NATIONAL
Operațiunea Kursk: Secretul succesului incursiunii ucrainene pe teritoriul rus

Publicat
acum 7 luniin
De
admin
Roiurile de drone au fost cruciale pentru a ajuta Ucraina să identifice posibile zone pentru atacuri la sol în timpul incursiunii de la Kursk și în izolarea forțelor ruse, a informat The Times pe 26 august, potrivit Kyiv Indepndent.
Succesul tactic al incursiunii transfrontaliere a Kievului i-a luat prin surprindere pe mulți, observatorii lăudând utilizarea eficientă a armelor combinate precum tancuri, artilerie și drone.
Vehiculele aeriene fără pilot (UAV), inclusiv modelele furnizate de Regatul Unit, au permis Ucrainei să adune informații despre pozițiile rusești și să ajute la planificarea atacurilor la sol.
Dronele interceptoare permit blocarea sistemelor rusești de război electronic, iar dronele cu bombardament în picadere vizează armamentul greu rusesc, a scris The Times.
Echipele de drone ucrainene au transmis, de asemenea, informații despre traversările rusești peste râul Seim, care au ghidat loviturile ulterioare HIMARS, potrivit publicației.
Ucraina a lovit cu succes trei poduri staționare și cel puțin un ponton care treceau peste râu, amenințănd că va izola aproximativ 3.000 de soldați ruși între pozițiile deținute de ucraineană.
Începând cu 20 august, armata ucraineană a declarat că controlează 1.263 de kilometri pătrați (488 mile pătrate) și peste 90 de așezări, inclusiv orașul Sudzha. Cifrele nu țin cont de avansurile suplimentare din 27 august, care nu au fost încă dezvăluite pe deplin de armata ucraineană.
Alături de Letonia, Regatul Unit conduce coaliția de drone care furnizează Kievului UAV-uri atât de necesare. Pe măsură ce sistemele fără pilot joacă un rol din ce în ce mai important pe câmpul de luptă, Ucraina a stabilit o ramură militară separată pentru a le supraveghea operațiunile.
La începutul acestui an, Londra a promis 325 de milioane de lire sterline (416 milioane de dolari) pentru achiziționarea a peste 10.000 de drone „de ultimă generație” pentru Ucraina.
Bloomberg a scris în februarie că Regatul Unit și alți parteneri lucrează pentru a oferi Kievului drone compatibile cu inteligența artificială care ar putea roi simultan ținte rusești.
Poate vrei sa citesti
Tanczos Barna merge pe mâna premierului Ciolacu: E foarte important să ne axăm pe investiții, nu pe consum, nu pe salarii și funcționare
Incendiu pe şapte hectare de vegetaţie în Neamț: intervenţia pompierilor a durat opt ore
Războiul Gunoaielor: Moldovenii din Vaslui îi pun la plată pe moldovenii de peste Prut și pe alți străini stabiliți în oraș
VIDEO Reportaj de la la mănăstirea în care vor fi aduse pentru prima dată în istoria României moaștele întregi al Sfintei Împărătese Elena
POLITICO – Donald Trump recunoaște că e blocat de Vladimir Putin: Trage de timp privind pacea din Ucraina
Așa ceva…! ȘEF DE POLIȚIE prins la FURAT în Dedeman. Comisarul-șef Ureche are o avere de invidiat
NATIONAL
Tanczos Barna merge pe mâna premierului Ciolacu: E foarte important să ne axăm pe investiții, nu pe consum, nu pe salarii și funcționare

Publicat
acum 20 de minutein
26 martie 2025De
admin

Tanczos Barna (UDMR), ministrul Finanțelor, a lăudat decizia premierului PSD Marcel Ciolacu de a trimite Corpul de control la toate cele 16 ministere, pentru a verifica dacă măsurile de reorganizare și debirocratizare sunt respectate. Tanczos Barna a vorbit, pentru B1 TV, despre deficitul bugetar și datoria publică ale României, precum și despre măsurile în curs pentru reducerea acestora.
„Măsura dlui Ciolacu e absolut justificată, pentru că nu e suficient după 3 luni ca singura acțiune a ordonatorilor principali de credite să fie solicitarea de sume suplimentare pentru a acoperi cheltuielile ministerelor și a altor instituții subordonate ministerelor. E nevoie de măsuri de reorganizare, de management prin care să reducă cheltuielile de funcționare și de personal.
Avem primele semnale pozitive din execuția bugetară pe primele două luni. De exemplu, la cheltuieli de funcționare o reducere cu 5% pe toți ordonatorii de credite pe toate instituțiile finanțate de la bugetul de stat. E o primă măsură implementată de noi prin bugetul aprobat în ianuarie pe 2025. Ministerul Finanțelor a redus cheltuielile de funcționare la fiecare ordonator principal și acest lucru se reflectă deja în execuția bugetară
În același timp, se vede și în unitățile administrativ-teritoriale o reducere a cheltuielilor de funcționare cu circa 4%. E, la fel, o măsură foarte importantă. Procentele, chiar dacă poate nu par mari, sunt importante pentru că sumele se adună, la nivel naținal vorbim de miliarde- zeci de miliarde de lei”, a declarat ministrul Finanțelor.
Tanczos Barna, despre datoria publică a României
„În ceea ce privește datoria publică, într-adevăr, anii precedenți au reprezentat o ieșire dintr-o normalitate și am ajuns la un deficit de peste 8% în 2024… Au ajuns cei care au guvernat atunci. E o situație de fapt pe care am găsit-o la Ministerul Finanțelor. Aici lucrurile nu sunt încă grave, suntem la 52% pe 2024, 55% pe 2025, 58% – 2026 dacă mergem pe acest ritm al investițiilor.
E foarte important că, dacă crește datoria publică, să ne axăm pe investiții, nu pe consum, nu pe salarii și funcționare. Dacă majoritatea sumelor împrumutate se duc în investiții, putem să asigurăm o creștere economică bazată pe investiții în următorii ani.
În ceea ce privește comparația între celelalte state UE, suntem doar pe locul 5 în ce privește raportul datoriei totale la PIB, adică datoria publică raportată al PIB nu e foarte mare, dacă ne comparăm cu alte state UE. Nici nu vrem să ajungem acolo.
E sustenabil acest plan de reducere a deficitului pe 7 ani. Așa cum a spus și preșeidntele Bolojan, începem să reducem cheltuielile de funcționare și investim mai mult”, a mai declarat ministrul Tanczos Barna.
NATIONAL
Incendiu pe şapte hectare de vegetaţie în Neamț: intervenţia pompierilor a durat opt ore

Publicat
acum 21 de minutein
26 martie 2025De
admin

Şapte hectare de vegetaţie au fost distruse de un incendiu, în localitatea Petru Vodă, care a fost provocat intenţionat, a informat, miercuri, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ.
La misiunea de stingere care a durat aproximativ opt ore au intervenit pompierii militari din Târgu Neamţ şi Poiana Teiului, dar şi voluntari din la ocoale silvice din zonă.
„Incendiul s-a manifestat la o distanţă de aproximativ 1,5 kilometri faţă de drumul de acces al autospecialelor, pe o suprafaţă de aproximativ şapte hectare, existând posibilitatea propagării la fondul forestier. Focul deschis în spaţii deschise a fost cauza probabilă de producere a incendiului”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ, Irina Popa.
Pompierii reamintesc că incendiile de vegetaţie uscată se pot propaga la locuinţe gospodării sau păduri, punând în pericol inclusiv viaţa oamenilor.
În cazul realizării igienizării terenurilor prin ardere, este obligatorie obţinerea acceptului de la Agenţia pentru Protecţia Mediului şi a permisului de lucru cu focul.
Arderea miriştilor, a litierelor pădurii sau a vegetaţiei ierboase este strict interzisă şi constituie contravenţie, fiind sancţionată cu amendă de la 7.500 de lei la 15.000 de lei, pentru persoane fizice, şi de la 50.000 de lei la 100.000 de lei, pentru persoane juridice.
NATIONAL
Războiul Gunoaielor: Moldovenii din Vaslui îi pun la plată pe moldovenii de peste Prut și pe alți străini stabiliți în oraș

Publicat
acum 24 de minutein
26 martie 2025De
admin

Cetăţenii străini care şi-au stabilit domiciliul sau reşedinţa în municipiul Vaslui ar putea plăti taxa de salubritate, municipalitatea având în analiză schimbarea regulamentului de plată.
Decizia a venit ca urmare a numărului crescut de cetăţeni din Republica Moldova care, deşi au domiciliul sau reşedinţa pe raza municipiului Vaslui, nu plătesc această taxă locală stabilită la suma de 16 lei lunar de persoană.
„Avem în analiză modificarea regulamentului de salubrizare, să vedem în ce măsură anumite persoane care îşi stabilesc domiciliul sau reşedinţa, fie că sunt moldoveni, egipteni, israelieni să fie incluşi la această contribuţie la taxa de salubrizare”, a declarat directorul general al Direcţiei Generale Economice a Primăriei Vaslui, Eugen Boţ.
Potrivit ultimelor date furnizate de Direcţia Judeţeană de Statistică, populaţia cu domiciliul în Vaslui la 1 ianuarie 2025 era de 146.058 de persoane, dar această cifră este crescută artificial de numărul cetăţenilor moldoveni care nu locuiesc efectiv în municipiul reşedinţă.
Primarul municipiului Vaslui, Lucian Branişte, a declarat că nu există o situaţie a cetăţenilor moldoveni care au stabilit domiciliul sau reşedinţa în localitate.
„Dacă ei au şi cetăţenie română, noi îi ştim de români, nu-i ştim de moldoveni, nu am cum să fac o diferenţiere. Singurul element pe care noi îl putem folosi spre comparaţie este acel recensământ, nu avem altceva, el este considerat cetăţean român odată ce apare în datele de la Statistică, pentru că are şi domiciliul şi toate documentele de cetăţean român. Nu putem să extragem, să spunem clar că până la linia asta sunt moldoveni. Odată ce ei au aici domiciliul, sunt consideraţi vasluieni”, a spune Lucian Branişte.
La nivelul municipiului Vaslui au înregistrat rol fiscal la primărie aproximativ 30.000 de persoane care au primit decizii de impunere pentru plata impozitelor.
NATIONAL
VIDEO Reportaj de la la mănăstirea în care vor fi aduse pentru prima dată în istoria României moaștele întregi al Sfintei Împărătese Elena

Publicat
acum 26 de minutein
26 martie 2025De
admin

Credincioşii Bisericii Ortodoxe Române se vor bucura anul acesta de un eveniment unic – moaştele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse în pelerinaj la Mănăstirea Pantocrator din judeţul Teleorman, în perioada 30 aprilie – 8 mai.
„Este un an semnificativ pentru Biserica Ortodoxă Română – avem 140 de ani de la Autocefalie, 100 de ani de Patriarhat şi 1.700 de ani de la primul Sinod Ecumenic de la Niceea, din 325. Cu ajutorul lui Dumnezeu şi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la Mănăstirea Pantocrator se va continua tradiţia pelerinajului în Duminica Mironosiţelor. Pentru că noi aici, în Mănăstirea Pantocrator, avem o tradiţie a Pelerinajului la Duminica Mironosiţelor. De ce aceasta? Pentru că principala ocrotitoare a mănăstirii este Sfânta Mironosiţă şi-ntocmai cu Apostolii Maria Magdalena. (…) Anul acesta este un an special, deoarece vom avea bucuria de a avea, aici, trupul întreg al Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin”, a declarat pentru AGERPRES vicarul administrativ al Episcopiei Alexandriei şi Teleormanului, Serafim Baciu.
El a arătat că, din 1211, trupul sfintei nu a mai ieşit în afara Italiei decât o singură dată, în anul 2017, „la insistenţele autorităţilor bisericeşti de stat din Grecia”, moaştele fiind scoase pentru prima oară şi duse pentru o lună la Atena.
„Este a doua oară când trupul părăseşte Italia şi vine într-o ţară ortodoxă, în România, pentru a binecuvânta şi pe credincioşii ortodocşi români de aici, care au o evlavie deosebită la Sfânta Împărăteasă Elena. Se vede aceasta din mulţimea de biserici închinată Sfinţilor Împăraţi şi Întocmai cu Apostolii Constantin şi Maica Sa Elena, dar şi din faptul că peste 900.000 de români poartă numele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena”, a spus părintele Serafim.
Părintele a dezvăluit că, întâmplător, în 2017, a găsit „câteva imagini şi filmări de la pelerinajul pe care grecii l-au făcut cu Sfânta la Atena”.
„Am văzut cât de frumos a fost primită Sfânta, ca o adevărată împărăteasă. Văzând acele imagini, mi-a încolţit ideea: ‘zic – oare nu o fi posibil să aducem Trupul Sfintei şi în România, ca românii să se bucure de prezenţa acestei mari sfinte şi împărătese a Lumii Creştine? Noi, aici, la Episcopie, avem pe unul dintre colaboratorii noştri, unul dintre consilieri, care a studiat la Veneţia. Studiind la Veneţia, cunoştea foarte bine conducerea Bisericii din Veneţia, pe Patriarhul latin al Veneţiei şi atunci a fost foarte uşor să punem o întrebare: ‘Este oare posibil ca în 2024 – doream noi – să aducem Trupul Sfintei?’ Ni s-a răspuns că pentru 2024 este imposibil, deoarece ei avuseseră un pelerinaj în interiorul Italiei, undeva în Sardinia, şi au o regulă foarte strictă de conservare a Sfintelor relicve”, a arătat clericul.
Demersurile pentru aducerea Sfintelor Moaşte în România au durat „aproape doi ani şi ceva”, moaştele Sfintei Elena fiind „cel mai de preţ odor” pe care îl deţine Veneţia.
„Alături de Sfântul Apostol Marcu – ce are trupul în Basilica San Marco, celebra catedrală din Veneţia – (Sfânta Elena – n.r.) este considerată a doua ocrotitoare. Şi atunci veneţienii au o deosebită evlavie faţă de ea. Şi există o regulă, vă spuneam, nu se poate ca trupul să iasă consecutiv doi ani în pelerinaj. Şi atunci au zis: încercăm poate în 2025. Eu nici nu m-am gândit atunci că 2025 este, de fapt, un an marcant. (…) Şi iată, în acest an, aşa a rânduit Sfânta. Pentru că să ştiţi, până la urmă, nu noi. Noi facem planuri, noi spunem că vrem anumite lucruri, dar, până la urmă, tot Dumnezeu, tot sfinţii sunt cei care ne spun cum e mai bine de făcut”, a subliniat părintele Serafim.
Autorităţile italiene au impus însă „reguli foarte stricte”.
„Foarte dificil, pentru că, să ştiţi, regulile sunt foarte stricte şi ei au pus foarte multe condiţii vizavi de locul de expunere a Sfintelor Moaşte, vizavi de securitatea acestora pe perioada şederii în România. Deci lucrurile nu sunt foarte simple. Au vrut planuri de situaţie, au vrut lucruri concrete, au vrut să ştie că avem sprijinul autorităţilor din România pentru acest lucru, pentru că, iată, vorbim de un odor care are o vechime de 1.700 de ani. Deci nu vorbim de un lucru foarte simplu. Pe lângă faptul că este sfântă, pe lângă faptul că ei o preţuiesc foarte mult, o protejează foarte mult pe Sfânta Împărăteasă Elena. Şi atunci, în colaborare cu autorităţile, cu Jandarmeria, cu Poliţia, am făcut o întâlnire cu reprezentanţii Patriarhiei de Veneţia şi atunci s-au stabilit anumite rânduieli şi anumite reguli pentru a face posibilă venirea Sfintei în ţara noastră”, a explicat părintele vicar.
Racla cu Sfintele Moaşte va poposi câteva ore şi în Catedrala Patriarhală.
„Principala biserică a ţării pusă sub ocrotirea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena este Catedrala Istorică Patriarhală din Bucureşti. Şi să nu uităm că anul acesta va fi, iată, cumva, şi o binecuvântare pentru un alt eveniment care va avea loc în Biserica Ortodoxă Română – Sfinţirea Catedralei Naţionale. Deci Sfânta Împărăteasă Elena se va opri în Cetatea Bucureştilor prima dată, cum este firesc, şi va fi întâmpinată de Întâistătătorul Bisericii Noastre, de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Preţ de două – trei ore, moaştele vor fi în Capitală, la Catedrala Patriarhală. Pentru că este un timp foarte scurt, pelerinii nu vor avea timp să vină acolo şi atunci îi îndemnăm pe toţi să îşi programeze timpul şi să ajungă aici, la Mănăstirea Pantocrator, unde Sfânta va rămâne timp de nouă zile. Pentru că de la Catedrala Patriarhală, în după-amiaza zilei de 30 aprilie, va pleca (…) şi se va îndrepta către Mănăstirea Pantocrator, unde Sfânta Împărăteasă Elena va fi primită cu o procesiune, aici, în mănăstirea aceasta. Şi vorbeam de reguli de securitate, nu au acceptat cei de la Veneţia aşezarea Trupului Sfintei în baldachinul de afară şi au vrut neapărat ca Trupul să fie în biserică. Şi atunci Trupul va fi aşezat chiar aici, în această biserică în care ne aflăm, în biserica cea mare a Mănăstirii Pantocrator”, a informat părintele Serafim Baciu.
În perioada pelerinajului, Biserica Mănăstirii Pantocrator va fi deschisă în permanenţă, „pentru ca fiecare credincios, fiecare român care doreşte să ajungă şi să atingă şi să o cinstească şi să vadă Trupul Sfintei Împărătese Elena să poată face acest lucru”.
„Vor fi măsuri de securitate, măsuri de ordine, culoare unice de intrare, de ieşire, adică totul se va face într-o bună rânduială şi într-o consultare cu autorităţile statului competente pentru desfăşurarea acestui eveniment”, a punctat părintele.
La pelerinaj pot veni şi creştini romano-catolici pentru a se închina la Moaştele Sfintei Elena, aşezată într-o frumoasă raclă din argint şi sticlă.
„Orice credincios creştin din această ţară poate veni şi poate atinge, sau poate vedea, se poate închina la Trupul Sfintei Împărătese Elena. Pentru noi, ortodocşii, acest moment al pelerinajului este, în primul rând, un moment al rugăciunii, este un moment al comuniunii şi este un moment al apropierii noastre de Sfinţi. Şi momentul cel mai prielnic de a vedea puterea Harului Duhului Sfânt. Gândiţi-vă că Trupul Sfintei Împărătese este întreg şi are o vechime atât de mare. Are, am văzut la Veneţia, deschisă racla. A fost într-o raclă istorică, iar când au dus trupul la Atena şi-au dat seama că racla istorică nu rezista călătoriei. Şi atunci au confecţionat o raclă foarte frumoasă din argint, împodobită cu pietre, şi din sticlă. Deci, Sfânta se vede în raclă. Şi, mergând la Veneţia, părinţii de acolo au deschis racla şi am putut vedea Trupul Sfintei. Picioarele, mâinile sunt întregi, au pielea uscată pe oase, chiar şi carnaţie uscată şi rămasă intactă pe oase. Aceasta este numai puterea Harului Duhului Sfânt care lucrează. Şi, mai mult decât atât, (moaştele – n.r.) răspândesc şi bună mireasmă”, a afirmat părintele vicar.
La rândul său, Stareţul Mănăstirii Pantocrator, arhim. dr. Sebastian Serdaru, Exarhul Mănăstirilor din Episcopia Alexandriei şi Teleormanului, a arătat că la buna desfăşurare a evenimentului vor contribui preoţi, atât din mănăstire, cât şi cei apropiaţi, maicile de la metocul mănăstirii.
„Sunt foarte mulţi oameni care vor fi implicaţi în organizare, în ajutorul pe care va trebui să îl dăm pelerinilor. Ca în fiecare an se va împărţi apă, ceaiuri şi alte lucruri care le vor fi de imediată trebuinţă. Suntem aici, aşadar, spre slujirea tuturor celor care vor dori să se întâlnească cu Sfânta Elena”, a punctat părintele Sebastian, pentru AGERPRES.
Vorbind despre pelerinaj, arhim. Sebastian Serdaru a subliniat că „aşteptarea în sine la rândul închinării la Sfintele Moaşte arată sau reflectă, mai bine zis, jertfa, sacrificiul pe care noi îl facem pentru a ajunge înaintea unui sfânt”.
„Dacă înaintea unui om deosebit al lumii acesteia, să zicem, de multe ori poate avem emoţie sau ne pregătim într-un anumit fel, cu atât mai mult atunci când, ca oameni plini de credinţă, mergem înaintea prietenilor lui Dumnezeu, cum îi numeşte Scriptura: ‘Minunat este Dumnezeu întru Sfinţii Săi’. Sunt oameni care au depăşit condiţia aceasta fizică tocmai pentru că mintea lor, inima lor a fost aşezată în Dumnezeu şi de aceea ei, iată, rămân cumva nemuritori în amintirea noastră, în rugăciunile noastre. Sfinţii sunt şi cei care ne inspiră până la urmă de multe ori să luăm tot felul de decizii, să ne schimbăm viaţa. (…) Acum, fiecare dintre noi alegem la ce coadă vrem să stăm. Vrând-nevrând, stăm la diverse cozi în viaţa aceasta, pentru că nu avem încotro. Trebuie totuşi să ne plătim facturile sau, aşa cum vedem în America, vrem să cumpărăm primul telefon sau alte obiecte din acestea, acolo nu ne mai este ruşine să stăm la astfel de cozi. Starea în sine la un pelerinaj, aşteptarea pentru a te întâlni cu un sfânt, pe de o parte, e foarte veche. Este o practică a Bisericii dintotdeauna. Faptul că ne întâlnim cu un trup, care, totuşi, este ‘nestricăcios’ după atâta timp, în primul rând, în credinţa Bisericii, înseamnă că ne întâlnim cu o înflorire a Harului lui Hristos. (…) Rămâne un model pentru noi şi, în egală măsură, un ajutor, pentru faptul că sfinţii sunt cei care mijlocesc înaintea lui Hristos intenţiile, dorinţele pe care noi le aducem cu inimi curate înaintea lor”, a mărturisit părintele stareţ.
Totodată, vicarul administrativ al Episcopiei Alexandriei şi Teleormanului, Serafim Baciu, a informat că în perioada în care lăcaşul de cult va găzdui moaştele Sfintei Împărătese Elena, Mănăstirea Pantocrator în colaborare cu Consiliul Judeţean Teleorman şi cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, vor organiza un simpozion naţional despre Centenarul Patriarhiei Române şi Sinodul I Ecumenic.
„Simpozionul va avea trei secţiuni: prima secţiune este dedicată tocmai momentului acesta al împlinirii a 100 de ani de Patriarhat, cea de a doua secţiune este dedicată Sinodului de la Niceea, iar a treia secţiune este dedicată Sfintei Elena. (…) Vom avea bucuria să îl avem la Alexandria şi pe preşedintele Academiei Române, profesorul Ioan-Aurel Pop”, a menţionat părintele Serafim.
Solicitat ca, în preajma pelerinajului la Moaştele Sfintei Împărătese Elena, să transmită un mesaj credincioşilor din Patriarhia Română, părintele stareţ Sebastian Serdaru a îndemnat la rugăciune „cu inima deschisă”.
„Este o ocazie unică pentru noi să ne întâlnim cu această Sfântă care i-a iubit, de fapt, atât de mult pe creştini. Este o ocazie pentru noi să o vedem pe cea pe care biograful său, Eusebiu de Cezareea, o descria ca fiind ‘o adevărată încântare”. Spunea: ‘Este surprinzător să o vezi pe cea care este una dintre cele mai puternice femei ale Imperiului cât de modest este îmbrăcată şi cum îi place să meargă în mijlocul oamenilor, să le asculte durerile, să dăruiască din belşug milostenii şi ajutorul ei în toate părţile’. Şi avem încredere că acest lucru se va întâmpla şi cu noi, creştinii de astăzi, pentru că sfinţii, aşa cum spuneam, traversează veacurile. Dacă au fost buni cu cei din vremea lor, cu siguranţă sunt buni în continuare cu creştinii din toate generaţiile. (…) De aceea să venim cu inima deschisă pentru că atingându-ne de Moaştele Împărătesei Elena ne vom bucura foarte mult şi vom avea această senzaţie de a atinge cumva Biserica Începuturilor, (…) care a ieşit din Catacombe, din prigoană, vremuri care sunt la fel, probabil, de triste, câteodată, şi în zilele noastre, aşa cum aminteaţi credinţa fiind atacată sub diverse forme. Şi lucrul acesta nu este plăcut pentru nimeni. Cu siguranţă însă, dacă Împărăteasa Elena a ştiut să apere Biserica în acea perioadă cruntă din istoria sa, şi noi trebuie să ne adunăm în jurul ei pentru a o ruga să protejeze Biserica, poporul nostru, familiile noastre şi, desigur, sufletele noastre ale tuturor”, a transmis părintele stareţ al Mănăstirii Pantocrator.
Situată în localitatea Drăgăneşti-Vlaşca, în judeţul Teleorman, Mănăstirea Pantocrator este închinată Sfintei Mironosiţe Maria Magdalena, Sfântului Ioan Teologul şi Sfintelor Femei Mironosiţe. Lăcaşul de cult a fost ridicat pe ruinele unui fost spital din Primul Război Mondial, devenit spital comunal şi apoi abandonat zeci de ani.
Construirea bisericii, a chiliilor şi altarului de vară nu ar fi fost posibile fără iniţiativa a doi tineri teologi, părinţii arhimandriţi Sebastian Serdaru şi Serafim Baciu, care au decis să devină monahi, pentru a-şi dedica în totalitate viaţa lui Dumnezeu.
În 2012 a început construcţia paraclisului dedicat Sfintei Maria Magdalena, cu propriile economii ale celor doi monahi şi din donaţii strânse de la credincioşi, reuşindu-se ridicarea lăcaşului într-un timp record. Paraclisul a fost sfinţit în anul 2014, în Duminica Mironosiţelor, sala de mese, bucătăria şi altarul de vară închinat Schimbării la Faţă a Domnului fiind sfinţite în anul 2015.
Cu ajutorul episcopului Alexandriei şi Teleormanului, Preasfinţitul Părinte Galaction, cei doi părinţi au reuşit să aducă de la Roma la Drăgăneşti-Vlaşca o mică parte din moaştele Sfintei Maria Magdalena, pe care le-au depus spre venerare într-o raclă frumos cizelată cu scene din viaţa Sfintei.
Micul paraclis al Sfintei Maria Magdalena din curtea Mănăstirii Pantocrator devenind cu timpul neîncăpător pentru miile de pelerini veniţi la evenimentele organizate aici, s-a luat decizia ridicării unui lăcaş mai mare, Biserica Nouă. Începute în anul 2015, lucrările de pictură în tehnica fresco au fost finalizate în 2019.
La Mănăstirea Pantocrator trăiesc zece monahi.
Mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, Sfânta Elena, ataşată mult de valorile religiei creştine, a trăit acum aproape două milenii, între anii 250 – 330 d.Hr. Prin râvna ei a fost descoperit locul Golgotei şi s-a găsit lemnul crucii pe care a fost răstignit Hristos.
Sfânta Împărăteasă Elena a ridicat lăcaşuri de închinare pentru creştini atât la Ierusalim, cât şi la alte locuri sfinte, mai întâi dorind însă a se zidi, la Ierusalim, Biserica Învierii, construită deasupra Sfântului Mormânt.
Pentru marea contribuţie la răspândirea şi înflorirea creştinismului, Constantin şi mama sa, Elena, au fost trecuţi de Biserica Ortodoxă în rândul sfinţilor şi sunt socotiţi „întocmai cu apostolii”.
Veneţia găzduieşte Moaştele Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin. Când a murit, Împărăteasa a fost îngropată la Roma, apoi corpul său a fost transferat la Constantinopol. În 1211 Moaştele Sfintei Elena au fost furate de veneţieni, în timpul uneia dintre cruciade. De atunci, Moaştele au rămas în Veneţia.
Sfânta Împărăteasă Elena este sărbătorită în Biserica Ortodoxă Română şi în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, la data de 21 mai, împreună cu Sfântul Împărat Constantin cel Mare. În Biserica Romano-Catolică este sărbătorită la 18 august.
NATIONAL
POLITICO – Donald Trump recunoaște că e blocat de Vladimir Putin: Trage de timp privind pacea din Ucraina

Publicat
acum 31 de minutein
26 martie 2025De
admin

Pacea promisă de Donald Trump în Ucraina, în timp record după instalarea sa ca președinte SUA, nu are loc. Vladimir Putin ar putea încerca să întârzie un armistițiu complet cu Ucraina, a declarat marți președintele american Donald Trump. El a adăugat, însă, că este de părere că Moscova dorește să pună capăt războiului în cele din urmă.
În timp ce SUA încearcă să stabilească termenii unui acord de pace între Kiev și Moscova, Ucraina și aliații săi au acuzat Kremlinul că obstrucționează negocierile, prezentând o listă de condiții și cereri de amânare.
Ucraina a fost de acord cu o propunere inițială de încetare totală și necondiționată a focului pentru 30 de zile la începutul acestei luni, dar Putin a respins-o rapid, potrivit Politico.
Trump a declarat marți că el crede că „Rusia vrea să vadă sfârșitul” războiului, „dar s-ar putea ca să tragă de timp”, adăugând că a folosit aceeași tactică în propriile sale afaceri din trecut pentru a câștiga timp.
„Am făcut-o de-a lungul anilor”, a spus Trump. „Știi, nu vreau să semnez un contract, vreau să rămân în joc, dar poate că nu vreau să o fac chiar așa, nu sunt sigur”, a adăugat el.
După discuțiile de pace la nivel înalt care au avut loc luni la Riad, Casa Albă a declarat marți că Ucraina și Rusia au întrerupt luptele de la Marea Neagră.
Cu toate acestea, Kremlinul a afirmat în propriul său comunicat că armistițiul naval va intra în vigoare numai după ce SUA vor ridica unele sancțiuni asupra instituțiilor sale financiare, un detaliu care lipsește din raportul Casei Albe.
ACTUAL
Așa ceva…! ȘEF DE POLIȚIE prins la FURAT în Dedeman. Comisarul-șef Ureche are o avere de invidiat

Publicat
acum 46 de minutein
26 martie 2025De
admin
Un incident șocant a avut loc recent la unul din magazinele Dedeman, unde un bărbat a fost prins la furat. Surpriza a fost de proporții, când s-a descoperit că acesta era nimeni altul decât comisarul-șef Dorin Adrian Ureche, împuternicit ca șef al Serviciului Criminalistic din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Olt.
Cum a fost prins infractorul
Bărbatul a intrat în magazin, s-a îndreptat către raionul de „Sanitare”, a luat câteva produse și a ieșit fără să le plătească. Responsabilii cu paza au observat comportamentul suspect al acestuia și au verificat imaginile surprinse de camerele de supraveghere. După ce au notat numărul mașinii cu care venise bărbatul, au alertat poliția.
Identificarea și surpriza
Polițiștii au verificat numărul mașinii și au mers la domiciliul bărbatului, unde l-au identificat pe comisarul-șef Dorin Adrian Ureche. Această descoperire a provocat stupoare, având în vedere funcția importantă pe care o deține Ureche în cadrul IPJ Olt.
Acum, comisarul-șef Dorin Adrian Ureche este cercetat pentru furt, într-un dosar instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina. Pus în fața faptului împlinit, comisarul-șef Dorin Adrian Ureche a recunoscut furtul, iar acum urmează să fie cercetat disciplinar.
Ce salariu are comisarul-șef prins la furat în Dedeman
Comisarul-șef Dorin Adrian Ureche, șeful Serviciului Criminalistic din IPJ Olt, a avut – potrivit declarației de avere din anul 2024 – un salariu anual de 127.212 lei, adică aproximativ 10.600 de lei lunar.
Soția sa a încasat un salariu anul de 92.500 de lei la Administrația Județeană a Finanțelor Publice Olt.

VIDEO | Taximetriștii blochează intersecția din centrul Curții de Argeș: Primăria și Poliția, acuzate de pasivitate și complicitate

Tanczos Barna merge pe mâna premierului Ciolacu: E foarte important să ne axăm pe investiții, nu pe consum, nu pe salarii și funcționare

Incendiu pe şapte hectare de vegetaţie în Neamț: intervenţia pompierilor a durat opt ore

Războiul Gunoaielor: Moldovenii din Vaslui îi pun la plată pe moldovenii de peste Prut și pe alți străini stabiliți în oraș

VIDEO Reportaj de la la mănăstirea în care vor fi aduse pentru prima dată în istoria României moaștele întregi al Sfintei Împărătese Elena

Liberalii de la Curtea de Argeș vor să pună bumpere pentru biciclete, pentru a domoli copii neastâmpărați

VIDEO, ACUM! Accident teribil cu scandal la Curtea de Arges

ACUM! Accident grav la Albeștii de Argeș

INCREDIBIL! Primăria Curtea de Argeș a tocat 2 miliarde să țină autobuzele electrice în garaj și rablele pesediste pe traseu – AU PLĂTIT POLIȚE RCA DEGEABA

Nivelul scăzut al apei lacului Vidraru stârnește îngrijorări, Hidroelectrica oferă explicații

VIDEO | Incendiu violent la Poienarii de Argeș – Casă făcută scrum

VIDEO | Acțiune de salvare extremă a jandarmilor montani argeșeni împreună cu Salvamont Argeș

VIDEO – VIAȚA BATE FILMUL! Tânăr dispărut în urmă cu 9 ani , găsit de jandarmii argeșeni

VIDEO | Un șofer de Audi a plecat cu tot cu pompă după ce și-a alimentat mașina

VIDEO | Percheziții la traficanții de droguri din Argeș – 8 persoane duse la audieri de mascați
PITEȘTI


Argeșul, pe primul loc… la interimari! Fostă șefă AUR și candidată la primărie, numită de PSD manager la Centrul Cultural Județean – Numiri pe criterii politice, acuză oamenii de cultură din Argeș
În ciuda discursului public al PSD privind meritocrația în administrația publică, județul Argeș se confruntă cu o serie de numiri...


VIDEO | Casă mistuită de un incendiu violent în Argeș, la Stolnici
Trei echipaje de pompieri cu două autospeciale de stingerea și o ambulanță SMURD de prim ajutor calificat au acționat în...


KLANAR IMOBILIARE INFORMEAZĂ: Piața imobiliară din Argeș în creștere: Locuințele se vând ca pâinea caldă, cererea depășește oferta
Județul Argeș se aliniază tendințelor din marile orașe ale țării: piața imobiliară este într-o efervescență neașteptată, cu locuințe care se...


TRAGEDIE ÎN ARGEȘ – Femeie de 50 ani omorâtă de un șofer de 22 ani
Un grav incident a avut loc dumincă dimineața în comuna Stolnici din Argeș. Din verificările preliminare, efectuate de polițiștii Formațiunii...
Curtea de Argeș


VIDEO | Taximetriștii blochează intersecția din centrul Curții de Argeș: Primăria și Poliția, acuzate de pasivitate și complicitate
Situația traficului din centrul Curții de Argeș a atins un punct critic, taximetriștii blocând zilnic intersecția de la Sfântul Gheorghe,...


VIDEO, ACUM! Accident teribil cu scandal la Curtea de Arges
Un grav accident rutier a avut loc în urmă cu puțin timp în centrul orașului Curtea de Argeș, in spatele...


ACUM! Accident grav la Albeștii de Argeș
În urma cu puțin timp un grav accident rutier a avut loc în comuna Albeștii de Argeș. Potrivit primelor informații,...


O, ce veste… ! Primăria Curtea de Argeș anunță că va construi un WC public modern – VEZI UNDE
După ani de zile de așteptări și promisiuni, administrația locală din Curtea de Argeș a anunțat că a inclus în...


Nivelul scăzut al apei lacului Vidraru stârnește îngrijorări, Hidroelectrica oferă explicații
Lacul Vidraru, unul dintre cele mai importante lacuri de acumulare din România, a atras atenția publicului după ce imagini și...
Mioveni


Bugetul orașului Mioveni, votat în unanimitate: priorități clare, în ciuda constrângerilor financiare
onsiliul Local Mioveni a aprobat joi seară, în unanimitate, bugetul orașului pentru anul 2025. Decizia vine în contextul unor constrângeri...


VIDEO | Argeșean de 35 ani găsit mort în apele unui râu, la Micești
Pompierii de la Detașamentul Mioveni au fost solicitați să intervină, în urmă cu puțin timp, în comuna Micești, satul Purcăreni,...


VIDEO | Accident groaznic în Argeș provocat de un șofer beat – 3 victime la spital
Un grav accident rutier provocat de un șofer beat în urma căruia au rezultat trei victime, dintre care una în...


Vandalism în Mioveni: Stații de autobuz, ținta huliganilor
Mioveni se confruntă cu o problemă recurentă. la fel ca si la Pitești: vandalismul stradal. În ultimele zile, stațiile de...
Câmpulung


VIDEO | Incendiu violent la Rucăr – Casă făcută scrum
Un puternic incendiu la care au intervenit pompierii argeșeni, s-a produs luni dimineața într-o gospodărie din comuna Rucăr, strada Păpușa....


Bani de la Ministerul Dezvoltării pentru 31 de localități din Argeș – VEZI LISTA COMPLETĂ
Vești bune pentru aproape o treime din localițățile Argeșului! Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a virat suma de...


Primar din Argeș trimis în jdecată de procurori: a refuzat reangajarea a doi funcționari concediați abuziv, nerespectând o hotărâre judecătorească
Primarul de la Țițești, liberalul Gheorghe Savu, a fost trimis, miercuri, în judecată după ce a refuzat să reangajeze la...
În Trend
- ACTUALacum o săptămână
Proper Pizza Curtea de Argeș: Schimbare radicală! Locul preferat al argeșenilor se transformă complet
- ACTUALacum o săptămână
ACUM! Accident mortal la Corbeni – Un BMW a făcut prăpăd
- ACTUALacum 7 zile
Liberalii de la Curtea de Argeș vor să pună bumpere pentru biciclete, pentru a domoli copii neastâmpărați
- Fără categorieacum o săptămână
ACUM | Grav accident la Corbeni, din cauza ninsorii
- ACTUALacum 2 săptămâni
DREPT LA REPLICĂ – KARCHER CLARIFICĂ RAPORTURILE CONTRACTUALE cu AETA SA (fosta ElectroArgeș SA) și litigiul ajuns în fața instanțelor germane
- ACTUALacum 3 zile
VIDEO, ACUM! Accident teribil cu scandal la Curtea de Arges
- ACTUALacum 3 zile
ACUM! Accident grav la Albeștii de Argeș
- ACTUALacum 7 zile
INCREDIBIL! Primăria Curtea de Argeș a tocat 2 miliarde să țină autobuzele electrice în garaj și rablele pesediste pe traseu – AU PLĂTIT POLIȚE RCA DEGEABA