Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Operațiunea de salvare a patru ucraineni care s-au rătăcit în Munții Maramureșului a fost reluată. Salvamontiștii l-au localizat pe unul dintre ei

Publicat

in

Salvatorii montani şi poliţiştii de frontieră au reluat operaţiunile de căutare în Munţii Maramureşului (1.800 de metri altitudine) a patru cetăţeni ucraineni din cei şase care au încercat să ajungă în România, traversând graniţa alpină, a informat, duminică, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei, Oana Pârcălab.

zapada la munteFoto: Facebook Salvamont Busteni

“Se reiau căutările celor patru cetăţeni ucraineni. (…) Din informaţiile pe care le avem în prezent, grupul s-a scindat: trei au pornit spre baza muntelui, pe teritoriul României, iar al patrulea, aflat în imposibilitatea de a se deplasa, a rămas în aşteptarea echipelor de salvare. Este foarte probabil ca distanţa între grup şi cetăţeanul ucrainean rămas să fie de aproximativ 5 kilometri”, a spus Oana Pârcălab, ciatată de Agerpres.

Conform acesteia, cinci poliţişti de frontieră s-au alăturat echipei de căutare din care fac parte şi lucrători ai Serviciului Public Judeţean Salvamont Maramureş.

Purtătorul de cuvânt al ITPF Sighetu Marmaţiei a reiterat că pe munte condiţiile meteo sunt dificile, predominând ploaia şi ceaţa, fapt care îngreunează căutările.

Directorul Salvamont Maramureş, Dan Benga, a precizat că echipa de căutare merge să îl extragă şi să îl evacueze pe primul rănit de la care există coordonate.

“Este în viaţă. Cu hipotermie, dar conştient şi s-a putut comunica cu el în dimineaţa asta. A ales într-un final să ne asculte şi să ne ofere localizarea. Era circumspect cu localizarea, fapt care ne-a îngreunat căutarea enorm. (…) Mai sunt încă trei despre care nu ştim unde sunt fiindcă nu au semnal telefonic, iar unul dintre ei este, de asemenea, rănit”, a afirmat Dan Benga.

Salvamont Maramureş şi Poliţia de Frontieră au fost alertate sâmbătă că mai mulţi cetăţeni ucraineni care încercau să ajungă în România, traversând Munţii Maramureşului, s-au rătăcit din cauza condiţiilor meteo dificile. În noaptea de sâmbătă spre duminică, doi cetăţeni ucraineni aflaţi în şoc hipotermic au fost recuperaţi şi primesc îngrijiri medicale.

NATIONAL

SUA au schimbat strategia și atacă puternic direct în Yemen

Publicat

in

Statele Unite au efectuat miercuri patru atacuri asupra unor sisteme de rachete aparţinând rebelilor huthi din Yemen, a anunţat comandamentul militar american pentru Orientul Mijlociu, Centcom, informează News.ro.

“La 21 februarie, între orele 00:00 şi 18:45 (ora Sanaa), forţele Centcom au efectuat patru lovituri de autoapărare împotriva a şapte sisteme de rachete de croazieră anti-navă huthi şi a unui lansator mobil de rachete balistice anti-navă care erau pregătite pentru a fi lansate în Marea Roşie”, a precizat Centcom într-un comunicat.

“În plus, în acest timp, forţele Centcom au doborât în mod defensiv o (dronă explozivă)”, a adăugat acesta.

Aceste rachete, lansatoare şi dronă au fost “identificate în zonele controlate de huthi în Yemen” şi reprezentau “o ameninţare iminentă” la adresa navigaţiei în regiune, a mai spus Centcom.

Rebelii houthi atacă navele din Marea Roșie

Rebelii efectuează din noiembrie atacuri asupra unor nave pe care le consideră legate de Israel în largul coastelor Yemenului. Ei pretind că acţionează în semn de solidaritate cu palestinienii din Fâşia Gaza, unde Israelul duce un război sângeros împotriva Hamas, ca represalii la atacul fără precedent al mişcării islamiste palestiniene pe teritoriul israelian la 7 octombrie.

Ca răspuns la atacurile huthi, în decembrie, Statele Unite au înfiinţat o forţă multinaţională de protecţie maritimă în Marea Roşie, numită “Prosperity Guardian” şi, cu ajutorul Regatului Unit, au lansat atacuri în Yemen împotriva huthi. De atunci, huthis şi-au extins atacurile asupra navelor legate de Statele Unite şi de Regatul Unit.

Luni, Uniunea Europeană a anunţat lansarea propriei sale misiuni de protecţie maritimă, planificată pentru un an şi posibil de reînnoit.

Citeste mai mult

NATIONAL

Alin Nica, președintele CJ Timiș: La noi nu se mai vorbește de acum 6 ani despre școli cu toaleta în curte

Publicat

in

Alin Nica, președinte CJ Timiș: “La noi în Timiș încă de acum 6 ani nu se mai vorbește despre școli cu toaleta în curte. Vorbim despre lucruri de bază, pentru care am investit bani europeni.”

Șeful liberalilor din județ a vorbit într-o emisiune TV despre impactul fondurilor europene în viața timișorenilor și cum a reușit administrația pe care o conduce să dezvolte comunitatea locală accesând banii europeni în primul rând.

“Vă dau câteva exemple de investiții majore: Timișoara nu a avut o conexiune rezonabilă cu autostrada. Am reușit în doar 6 luni lărgirea unui drum județean, cu fonduri europene, iar acum șoseaua de centură are conexiune cu autostrada. De asemenea, avem în scurt timp cea mai modernă maternitate construită în ultimii 50 de ani. Un alt exemplu îl reprezintă unirea vămilor Jimbolia și Nădlac – acum poți parcurge distanța dintre ele fără ocol pe trasee complicate”, a declarat Nica.

Acesta a vorbit despre strategia PNL în domeniul dezvoltării locale. În centrul acesteia stau în continuare fondurile europene. Iar aici intră atât proiecte ce țin de infrastructură și domenii vitale, ca sănătatea și educația, cât și proiecte ce țin de viața culturală.

“Expoziția Brâncuși ne-a adus în atenția oamenilor la nivel internațional. Am fost pe billboardurile din capitalele europene, am primit mesaje de la românii din străinătate, că ne-au văzut acolo”, a adăugat președintele CJ Timiș, subliniind importanța titlului de Capitală europeană a culturii care a adus Timișoarei recunoașterea internațională și un imbold important turismului local.

Nica este mulțumit de implementarea proiectelor în județ, atât pe fonduri europene, de coeziune, pe PNRR şi proiectele din PNDL şi Anghel Saligny.

Amintim că, potrivit unui studiu recent care analizează situația economică a județelor, în vârful clasamentului PIB/cap de locuitor pe țară se află județe conduse de un președinte al Consiliului Județean din partea PNL. După București, clasamentul este ocupat de Cluj, Ilfov, Timiș, Brașov, Constanța, Prahova, Sibiu și Alba.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend