga investigație Recorder AICI.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

O navă care transporta cereale din Ucraina, lovită de o rachetă rusească în Marea Neagră. Incidentul, în apropierea României. Ce spun autoritățile din țara noastră

Publicat

in

O navă civilă obişnuită, care avea o încărcătură de grâu destinată Egiptului, a fost lovită de o rachetă rusească imediat ce a părăsit apele teritoriale ucrainene, a anunţat joi preşedintele Volodimir Zelenski, care precizează că aşteaptă „cu interes” reacţiile internaţionale, relatează News.ro.

Conform primelor informaţii, nu există, din fericire, victime, a declarat Volodimir Zelenski într-un mesaj postat pe X.

Nava, lovită în apropierea României, afirmă oficiali ucraineni

  • O sursă din sectorul maritim a susţinut într-o declaraţie acordată agenţiei de presă Reuters că nava a fost lovită în timpul nopţii în „apele româneşti” lângă o gură de vărsare a Dunării în Marea Neagră, în timp ce un purtător de cuvânt al marinei ucrainene, Dmitro Pletenciuk, a spus că nava se afla în „zona economică maritimă” a României.
  • Nu este clar dacă aceste declaraţii se referă la apele teritoriale româneşti sau la zona economică exclusivă a României în Marea Neagră, notează Agerpres.

Ce spune Autoritatea Navală Română

  • Purtătoarea de cuvânt a Autorităţii Navale Române, Irina Puşcaşu, a precizat între timp agenţiei Reuters că nava cu cereale despre care Ucraina afirmă că a fost lovită de o rachetă rusească în timpul nopţii nu se afla în apele teritoriale ale României.
  • „Tot ce vă pot spune despre respectiva navă este că nu se afla la acel moment în apele noastre teritoriale”, a declarat purtătoarea de cuvânt. De asemenea, „nu ne-a fost solicitată niciun fel de asistenţă”, a adăugat Irina Puşcaşu.

Ce se știe despre navă

  • Potrivit companiei britanice de securitate maritimă Ambrey, nava vrachier sub pavilion Saint Kitts şi Nevis plecase din portul ucrainean Ciornomorsk, a fost lovită de o rachetă lansată de Rusia şi a suferit avarii la babord, inclusiv la una dintre cale şi la o macara.

Zelenski: „Aşteptăm cu interes răspunsul lumii”

„Vom continua să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a ne proteja porturile, Marea Neagră şi pentru a furniza alimente pe piaţa mondială. Aceasta este o prioritate reală pentru Ucraina – protejarea vieţilor, şi ar trebui să fie o prioritate pentru fiecare ţară”, arată Zelenski. „Grâul şi securitatea alimentară nu ar trebui să fie niciodată o ţintă pentru rachete”, spune preşedintele ucrainean.

„Aşteptăm cu interes răspunsul lumii”, a menţionat Zelenski.

„Ucraina este unul dintre principalii contributori mondiali la securitatea alimentară. Stabilitatea internă şi mijloacele de subzistenţă a zeci de ţări din diferite părţi ale lumii depind de funcţionarea normală şi neîntreruptă a coridorului nostru de export alimentar. (…) Livrările noastre de alimente către ţările din Africa şi Orientul Mijlociu sunt esenţiale”, afirmă Zelenski în postarea de pe X.

Ucraina folosește o rută de transport maritim ce trece și prin apele României

Rusia s-a retras anul trecut dintr-un acord mediat de Turcia şi ONU prin care se stabilise un coridor pe Marea Neagră pentru transportul în siguranţă al cerealelor ucrainene, care puteau pleca din trei porturi de la Marea Neagră.

După ce Moscova a ieşit din acord, motivând că cererile proprii pentru transportul de îngrăşăminte şi plăţile aferente nu au fost satisfăcute, Ucraina şi-a stabilit propriul coridor de siguranţă pentru transport, care trece inclusiv prin apele teritoriale ale României.


Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Alfred Bulai scapă de arestul preventiv în dosarul în care este acuzat de abuzuri sexuale asupra unor studente

Publicat

in

Fostul profesor de la SNSPA Alfred Bulai, aflat în arest preventiv din 5 septembrie, va fi plasat în arest la domiciliu, a decis joi Tribunalul București.

Instanța a judecat contestația sociologului la decizia Judecătoriei Sectorului 1 de a-l plasa în arest preventiv. Tribunalul București i-a admis contestația lui Alfred Bulai și a decis plasarea în arest la domiciliu a acestuia pentru 23 de zile, în perioada 12 septembrie – 4 octombrie.

Decizia este definitivă.

La o zi de la arestarea preventivă, Bulai a fost transferat din Arestul Capitalei la Spitalul Militar, întrucât nu se simțea bine. Potrivit unor surse judiciare citate de News.ro, analizele au indicat un infarct.

În 4 septembrie, sociologul Alfred Bulai a fost reținut de procurorii Parchetului Sectorului 1, în ancheta pentru abuzuri sexuale declanșată după investigația Snoop. Judecătoria Sectorului 1 a admis apoi propunerea procurorilor și a emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pentru fostul profesor de la SNSPA.

Bulai este cercetatat de procurori pentru folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual şi agresiune sexuală asupra unor foste studente de la SNSPA.

Procurorii l-au inculpat pentru patru infracţiuni, comise între 2022 şi 2024, în timpul unor stagii de practică în judeţele Suceava şi Alba. Conform anchetatorilor, este vorba despre o singură victimă, pe care Bulai a umilit-o şi constrâns-o să suporte acte sexuale, în timp ce se aflau în camera lui unde o chemase pe studentă pentru a-i oferi „feedback” în urma sesiunii de practică.

Ancheta autorităților a fost declanșată după ce o investigație realizată de Snoop.ro, care a dezvăluit că Alfred Bulai, profesor, șeful departamentului de sociologie de la SNSPA și analist politic a abuzat sexual și emoțional mai multe studente. 

SNSPA a decis desfacerea contractului de muncă al lui Alfred Bulai în 6 august, în urma unei decizii a Comisiei de Etică a universității.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Putin susține că peste 30 de ţări vor să adere la BRICS

Publicat

in

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că peste 30 de ţări vor să se alăture grupului BRICS „într-o formă sau alta”, aderări care ar putea fi formalizate la summitul care va avea loc în octombrie în oraşul rus Kazan.

„Până în prezent, peste 30 de ţări, mai precis 34, şi-au exprimat dorinţa de a se alătura într-un fel sau altul activităţilor grupului nostru”, a spus Putin la o întâlnire la Sankt Petersburg cu reprezentanţi din ţările membre ale acestui grup responsabili cu securitatea naţională, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

El a mai menţionat că, la summitul din octombrie, pe lângă abordarea „interesului în creştere” pentru aprofundarea cooperării dintre aceste ţări, va fi abordat şi formatul în care noii membri vor participa la grupul BRICS.

Ce este grupul BRICS

Constituit iniţial din Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, ale căror nume au dat acronimul BRICS, acest grup s-a extins anul acesta cu încă patru membri, respectiv Egipt, Emiratele Arabe Unite, Etiopia şi Iran. Recent şi-au exprimat public intenţia de adera la acest grup Turcia şi Azerbaidjan.

Putin a subliniat că preşedinţia rusă a grupului acordă o mare importanţă la tot ceea ce priveşte securitatea globală, adăugând că ţările membre ale BRICS au acumulat o experienţă „solidă” în combaterea ameninţărilor reprezentate de terorism, extremism, trafic cu droguri şi cu arme. El a mai anunţat că crearea în cadrul grupului a unui consiliu pentru combaterea finanţării terorismului şi spălării de bani este în faza finală.

„Să se formeze o nouă majoritate mondială”

La rândul său, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, fostul ministru al apărării Serghei Şoigu, a vorbit despre potenţialul grupului BRICS de a contribui la securitatea globală şi le-a cerut membrilor acestuia să consolideze cooperarea cu ţările din Sudul Global pentru a forma o nouă „majoritate mondială”. Rusia vede în grupul BRICS un pilon al unei „noii ordini mondiale” care să contrabalanseze dominaţia SUA în politica globală.

Pe de altă parte, Şoigu s-a întâlnit la Sankt Petersburg cu omologul său iranian, Ali Akbar Ahmadian, ocazie cu care a anunţat semnarea în curând a unui nou acord-cadru interstatal al Rusiei cu Iranul, ţară împotriva căreia statele occidentale au impus marţi o nouă serie de sancţiuni în urma informaţiilor conform cărora Teheranul a furnizat Moscovei rachete balistice care ar urma să fie folosite în războiul din Ucraina.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Ședință CSAT convocată de Iohannis. Pe agendă, războiul din Ucraina și înzestrarea Armatei României

Publicat

in

Președintele Klaus Iohannis a convocat pentru 19 septembrie o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării, iar principala temă este războiul din Ucraina și implicațiile acestuia pentru România. Ședința are loc într-o perioadă în care au loc discuții despre modificări legislative care să permită Armatei Române să intervină în doborârea de drone care intră pe teritoriul țării.

Conform Administrației Prezidențiale, pe ordinea de zi a ședinței CSAT de la Cotroceni vor fi:

  • Stadiul și perspectivele conflictului din Ucraina în urma agresiunii ilegale şi nejustificate a Federaţiei Ruse. Implicaţii pentru România;
  • Oportunități oferite de noul context geopolitic pentru consolidarea Parteneriatului Strategic cu Republica Moldova. Asigurarea ireversibilității parcursului european: oportunități și provocări;
  • Planul Național de Implementare a Pactului Civil în domeniul Politicii de Securitate și Apărare Comună;
  • Planul de înzestrare a Armatei României 2025-2034.

Ședința vine în contextul discuțiilor despre modificările legislative care să perimită Armatei să intervină în cazul în care pe teritoriul României cad drone. În noaptea de sâmbătă spre duminică, un grup de drone de atac rusești a violat spațiul aerian al României. 

Întrebat miercuri despre motivul pentru care dronele nu au fost doborâte de Armata Română, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a spus că acest lucru s-a întâmplat pentru că ele nu au reprezentat un pericol. „Evaluările care s-au făcut împreună cu aliații noștri au fost că drona nu avea caracter ostil, motiv pentru care am acționat în consecință. Dacă avea caracter ostil, vă asigur că știm ce avem de făcut, împreună cu aliații”, a spus Tîlvăr.

Președintele Comisiei de Apărare din Senat, Nicoleta Pauliuc, a spus, tot miercuri, că pătrunderea în spațiul aerian al României pe o distanță de aproximativ 40 de km, pe o perioadă de 40 de minute, a unei drone rusești „poate fi considerată o vulnerabilitate în contextul lipsei unei legislaţii care să să vorbească despre reguli actuale de angajare”. De asemenea, ea a explicat nevoia adoptării unor proiecte de legi „care să le permită celor de la MApN să îşi îndeplinească misiunile”.

Legea 122/2011 prevede că Armata poate folosi „dispozitivele militare din dotare” împotriva „dronelor și a echipamentelor radioelectronice utilizare pentru comiterea unui act ostil”. 

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Viorica Dăncilă a intrat în partidul condus de Cristian Terheș: „Nu am trădarea în sânge. Nu mi-am trădat partidul”

Publicat

in

Fostul premier PSD Viorica Dăncilă s-a alăturat Partidului Naţional Conservator Român (PNCR) condus de europarlamentarul Cristian Terheş. Într-o conferință de presă susținută joi, Dăncilă a spus, vorbind despre ea la persoana a treia, că nu a trădat PSD și că ea a fost trădată de „oameni aflaţi azi la conducerea partidului”.

Cristian Terheş, candidatul PNCR în alegerile prezidenţiale, a spus, în conferința de presă susținută alături de Viorica Dăncilă, că vrea ca în partidul său să vină oameni „care au demonstrat că au reprezentat România aşa cum se cuvine”.

„Doamna Dăncilă ar fi, din nou, un premier extraordinar pentru România”

Întrebat dacă va exista un tandem propus de PNCR, Terheş – preşedinte şi Dăncilă – premier, Cristian Terheș a spus că nu a discutat cu aceasta și că acum lucrează împreună la programul de guvernare.

„Cred că doamna Dăncilă ar fi, din nou, un premier extraordinar pentru România. Vom avea liste complete pentru alegerile parlamentare sub sigla PNCR, motiv pentru care am demarat fuziuni cu alte partide conservatoare care se alătură acestui proiect”, a susținut Cristian Terheș, potrivit Agerpres.

Viorica Dăncilă și Cristian Terheș, la conferința de presă organizată de Partidul Național Conservator Roman (PNCR). Foto: Agerpres

El a făcut un apel către cei care sunt „credincioşi naţiunii” să se alăture acestui proiect şi a anunţat că fuziunea cu Partidele Alternativa Dreaptă (AD) şi Alianţa Renaşterea Naţională (ARN) s-a finalizat, urmând ca documentele să fie depuse, joi, la instanţă.

Viorica Dăncilă: „Viorica Dăncilă nu are trădarea în sânge”

Viorica Dăncilă, care a menţionat că nu a mai vorbit cu Liviu Dragnea din mai 2019, a spus „uşile PNCR sunt deschise pentru toate forţele politice, dar şi pentru cei care nu au mai făcut politică şi vor o schimbare pentru România”.

Referindu-se la PSD, Dăncilă a spus că nu se regăsește în acest partid cu actuala conducere și l-a acuzat pe Ciolacu că a „orchestrat” alături de Klaus Iohannis trecerea moțiunii de cenzură prin care Guvernul condus de ea a fost demis în 2019.

„Viorica Dăncilă nu are trădarea în sânge. Nu mi-am trădat partidul. Oameni aflaţi azi la conducerea partidului m-au trădat pentru a ocupa nişte posturi, nu pentru că ar vrea binele acestei ţări. Marcel Ciolacu şi Klaus Iohannis au fost cei care au creionat trecerea moţiunii de cenzură în 2019. De ce? Probabil pentru că am luptat prea mult pentru România (…). Nu am trădat PSD şi am apreciere pentru mulţi oameni din PSD, adevăraţi pesedişti care au fost daţi la o parte pentru a veni prietenii sau cei care l-au ajutat pe domnul Ciolacu să dea jos propriul guvern PSD. (…) Şi acum ţin legătura cu mulţi oameni, care au fost trecuţi în plan secund”, a adăugat fostul premier PSD.

Viorica Dăncilă, fost președinte al PSD, a fost demisă din funcția de premier în octombrie 2019, când Guvernul condus de ea a căzut prin moțiune de cenzură. Vasilica Viorica Dăncilă are 60 de ani. Avea 54 când PSD a propus-o pentru functia de premier si era europarlamentar al partidului din anul 2009. Ea a fost, din 2015, și președinte al Organizatiei Femeilor Social-Democrate.

Viorica Dăncilă s-a nascut la 16 decembrie 1963 în Rosiorii de Vede si a devenit membru al Partidului Social Democrat în anul 1996, în organizația PSD Teleorman, condusă ani la rând de Liviu Dragnea.

Viorica Dăncilă a fost profesoară la Liceul din Videle în perioada 1989 – 2009, iar ulterior inginer la OMV Petrom.

Înainte de anul 2009, cand a fost aleasă prima dată europarlamentar pe listele PSD, Viorica Dăncilă a detinut funcții atât în PSD, cat si în administrația locală – consilier local in Videle si consilier judetean in Teleorman.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend