Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Operație în premieră: medicii militari ucraineni au scos o grenadă neexplodată din corpul unui soldat – FOTO

Publicat

in

Medicii militari ucraineni au efectuat o operație în premieră, eliminând cu succes o grenadă neexplodată din zona inimii unui soldat ucrainean, informează ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei, Hanna Malyar.

“Este un șoc. Plăcut. Nu orice rană din inimă este fatală!”, a declarat ea.

Operația a fost efectuată de unul dintre cei mai experimentați chirurgi ai Forțelor Armate ale Ucrainei, Andriy Verba. El a efectuat operația sub ameințarea că grenada ar putea exploda.

“Grenada a fost îndepărtată în prezența a doi geniști care au asigurat siguranța personalului medical”, a spus Malyar.

După finalizarea cu succes a intervenției chirurgicale, soldatul rănit a fost trimis pentru recuperare ulterioară.

content-image

content-image

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Răsturnare de situație în scandalul von der Leyen: Markus Pieper renunță la postul cu salariu uriaș

Publicat

in

De

Eurodeputatul german Markus Pieper a anunţat că renunţă la postul de comisar însărcinat cu Întreprinderi Mici şi Mijlocii (IMM), foarte bine plătit, contestat de către comisarul însărcinat cu Piaţa Internă Thierry Breton, în urma unei polemici care ameninţa campania electorală în vederea unei realegeri a preşedintei Ursula von der Leyen cu doar câteva săptămâni înaintea alegerilor europene, relatează AFP.

La sfârştul lui ianuarie, acest ales al Uniunii Creştin Democrate (CDU, conservatori) a fost desemnat de către Ursula von der Leyen, membră al aceluiaşi partid, să ocupe în cadrul Comisiei Europene (CE) noul post de comisar european însărcinat cu IMM-urile.

Această recrutare a fost contestată de către comisarul francez Thierry Breton.

Alegerea lui lui von der Leyen a unui compatriot din acelaşi partid alimenta acuzaţii de favoritism. Ea a avut loc cu câteva săptămâni înaintea Congresului Partidului Popular European (PPE) – din care face parte CDU – de la Bucureşti, la începutul lui martie, în care formaţiunea a anunţat că o susţine pe von der Leyen într-un al doilea mandat. Parlamentul European (PE) a cerut joi anularea acestei numiri şi lansarea unei noi proceduri, într-un vot cu o majoritate largă.

Markus Pieper s-a declarat victima unei campanii politice a lui Thierry Breton, un apropiat al grupului Renew Europe (liberali şi centrişti).

”Având în vedere felul în care Breton îmi boicotează intrarea în fucţie încă de la început în Comisie, nu văd nicio posibilitate să răspund aşteptărilor legitime legate de de această funcţie”, a declarat luni seara cotidianului Handelsblatt Markus Pieper. El l-a acuzat pe comisarul francez de faptul că este ”motivat exclusiv de politica partizană”. Markus Pieper a semnat un contract la 31 martie şi urma să preia funcţia marţi.

El ar fi urmat să-i raporteze în mod direct Ursulei von der Leyen şi lui Thierry Breton, însărcinat cu Industria.

Acest post – de gradul 15 – este unul dintre cele mai înalte în ierarhia europeană şi urma să-i aducă 18.430 de euro pe lună, potrivit grilei oficiale.

Ursula von der Leyen a luat act de această retragere. ”Preşedinta respectă şi totodată regretă decizia lui Markus Pieper de a renunţa să-şi preia funcţia de Enisar al IMM”, a anunţat luni seara într-un comunicat un purtător de cuvânt al CE, Éric Mamer.

”Preşedinta a decis să suspende redeschiderea procedurii de selectare în post (…) până în perioada de după alegerile europene”, a anunţat el. Thierry Breton şi comisarii italian Paolo Gentiloni şi luxemburghez Nicolas Schmit şi şeful diplomaţiei europene, spaniolul Josep Borrell, au pus la îndoială ”transparenţa şi imparţialitatea” procedurii de numire a lui Markus Pieper, într-o scrisoare adresată Ursulei von der Leyen.

Doi candidaţi – eurodeputata cehă Martina Dlabajova din grupul parlamentar Renew Europe, susţinută de Thierry Breton, şi Anna Stellinger de la Confederaţia Întreprinderilor Suedeze, ajunseseră în ultima etapă a procedurii de recrutare, cu evaluări mai bine ca ale lui Markus Pieper.

Citeste mai mult

NATIONAL

Surse: PSD iese din înțelegerea anti-UDMR

Publicat

in

De

Acordul de principiu între echipele de negociatori ale PSD și PNL pentru candidaturi comune la șefia consiliilor județene Satu Mare şi Mureş ar fi picat, marți, au relatat surse din coaliția de guvernare pentru Știripesurse.ro.

Echipa social-democrată condusă de Paul Stănescu ar fi susținut că vor exista interpretări politice în urma alianței care vizează direct posturile UDMR și că „e aberant să faci front anti-UDMR în Europa anului 2024”, spun sursele citate. Astfel, PSD a susținut la negocieri că cel mai indicat ar fi pentru partidele din alianța de guvernare ca filialele județene din Satu Mare și Mures să aibă candidați proprii la Consiliile Județene.

„O să se meargă separat în cele două județe”, a transmis PSD către Știripesurse.ro, oficial, marți, solicitat să ofere un punct de vedere.

Nemulțumiți de retragerea PSD din înțelegerea inițială, liberalii susțin acum, conform surselor citate, că în cazul în care se rupe înțelegerea pentru candidaturi comune la Satu Mare și Mureș atunci să fie rediscutate și înțelegerile pentru Timiș și Bacău, unde de data aceasta există în rândul liberalilor o opoziție notabilă la candidaturile comune cu PSD.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend